Új hozzászólás Aktív témák

• jattila48

aktív tag

válasz jattila48 #4467 üzenetére

Azt hiszem, sikerült kisilabizálni a választ. Függvény nevek esetén a név dekoráció (vagy manglálás) azért kell, hogy a linker meg tudja különböztetni az overload-olt fv. neveket. Ez világos (és eddig is az volt). Függvény pointer nevek azonban nem overload-olhatók, ezért ott nincs szükség név dekorációra, így az extern "C" deklarációnak (ami elnyomja a C++ név dekorációt) sincs értelme. Gondoltam én. Csakhogy fv. pointer nevek esetén a dekorációt nem az overload-olás miatt használják, hanem a hívási konvenció miatt. A különböző TU-kban deklarált és definiált ugyanolyan nevű fv. pointereknek meg kell egyezni a hívási konvencióban. Eddig azt gondoltam, hogy nincs külön C és C++ hívási konvenció (mint ahogy MS fordítóknál nincs is), de elképzelhető, hogy más fordítóknál ez másképp van. Legalábbis a lehetőségét fenntartják.

érdekes olvasmány: [link]

Idézet a cppreference.com -ról:

"Since language linkage is part of every function type, pointers to functions maintain language linkage as well. Language linkage of function types (which represents calling convention) and language linkage of function names (which represents name mangling) are independent of each other"

Tehát a fv. típus és fv. név language linkage-e (mint pl. az extern "C") két különböző, és független dolog. Eszerint fv. pointer esetén a language linkage a pointer által mutatott fv. típusára utal (hívási konvenció), nem pedig a fv. pointer névre.

Elnézést a hosszú hozzászólásért, remélem azért érthető volt min problémáztam.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés