- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ereshkigal
őstag
Köszi. Korábban olvastam már, mennyire szereted.
QT5-tel kapcsolatban olvastam ilyesmit, hogy a natív C++-t kezdi egyre inkább felváltani a QML, és egyesek már temetik is az egész toolkitet.(Mondjuk nem tudom, mire akarnak váltani.
Felraknám, de úgy látom, a 5-höz nincs még MinGW-s verzió. :/
A GTK+ miért gáz ennyire? (Azon túl, hogy a Windows port "kicsit" le van maradva.) -
buherton
őstag
A szabvány elég egyértelműen fogalmaz:
It shall be defined with a return type of int and and with no parameters...
Vannak esetek, amikor lényegtelen, hogy van-e egyáltalán visszatérési érték, mert már a main függvény véget érése sem megengedett, mert nincs kinek megkapnia az értéket. Vélhetően ezekre az esetekre engedi a fordító, hogy void legyen a típus.
-
Bobrooney
senior tag
-
Muton
addikt
Köszi! A cél a gyök fv implementálása c és algó gyakorlat cáljából. És ha működik majd egésszel, akkor meg kell oldani törtre is, majd komplex számok halmazára is. mindezt bolond biztosan
Ja, a while feltéteében meg lehet adni fv-t?
pl:
while (a<0 && akarmi(a));
Szerk: %fl-el sem működik
-
RexpecT
addikt
Nekem is ezt adja ki de nem értem hogy hogy:
2-vel indul az kisebb mint 19 kiírja a 2-t majd i=2+1
3 az kisebb mint 19 kiírja a 3-t majd i=3+1,5 mivel int ezért vágás történik ezért i=4
4 az kisebb mint 19 kiírja a 4-t majd i=4+2
6 az kisebb mint 19 kiírja a 6-t majd i=6+3
9 az kisebb mint 19 kiírja a 9-t majd i=9+4,5 de megint vágás lesz ezért i=13
13 az kisebb mint 19 kiírja a 13-t majd i=13+6,5 de megint vágás lesz ezért i=19
19 nem kisebb mint 19 ezért nem fog lefutni a ciklus mag.LOL hülye vagyok
csak egy \n-et kellett volna írni és akkor világos
.
-
Peter Kiss
őstag
Igen, a konzolablak méretéhez képest kellhet igazítani. Ilyet leltem:
#include <sys/ioctl.h>
#include <string.h>
#include <errno.h>
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
int main(int argc,char **argv)
{
struct winsize ws;
if (ioctl(0,TIOCGWINSZ,&ws)!=0) {
fprintf(stderr,"TIOCGWINSZ:%s\n",strerror(errno));
exit(1);
}
printf("row=%d, col=%d, xpixel=%d, ypixel=%d\n",
ws.ws_row,ws.ws_col,ws.ws_xpixel,ws.ws_ypixel);
return 0;
} -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, végre összeállt a dolog. Miután végiggondoltam, rájöttem h. nem is kell nekem végiglépkedni a stringen, felesleges az egész while cucc bele, mert az már másnak a feladata, hogy akkor is üres stringet adjon vissza, ha space, tab van benne, nekem csak simán üres stringet kell keresnem. Beírva valamit a test[] mögé, frankón eldönti, hogy mi a helyzet. Szóval szerintem jó így.
#include <stdio.h>
int main ()
{
char test[]="";
strIsEmpty(test);
return 0;
}
int strIsEmpty(const char *str)
{
if(!*str || !str){
printf("A string ures\n");
return 1;
}
printf("Nem ures a string\n");
} -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, while-nál kimaradt, a pointerrel meg kezdek valamit. Az óra végén csak egy fordításra volt időm, akkor nem adott hibát, de végtelen ciklus volt, mert rossz feltételt írtam a whilehoz. Per pill itt sem tudom lefuttatni, mert nem tudok átlépni a linuxra egy fontos feltöltés miatt, aztán itt a w7 x64-en csak a cygwin van fent, de az meg amit lefordít, az exe hiányol egy nem létező 64 bites dll-t a cygwinből. Van más alternatíva, de nem akarok win alatt progni, majd holnap megcsinálom Mint alatt, csak bedobtam a félkész kódot, hogy kb. mi a terv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, ellestem pár dolgot órán, meg elvileg csak annyit kell csinálnom, hogy üres-e a string, mert a tab, space vizsgálat már a köv. srác dolga, aki az strIsBlank-et írja.
Órán eddig jutottam el:
int main ()
{
char test[]="abc";
strIsEmpty(test);
return 0;
}
int strIsEmpty(const char *str)
{
while(str)
if(!*str || !str)
printf("ures string");
return 1;
printf("nem ures a string");
}Nem volt időm lejavítani, majd holnap megcsinálom. A lényeg az, hogy be kell mutatni a működést is, ezt ott a mainben egy string értékadással oldottam meg. Azzal volt bajom főleg, hogy hogyan jut át a string, pointer egyik függvényből a másikba. Lua-ban sokkal egyszerűbb volt leírni olyasmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bedobva a fordítóba, már rögtön a bool után hiányol valamit.
Ha jól értem:
bool isempty(char *s) - itt az *s lesz az a string, amit vizsgálunk.char *p; -csinál egy pointert. De ez most mutat valamire? Vagy csak üres tömb?
for (p=s; *p; ++p) - itt a kezdőérték mi? A p megkapja az s elemeit? A feltétel meg az hogy amíg van eleme, és addig a ++p lépteti az elemeket?
if (*p != ' ' && *p != '\t') - itt a space és a tab vizsgálat van, ez tiszta.
Hogyan tudnám összehozni a dolgot mondjuk egy scanf-el? Az argv dolog szerintem itt nm jó, mert annak alapból az első eleme a file neve. A t. tanárúr nem szereti a scanfet, de kipróbálni jó lenne.
Régen volt a C, lua-ban csináltam pár dolgot az elmúlt 2 évben, az sokkal egyszerűbbnek tűnik egyenlőre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyesmire gondolok, de még tudnia kel azt, hogy a space és tabulátor esetén is ürse scriptet ad vissza, azok esetében viszont akkor más karakter nem lehet. Szal ne bonyolítsuk, ha csak egy karakteres a string, akkor meg kellene nézni, hogy spacve v. tab van-e, vagy ha egyik sincs, akkor meg amit te írtál. Ezeket kellene egybegyúrni.
Viszont egy kis magyarázatot kérnék, én legalább egy IF függvénnyel gondolkodtam eddig.
-
brsd
csendes tag
-
macikos
addikt
"ha a maximum keresesbol nem tudsz minimumkeresest csinalni, akkor bocs hogy ilyet mondok, de nagyon nincs ott helyed..."
Tekintve, hogy Gépész vagyok és nem Infós, így ez valahogy nagyon nem tud érdekelni. Nem emlékezhetek mindenre.
Korcsii: Köszönöm. Tényleg pofon egyszerű volt
Azt nem tudtam elképzelni, hogy mi alapján választom ki a kezdeti értéket, amihez hasonlítom a többit
ArchElf: Az egyik gyaktanáromon akkor sz*rtam be, amikor Visual C++-ben dolgoztunk. Én meg gyorsan csináltam egy olyan programot, hogy leraktam egy gombot és ha ráklikkeltél, akkor elmozdul valamerre x pixelt. Tanár meglátta, álla leesett és ezt mondta: ezt hogy csináltad???
Szóval ez van.
-
Gyuri16
senior tag
orulok, hogy mas is hasznal vimet
igen ctags-ra gondolok, kicsit jatszottam vele (foleg azert, mert autocompletionhoz is kell), mas tapasztalata alapjan konnyebb beallitani ezeket a dolgokat. sajnos a dokumentacio egyes pluginokhoz eleg keves.
debuggolasra probaltam yavdb-t, de nem sikerult beizzitani (leiras alapjan nem tudtam megcsinalni)
gdb nekem mar tul fapadosugralos dolgot mindjart kiprobalom
-
Gyuri16
senior tag
milyen IDE-t ajanlasz/hasznalsz Qt-hoz? (olyan wysiwyg csodara gondolok)
egyelore c-t vimben irok, ami szuper, viszont grafikus cuccot nem igazan tudom elkepzelni vele
(btw ha van itt vim guru, szivesen elbeszelgetnek velefoleg debuggolas erdekel vim alol, illetve olyan -nem tudom a nevet- cucc ami odaugrik egy fuggveny kodjara, illetve vissza, ha egy fuggvenyhivasrol megnyomok egy gombot)
-
3man
csendes tag
Pontosan az egyik ilyen modszer, amit a katedra "profinak" tart, a lancolt lista.
Gyakorlatilag, ha az ember tudja, mit csinal a gep az adott esetben, tisztaban van azzal, hogy ugyanaz a feladat tombokkel sokkal gyorsabban lefut. Lancolt listat viszont konnyebb atrendezni, kivenni egy elemet, beszurni. Ebben profi, de ugyan ezt egy jol megirt tomb osztallyal is meg lehet tenni. Az eredmeny, "ganyolt" de gyorsabb program.
xd
-
Zollee
tag
Nézegetem őket én is, van egy prog könyvem, de nem igazán taglalja a használatukat.
Az strcmp függvény sem akar menni valamiért. Sokféleképp próbáltam már alakítgatni, de nem ment, most épp szegmens hibát ír. Ez azért ciki, mert az általad írt függvényeket is elvileg ugyanúgy kell majd használni a másik feladatomnál.Itt az strcmp-s progi, ami nem akar menni:
(lényegében az a feladat, hogy meg kell adni a bástya és a gyalog pozícióját és el kell dönteni hogy üti-e a bástya a gyalogot? Én úgy gondoltam megvalósítani ezt, hogy mivel a bástya csak vagy vízszintesen vagy függőlegesen mozoghat, azt kell eldönteni, hogy a két bekért pozíció betűje egyezik-e a 2 bábunál, vagy a 2 számos tagja egyezik-e. Ezzel eldönthető, hogy ugyanabban az oszlopban van-e vagy ugyanabban a sorban. Ha a 2 közül legalább az egyik igen, akkor üti, ha nem akkor nem. Ehhez kellene a karakter összehasonlító függvény.)#include <stdio.h>
#include <string.h>int strcmp (const char *s, const char *t)
{
if (*s == *t)
return 0;
else
{
printf("WTF? \n");
}
}void sakk ()
{
char bastya [3];
char gyalog [3];printf("Kerem a bastya poziciojat: ");
scanf("%c %c", &bastya[1], &bastya[2]);
printf("Kerem a gyalog poziciojat: ");
scanf("%c %c", &gyalog[1], &gyalog[2]);if ((strcmp(bastya[1], gyalog[1]) ==0) || (strcmp(bastya[2], gyalog[2]) ==0))
printf("A bastya uti a gyalogot.\n");
else
{
printf("A bastya nem uti a gyalogot.\n");
}
}int main ()
{
sakk();
} -
-
sghc_toma
senior tag
en is igy latom.. Basic-kel, Pascal-lal kezdtem, es nagyon sokaig tartott, mire felnyilt a szemem, es megtanultam igazan hasznalni a C++ adta lehetosegeket..
gygabor88: Thinking In C++-t ezert szeretem nagyon; alaposan bemutatja a nyelvet, es mindezt jo peldaprogikon keresztul teszi..
-
Hali!
Ez jó, ez tetszik!!! LOL
Ezek szerint, amúgy egész jó fej lehet, csak talán túl görcsösen ragaszkodik, az általa megszokott dolgokhoz(void main(void)
Akkor, ha valakinek segítek, az első kérdésem az lesz, hogy hol is tanul...
Aztán ha ott Győrben, akkor már töltöm is a fejlesztőkörnyezet számára a BAUER PETI BA settings-et.Fire.
-
-
Hali!
Hát igen, ezt már sokan mondták, hogy igen nagy türelemmel rendelkezem
.
Nem vagyok tanár(bár, akiknek segíteni szoktam, gyakran említik, hogy "miért nem jössz el a sulinkba tanítani számteket, mert ahogy Te elmondod, úgy értem...")
Még a 90-es években rendszerprogramozóként végeztem, Assembly-vel kezdtem.
Innen a kitartás meg türelem. Az, hogy másokkal is türelmes vagyok, annak meg az(is) az oka, hogy tudom, hogy kis hazánkban, hogy okítják a tanulókat számítástechnikára(meg másra is). A tanároktól(tisztelet a kivételnek) nem kapnak türelmet az emberkék, könyvből felírt példaprogik, gyors tanmenet, érti-nem érti lényegtelen. Nagyon sok jó képességű diák utálja meg a programozást és magát a számítástechnikát is egy életre, pont a "türelmetlenség" meg a minél gyorsabban leadandó tananyagok miatt. Sajnos ilyen az oktatási rendszerünk, a tanárokat is hajtják, túl vannak terhelve, a diákokat is hajtják, azok is túl vannak terhelve, persze hogy mindenki türelmetlen.Szóval legalább itt PH-n kapjanak az érdeklődők türelmet, meg normális hozzászólást, és ne ugyanazt vágja az ember a fejükhöz, amit esetleg a suliban is hallanak nap mint nap.
Fire.
-
cellpeti
nagyúr
int osszeg=0;
for (i=0; i<5; i++)
osszeg+=kod[i]-'0';
if (osszeg%6 != kod[5]-'0')
printf("nem jo\n");
else
printf("jo\n");Ha jól értrem akkor a for ciklus végignézi a láncot 5ig,ugye?
