Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Debian GNU/Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:47:06

LOGOUT.hu

Debian GNU/Linux

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1351) bambano válasza escie (#1350) üzenetére


bambano
titán

Ha nem tudod, miről folyik a vita, akkor olvasd el a 1321-es hszt. Vladimirnek tanulni kellene egy linux. Ebből vontam le azt a (meglehet, elhamarkodott) következtetést, hogy ő kezdő a linuxban.

Elismerem, meredek mondat volt. De eddig csak annyi válasz jött rá, hogy butaság meg hogy fud. Konkrétum meg hogy a disztribúció kiadójának kötelessége patchelni a kernelt. Amivel az a gond, hogy pont a debian az, ahol nem sok kötelességet lehet számonkérni senkin.

Az, hogy a sarge-t nem fejlesztik, nyilván nem a 2.6-os hibája. Csak mit rakjon fel az, aki hallgat rád, és disztrib kernelt akar felrakni? Rakjon fel 2.4.27-et (mint ami az én ''butaságomból'' leszűrhető? Rakjon fel 2.6.8-at, amiben ismert hálózati bugok vannak? Vagy keressen újabb kernelt, de akkor nem sarge, hanem etch kell neki, aminek a telepítő lemeze sok verzióban rossz? Arról ne is beszéljünk, hogy az etch-ben nincs xserver-xfree86, a telepítő csomag csak egy transitional package xorg-ra és nem teljesen jól működik.

Gyerünk, jöjjenek a konkrétumok, győzzetek meg, hogy milyen jó ez a debian meg a linux kernel mostanában. Tényleg nem flame, érdekel.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1352) escie válasza bambano (#1351) üzenetére


escie
őstag

Debian, meg én... :U
egyszer, ha használtam.
de, 2.6-ról volt szó. xfree hogy jön ide?

írd csak nyugodtan, amit akarsz, mondtam, nem érdekel.
a 2.6, bugos, nem jó semmire, nem is használja senki, az a baj. :DDD

nem lenne egyszerűbb az mondani, hogy hülyeséget állítottam, bocsesz?
jó éjt!

[Szerkesztve]

I'm back, baby!

(#1353) Jester01 válasza bambano (#1351) üzenetére


Jester01
veterán

Gyerünk, jöjjenek a konkrétumok, győzzetek meg, hogy milyen jó ez a debian meg a linux kernel mostanában. Tényleg nem flame, érdekel.

Parancsolj:
Tavaly augusztus óta 2.6.13 fut az otthoni szerveremen (7/24, most éppen 34 napja hw barkács miatt), gond nélkül (ext3, nfs, usb-net, pppoe, dvb, ...).
Desktop gépemen is különbözõ 2.6-os kernelek futottak (legalább) azóta. (config az adatlapomon)

Munkahelyi desktop gép 64 bites, szintén gond nélkül intenzív sw fejlesztés.
Szerverek 3 db P4-es coraid etherdrive (15x500GB SATA, PCI-X Marvell, dual gigabit, nfs) gond nélkül 2.6.12-es kernellel. 5 db dual opteron + 3db dual dual-core opteron 2.6.15ös kernel, gond nélkül (apache, saját szolgáltatások)

[Szerkesztve]

Jester

(#1354) JohnnyX


JohnnyX
senior tag

Tok lamanak erzem magam, hogy 2.4.x-es kerneles debianokat futtatok melohelyen 5 szerveren is, es semmi bajom veluk, raadasul nem is forgattam oket. :DDD

_Z87-Extreme3_-_4670k_-_16Gb_-_1050Ti_

(#1355) mobal válasza JohnnyX (#1354) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

jóaz. idáig nekem a linuxx lehgjobban a sarge -val ment csak feladtam mert nem volt hozzá olyan szerver amivel a csomagokat letudtam volna tölteni és automat feltenni . synaptic. de mostmár tudom debet használni fogok...

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#1356) WN31RD válasza JohnnyX (#1354) üzenetére


WN31RD
addikt

Senki nem mondta, hogy bármi baj lenne a 2.4-es kernelekkel. :)

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1357) Oscon


Oscon
csendes tag

Én 2.4.27es kernelt használok, alapvetően a debian által kiadott verziót, csak kicsit :) kistafírungoztam. de ha találok olyan sec.fix patchet, amit fontosnak tartok, és a debian féle verzióban még nincs benne, akkor beleteszem. (pl. legújabban a cdrom.c-ben levő x éves typo-t még nem javították, ill. a sg drivert érintő foltot sem tették bele). a kernelt ezenkívül felerősítettem a 2.4.32-ből kölcsönzött SATA meghajtórendszerrel, i2c-vel, lm-sensorsal, 2.1.9-es grsecurity-vel, ext2-ext3 acl, valamint cryptoloop patch-el, mással azt hiszem nem.

relatíve ritkán kell hozzányúlni érdemben - mindenesetre jóval ritkábban mint a 2.6os szériához kellene - pedig eléggé összepecseltem, és a 2.6 specifikus legutóbbi vadon terjedő local root exploitok sem érintették (pl. /proc probléma 2.6.13-2.6.17.2ig, asszem.)

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy.

(#1358) bambano válasza JohnnyX (#1354) üzenetére


bambano
titán

A vita abból indult, hogy vaskosan leszóltam a 2.6-os sorozatot. Tehát IGAZAD VAN! és nem vagy láma:)) Mea culpa.

Egyébként nálam alapelv, ha nincs baja, nem piszkálom. Egyik oprendszeremhez se nyúlok, amíg konkrét baj nincs vele.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1359) Jester01 válasza bambano (#1358) üzenetére


Jester01
veterán

Jó alapelv, de mivel mi egyből 2.6-ost raktunk mindenhova, így azt nem piszkáljuk :)

Jester

(#1360) bambano válasza Jester01 (#1359) üzenetére


bambano
titán

Azt piszkálják csak a csúnya rossz bácsik a netről :DD

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1361) Cyber_Bird


Cyber_Bird
senior tag

Üdv!
Láma kérdés és félig offtopic is:
Úgy emlékszem az opensuse 10.1 -be beleheggesztettek a novelles srácok opengl egy rendes drivert az ati mobility M6hoz olyat amivel az opengl is elérhető és az mplayer sem csak a szoftveres zoomolást ezzel együtt a procit használja.(Ezt majd nemsokára be is tesztelem)
Szerintetek van arra esély hogy ezt a meghajtót onnan valahogy át lehessen heggeszteni debian alá? Ha nagyon butaságot kérdeztem bocsi, de végső elkeseredésemben kérdeztem :)

(#1362) Jester01 válasza Cyber_Bird (#1361) üzenetére


Jester01
veterán

Mi az a mobility M6? Nem viszi a bináris ATI driver? Nem hiszem, hogy a novelles srácok különösebben drivert írtak volna. De ha igen, az minden bizonnyal belerakható debianba is, legfeljebb a telepítést kell kézzel csinálni.

Jester

(#1363) Cyber_Bird válasza Jester01 (#1362) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

Ati Mobility m6 az ati radeon 7000es vga kártya notebookokba szánt mobil változata amelyet sajnos az ati hivatalos drivere nem visz még win alatt sem!! de oda van omega driver. Most úgy emlékszem, hogy suse alatt volt openglem, illetve hardveres gyorsításom szóval valami driverke csak került bele. viszont lehet hogy rosszul emlékszem úgyhogy nemsokára csinálok egy partíciót és felrakom rá a suse-t ellenőrizni. ha megy akkor majd érdeklődök a novellnél is, hogy ők hogy oldották meg, bár lehet ehhez venni kell egy suse 10.0 enterpriset. Diákkal most 5000 ft, annyit megér nekem hogy legyen debian alatt is driverem :)

[link]

[Szerkesztve]

(#1364) bambano válasza Cyber_Bird (#1361) üzenetére


bambano
titán

Van. De ha csak az mplayer miatt kellene, akkor inkább hegessz az mplayerbe xvideo outputot, azzal gyorsabban és kényelmesebben eléred ezt a célt. Ha más célt is szeretnél, akkor marad az opengl faragás debian alá.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1365) Cyber_Bird válasza bambano (#1364) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

elsődleges cél mplayer lenne, de mondjuk a móka kedvéért kipróbálnám xgl -t debian alatt. bár ez nem létszükséglet.de mégsem lenne utolsó egy rendes 3d támogatás debian alatt ha esetleg megkívánnék egy kis quake 3at mondjuk :)bár ilyen már egy ideje nem esett meg de kitudja
Ha mplayerben kiválasztom az xvidix kimenetet akkor hibát dob hogy nem sikerült inicializálni :S gondolom ezis a driver miatt

(#1366) bambano válasza Cyber_Bird (#1365) üzenetére


bambano
titán

Ati-tól letöltöd a driver installert, elindítod, elvileg felrakja jól. Gyakorlatilag nekem még sose jött össze hekkelés nélkül, de ez nem zárja ki, hogy neked igen. A driver installer elvileg tud csinálni .deb csomagokat is, de úgy láttam, a szoftver 3d ''gyorsítást'' adó mesa csomagokkal összeakad a dependencyje.

Azt most kapásból nem tudom, hogy a driver installer tudja-e az m6-os radeont és ha igen, melyik.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1367) Cyber_Bird válasza bambano (#1366) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

én szerintem nem tudja mert még win alatt se találta hozzá drivert nemhogy a kevéssé támogatott linux alá sajnos :( a Proprietary Driver nem tudja pl. de nézegetem

(#1368) Jester01 válasza Cyber_Bird (#1367) üzenetére


Jester01
veterán

A DRI wiki szerint [link] ezt a kártyát az alap Xorg viszi az open source radeon driverekkel. Neked mi volt a problémád vele?

Jester

(#1369) bambano válasza Cyber_Bird (#1367) üzenetére


bambano
titán

A dri wiki szerint az m6-os nagyjából olyan, mint az m7-es. Nekem m7 van a notebookomban, egyszer már sikerült talprarugdalni a drivert.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1370) emre33


emre33
addikt

hülye kérdés:

VMware Player csak grafikus felület alatt fut ?

ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

(#1371) Cyber_Bird válasza Jester01 (#1368) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

Ezekszerint én voltam béna, de nekem nem sikerült opengl támogatást illetve ugye mplayer alá a támogatást előcsalnom, csak sima 2d. de most leghostolom a rendszert, nem szeretném pár sikertelen próbálkozás után újra felrakni :) aztán nekiesek.

(#1372) bambano válasza emre33 (#1370) üzenetére


bambano
titán

Tudtommal igen, de ez nem csak X lehet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1373) Cyber_Bird


Cyber_Bird
senior tag

Elkezdtem felrakni a drivereket ez alapján: [link]
Eddig el is jutottam 1.3. Building Mesa 3D drivers on Linux
de itt elakadtam:
[link]
:S


[Szerkesztve]

(#1374) #57764352


#57764352
törölt tag

Bár már írtam a másik topikba, próbálkozom itt is:
Sziasztok!

Most kezdtem a pályám (júniusban végeztem az OKJ-s rendszerinformatikusit). Belecsöppentem egy gimnáziumban. Itt adott egy mail szerver, melyen exim4 fut, squirrelmaillel. Semmi nincs ledokumentálva. Kértek rá SPAM szűrést. Telepítettem clamav-ot, sa-exim-t, amavis-t és spamassassint. Fut minden, de sajna nem működik. A SPAM nincs kiszűrve, a fejlécekben semmi sem utal a spamassassin létére. A logokban nincs hibaüzi, minden fut rendesen, de csesznek kommunikálni egymással. Debian (Sarge) rendszer. Kérdezzetek nyugodtan. Logokat tudok csatolni. Végigbogarásztam sok-sok HOWTO-t:
[link]
[link]
[link]
plusz ami ezekben van link, exim-re, clamavra, stb.
de semmi.
Elképzelhető, hogy az a baj, hogy nem maildir formátum van? A /home/user könyvtárban van egy mail könyvtár, ebben van alapból 3 file:
SENT, DRAFT, SPAM.

Mivel próbálkozzak, induljak neki?

Előre is köszönöm a segítséget!

(#1375) paramparya


paramparya
őstag

Az miért lehet, hogy hogy adott a gépben egy 100megás hálókártya, és ennek ellenére csak max. 1-1,5 mbyte/sec-kel történik az adatátvitel, holott lehetne 5-10 is...?
Arra is gondoltam, hogy szar driver van fent, és 10megásként használja, de akkor meg nem menne 1,5-lel a másolás...

(#1376) xion_81


xion_81
csendes tag

Sziasztok!

Lenne par kerdesem hozzatok. :) Adott egy vas: p2 450mhz , 256mb , 10GB . kb.20 gep kiszolgalasra alkalmas proxy szervert szeretnek csinalni amihez a Squidet hasznalnam..(ha tudtok jobbat varom a velemenyeket).

kerdesek:
1. Milyen distribet hasznaljak ? ( Debian Sarge a terv , vagy Ubuntu server )
2. Milyen kernel ? ( A 2.4.x.x is megfelelo biztonsagi szempontbol vagy inkabb 2.6.x.x ? )
Vagyis ha kijon egy hiba vagy res a kernelen akkor azt csak a 2.6.oson folozzak be vagy a 2.4-esen is ??

Valahogy csak lesz mert olyan még sosem volt hogy sehogy sem lett volna !

(#1377) ngabor2 válasza xion_81 (#1376) üzenetére


ngabor2
nagyúr

ha ez a választék, akkor nagyjából érzelmi alapon lehet dönteni. én az ubuntu servert választanám, mert az arra (is) lett kihegyezve. a sarge-ot is szerverré lehet alakítani, csak alapból ahoz vagy többet kell leszedni, vagy egy picivel többet kell rajta ügyködni. kernelnek a 2.6-ot javaslom, a 2.4-hez már egyre ritkábban jön ki extra cucc, a 2.6 viszont követés alatt van.

(#1378) bambano válasza ngabor2 (#1377) üzenetére


bambano
titán

Az utolsó 2.4-es, a 2.4.33.3 aug. 31-i, az utolsó 2.6-os a 2.6.17.11 meg aug. 23-i.

Szerk: xion: egyébként 2.6.16.28-as kernel, ha mindenáron 2.6-ost akarsz.



[Szerkesztve]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1379) ngabor2 válasza bambano (#1378) üzenetére


ngabor2
nagyúr

az a pár nap nem számít. én mikor keresgéltem az it87 szenzorhoz normális modult, 2.4-hez nem találtam (pontosabban találtam, csak bugos volt, bekapcsolta a ventit, és nem csak kiírta a ford. számot). a 2.6 sokkal bővebb, ha most kellene választanom, inkább azt választanám. mondom ezt úgy is, hogy 2.6-os kernelt még nem fordítottam sikeresen, valami mindig kimaradt.

(#1380) supesz


supesz
aktív tag

Hi All,

Nem tudok mount-olni! Beteszem a cd-t, beírom, hogy: mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0 a válasz: ...is not a valid block device.
Elolvastam a mount és a fstab MAN-ját. De nem tudtam megoldani a problémát. Valakinek van ötlete mi lehet a baj? :F

ui: így néz ki az fstab bejegyzés: /dev/hdc /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0
hát nem tom. :F

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1381) supesz


supesz
aktív tag

UP! :DD

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1382) supesz


supesz
aktív tag

Akkor majd holnap újra benézek. UP! :DD

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1383) Jester01 válasza supesz (#1380) üzenetére


Jester01
veterán

* Nem a /dev/hdc a cd olvasód
* kimaradt a kernelből az ide-cd támogatás (esetleg nincs betöltve a modul)
* scsi emulációt használsz

cat /proc/ide/hdc/model a várt eredményt adja?

[Szerkesztve]

Jester

(#1384) supesz válasza Jester01 (#1383) üzenetére


supesz
aktív tag

még nem tudom, kipróbálom hamarosan amiket írtál. addig is nem tudsz valami jó kis könyvet, doksit, irányvonalat mutan, hogy honnan sajátíthatnám el az alapvető linux tudást?

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1385) Sianis válasza supesz (#1384) üzenetére


Sianis
addikt

Neten elég jó oldal (volt, jelenleg nem megy):

[link]

Könyv? Kiskapu könyvei nagyon jók, sokfajta kezdő, haladó és profi szintű könyvük van!

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Sianis

(#1386) ngabor2 válasza Sianis (#1385) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a szabilinux már egy jó ideje elég elavult volt. az alapok persze továbbra is használhatóak voltak, de az alkalmazás-leírások már nem igazán.

(#1387) supesz válasza Sianis (#1385) üzenetére


supesz
aktív tag

Köszönöm szépen. Bár nekem a kiskapus könyvek közül tetszett az kék előlapos kezdőknek szánt könyv, de az annyira kezdő volt, hogy azon már túl vagyok. egy kicsit komolyabb könyv, ami esetleg elmagyarázza a mount, fstab, mtab és még sok fontos komponens miértjét sokkal jobban jönne. akár egy magyar how-to vagy man is jól esne :D

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1388) Forest_roby válasza supesz (#1387) üzenetére


Forest_roby
őstag

Ez a hozzászólás még talán belefér! :B

man mount
man fstab
man mtab


;] ;]

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#1389) supesz válasza Forest_roby (#1388) üzenetére


supesz
aktív tag

[link]
Elolvastam a mount és a fstab MAN-ját. :B

[Szerkesztve]

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1390) Forest_roby válasza supesz (#1389) üzenetére


Forest_roby
őstag

ezeket tudom adni:
( free source )

[link]
liux_faq_magyar.zip

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#1391) supesz válasza Forest_roby (#1390) üzenetére


supesz
aktív tag

már húzom is. alázatosan :R

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1392) ngabor2 válasza supesz (#1387) üzenetére


ngabor2
nagyúr

[link] esetleg. még nem néztem át, de bíztatóan néz ki.

(#1393) supesz válasza ngabor2 (#1392) üzenetére


supesz
aktív tag

El sem hinnéd mennyire bíztatónaktűnik. Köszönöm. Már találtam is pár okosságot. remake :D
Köszi :R

A nucleus arcuatus (infundibularis) kapillárisaiból összeszedődő vénák a hypophysisnyélen keresztül lejutnak a hypopisis elülső lebenyébe - az adeno-hypopisisbe, és ott újra kapillárisokká oszlanak.

(#1394) Cyber_Bird válasza Sianis (#1385) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

Egész jó kis könyveknek tűnnek, meg is rendeltem kettőt, remélem nem bánom meg és tényleg segítenek majd kiigazodni a linux világában :)

(#1395) Sianis válasza Cyber_Bird (#1394) üzenetére


Sianis
addikt

Szerintem jó könyvek. Ha lenne pénzem megvenném őket. Pénz hiányában meg kontárkodok a neten, mint tapasztalt linuxos. :DDD

Sianis

(#1396) ragazzo válasza Forest_roby (#1390) üzenetére


ragazzo
őstag

Letöltöttem a linuxos filet-t,de amikor szeretném kitömöríteni, akkor mindig azt mondja hogy hibás a file.Most tényleg hibás?

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#1397) Forest_roby válasza ragazzo (#1396) üzenetére


Forest_roby
őstag

huuu.....

én nem tudom, nem próbáltam kitomoriteni, de majd (vasarnap) felrakom megegyszer. bocs ha hibas.....

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#1398) Cyber_Bird válasza ragazzo (#1396) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

Rakj fel egy új zip tömörítőt, nekem minden gond nélkül kitömöríti krusader + a debian etchban lévő unzip, szóval a hiba az ön készülékében van.
kivéve persze ha azóta felkerült az új verzió és én már azt szedtem le :)

[Szerkesztve]

(#1399) ragazzo válasza Cyber_Bird (#1398) üzenetére


ragazzo
őstag

De hát azért furcsa a dolog, mert minden mást kitömörít a rendszer.Mondjuk csak total commander tömörítőjével próbáltam.Gondolom win alatt is ki kellene tömörödnie,nem?

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#1400) Cyber_Bird válasza ragazzo (#1399) üzenetére


Cyber_Bird
senior tag

Gondolom ki, a zip az zip :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Debian GNU/Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.