Hirdetés

2020. szeptember 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  BUNQ travel card

Hozzászólások

(#1) Zugi


Zugi
(aktív tag)

A fintech kártyák sorát lassan alig lehet nyomon követni. Transferwise, Revolut, Curve, stb. kártyákról egyre több az infó és egyre többen használják. Ezekből én személy szerint egy ideje már a Revolut és Curve kártyákat használom. Mindegyik valamiben más, mint a többi, valami kis egyedi plusz szolgáltatást tud, ami miatt az ember előbb-utóbb mindegyikből beszerez egyet :)

Ezek sorában a napokban hallottam egy bizonyos BUNQ kártyáról, aminek az eddigi fintech kártyákhoz képest a fő sajátossága az, hogy ez credit (azaz hitelkártya) típúsú kártyaként mutatja magát, még ha gyakorlatilag mégsem az, nem is lehet, mert nincs mögötte hitelszámla, de az elfogadásában úgy hírlik minden olyan helyen megállja a helyét, ahol a debit (betéti) kártyák helyett kifejezetten és legtöbb esetben hitelkártya szükséges. Pl. autóbérlés, egyes hotelfoglalások, valamint előre beterhelős tranzakciók.

Erről lenne jó itt minden információt és tapasztalatot összegyűjteni, mert magyar oldalakon még nem igen foglalkoznak vele.

[https://www.bunq.com/features/travel-card]

(#2) Zugi


Zugi
(aktív tag)

NOR kolléga összefoglalója:

Amiben más a bunq, mint a többi fintech (röviden).

Előnyök:
- prepaid kártya, ami a tranzakciók során egy platinum szintű mastercard credit cardnak látszik, így szálloda/autókölcsönzés is megy vele (talán reptéri VIP váró is, elvégre platinum level, vki próbálja majd ki, ha arra jár)
- kb. interbanki deviza váltás 0-24, nincs hétvége, ünnepnap, semmilyen felár,
- áttekinthető app sok extra funkcióval,
- a kartyára gyártás során írathatsz megjegyzést (én a tel. számomat kértem, mivel utazási kártya lesz, ha elhagyom véletlenül visszajuthat hozzám),
- CVC kód nem szerepel a kártyán, azt az app ad, bármikor megváltoztatható, sőt automatikusra is lehet állítani, talán 5 percenként újat generál,
- appon belül beállítható melyik országokban lehessen használni,
- PIN, limitek változtatása, kártya fagyasztása is in-app,
- utazás végén a megmaradt egyenleg kiutalható a címként megadott országbeli IBAN számlaszámra (nem néztem van-e díja).

Hátrányok:
- bankkártyás top up (ami azonnali) az fizetős, 0,5% díj,(de pl. Revolutról utalással ingyen feltölthető, másnapra ott a pénz)
- csak € számla van
- nincs még Apple Pay ehhez a kártyához, júliusra ígérik, de kérdés, hogy Mo. engedélyezett lesz-e.

(#3) ghostie válasza Zugi (#2) üzenetére


ghostie
(tag)

A váltás MasterCard árfolyamán történik, ami egy kicsit rosszabb, mint a Revoluté. Itt is van valami hétvégi felár, talán 0,25%, de ebben nem vagyok biztos. Hétvégén jobban is kijöhet a Revonál.

(#4) Zugi válasza ghostie (#3) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Személy szerint úgy próbáltam eddig ki, hogy eleve EUR-t utaltam rá Revolut-ról. Ez igaz, hogy másnapra van csak rajta, de így ingyenes a feltöltése. A számlája amúgy is csak EUR-os, így hát váltási költség nem jelentkezik. Elsősorban arra a fizetésre alkalmas, ahol a többi fintech kártya nem, így pl. autóbérlésre, mivel ez hitelkártyaként muatja magát, rá is van írva.

(#5) Zugi


Zugi
(aktív tag)

Ma amúgy megérkezett 10. napra rá a 07.16-án igényelt bunq kártyám. A boríték egyenesen Amsterdamból jött. Benne a fémesen csillogó speciális kinézetű kártyával :)

Az egyébként hatalmas ötlet, hogy nincs magán a kártya hátoldalán CVC szám, hanem ezt az app ad. Lehet változtatás nélkül állandó is ez a szám, de bármikor generáltatható új is, illetve folyamatosan, így akár minden fizetés után változó is. Ez pedig szuper biztonságossá teheti a vásárlást sokkal kényelmesebben és gyorsabban, mint ha mindig más virtuális kártyával fizetnénk, mert itt csak a CVC szám változik.
Ellenben nem látok rajta aláírás mezőt, így nem tudom abba beleköthet -e kereskedő, hogy nincs aláírva. Vagy ahhoz fehér alkoholos filc kellene a totál fekete hátoldalán.

[ Szerkesztve ]

(#6) kapasz válasza Zugi (#1) üzenetére


kapasz
(tag)

Itt tudod kipróbálni, hogy tényleg credit-nek látják-e az autóbérlésnél:

[link]

(#7) Zugi válasza kapasz (#6) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Egyértelműen credit-nek látszik:

(#8) Zugi válasza kapasz (#6) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Egyébként ellenőriztem több másik BIN checker-en és érdekes módon a legtöbb orosz credit kártyának látja, ráadásul platinum szintűnek.

ez pékdául:
[https://www.bincodes.com/bin-checker/]

(#9) Zugi


Zugi
(aktív tag)

A frissiben kézhez kapott kártyához ugyan nem írták, hogy végezzem el, de kezdetként általában egy PIN kódos tranzakció az jó ha van, mint kártyát érvényesítő lépés. Ezt egy közeli OTP-s ATM-nél megejtettem.

Előzőleg próbaképpen 5 EUR-t töltöttem fel a bunq kártyámra, gondoltam abból most kiveszek róla 1.000 Ft-ot.
E kérésre az ATM-en ez a képernyő fogadott:

Tehát az OTP kegyesen felajánlotta, hogy a kártyámon lévő minden egyes 1 EUR-ért ő ad nekem 315,62 Ft-ot :) Így 3,17 EUR-ba kerülne nekem, hogy kiadjon 1.000 Ft-ot. Én nem ezt választottam, hanem az 1.000 Ft opcióra nyomtam. Ezzel tehát a bunq árfolyama érvényesült. Az automata beterhelte a kártyámon az 1.000 Ft-ot és ez a bunq árfolyamán csak 3,07 EUR-t ért.

Tehát 325,72 Ft-ért adtam el minden egyes 1 EUR-omat, nem pedig 315,62 Ft-ért.
1.000 Ft esetén ez 30 Ft különbség. Nyilván nem nagy, de mondjuk 100.000 Ft-nál ugyanez már 3.000 Ft nyereség lett volna.

[ Szerkesztve ]

(#10) nutfile válasza Zugi (#9) üzenetére


nutfile
(tag)

bő 1 hónapja van bunq Travel Card-om.
múlt hét vége felé kaptam egy levelet, hogy néhány online store nem fogadja el a korábbi kibocsátású bunq Travel Card-okat az MC által adott kártyaszámok miatt, ezért küldenek egy új kártyát (és gondolom a régit érvénytelenítik majd, bár ezt nem írták).
lehet, hogy az orosz bin code visszaütött?

majd megírom, hogy az új kártya minek látszik.

[ Szerkesztve ]

(#11) Zugi válasza nutfile (#10) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Köszi, hogy jelezted, ezen az emailen én át is siklottam. Most néztem csak meg, és tényleg! A vicces, hogy az email július 25-én érkezett, a bunq kártyám pedig következő nap. Most akkor ezek szerint jön nemsokára egy újabb. Ha nem szólsz, igen csak furcsán néztem volna, ha a postaládámban egy újabb bunq kártyát találtam volna :)

Nem tudom mi lehet az ok. Ezek a BIN ellenőrzők is különböző eredményt dobnak ki. Mellesleg nekem semmi paranoiám nincs az oroszok felé, Revolutot is velük hozzák összefüggésbe, de nekem aztán tök mindegy kik állnak mögötte.

(#12) gabter válasza Zugi (#1) üzenetére


gabter
(csendes tag)

Köszi a tippet. Jól értem, hogy ha pl. autóbérléshez szeretném használni, akkor előtte fel kell tölteni a mögötte lévő számlát a megfelelő összeggel, akár 2-3000 euroval, amit a bérbeadó cég előír, hogy annyi kauciót foglal be a hitelkártyán?

(#13) Zugi válasza gabter (#12) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Igen, én így képzelem el a dolgot. Megjegyzem én 1.000 EUR-nál többet nem tennék rá, még sosem volt olyan autóbérlésem, ami ettől nagyobb deposit-ot kért volna.
1 hét múlva lesz egy autóbérlésem, de sajnos nem fogom tudni még vele kipróbálni. Ahhoz előtte fel kellene töltsem megfelelő mennyiségű EUR-ral. Azt pedig úgy oldanám meg, hogy előtte bankkártyás vásárlásos módon Revolut-ra teszek fel Ft-ot, majd ott átváltom jó árfolyamon EUR-ra és onnan ingyen átutalva küldeném a bunq kártyára. Mivel közvetlenül elutazás előtt vagyok, így nem akartam megkockáztatni a nagy mértékű Revolut feltöltéssel járó zárolást és igazolásokkal történő bizonyítását, mert ez akár napokat is igénybe vehetne. Így most nem tudom emiatt a bunq-ot autóbérlésre kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#14) gabter válasza Zugi (#13) üzenetére


gabter
(csendes tag)

Köszi. Máltán voltam nemrég és ott 1900 eurót akartak kérni depositként.
Curve-vel is feltölthető, nem, akkor nem kell a Revolut szórakozásától tartani.

(#15) mecsek20 válasza gabter (#12) üzenetére


mecsek20
(tag)

Jól érted. És ha nincs szerencséd akár 30 napig is zárolva lehet a pénzed utána. Emiatt maradtam az otp-s hitelkártyánál, legalább nem az én pénzemet zárolták. Hiába oldotta fel az autokölcsönző a zárolást a szemem előtt, a bank mégis csak 30 nap múlva vette le a rontást.

(#16) Zugi válasza gabter (#14) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Pont egy zsebkendőnyi szigeten? Kemény. Amelyik tőlem ennyit kérne, annak ott mondanék viszontlátást és fáradnék a másik céghez.

[ Szerkesztve ]

(#17) mecsek20 válasza Zugi (#16) üzenetére


mecsek20
(tag)

Azori szigetek 1300 €. Nem egyedi a dolog.

(#18) gabter válasza mecsek20 (#15) üzenetére


gabter
(csendes tag)

Így azért nem kicsit korlátozott az értelme. Akkor már tényleg inkább egy rendes hitelkártya.

(#19) Zugi


Zugi
(aktív tag)

Mai nap a Liszt Ferenc reptér mastercard lounge-jében megérdeklődtem, hogy a bunq kártya érvényes -e oda ha platinum credit kártyának számít, de sajnos nem :(

(#20) MasterMark


MasterMark
(titán)

Üdv,

10 eurót kér a kártyáért, ezt a számlára tölti, vagy pedig ennyibe kerül és ezt nem kapom vissza?

Apple Pay itthon megy vele?

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#21) Zugi válasza MasterMark (#20) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

10 EUR az valószínűleg a belekerülési díja, amit nem látnál viszont, ellenben ez kikerülhető ha korábban 3, de tudtommal jelenleg 5 ismerősödnek meghívót küldesz.
Apple pay-ról nem tudok nyilatkozni androidosként, legutóbbi hír az volt hogy még nem megy vele.

(#22) MasterMark válasza Zugi (#21) üzenetére


MasterMark
(titán)

Elég csak elküldeni a meghívót, vagy a meghívottaknak regisztrálni is kell?

Switch Tax

(#23) ghostie válasza MasterMark (#22) üzenetére


ghostie
(tag)

Elég csak elküldeni.. SMS-ben küldi el az alkalmazás.

(#24) aron89


aron89
(aktív tag)

Sziasztok!

Külföldi autóbérléssel van valakinek tapasztalata?

Szicíliába megyünk szeptember végén, és a sofőrünknek nem hogy hitelkártyája, de még bankszámlája sincs.

Működhet, ha igénylek neki egy Bunq kártyát és arra töltök fel elég fedezetet?

No Future

(#25) zsoltex70


zsoltex70
(csendes tag)

Sziasztok.
Ma regisztráltam és igényeltem kártyát, kíváncsiságból megnéztem a BIN ellenőrzővel, a friss kiadásokat ezek szerint már amerikai CHASE MANHATTAN BANK
credit card-ként látja :)

(#26) Zugi


Zugi
(aktív tag)

Azt jó tudni a bunq-ról, hogy szemben egyes más fintech kártyákkal (pl. Revolut, Curve), itt nincs ingyenes készpénzfelvét ATM-ból, hanem világszerte tranzakcióként 0,99 EUR! Ennek díját pedig csak később terheli be, 1-2 héttel is akár.

(#27) MasterMark válasza Zugi (#26) üzenetére


MasterMark
(titán)

Meg kártyával nem lehet ingyen tölteni se.

Switch Tax

(#28) Zugi válasza MasterMark (#27) üzenetére


Zugi
(aktív tag)

Igen, tölteni legegyszerűbben és ingyen Revolutról utalással éri meg. Revoluton pedig eleve legjobb árfolyamon lehet váltani EUR-t és azt elutalni a bunq-ra.

(#29) Zugi


Zugi
(aktív tag)

A bunq nemrég megküldte mindenkinek az általa lecserélt, új kártyát és azt ma aktiváltam egy ebéd kifizetésével. Az 1.390 Ft-ba kerülő ebédet 4,41 EUR-ra számolta el. Ez 315 Ft-os árfolyam, elég gyenge. Eközben a Revolut váltásával mindez csak 4,24 EUR-ba került volna. Tehát idehaza felejtős a bunq, ez csak EUR-t használó országokban, ill. eleve abban árazott dolgoknál éri meg.

(#30) nutfile válasza Zugi (#29) üzenetére


nutfile
(tag)

ez eddig is elég egyértelmű volt, mivel mire forint számláról feltöltöd és elköltöd forintban a pénzt, addig 2x van váltás.
tökmindegy milyen árfolyamon, bukni fogsz rajta. minél többet költesz, annál többet.

(#31) frv


frv
(újonc)

Na, ma sikerült regelnem.

Háát annyi biztos, hogy nem öt perc volt.
A problémák ott kezdődtek, hogy nem érkezett meg a SMS kód a telefonomra.
Aztán, viszonylag sok adatot kért be, (de tolerálható mértékben).
Miután megérkezett a feltöltés a számlára, már meg is rendeltem a kártyát. kb. 10 nap míg megérkezik.
Ez is elfogadható ...

A többit még meglátjuk.

Én azért regeltem ide, mert a leírások szerint a kártya hitelkártyának mutatja magát ....

--- Egy bizonyos szint fölött, nem süllyedünk egy bizonyos szint alá. ---

(#32) #78693120


#78693120
(törölt tag)

Nem tudom, hogy mennyire lehet, de szeretnék kérni egy meghívót. :)
Az elsőként megérkezővel fogok regisztrálni.

Ha mégse lehet, akkor egy komment törlést kérek.

(#33) #78693120 válasza #78693120 (#32) üzenetére


#78693120
(törölt tag)

Már megvan.

(#34) redbiro


redbiro
(senior tag)

sziasztok, én a holland iDeal online payment rendszerbe szeretnék regisztrálni vele, ehhez hogy tudnék az azonosításon keresztül jutni?
nem akarok rá sem fizetést, se semmit se küldeni, csak minimál összegeket revolutról az online vásárlásokhoz, de jelenleg meg vagyok akadva ott, hogy account information needed es mindenképpen bizonyítékokat szeretne beszkenneltetni velem az összegek forrásairól.
ezt hogyan ugrottátok meg?

it never gets easier, you just go faster

(#35) frv válasza redbiro (#34) üzenetére


frv
(újonc)

Én feltöltöttem nekik pdf-ben egy havi bér papiromat.
(persze az is igaz, hogy nem minimálbéren vagyok bejelentve ....)

--- Egy bizonyos szint fölött, nem süllyedünk egy bizonyos szint alá. ---

(#36) redbiro válasza frv (#35) üzenetére


redbiro
(senior tag)

hát én egyéni vállalkozó vagyok, nincs bérpapírom.
de neked a bunq-ra érkezik a fizetésed?
mert mi közük van a bérpapírodhoz, ha nem?

szóva kicsit tanácstalan vagyok, hogy mivel tudnám igazolni, hogy a bunqra helyezett összegek nem az égből pottyantak le.

it never gets easier, you just go faster

(#37) frv válasza redbiro (#36) üzenetére


frv
(újonc)

Természetesen, nem a BUNQ ra megy a fizetésem.

Hogy mi köze a fizetésemhez ?

Sajnos a nagy terrorizmus elleni harcban itt megfordították a bizonyítási kényszert.
Normál esetben a hatóságoknak (Rendőrség/tűzoltóság/stb.) kell bizonyítaniuk, hogy az Ő állításuk az igaz.

Sajnos a banki esetben ezt törvényileg megfordították, és neked kell bizonyítanod, hogy nem vagy bűnös.
Tehát van elég forrásod (fizetés, örökség, árfolyamnyereség, stb) aminek eredményeképpen rendelkezhetsz a számla fölött. :(((

The írj nekik, hogy milyen papírokat várnak el tőled, ha szabadúszó vagy.
Esetleg valami adópapír ????

Egyébként jómúltkor egy magyarországi banknál akartam szerződést kötni, ami végülis kútba esett, de a feleségem születési idejére, munkahelyére, anyja nevére és jövedelmére is kíváncsiak voltak, holott csak én akartam velük szerződést kötni.
Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy annyira nem kelll ezen kiakadni, lesz ez még olyanabb is, amikor majd életbe lép, PSD2 fizetési szolgáltatókra szabott rendelkezése (Lehet, hogy már életbe lépett annyira nem vagyok benne bugi).
Ez eredményezheti azt, hogy egy abból tudod majd kezelni, az OTP-s, BUNQ-os, és Revolut -os számládat.

[ Szerkesztve ]

--- Egy bizonyos szint fölött, nem süllyedünk egy bizonyos szint alá. ---

(#38) redbiro válasza frv (#37) üzenetére


redbiro
(senior tag)

hát feldobtam neki egy magyar számlát, kíváncsi leszek mit kezdenek vele :D

még egy kérdés: a travel cardra hogyan lehet pénzt juttatni a revolutról? a topikban többször is elhangzik, hogy revolutos utalással meg lehet kerülni a topuppal járó díjat, de ha nekem csak travel cardom van (mivel Magyarországon csak az igényelhető) és nem tartozik hozzá IBAN, akkor hogyan tudnék utalni?

vagy ha lefut az ellenőrzés, akkor lesz már IBAN-om is?

[ Szerkesztve ]

it never gets easier, you just go faster

(#39) nutfile válasza redbiro (#38) üzenetére


nutfile
(tag)

igen, lesz NL-es IBAN-od

(#40) redbiro válasza nutfile (#39) üzenetére


redbiro
(senior tag)

szuper, így már megvilágosodtam, köszi. nektek mennyi időt vett igénybe az elbírálás?
egyelőre csak az olvasható a timelineon, hogy köszönik a scant, de nem jelzi, hogy pls wait, épp elbírálunk.

it never gets easier, you just go faster

(#41) frv válasza redbiro (#38) üzenetére


frv
(újonc)

Igen kapsz egy holland IBAN számot.
Én már utaltam Revolutról erre.

Este 21:00 körül indítottam az utalást. és másnap 10:45 köröl már ott volt. (Hétköznap. Hétvégén nem tudom, hogy milyen gyors/lassú)

0 EUR költséggel. :)

De a leírások szerint működik a TransferWise is. Ennek van költsége, de igy a ft. utalásod tud landolni a EUR számládon. (ezt nem használtam, saját tapasztalatom nincs, sőt még TW felhasználó sem vagyok.)

[ Szerkesztve ]

--- Egy bizonyos szint fölött, nem süllyedünk egy bizonyos szint alá. ---

(#42) #78693120


#78693120
(törölt tag)

Nektek is könnyen karcolódik a kártya? Vigyázok rá, tokban tartom, de már látok rajta kettőt.

(#43) mecsek20 válasza #78693120 (#42) üzenetére


mecsek20
(tag)

ATM karcolja

(#44) MasterMark


MasterMark
(titán)

Ma sikerült már magyar Apple Pay-hez hozzáadni a kártyát.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#45) #78693120 válasza MasterMark (#44) üzenetére


#78693120
(törölt tag)

Kipróbáltam és nekem is.

(#46) Josko válasza MasterMark (#44) üzenetére


Josko
(csendes tag)

Én átállítottam a regiót Ír-re és úgy adtam hozzá, de majd ma kipróbálom magyar régióval is.

Itt még nem látom kicsiny országunkat a listában.

https://together.bunq.com/d/20621-update-now-use-apple-or-google-pay-with-your-bunq-travel-card/5

(#47) Josko válasza MasterMark (#44) üzenetére


Josko
(csendes tag)

Sikerült hozzáadni magyar régióval is + Apple Watch-on is!
Szuper

(#48) akvit


akvit
(friss újonc)

Bin Search BIN Number 522319 Brand MASTERCARD Type CREDIT Level PLATINUM Country RUSSIAN FEDERATION Bank VTB BANK (PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY) Website Phone # ">

(#49) Akvit Sana


Akvit Sana
(friss újonc)

Egyébként ellenőriztem több másik BIN checker-en és érdekes módon a legtöbb orosz credit kártyának látja, ráadásul platinum szintűnek.

ez pékdául:https://bincheckersearch.com/

(#50) KTU válasza Akvit Sana (#49) üzenetére


KTU
(addikt)

Az nem egy régi kártya?

Újakat küldtek 08 - 09 hó körül, [link]

"Sajnálom, a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie."

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  BUNQ travel card
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.