De hogy adja össze?osszeg+=kod[i]-'0';
if (osszeg%6 != kod[5]-'0')Mik ezek a '0'-k benne,azok mi célt szolgálnak?
-
blaces
tag
Kösz
az első kettőnél vágom, hogy akkor hogyan lehet igaz a feltétel
A harmadiknál értem, hogy miért nem megy be a ciklusba, mivel ott igazából nincs feltétel, csak kétszer lett megadva az x, de azt nem értem, hogy miért végtelen
A negyedik azért véges, mert addig csinálja amíg egyenlő lesz 10-el az x, de amint 11 lesz az x értéke akkor 0 lesz, azaz hamis, így véges a ciklus
-
PazsitZ
addikt
Hmm, azóta változtattam rajta. Tudom nagyon béna vagyok.
Amúgy most látom, hogy van külön linux c topik is. Én most épp solaris allatt fordítok.
Jelen pillanatban ezt kapom vissza:
Hello
ا��o
ebből:#include <stdio.h>
char *back;
char *input()
{
char in[6]="Hello";
printf("%s \n",in);
return in;
}
int main()
{
back = input();
printf("%s \n",back);
return 0;
} -
Hali!
Hát szomorú ha nem hallottál róla, a MATH.H-ban van. Egy lebegőpontos számot "oszt" két részre, egész ill törtrészre. (vagy egyszerűbben a tizedespont jobb oldalára ill bal oldalára)
persze abban egyetértek, hogy eldönteni egy számról, hogy páros vagy páratlan tök felesleges használni(de lehet)Fire.
UI: amargo kódja, már kerekítéssel is foglalkozik(0,5-től felfelé kerekítünk, egyébként meg lefeleé)
Annyi "kritika", ha valami NEM NAGYOBB EGYENLŐ MINT 0,5, akkor felesleges az ELSE után az összehasonlítás....(Amargo kódjáról van szó)
-
mmarta
senior tag
Megérteni szeretném mi a feladat. Lehet hogy apró módosítást végeznek, de ha nem tudom miről szól esélyem sincs (amúgy se sok
).
(Persze, egy kevéske magyarázat sem ártana mit miért, de ezzel nem terhelném a vállalkozót.)
Viszont a progiban a változók neve is naná angolul van, szóval abban is kellene segítség - magyar megfelelőt találni. -
Tv
senior tag
Hát igen a linux képes ilyen csodákra
. Nekem is csak úgy beugrott, mikor mondtad a sorvéges dolgot, hogy van valami $ jeles dolog is
. Mondom kipróbálom nincs mit veszteni, erre jó is lett egyből, minden működik ahogy kell. Az volt a gáz, hogy xp alatt írtam a progit, ment is jól, aztán ftp-n feltöltöttem linux-ra, és ott putty-on át akartam volna fordítani, futtatni.
-
Tv
senior tag
De szerintem is az! Vagy amikor a fájlból olvasom be a sorokat, majd megfordítom őket, valamit másképp csinál a linux, mint a win?
Ezt a sorvéges dolgot nem vágom. Win alatt mikor beolvasok egy sort, akkor a végét a C \n-ként kezeli. Linux alatt ez hogy van?
Mert ott hibázik a progi, ahol a beolvasott és megfordított sorokat hasonlítja össze a másik megfordított sztringgel
-
Nantucket
tag
Hát ezzel tökéletesen egyetértek, matek nem nagyon fog kelleni a programozáshoz, én megírtam már 1-2 programot, de olyan problémával nem szembesültem még amihez hű de nagy matek tudás kéne, és még nem írta meg senki előttem. Szerintem most így elég nehéz lenne olyan témakört mondani amit még nem írt meg senki (és persze ingyé hozzáférhető), kellöen ügyesen. Szerintem programozni, csak netről lehet megtanulni, és nem arról szól a dolog, hogy mekkora koponya vagy, hanem, hogy mennyire tudsz modellezni (ez is inkább tapasztalat) és mennyire tudod felhasználni azt a rengeteg cuccot ami már létezik.
-
kicsitomi88
őstag
Majd a modiknak szólunk ha leírod olyan formában ahogy a hszben van, hogy bővítsék. Külön gondoltam a C++-t, valamint Delphit, Pascalt, Assemblyt, Javat stb... Csak meg kéne szerkeszteni igényesen az első hszeket.
Ja és lobbizni kéne, hogy kiemelt témák legyenek és ide küldjék máshonna az adott témában kérdezőket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nintendo Switch 2
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Futás, futópályák
- TCL LCD és LED TV-k
- Subaru topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest