Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
mi az hogy japán váltó és mi az hogy francia? toyota hiace, vs f1 renault váltó? ugye milyen hülyeség? vannak jó kocsik meg rossz kocsik,jó váltók, motorok, futóművek, stb... meg kevésbé jók ez nem ország sőtt nem márkafüggő...
sőtt lehet ami neked jó váltó az anyámnak rossz... -
pweisz
senior tag
válasz
steve@prhw #171 üzenetére
1-es tuti nem, ha csak nem valami *ba**ott nagy hegynek felfele indult el reggelente. Uaz-al alapból kettesbe szoktak elindul. Viszont menetközbe az 1ből 2be az recsekhet, mert nincs szikronizálva, ezért nem is szokták használni, csak terepen, ha jól tudom. Én azért aztmondom hogy a benzin az igazi, de pl UAZ-ból ha nem muszály nem kéne benzines, azért egy terepjáró inkább legyen disel.
-
pubwart
aktív tag
-
pubwart
aktív tag
Bővebben: link
khöm, khöm.
Ez neked szólt Integra -
Flashback
addikt
Dieselesből csak újabbat! 0 v 4 mp alatti izzításút és TURBÓSAT!! Mindenképpen benzinseből pedig Honda Civic 92-95
[Szerkesztve] -
zsoltee10
addikt
Boltunk van a Gesztenyével szemben. Tök véletlenül nem Weisz Peti vagy, és anyukád nem a gimiben tanít németet?
ha igen, akkor anyukádat ismerem, mert tanított, meg hozzánk jár vásárolni.
Tildy: öcsém is most akar autót venni. ő is 400k körüli összeget tud rákölteni, és egy 205-ön gondolkodik. egy relative keveset futott példányt már lehet fogni ennyiért. megbízható, és ha nincs hajtva, sokat kibír. fenntartása is olcsó. van belőle 1.1 benzines, ami lóerőre kb. ugyanannyi, mint az 1,8-as dízel. ez sima dízel, nem turbós. nem is megy annyira, de 90-100-t kényelmesen lehet vele tartani. -
Avicularia
veterán
nem mindenhol támogatja a dizelt az állam
amikor kint éltem svédben 92-ben ,akkor büntetőadót fizettek a dízel tulajdonosok,megtett kilométerek után
ha elhagytad az országot ,akkor a határon ki lehetett iratni hogy mennyi volt az órában,és a külfödön megtett táv után nem kellett az adót megfizetni
most nem tudom ,hogy van ,lehet már ez megváltozott -
pubwart
aktív tag
válasz
TheVeryGuest #184 üzenetére
jaja Trabant rulz. nekem nagy szerelem. Imádtam. Jobb, mint az ezeröccsi...
-
Digital
addikt
válasz
TheVeryGuest #184 üzenetére
Warti? Király a váltója,csak jól be kell állítani! Apum nagyon vágja a témát!
-
Digital
addikt
Nem mentetek még xar váltós verdával....pl kormányváltós AVIA-val
-
pubwart
aktív tag
Én is nagyon allegriás tudok lenni a váltókkal kapcsolatban (nemcsak kocsiban, hanem motorban is)
Nekünk pl. VW Polonkban tökéletes a váltó. Nagyon is elégedett vagyok vele. Sőt ilyen kisautóban még nem láttam ilyet. A kis Honda Jazzé elég gáz ehhez képest... Nem is beszélve a 1.5ös dízel Kangooéhoz képest...
A Civic váltótól meg feláll a szőr a hátamon, annyira kényelmetlen ott a műszerfalon -
iguana
őstag
Az autó üzemanyagának benzin a neve...
-
steve@prhw
őstag
nem tudnak egy normális átlag váltót építeni
Erről egykori szomszédom jutott eszembe... Erdészeti sofőr volt, reggel fél 5-kor beröffentette az UAZ-t, és gyenge 3 perc kerregés után meg is volt az 1-es...
Egyébként ha autózni akarsz (sokat) akkor nem rossz az a dízel...
Mondjuk 20e km alatt 5l-es fogyasztással, 160-ért vett gázolajjal:
200 * 5 * 160 = 160 000 FT
Míg ugyanez 7l-es benzinfogyasztással (nyugisan autózva), kútnál tankolva 230 Ft(benzint még anno szegény szomszédtól tudtam olcsóbban szerezni, azóta soha):
200 * 7 * 230 = 322 000 Ft
Akkor Te csak autózzál tovább, én inkább dízelezek...(a különbözetből meg jól elvagyok...)
szerk: az egész nem offtopic
[Szerkesztve] -
Den
veterán
muhaha, ez de jó vicc, a franciák nem tudnak jó váltót építeni....
tudod a citroen jel mit szimbolizál?
(amúgy hülyeség ez a francia autók így, német autók úgy... még adott márkán sőtt konkrét tipuson belül sem lehet ilyen általánosító kijelentéseket tenni. példa: a peugeot 206-osok keresettek használtan is, mert megbízhatóak. anyám 206cc-je (amit amúgy nem a peugeot anem a heuliez rak össze) első évben többet volt servízben mint eddig bármelyik kocsink) -
boldi
csendes tag
válasz
forceberg #25 üzenetére
Ha az árakat számoljuk , akkor ugye számold azt, hogy
N km-t fogsz közlekedni az autóddal mielőtt eladod.
fb benzines és fd dízel fogyasztása lenne tegyük fel
tegyük fel a két motor ereje azonos
pb a benzin ára, pd a dízel ára
Teljes benzin költséged élettartamra nézve : N*fb (/100km)*pb
Teljes dízel .. : N*fd*/100km)*pd
A kérdés, hogy a Dízelmotor felára <? (N*fb*pb-N*fd*pd) diszkontálva jelenértékre
Vagy úgy is modnhatjuk, hogy
NPV= - dízelmotor ára + (( N*fb*pb-N*fd*pd)diszkontalva) + (egyéb üzemeltetési költség különbségek, mint pl. a motorfelújítás drágább egy dízelnél de pár évig ezzel nincs gond)
Na az NPV, a nettó jelenérték pozitív, akkor jó vagy, nyersz vele.
A diszkontálva itt azt fejezi ki, hogy neked a dízelmotort a kocsi megvásárlásakor kell kifizetned, míg a benzint csak szép lassanként, a pénznek pedig időértéke is van (azaz egy év múlva kapott 1000 forint neked nem olyan sokat ér mint amit ma kapsz, mert 1. ma van rá szükséged, 2. van infláció is adott esetben)
A gond az, hogy kocsigyártótól függ, hogy mennyi a dízelmotor felára. Kint a felárat az kompenzálja, hogy az állam támogatja a dízel használatát. Itthon meg mondjuk kifizetsz 600 rugó felárat...
Ha az dízeles kocsi fele annyit eszik meg, és a dízel ára azonos a benzinével, akkor mondjuk 100 km-enként megtakarítasz pl. 4liter*250=1000 Ft-ot. Ellenben 600.000 forintot csak 60.000 km alatt takarítasz meg.
Ha a dízeles kocsi 5 litert eszik meg, a benzines meg 6-ot és a két üzemanyag ára azonos, akkor 1 litert takarítasz csak meg százon, azaz 250 ft-ot. Ekkor a 600.000 ft csak 240.000 km alatt térül meg, ezalatt pedig már jó kérdés, hogy melyik motorra mekkora lesz az egyéb, pl. felújítási költség.
Ha 150 rugó felárért erősebb, kisebb fogyasztású dízelt adnának, akkor nem haboznék,
de ennyiért... -
Integra
titán
a skót dízellel jár, mert mindig büszkén meséli hogy ő fullra pakolt autóval ecsém kilónyócvannal is csak 9 literrel jár és az milyen kherály...
aki meg autózni akar az benzinest vesz és pörgeti a motort, főleg ha ehhez elsőosztályú váltó jár.
(nem véletlen hogy a frencs kárzokat miért dízellel veszik már inkább, mai napig nem tudnak egy normális átlag váltót építeni)
ilyen egyszerű ez -
steve@prhw
őstag
Annál is inkább igazad van, mivel a franciák építettek be először dízelmotort személyautóba:
''A korai dízelmotorok mérete miatt csak 1922-ben jött el az ideje személygépkocsik és dízelmotor találkozásának. A Peugeot-é az úttörők érdeme. A Párizs-Bordeux közötti 1500 kilométeres távot óránként 48 kilométeres sebességgel tette meg az első dízel Peugeot és 100 kilométerenként mindössze 16 kilogramm nehézolajat evett.''
Több ismerősöm hajt 10 év feletti peugeot, citroen dízeleket, gond nélkül. Szvsz ez a ''sz@r francia dízel''-dolog is egy hülye előítélet. Mindenből lehet kifogni rosszat, pláne használt autóból (ki tudja, hogy használták előtted...).
Anno fősuliról hazafelé vonatozva ismerkedtem meg egy korábban szintén ott végző, jelenleg rábás motorfejlesztőként dolgozó sráccal, aki szerint a dízelek (pláne a turbósok) legnagyobb ellensége a hidegen hajtás. Min egy perc üresjárat, üzemmeleg hőmérséklet eléréséig kíméletes közlekedés, nagy terhelés után egy perc üresjárat leállítás előtt, és sokat tettél a motorodért. -
Den
veterán
tudtommal az adó és járulék tartalom fix, nem százalékos így nem függ az ártól, ha drágább az üzemanyag akkor is ugyanannyit zsebel az állam.
szerintem inkáb az van a magas dízelár mögött, hogy a nyersolaj ára annyyira fölment hogy azt már nem tudja érvényesíteni a benzinárban a mol, ezért próbálja behozni a dízelen. -
sai
aktív tag
olvasgattam a hozzászólásokat és elég sokszor le lett hordva a Farncia dizel.
na nekünk van egy 91'es 405 1.9dizelünk.. több mint 6éve van nálunk.. és a 6év alatt 1szersem volt olyan hog nem indult volna.. vagy hogy a motorjához hozzá kellet volna nyúlni mert tönkre ment valami.ezenkivül azért elég rendesen megy is.. nyáron autópályán 170km/h kihoztam belőle ugy hogy 4en ültünk benne + csomagtartó fullon tele (Balcsiról nyaralásból haza) 1edül ami nem tetszik benne az a váltó.. (nehezen veszi a lükit, de mind1ik peugeot)
de egyébként nekem meg Toyotám van benzines.. és igaz hogy pörgösebb + jobban gyorsul... de ha ugy küldöm neki mint mondjuk a dizelnek küldtem a fogyasztásban eléggé +látszik a külömbség.pedig Toyotámban jóval kisebb motor van mint a dizelben.
a régi dizelek + szerintem eléggé hosszú élettartalmuak.. hdi-ik +még nem lehet tudni. mert azért nem olyan régóta vannak hdi-ik.majd még jópár év mulva derül ki hogy azok is ilyen hosszú távuak e?! -
steve@prhw
őstag
Hajtottam már néhány autót:
-2.3 szívódízel Transporter - igazi teherautó, Győrnél felmentem az autópályára, Komárom környékén meg is volt a 1308-8.5l fogyasztás
-1.9TD Transporter - 500e km volt benne, de így is ''félelmetes'', nem hittem volna, hogy akkora vázzal ezt tudja az a motor 7.5-8l fogyasztás
-1.4 benzin opel combo - hááát, nem sokkal pörgősebb, mint egy szívódízel, szvsz kevéske... 8l fogyasztás
-1.6D Ford Fiesta (18 éves, enyém) - öreguras, bár lendületből szépen lehet vele menni. És megtanulsz figyelni a forgalomra - úgy lehet előzni... Nagyon sok vasárnapi autóst le lehet vele autózni, hiába van náluk +100LE. Van benne 350e km, tavasszal rendbarakattam a motort, azóta belenyomta 22ekm-t, 5l fogyasztás, mindegy, hogy város vagy kint, mindegy a tempó.
-3.0D 123-as Merci (26 éves) - nagyhajó.... 5henger, 80ló, 4 sebesség, de félelmetesen jó érzés... És meglepően tud húzni... Ja, kapcsolgatni nem nagyon kell, a 4-es 40-től 160-ig jó. 8-9l-t eszik
-ezeröccsi Lada (szüleimé): benzin-gáz, nagy szerelmem... Ebben már azért elég a gyári erő, szépen lehet autózgatni vele... 8l benzin - 8.5-9.5l gáz
Ja, és 160Ft környékén nem túl nehéz kamionosoktól gázolajat szerezni (már kúton is kínáltak annyiért)... És úgy már gazdaságos a dízel... -
sakál
tag
Szurkolok, hogy igazad legyen ! (azért ne úgy,hogy a benzint felemelik)
Sajnos viszont ma már annyi dízel fut, hogy mind a Mol-nak, mind a költségvetésnek ''idilli'' állapot a mostani. Márpedig ha most sem akarják megmagyarázni a jelenlegi helyzetet, mi a garancia, hogy később akarják - ill. változtatnak ?... -
Szeke
senior tag
Akik a dízel magas ára miatt panaszkodnak: ugye nem gondoljátok, hogy a dízelár már örökké magasabb lesz, mint a benzin? 2-3 éve is volt arra példá, hogy drágább volt a gázolaj mint a benzin... És akkor is visszaállt nagyjából a normális szintre. Most is ez van szvsz, pár héten/hónapon belül visszaáll a 15-20 forintos különbség.
-
Suliro
senior tag
válasz
Latissimus Dorsi #157 üzenetére
Igen, a mai dízelkben is van izzító gyertya, de ezek már télen is viszonylag könnyen beindulnak.
-
Latissimus Dorsi
senior tag
Izzítógyertya kell bele
Mielőtt beindítod a motort egy ideig izzítasz, hogy a hengertér hőmérséklete optimális legyen. Enélkül télen sosem indulna be a jó öreg diesel. Nem tudom mostanában az új konstrukciók hogyan néznek ki de szerintem az izzítógyertya ezekből sem hiányozhat.
Mod:No szép mire álmosan bepötyögöm, más is beirja
[Szerkesztve] -
sakál
tag
Sajnos egyre drágább ithon a dízel autó.(is) A motor ára sem csökkent a korábbihoz képest olyan mértékben mint szeretnénk, de ezt legalább kompenzálta a kis fogyasztás és az olcsó üzemanyag. Mára ez már a múlté! A Mol a korábbi átl. 30FT különbségről felhozta a gázolaj árát úgy, hogy mától 1FT-al drágább mint a 95-ös benzin ! Nem ártana, ha valaki ebbe a ...rva országban utána nézne a Mol árképzésének...(tudom, az adótartalmon is múlik) Ez azért is gusztustalan, mert emberek tízezrei vették meg a jóval drágább dízelt az ólcsó üzemanyag miatt. Bárki bármit is hazudik ez ügyben, a gázolaj előállítási költsége sokkal kisebb mint az ólommentes benziné !
Bár az új konstrukciójú dízelek komfortja sok esetben eléri a benzines változatét, a mai motor és üzemanyag árak mellett csak legalább 150E km futásteljesítmény esetén éri meg dízelt venni. -
pweisz
senior tag
De van akinek erre futja, de gondolom ezt gondolom te nem tudod megérteni, nem is gáz addig ami az a IFA vagy akármi technikailag rendben, akkor van gáz ha nem tartják esetleg karba és nincs fék, vagy pl a kormányt ketten kell tekerni(haver mesélte, szóval ilyen is van), na ezeket kéne kivonni a forgalomból. Az más kérdés hogy az IFA nagyon környezet szennyező, de lassan talán kikopik az utakról.
-
viharhozo
addikt
válasz
rATdrAgOn #141 üzenetére
Nem vagyok se hondas, se lakotelepikettesgolfos emberke, ugyh nem fogom fikazni. Olcso es kenyelmes, mint a legtobb kozepkategorias Citroen. Sztem a 2.0as HDi kicsit keves melle, es a nem szerpentinekre terveztek. Az ujabb verzio egesz turhetoen nez ki belul, a regirol ugyanezt nem mondanam. Hosszabb autopalyaetapon a szelzaj zavaro lehet.
Egyebkent mar negy eve egy 1.6os Xsarat hajtok es igazabol ket nagyobb bajom van vele:
1. Nem lehet vele sielni menni, mert kicsi.
2. 150 folott mar zavaroan ordit a motor, kene egy hatodik sebesseg.
Meg a belseje szeret szetesni, de amig megy, addig ez kevesse erdekel. Evente 40-50000 km-t tekerek, a kenyelem sokkal jobban erdekel, mint a 0-100 sprint.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest