Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
őstag
Ha valakit erdekel, megtalaltam hogyan kell Wayland-ra Nvidia driver-t telepiteni.
Lenyeg: sec boot ki legyen kapcsolva, nalam ez volt a problema. (vagy alairni a driver-t valahogyan) -
cog777
őstag
Segitseget kernek Nvidia driver telepitesehez. Debian 13, Gnome telepites.
RTX A3000 laptop GPU-m van Intel mellett.
Sec Boot-ot kikapcsoltam, csak egy ujabb hibalehetoseg - ha rosszul irnam ala a kernelt...Szoval, probaltam az Nvidia oldalarol a hivatalos drivert, felment (forditotta a drivert) nvidia-settings mutatja a kartyat, homersekletet.
lsmod listazta az nvidia drivert.
Ellenben a Steam hibat ir ki amikor probalna hasznalni es visszavalt Intelre:flatpak run --env=DRI_PRIME=1 com.valvesoftware.Steam
...
kmsro: driver missing
glx: failed to create dri3 screen
failed to load driver: nvidia-drm
...
Running query: 1 - GpuTopology
Response: gpu_topology {
gpus {
id: 1
name: "Intel(R) UHD Graphics (TGL GT1)"
vram_size_bytes: 24983169024
driver_id: k_EGpuDriverId_MesaIntel
driver_version_major: 25
driver_version_minor: 2
driver_version_patch: 6
luid: 0
}
gpus {
id: 2
name: "llvmpipe (LLVM 21.1.4, 256 bits)"
vram_size_bytes: 3221225472
driver_id: k_EGpuDriverId_MesaLLVMPipe
driver_version_major: 25
driver_version_minor: 2
driver_version_patch: 6
luid: 0
}
default_gpu_id: 1
}
...
kmsro: driver missing
glx: failed to create dri3 screen
failed to load driver: nvidia-drm
pci id for fd 27: 10de:24b8, driver (null)
pci id for fd 28: 10de:24b8, driver (null)Masik opciokent eltavolitottam a fenti drivert es telepitettem a nonfree repobol:
sudo apt install firmware-nvidia-graphics
Szinten sikertelen, kb ugyanaz a fenti uzenet Steam inditasakor.
Van valakinek egyeb otlete hogyan kell feltennem a zart Nvidia drivert?
Nem jatszom AAA jatekokkal, csak par kisebbel, szerintem nem lenne problema ha nem a legujabbat tennem fel.
Elore is koszi! -
cog777
őstag
Talatam egy jo kis Post Installation Steps-et Debian 12-hoz. KDE-t telepitettem es a Pulseaudio 10% CPU-t hasznalt, a leirasban bent talahato hogyan kell kicserelni Pipewire-ra, amivel toredeke a processzor hasznalat.
-
cog777
őstag
Sziasztok!
Probalok telepiteni egy UEFI-s Win 8.1-es gepre Debiant. Volt benne egy kulon SSD, azon hasznaltam a linuxot de tonkrement, igy HDD-re kell feltennem.
Keptelen vagyok ugy feltelepiteni hogy elinduljon.
Ez alapjan csinalom es elvileg ki kellene tudnom valasztani az UEFI paticion hogy az UEFI boot particio es hasznalja a Debian, viszont nekem nincs ilyen a listaban!Lehet hogy azert mert Legacy modban inditottam a Debian telepito pendrive-ot? Sima UEFI uzemmodban sajnos nem indul el. Kikapcsoltam a Fast Boot-ot a Windowsban, mit probaljak hogy elinduljon a pendrive telepito EUFI-ben?
Szerk: Win32ImageWriter-rel masoltam fel a telepitot iso-t a pendrive-ra. Talan nem jol csonalta, melohelyen megprobalom linux alol a dd-t.
-
cog777
őstag
Ellenben valakinek sikerult Firefox alatt jobb Youtube teljesitmenyt kicsikarni?
Engedelyreztem par beallitast, Media Source-t igy vegre lejatsza a nagyobb felbontasu videokat de ott mar akad. Chrome-ban az 1080p nem okoz gondot, Firefox alatt akad sajnos. Jo lenne valtani Chrome-rol, de egyszeruen ez a legjobb.
-
cog777
őstag
Csak megemlitem hogy az Intel open source drivere olyan jol sikerult hogy 10 fokkal huvosebb a gep mint Windows alatt! 40 fok. El sem indul a venti alapbol a notimban

-
cog777
őstag
Sziasztok!
Van egy Lenovo S540 laptopom, mely tartalmaz Intel video kartyan kivul egy AMD Radeon HD 8670M -is. A Manjaro eleg jol tamogatja, viszont a 3.13-as kernelig melegedett rendesen. Lattam hogy a CPU nem vette vissza 800MHz-re a orajelet. Viszon 3.14-es kerneltol mar jol mukodott.
Regebben hasznaltam crunchbang-et es megtetszett a debian stabilitasa. Kiprobaltam a gepen sajnos hiaba telepitettem a liquorix 3.14-es kernelet, bar a CPU orajele leesett 800MHz-re, tovabbra is melegedett a gep a feltelepitett debian-t hasznalva (non-free XFCE iso). (53C, a Manjaro 42C-hoz kepest)
Probaltam zart AMD driver-t telepiteni de 4.8-as gcc kell a liquorix kernel header-hez.
Kerdesem az hogy vajon miert melegedhet? A Manjaro-nal a megoldast a 3.14 kernel hozta el. Debian eseteben nem hozott igazi megoldast bar a 800MHz-nek orultem. Vajon az X.org regi driver-t tartalmaz es az a problema? Egyaltalan az X tartalmazza a videokartya reszt vagy a kernel?
Mert ha az elobbi akkor az X.org-ot mar nem igazan vagyok kepes lecserelni wheezy alatt. Esetleg a Jessy van mar olyan stabil hogy lehet hasznalni?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi