Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
Én is a Viking-gel voltam, nagy tapasztalat megosztásra nincs szükség: jól csinálták. Reggel 8:30-ra mentem, adtak normális cuccot (nem mindent tudtam vinni), bepakoltunk a kocsiba -> kikötő -> hajó. Talán 20-25 személyes lehet, de mi csak 12-en voltunk, szóval jól elfértünk. Összeszerelés, O2 mérés, papírok kitöltése majd indulás, kb 5 percre van a roncs. A merülés még Nitrox-szal is max 45 perc, mert 18 m körül kezdődik a roncs, felette nincs semmi. Kijövetel után rögtön adtak kézbe vizet, majd vetkőzés -> vissza a kikötőbe. Ott eltöltöttünk 1-1.5 órát, volt kis kaja is. Második merülés, majd vissza, kb 15:00-ra már ismét a bázison voltunk.
A roncsnak vannak könnyű részei: kívülről, 1-2 belső rész, de persze vannak durva helyek is rajta, ahol még tavaly is meghaltak egy páran (pl gépház). Szerintem akár 2-3 napra is van felfedezni való rajta.
Én máshol nem is merültem, pedig van még 1-2 szép hely.
-
Füge007
senior tag
Nekem sem nem volt megfelelő maszk, próbáltam többet is mikor őt ajánlották, azóta nincs gondom, még ha borostás vagyok akkor sem ereszt be!
-
-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
2 merülés kevés, hogy teljesen felfedezzem a roncsot, de a főbb dolgok megvoltak. Az élővilág olyan Földközi tengeres (láttam 1 murénát is), és a roncsot is látványosabbnak gondoltam. Persze vannak jó részek kívülről, és néhány belső részre is bemerészkedtünk, de valahogy elmaradt a wow érzés.
Nagy tervek nincsenek idénre (sem), pl ez a roncs túra érdekelt volna, de sajnos túl közel volt a ciprusi úthoz. Ez a másik időpont szempontjából jobb, majd elválik, hogy lesz-e rá keret (és akkor lesz-e még hely), de az esély valahol 20% körül mozog.
Más: olyan vajh mitől lehet, hogy a maszkom tökéletesen illeszkedik a fejemre (azaz pánt nélkül is lazán fennmarad), de a merülés 30-ik perce körül elkezd bele szivárogni a víz? Hiába ürítem, igazítom, szinte folyamatosan folyik be utána. Kicsit olyan érzés, mintha addigra megadná magát az a gumi rész, ami az arcomhoz simul, mert nincs 1 konkrét pont, ahol folyik, hanem csak azt érzem, hogy kb 1-2 perc alatt felgyűlik benne annyi, hogy üríteni kelljen.
-
Ferdzsoo
addikt
Jön valaki az Aqanautás Tirán szafarira júliusban?
-
F-ECT$
titán
Merültem kettőt a Zenobia roncson. Elég jó kis roncs, bár én nem gondolnám world top 10-nek, mint ahogy hirdetik. Merült már rajta valaki?
-
busman
veterán
-
t72killer
titán
Üdv mindenkinek, most fedeztem fel a topicot, hogy "itt is lehet búvárkodni"

Első HSZ-ként utitársa(ka)t keresek: Júni 7-én indulok a Razanj-i magyar bázisra Pestről, 14-éig maradok és szivesen felvennék 1-2 utast, hogy ne üresen menjen a kocsi (a 7végén próbáltuk, elfér 3 búvár cuccokkal
)! A ki/beszállás természetesen útközben is megejthető, bár extra kompolás csak spéci esetben fér bele.Érdeklődni priviben legyetek szivesek.
Tavaly voltam először a bázison, szép környéken van mind a vízalatti mind vízfeletti dolgokat nézve
Azóta jártam másfelé, ahol 1 árva vörös gorgóniát álltak körül ámuldozva, hogy hűű, korall - itt meg erdők vannak belőle
-
gonger
senior tag
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Én azt mondom sehol sem hozzunk ki semmit a tengerből! Gondolj bele mi lenne, ha minden búvár vagy szabadtüdős kihozna valamit...
Merüljünk azért, hogy megcsodálhassuk a víz alatti világot, de nem rondítsunk bele, ne rendezzük át, leginkább ne nyúljunk semmihez! Peace!Szabadtüdőzni viszont csak külső felügyelet mellett menj. A legnagyobb veszély ilyenkor a sekélyvizi ájulás!
-
JoolsNOS
veterán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Igazából most utánaolvasgattam egy kicsit. 14 éve volt egy balesetem amikor mondta is a doki, hogy kerüljem a vizet. Azóta viszont többször is voltam merülni (mint leírtam csak pár méterig). Különösebb gond nem szokott lenni, max annyi, hogy azon a héten amikor nyaraltam, kicsit el volt dugulva a fülem. És mindig olyan hígabb fülzsír volt benne. Nyralás után 1-2 nappal elmúlik. ÉS lekopogom, ebben a 14 évebn nem is volt fülgyulladásom se, mert előtte volt pár. Tehát elvileg annyira nem lehet gond, ahogy olvastam akkor begyógyulhatott.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Tök egyszerű megpróbálod most otthon a szobádban a kiegyenlítést, ha hallod hogy úgymond bedugul mindkét füled, bepattan és nem kellett nagyon bikából megfújni hozzá az orrodat, akkor nemigazán lehet gond szerintem. A lényeg hogy fájdalmat ne érezz, csak azt hogy bedugultak a füleid. Majd kitátod a szádat és vissza kell neki pattani a rendes kerékvágásba...

-
-
F-ECT$
titán
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Kagyló és egyéb cuccok gyűjtését nem mindenhol tolerálják, erre figyelj

A kiegyenlítést, ahogy írták is, érdemes megtanulni.
Feldobja a víz: vegyetek egy övet, és tegyetek rá 1-2 kg ólmot, sokat segít.
Szorít a csuklónál: ilyet még nem nagyon hallottam, szerintem megszokható. Ott ugyanis fontos a jó záróképesség.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Fáj a fülem - Kiegyenlítés sokat használ a dobhártyádnak.
Lent orr befog, majd mintha kifújnád az orrodat, megfújod az orroddat. Miközben befegod.
Lásd csoda fog történni, nem fáj a fül.
És mehetsz tovább amíg megint érzed a nyomást, akkor gyakorlat megismétel, majd így szépen tovább... 
-
JoolsNOS
veterán
Szabadtüdő, sőt feleségemet kb 1-2 méter után úgyis feldobja a víz
Inkább én megyek kicsit mélyebbre kagylókat meg mindenfélét gyűjteni. De én is max 4 méter, mert ott már fáj a fülem. Ma párat kipróbált a boltban, de még nem találtuk meg a megfelelőt. Ami hasban jó volt, az szorított csuklónál, ami csuklónál jó volt az "buggyos" volt hasban. Köszi az infót. -
F-ECT$
titán
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok, érdeklődnék, hogy egy ilyen ruha hány fokos vízig jó egy 10-20 perces "etapra"? Nem is komoly búvárkodásra kellene, csak hogy körbenézzünk sekély vízben. Köszi
-
Krynn
csendes tag
Sziasztok!
Elindítottuk új honlapunkat a [link] elérhetőségen. Az oldalon leírást találtok hazai és környező országok merülőhelyeiről,és ezek élővilágáről. A merüléseink időpontjáról, mikor csatlakozhattok hozzánk, egy csobbanásra. Valamint egyéb a merüléshez kötődő információkra lelhettek.
Jó böngészést kívánok hozzá!Üdv. Balázs
-
gonger
senior tag
Zakynthost ismeri valaki búvárkodás szempontjából? Melyik várost érdemes megcélozni a szigeten?
-
Ferdzsoo
addikt
Nah végre eldöntöttük, a júliusi tiráni szafarira megyünk, ha valaki jön még írja majd meg.

-
Füge007
senior tag
Van itt egy hirdetés ami érdekes lehet!
-
gonger
senior tag
válasz
Sanyabá
üzenetére
Sharmban Jenei Zoliékat lehet keresni, bátran ajánlom őket. Most épp Ázsiában vannak, de mire jön a jó idő Egyiptomba , Ők is újra ott lesznek:-)
-
Ferdzsoo
addikt
Tervezi valaki esetleg aquanautás júliui tirán szafarit?
Mit gondoltok különben lehet már újra egyiptomba menni? Csillapodott már a helyzet? Vagy hurghadában ígyisúgyis mindegy nem? -
gonger
senior tag
Eladóvá vált M-es méretű Cressi Aero Pro BCD-m. Mit gondoltok mennyit lehet érte reálisan kapni? kb 100 merülés van benne, tökéletes állapotú, minden túra utána alaposan elmostam kívül-belül.
-
gonger
senior tag
Felszerelést valószínűleg adnak ha ez egyszer elkészül...
A brüsszeli NEMO33-ban is úgy van, azt hiszem csak maszkot engednek be kintről. A merülési árban benne van a felszerelés amit adnak, nem kockáztatják a medence vízminőségét idegen cuccokkal.
1-2 merülést ki lehet bírni bércuccokkal is, és nem kell otthon szárítgatni :-)
3-4 hónap kihagyás közben kis gyakorlásnak szerintem teljesen jó! -
F-ECT$
titán
Nem tudom mit sír itt mindenki. Ha Mo-n lenne tenger, akkor akár érthető is lenne, de így szerintem örülni kellene egy ilyennek. (Persze ha nem kamu lenne, és meg is épülne...)
Nekem maga a merülés, lebegés is élmény, nem csak a látnivaló fontos. Emellett teljesen jó ez a hely az első mély merülések kivitelezésére, hiszen itt kisebb a kockázat, mint nyílt vízben. Oktatásra és gyakorlásra is tökéletes, no meg egy szafari előtti felszerelés próbára is.A "macera" meg lehet ennyi is:
-eleve össze van pakolva a cuccod (legalábbis nekem, sose lehet tudni
)
-elautózol, viszel vizet és 2 szenyát, így nem kell erre költeni
-kifizeted, amit ki kell
-merülés, felszerelés elmosás
-aznap hazamész, így nem kell szállásra költeni -
YikeSS
tag
válasz
Sanyabá
üzenetére
Hát biztos... én nem látom mi benne a jó... Látnivaló 0. Nem mind1, hogy 15 méter mély vagy 30? Nincs mit látni, mind1, hogy jó a látótávolság, mind1, hogy édes vagy sós víz.
Elég macerás azért:
- otthon összepakolni
- elautózni (pénz)
- esetleg megszállni (pénz)
- felöltözni
- palack töltést, merülés (pénz)
- szárítgatni a cuccot
- zizi-bambi (pénz)
- hazaautózni (pénz)
- elpakolnisok mecara, élmény 0... (nekem)
-
gonger
senior tag
válasz
Füge007
üzenetére
Én is jobban szeretem Egyiptomot, de nem hasonlítható össze a két hely. Ha csak egy hétvégéje, vagy 3 napja van a magyar búvárnak mondjuk január vagy február környékén még simán ideális lehet egy brüsszeli városnézéssel egybekötött merüléses csomag, fapados repülővel.
Én pl. szeretnék oda eljutni, van is levásárolható Wizz pontom, csak a szabadidő a szűk keresztmetszet.
Egyszerűbb lenne, ha csak Sümegre kellene 'leugrani'. Más kérdés, hogy gazdaságosság szempontjából tényleg megéri-e egy ilyet csinálni itthonra... -
deedee
őstag
gyakran vagyok tatabányán/tatán, családi okok miatt,de valahogy nem fűlik a fogam az 1-2 méteres vízhez.
szeretem, ha van alattam mélység.

talán egyszer azért kipróbálom....

apropó!
erről a sümegi "nemo 33" klónról mi a véleményetek?
nekem tetszene a dolog, ha télen is merülhetek "rendeset" itthon is
-
Füge007
senior tag
Tud valaki infót Hévízről? Merülhető már a tó?
-
Comic
aktív tag
Igen. Ki lettek pucolva.
A nyár erre ment rá. A katonaitól egész a védettig, végig merülhető...lenne...ha a hínárfogó rácsok nem lennének útban.
A másik, hogy épp az "írásos megegyezésre" várunk, hogy ne csak állagában, hanem engedélyezésében is merülhetővé váljanak.
Jelenleg, a fürdő vezetés és a bázisvezető közötti megállapodásra várunk. Ez az oka annak, hogy jelenleg csak a katonai merülhető... -
Ferdzsoo
addikt
Volt már valaki spanyolban merülni? Mire lehet ott számítani?

-
Comic
aktív tag
Gyere használd ki velünk az októberi még kellemesen meleg napsütéses időt a Tatai Fényes Búvárbázisunkon! Október 27-én és november 3-án vasárnap várjuk a 22 fokos vízben merülni vágyókat hazánk egyedülálló forrástavaiban. Jelentkezés és bővebb információ: Varga Norbert 20/99-26-164
-
F-ECT$
titán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Kérdést én sem találtam, de pár megjegyzés:
-elméletileg fel tudsz érni úgy, hogy nem léped túl a 10 m / perces emelkedést (rémlik is valamelyik tanfolyamról, hogyha hirtelen nem jön levegő, társ nincs meg, és elindul a vészfelúszás, akkor is érdemes a redot a szájban tartani, mert a nyomás csökkenésével még jöhet rajta levegő)
-ha üres a palack, akkor már egy ideje gondolom tart a merülés, így hiába érsz fel, jön majd a dekó betegség, szóval ez tényleg csak vész esetén alkalmazandó, inkább társat kell keresni
-egy ilyen felúszás után a palackot is át kell nézni, mert víz kerülhet bele -
Ferdzsoo
addikt
Szóval kérdeznék egy elméletet ami elvileg a gyakorlatban is működik, tapasztalt búvárok mondták tapasztalatból.
Szóval az elmélet szerint tfh, 20 méteren koppan a palack. Nem ad levegőt. Azért nem azt írom hogy üres, mert ugye nem üres csak az adott környezeti nyomáson nem ad a 2. Lépcső több levegőt. Ugyanakkor a palackban még van 3bár levegő 12l es palack esetén 36liter. Elkezdesz emelkedni mondjuk nem mint az állat de elindulsz felfele, akkor 10méteren elvileg 1bárt 12l-ert kiszívhatsz a palackból. Átlag levegőfogyasztás 10m-en ha jól emlékszem 40l/perc. Vagyis mondjuk egy jó13 másodpercig elvileg rendesen tudsz lélegezni. Aztán elindulsz a felszín felé és az elv megmarad és még egy bárt kiszívhatsz a palackból a felszínig. Term. Biztimegálló felejtős de a lényeg hogy az elmélet szerint meg lehet csinálni a 12m/perces emelkedést betartva a felszínre emelkedni. Ugye azért nem normálisan lélegzel közbe főleg ha atompánikot kapsz, szóval kevesebb nitrogént lélegzel ki, de attól sokkal jobb megoldásnak tünik hogy á hang és tűz a felszín. Persze ilyen alapból ne m történhet meg de az elmélet érdekel... -
gonger
senior tag
Tudom, hogy ez nem az apró, de hátha nem zavar senkit és talán érdekelhet valakit :-)
Cressi Aero Pro Jacket M-es méretben, ~100 merüléssel, tökéletes állapotban ELADÓ!
a BCD specifikációja itt megtalálható -
-
Füge007
senior tag
Én Halcyon Eclipse 30 használok, nekem nagyon bevált, a DTD-ről csak jókat halottam, így azt gondolom ez egy jó választás lesz!
Új hozzászólás Aktív témák
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Star Trek
- OLED monitor topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro Max (256 GB) (rendelhető)
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Honnan gondoltad? Van egy Technisub maszkom, de évek óta nem használom, szerintem le is cserélem még egy Mundialra!
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

de nekem van bajuszom ,és amiatt szivárog be a víz.

És mehetsz tovább amíg megint érzed a nyomást, akkor gyakorlat megismétel, majd így szépen tovább...
Pár év Horvátoknál a 22be is simán órákat töltöttem. De most kb 18-20 fok várható. Akkor ennek függvényében ez segít abban a pár fokban?
hol vannak ők ha szabad kérdeznem?