Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz #54157 üzenetére

Szia,

Szerintem itt fontos tisztázni azt, hogy amit a Personal.xlsb "Workbook_Open" eseményébe teszel, akkor az csak egyszer fog lefutni, amikor az Excel indulásakor az egyéni makrófüzet a háttérben megnyílik.

Azt akarod, hogy minden Excel fájl megnyitásakor legyen vmi ellenőrzés és azt ahogy tetted egy Class Module-al lehet megtenni.

Próbáld ki:
    1. Personal.xlsb-ben legyen egy class module, a neve fontos clsApp legyen (ha más akkor a másik modulban kell módosítani). A tartalma pedig ez:
    Public WithEvents AppEvents As Application
    Private Sub AppEvents_WorkbookOpen(ByVal wb As Excel.Workbook)
      Call OpenEvent(wb)
    End Sub
    Private Sub AppEvents_WorkbookBeforeClose(ByVal wb As Workbook, Cancel As Boolean)
        Call BeforeClose(wb, Cancel)
    End Sub

Ahogy látható két workbook eventhez (open és a beforeclose) rendeljük a saját kódunkat.

2. A Personal.xlsb-ben legyen egy normál modul amibe az alábbi kódok kellenek:
    Dim AppObject As New clsApp

Sub Init()
    'ezt az egyéni makrófüzet Open eseményében fogjuk meghívni
        Set AppObject.AppEvents = Application
    End Sub

Sub OpenEvent(wb As Workbook)
        'ez az egyéni Workbook_Open eseményünk ahova tesszük a saját kódot

'a megnyitott fájl ellenőrzése (a példában ha M-el kezdődik a neve)
        If wb.Name Like "M*" Then
            'hozzáadjuk a kedvenc makrónkat az eszköztárhoz
            Call AddNewMenuItem
        End If

End Sub

3. A Personal.xlsb ThisWorkbook eseményeibe pedig tegyük ezt be:
    Private Sub Workbook_Open()
        Call Init
    End Sub

Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
        Call DeleteControls(True)
    End Sub

Vagyis amikor elindítjuk az Excel-t, akkor az "Init" kódban megadott sor lefut, ami annyit tesz, hogy egy objektumot hoz létre ami tartalmazza az Excelben megnyitott fájlokat.
    A másik pedig ha bezártuk az Excel-t teljesen, akkor előtte töröljük a saját menűt.

4. Az egyéni parancs eszköztárra (QAT) kihelyezése.
    Gyorselérési eszköztárra nem raktam még kóddal ki gombot, de a https://jkp-ads.com/rdb/win/s2/win004.htm oldalon találtam egy hasznos add-int, aminek a kódja szerint ez könnyen megy, de nekem nem jött össze. Az addin ettől még szuper, ha van sok saját makród, akkor ezzel tudod rendszerezni és elérni QAT-ról.

Ami ment az egy új menű az eszköztáron. Én régen ezt használtam, MS365-ben most is megy.

Szóval van a normál modulban még 2 program, ami felteszi illetve leveszi a saját makródat.

Ami felteszi az így néz ki:
    Private Sub AddNewMenuItem()

'töröljük az esetleg létező saját menűt
        DeleteControls
        Dim CmdBar As CommandBar
        Dim CmdBarMenuItem As CommandBarControl
        Set CmdBar = Application.CommandBars("Worksheet Menu Bar")
        'Add a new menu item
        Set CmdBarMenuItem = CmdBar.Controls(CmdBar.Controls.Count - 1).Controls.Add

'Set the properties for the new control
        With CmdBarMenuItem
            .Caption = "Saját Makró1"
            .OnAction = "'" & ThisWorkbook.Name & "'!Kedvencem"
            .Tag = C_TAG
        End With
    End Sub

Ehhez van egy C_TAG állandó a modul elején definiálva:
    Private Const C_TAG = "Makrocska"   'C_TAG legyen egyedi név

Illetve fent a kódban az OnAction végén van a makró neve (esetemben "Kedvencem"),
    ami ennyit tartalmaz csak:
    Sub Kedvencem()
        MsgBox "Palacsinta", vbOKOnly
    End Sub

Ami leveszi az pedig ez:
    Sub DeleteControls(Optional tuti As Boolean = False)
        Dim Ctrl As CommandBarControl
        On Error Resume Next
        Set Ctrl = Application.CommandBars.FindControl(Tag:=C_TAG)
        Do Until Ctrl Is Nothing
            Ctrl.Delete
            Set Ctrl = Application.CommandBars.FindControl(Tag:=C_TAG)
        Loop
    End Sub

A fenti kódokkal el tudtam érni, amit szerettél volna:
    1. Akár jelszavas fájlok esetén is (csak a megfelelő jelszó ismeretében) fut le az open esemény...
    2. ami a kritériumoknak megfelelően (a példámban csak az nézem hogy a fájl neve M-el kezdődik-e vagy sem) kirak egy makrót az eszköztárra...
    3. az Excel bezárásakor pedig leveszi a dolgokat.

Próbáld ki, ha még kell.
    A kódok alapja a Walkenbach VBA könyve (17-es fejezet). Régi (az újabbak sem hinném hogy rosszabbak), de még mindig nagyon jó. Én csak ajánlani tudom angolul tudóknak.

Két fontos dolog:
    1) Saját makrók esetén fontos tudni jól használni a Thisworkbook és Activeworkbook-ot.
    2) Én inkább fixen kiraknám a makrót a QAT-ra és a makrót készíteném fel arra, hogy ha a fájl nem felel meg a feltételeknek akkor ne csináljon vele semmit.

üdv

• addikt

válasz #54157 üzenetére

Lehet, hogy kicsit kuszán írtam mit szeretnék.

Szóval a lényeg és, ami fontos, hogy a Personal.xlsb-m ThisWorkbook részébe tennék egy Workbook_Open subot, aminek az lenne a célja, hogy bizonyos szempontból automatikusan megvizsgáljon mindegy egyes excel-t, amit megnyitok.

Az a problémám, hogy az excelek egy része jelszóval védett, amiket megnyitok. És úgy kéne ezt a subot beállítani, hogy a jelszóval védett exceleknél várja meg, amíg megadom a jelszót, mielőtt lefut.

Igazából nem tudom, hogy excelben van-e bármi jele, hogy megkapta a jelszót a file és ehhez tudnám kötni a macro futását.

MsgBox-szal tesztelgettem a workbook open-t de jellemzően már azelőtt elkezdte dobálni a MsgBoxot, mielőtt egyáltalán feljött a jelszó kérő ablak, szóval valahogy késleltetni kéne a macrot addig.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés