Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-02-27 09:43:31

LOGOUT.hu

--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---


Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15016) soma314 válasza kenwood (#15013) üzenetére


soma314
tag

Igen igazad van: átlag. De ugyanakkor nekem is igazam van mert az "átlag" maga a bullshit.
Gondolj bele a Világ nagy, még ha le is szűkítették a mintavételt mondjuk az USA-ra ott is jelentős különbség van a New York-i és kelet-taxes-i fizetések között. Az sem mindegy, hogy az illető a Nasa-nál, vagy a sherif irodában hálózati munkatárs-e.
Egy ember az IT világban általában nem csak egy tanúsítvánnyal rendelkezik. Azon kívül számos egyéb tudását bizonyító dolog is van: pl főiskolai, egyetemi diplomája akadémiai doktorija, phd-je is lehet. Beszélhet idegen nyelveket. Lehet jogosítvány autóra, motorra, helikopterre....
Ha azt hiszed, hogy az átlag ezeket a dolgokat kiegyenlíti, akkor keveset tudsz a statisztikáról. :)

Gondolj bele van egy 20 éves srác, aki érettségi után megcsinál egy CCNA-t és elhelyezkedik, keres évi 40 ezer dollárt.
Meg van egy 55 éves szakember, aki annak idején gyengeáramú villamos mérnökként végzett elhelyezkedett a telecom világban, még nem is voltak gyártói cert-ek akkor amikor már ilyesmikkel foglalkozott. Lehet, megtanult olyan technológiákat, amiket ma nem már használnak mondjuk Novell-t, token ring-et, appletalk-ot, SDH-t, frame relay-ben ász volt a PBX-es telefonközpontokat kente vágta. Ezeket mind meg tudta tanulni amikor kellett és el tudott mélyülni bennük. Most van Juniper-es JNCIE-ja (a CCIE-nak megfelelő) mert Juniper kellett. De van egy projektje, ahol Cisco eszköz kell ezért gyorsan leteszi ő is a CCNA vizsgát. Az ő fizetése évi 200 ezer dollár. A statisztikában csak nyomokban lesz található JNCIE, mert abból bizony kevés van, viszont ő is CCNA.
Hurrá ez esetben a CCNA átlagfizetés évi 120 ezer dollár?
A statisztikáról nem tudni mennyire volt reprezentatív, hány ember töltötte ki, az saját bevallás alapján, vagy az adóbevallásuk alapján készült.
A konkrét belinkelt oldal szakmaisága pedig nálam (ahogy írtam is) ott vérzett el, hogy a PMP-t (Project Manager Professional) ami egy "vezetői módszertani" dolog keverte olyan kifejezett technikusi cert-el, mint a CCNA.

Lehet az én generációm látja rosszul a dolgokat (én az 50-hez közelebb vagyok, mint a negyvenhez) de ne azért tanulj, hogy a fizetésed több legyen, mert attól nem lesz több. Sőt mostanában akár egy OKJ-s villanyszerelő tanfolyammal lehet többet keresnél, vagy akár segédmunkásként egy jó kőműves mellett, mint egy kezdő CCNA-ként. Én azt tanácsolom, hogy azért tanuljál, hogy tudjál értsél hozzá. És olyat tanulj ami érdekel, ne olyat, amit pillanatnyilag úgy tűnik megfizetnek. Ha olyat tanulsz, ami érdekel és meg is tanulod, akkor jó leszel benne. Ha jó leszel benne, akkor jó eséllyel többet fogsz keresni vele és boldogabb is leszel, mintha olyat tanultál volna, amiben csak a pénzt láttad.
Félre ne érts, bármit is tanulsz több leszel tőle, de én a saját káromból tudom, hogy hagytam annak idején befolyásolni magam másoktól és rengeteg energiát időt fektettem olyan dolgok tanulásába, amik "jó befektetésnek" tűntek akkor, de mivel nem szerettem azt csinálni nem hozták meg azt a gyümölcsöt amit vártam tőle.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.