Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ninjacat

tag

válasz bolbatiku #5200 üzenetére

"Importálod a papírtárcán lévő priv kulcsodat a kliensbe (itt a Multibitbe). Van rajta 100 bitcoin. Ha ebből átutalsz nekem 1 bitcoint, mennyi marad a papír tárcádon?
    Semennyi, mert a bitcoinokat csak egyben lehet elkölteni. 1 bitcoin jön az én címemre, 99 meg jó esetben visszamegy arra a címre amiről utaltad, de a klienstől függ hogy mihez kezd a visszajáróval. Van olyan kliens ami új címet generál a .wallet.dat fájlodba és oda utalja vissza a maradék 99-et.
    "

Ez elég durván hangzott első olvasásra, de úgy tűnik tényleg így van.
    Ma a qt klienssel utaltam egy pici összeget egy tőzsdének, hogy lássam megérkezik-e.
    A blockchainon nézve a tranzakciót döbbenten látom, hogy az összes maradék összeget a qt kliens fű alatt elutalta egy tök ismeretlen címre. A konzolon dumpprivkey cím és szépen kiadta az ismeretlen címhez tartozó privát keyt. Az a durva az egészben, hogy a kliens nem szól róla, hogy másik címre utalt, nem is a címtárból vesz ismert címet, hanem gyorsan csinál egyet, de ezt nem jelzi sehol hanem szépen megtartja magának, és az összesítésben azt füllenti, hogy a maradék pénz ott csücsül a kiindulási címen.
    Namost ha az eredeti cím privát kulcsának ismeretében nagy megnyugvással kitöröltetik a wallet dat, gondolván, hogy a maradék pénz továbbra is a kiindulási címen van, akkor az szívás a köbön.
    Tehát ha valaki minden tranzakció után törölni akarja a wallet.datot akkor jól vigyázzon rá, hogy a számláról mindent elutaljon ne hagyjon rajta semmit, vagy törlés előtt dumpolja ki az új címet amire a maradékok mentek és annak privát kulcsát és írja ki?
    Az miért van, egy címről nem lehet ténylegesen az egyenleg töredékét utalni?

• D@reeo

aktív tag

Köszönöm a választ. Igen, hasonló kérdéseket tettem fel nemrég. Ezt nem is szégyenlem, inkább megkérdezek valamit többször, amíg biztosan meg nem értem a választ. Persze, lehet hogy valalamivel kevesebb kérdésem lenne, ha többet és többször olvasnék a témában, de a kérdések nagy része pont ebből jön elő. A linket is köszönöm, az is rengeteg hasznos infót tartalmaz.

Éppen ezt próbálgattam amúgy az előbb. Ha 500 címet hozok létre a tárcában, akkor bizony 500 privát kulcsot is létrehoz. Ebből fakad majd a következő kérdés(aminek utána fogok járni), hogy 1 privát kulcshoz 500 címet hogy lehet létrehozni.
    Szép estét

• Chal

addikt

Mint mondtam, NEM az adressekhez kötődnek a coinok, hanem privát kulcshoz (pontosabban az addresshez, az address pedig a privát kulcshoz, de elég a privát kulcsot menteni/eltenni).

Azt persze el lehet rontani amit írtál is, hogy a kliensben több privkeyt használsz, de ez már mindenkinek a maga hibája, nyilván ha nekem van 4db bankszámlám a bankban, de csak háromról veszem ki a pénzt, akkor a negyedik ott fog maradni, nincs ez másképp a btc tárcák (privát kulcsok világában sem).

Nem tudok olyan kliensről ami random hoz létre magától, kérés nélkül új privát kulcsot, ha van is ilyen, kerülje mindenki. Ha pedig az user elkezd fogalmatlanul szórakozni ezzel (utána meg coldwalletet gyártani), azzal tényleg nem lehet mit kezdeni, ez nem a rendszer hibája.

Szóval összegezve: ha valaki 1db privkeyt használ papíron, amit aztán 10 év múlva online állapotba hoz, és utal róla 1 BTC-t, akkor nem kell foglalkoznia semmivel, lehet törölni a klienst/walletet nyugodtan.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés