Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• bambano

titán

válasz B1-66ER #42270 üzenetére

közterületen nem áskálódhatsz csak úgy, a közterületi kábelezést egyrészt közműegyeztetni kell, vagyis minden, a környéken szolgáltató közműszolgáltatónál egyeztetni kell, másrészt fel kell vinni a központ e-közmű katalógusba. ezt jobb, ha ráhagyod a digire.

én nem tenném 50 centire a csövet, leásnék a szokásos 80 centire legalább. arra is gondolnék, hogy esetleg később kell-e még valamit behúzni, úgy tervezném meg a csövezést. az ásás a drága, egy méter cső fillérekbe kerül, ha leraksz esetleg 1-2 tartalékcsövet, akkor se dől össze a világ, ha több évig üresen marad.

ha tudod, hogy hol végződik a digis kábel, akkor jó szemmel meg lehet saccolni, hogy kb. hol akarnak majd bejönni az ingatlanra, oda kell húzni a csövet.

a többit szakembertől kérdezd.

szerk: még annyit, hogy behúzó szál alatt ki mit ért: van a profi "drót", amit berudalónak csúfolnak a szlengben. én egy sima acéldrótot javaslok, az olcsóbb.

• DonMaster

addikt

mint poli irta 32-es kpe csö elég.
    telekhatáron kivül terv stb nélkül nem áshatsz.

ez nem telekom, itt nem sirnak max nem kötik be. kpe-nél nem kell dölés szög,
    kondenz viz nem igazán lehet benne. merevség kb mindegy
    teherbirás: az attol függ, ha mondjuk dömpert-is akarsz a kertedbe vinni néha vagy 20-30T kamion-t akkor annyi, ha viszont egyiksincsen tervben akkor a 32-es kpe tökéletes.

félmétert leásol böven elég nem kell mélyebre nem fagyel mint a viz vagy a többi,
    nem kötelezö drotot huznod bele, elég ha fogsz egy madzagot és befüzöd a 10-15m-es 32-es kpe csöbe és enyni. egy optikai kábelet egy mezei madzagal is belehet huzni de lehet drotot is használni, mondjuk egy ilyen miatt nem vennék behuzo kábelt villanyszerö boltbol.

• Varszegig

veterán

Amit közterületen ásol, azt szerintem engedélyeztetni (terveztetni kell). Ha már kialakult utca, akkor nem próbálkoznék máshogy. Ha "zöldmezős" építkezés, akkor még szinte mindent lehet, hacsak fel nem jelent valaki:) Ilyen helyeken meg inkább az a gáz, hogy van közmű, ami később jön, aztán azzal vágják el a te vezetékedet. Nekünk amikor építkeztünk az áram földábelt a szerelő biztos ami biztos betette egy pvc csőbe is (nem kötelező, de még nem volt kész a gáz, így biztos ami biztos...), szabályosan rajta a sárga szalag, közműrajzban berajzolva. Tehát elvileg minden szabályos, és tudható volt. Ehhez képest jött a upc, kiküldött valami napbarnított vállalkozót, azok meg beleb*ták az ásót. Mondtam neki, ott volt a pvc cső. Erre azt mondták, hogy látták, és azt akarták kiásni. No comment. Ja, a villanyszerelő, akit hívtak már röhögve jött, hogy jobban járnának egy átalánydíjas szerződéssel vele, mert ez ma már a 3. földkábel volt, amit elvágtak. :DD

• poli27

veterán

32 es kpe csővet tegyél be 50-80cm mélyre (műanyag vízvezetékcső) meg egy behúzó szálat a csőbe ennyi, lejteni nem kell sehova...

Aktív témák

Hirdetés