Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Geller72

veterán

válasz LordAxwell #2287 üzenetére

Erre én azt írnám, hogy igazából a 0 km/h. ;] . Az ami biztonságos. A többi nem az. Elméletileg ~65km/h-t tud a gép, szélcsendben, sport módban. Ebből ki lehet kalkulálni, hogy mi a sok. Haver 58-as szélnél még le tudott vele szállni, úgy kaptuk el, mert tutira feldöntötte volna. Szerintem az a szélsebesség, amiben még egy gyakorlott pilóta viszonylag elboldogul, (sport módban ugye) az ~40 km/h körül van. Én még olyan szelet nem nagyon láttam élőben, ahol folyamatos, stabil sebességű szél lett volna. Viszont olyanban repültem párszor, ahol folyamat löködte a gépet, normális vidi nem is lett belőle, mert sport módban folyamatosan láttam a propokat lecsapódni a kamera elé. Szerintem totálisan hülyeség nagy szélben filmezni, de repülni is. Mondanám, hogy ha véletlenül, de ilyenben nem hiszek, hogy véletlenül.. Ha mégis lenne ilyen, akkor mindenképpen minél lejjebb kell jönni talajközelbe, mert nagy eséllyel ott nem akkora a szélsebesség (legtöbbször), mint fentebb, nyílt viszonyok közt. És azt a hibát még véletlenül sem szabad elkövetni, hogy nyomjon valaki egy RTH-t. Mert akkor sanyi lesz a gépnek nagy eséllyel. Mert ugye az RTH soha nem lesz olyan sebességű, mint a sport mód. Mintha twine mérte volna meg, hogy rth-ban 30km/h körüli visszatérési sebessége volt a P4-nek. Ez egy hasonló sebességű ellenszélben eléggé meglepi. Az akkukat ellenszélben iszonyat zabálja. Úgy már jártam, hogy nagy magasságban kellett visszafele jönnöm, mert az útvonal miatt a terepviszonyok nem engedtek alacsonyabb repülést, a jel csak magasan volt stabil. Ezért muszáj volt magasan jönnök és egy hegygerincnél a felfele áramló meleglevegő turbulencia elég erős ellenszelet generált. Kivert a víz, mire megtaláltam a viszonylag normális/optimális magasságot-útvonalat, de alig akart haladni a gép még sport módban is. Nem nagyon szeretek 10%-ig merülni (ez a limit nálam és 25 a figyi) de itt majdnem megvolt mire fejfölé ért a gép. Többek közt ezért sem szeretek viszonylag messzebb repülni főleg úgy, hogy a gépet nem is látom a terepviszonyok miatt. (200-280m magasan, 2.8km-re voltam vele éppen akkor). Eleve szembeszél volt visszafele, bár nem annyira vészes, de a kis szembeszél is becsapós tud lenni. Ezért sem megyek el soha olyan messze, hogy 60% alatt legyen az akku a visszatérés kezdetekor. (Folyamatos HP-tól eltávolodó repülés esetén).

Új hozzászólás Aktív témák