- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- bambano: Bambanő háza tája
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovisoft
őstag
válasz
DopeBob #6140 üzenetére
Megpróbáltam lefordítani az eredeti kódodat, de nekem (treat warnings as errors beállítással) fordítási hibát dobott a scanf és a printf sorokra. Érthető, mivel az int (*statData)[statDay][OPEN_HOURS] egy kétdimenziós tömbre mutató pointer, nem pedig egy kétdimenziós tömb. A statData[i][j] nem egy int-et, hanem egy pointert jelent. Cast-olással kierőszakoltam, hogy leforduljon, valamint felcseréltem a statData deklarációjában a sorokat és az oszlopokat (int (*statData)[OPEN_HOURS][statDay]), és így már ez a változat is működött.
Ökölszabályként azt tartsd szem előtt, hogy amikor egy pointert deklarálsz, akkor azt tömbként is tudod használni (meg tudod indexelni [i] stílusban), tehát úgy is felfogható a dolog, hogy egy * ugyanúgy hozzáad egy dimenziót a deklarált tömbödhöz, mint egy [SIZE]. Fordítva is igaz a dolog: egy tömb utolsó dimenzióját lehagyva egy pointert kapsz.
Vagyis amikor ezt írod le: int (*statData)[OPEN_HOURS][statDay], akkor ez igazából egy 3 dimenziós tömb, aminek az első két dimenziója a fix [OPEN_HOURS] és [statDay], a harmadik dimenziója dinamikus, és ennek mérete a malloc-ban megadott értékből jön, ami jelen esetben [1] (mivel a teljes allokált méret OPEN_HOURS*statDay*1). Éppen ezért az így deklarált tömb elemeire ezen a módon kell hivatkozni: statData[i][j][0]. Kipróbáltam ezt is, és így is működik. Ezzel együtt nem javaslom ennek a formának a használatát, és nem is értem, hogy a Pluralsight miért így tanítja.
-
kovisoft
őstag
-
kovisoft
őstag
válasz
DopeBob #6138 üzenetére
Amikor egy szimpla 1 dimenziós tömböt allokálsz, akkor azt egy szimpla pointerbe rakod bele:
int *array = malloc(sizeof(int[ARRAY_SIZE]));
És utána array[i]-vel hivatkozol az elemeire. Ha ezt ki akarjuk terjeszteni 2 dimenzióra, akkor hozzáteszünk mindkét oldalhoz +1 dimenziót, de miért tennénk +2 dimenziót a bal oldalhoz?
int (*twod_array)[COLUMNS] = malloc(sizeof(int[ROWS][COLUMNS]));
Így a twod_array egy olyan pointer, ami "COLUMNS db integerből álló tömb" típusú adatra mutat, ilyenekből allokáltunk ROWS db-ot, és twod_array[i][j]-vel hivatkozunk az elemeire. Legalábbis szerintem így kell, de bevallom, nem próbáltam ki.
Viszont mint írtam, csinálhatod azt is, hogy te számolod át a 2 dimenziós indexet 1 dimenziósra, ekkor elég egy nagy 1 dimenziós tömböt allokálni:
int *simulated_twod_array = malloc(sizeof(int)*ROWS*COLUMNS);
Aztán így hivatkozol az i. sor j. oszlopára: simulated_twod_array[i*COLUMNS+j].
-
kovisoft
őstag
válasz
DopeBob #6136 üzenetére
Szerintem a malloc sorral van a gond. Ahogy írtad, úgy eggyel több az indirekció a bal oldalon (pointer egy két dimenziós tömbre, ami így egy három dimenziós tömbbel lesz analóg). Helyette ez kellene:
int (*statData)[statDay] = malloc(sizeof(int[statDay][OPEN_HOURS]));
Másik lehetőség, hogy egy dimenziós tömböt használsz (szimpla pointert allokálsz) és [i*OPEN_HOURS+j] formában indexeled.
És a free-nél sem kell a csillag, csak simán free(statData).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Dell notebook topic
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Mobil flották
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1 humoros
- Vezetékes FEJhallgatók
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Yettel topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Logitech Combo Touch iPad Pro 11" (1., 2. a 3. gen), szürke - UK billentyűzet ipad tok billentyűzet
- újszerű iPad Pro 11" (3. generációs) (2021) M1 chip Wi-Fi 128GB silver ezüst Apple
- szinte új iPhone 16 Pro Max 256GB desert titanium sivatagi titán független Apple 3 év garancia
- újszerű iPhone 16 Pro 256GB white titanium fehér titán iStyle független Apple 3 év garancia
- Dell XPS 13 9380 Prémium ultrabook HUN BILL
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest