Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ArGab

őstag

válasz Egon #10 üzenetére

Ezt úgy tűnik sokan keverik. Nem a "téli" időszámítás lett bevezetve az energiamegtakarítás miatt, hogy reggelente ne legyen annyi villany használva. Hiszen ez volt és lenne a normális, tudományosan megállapított időzóna ezen a hosszúsági körön. A "nyári" lett bevezetve azért, hogy nyaranta ne hajnali 4 előtt keljen fel a nap és legyen este 8 előtt sötét. És így ne kelljen nyaranta este annyi villanyt használni, mert 9-ig világos van.

• ArGab

őstag

Elsőre pár éve még én is azt mondtam, hogy szüntessük meg. De kicsit jobban belemélyedve már én sem tudom egyértelműen eldönteni mi lenne a jó.

Állítgatni ősszel nem akkora gond, mert +1 óra sokkal könnyebben elviselhető. De a tavaszi -1 óra már sokkal nagyobb szenvedés. Viszont ha marad UTC+1 (téli) egész évben, az nyáron szívás mert május közepétől július közepéig hajnal 4 óra előtt lenne napfelkelte (van amikor 3:40-kor), de már este 8 előtt sötétedne. Ha átállnánk UTC+2 zónába (nyári), akkor viszont november közepétől február közepéig reggel 8 után kelne csak a nap (van amikor 8:30 után).

Pár éve láttam egy javaslatot, az egész szimpatikus. Ott az volt az ötlet, hogy a tavaszi átállást módosítsuk az egész kontinensen. Ahelyett, hogy adott hétvége szombatról vasárnapra virradó éjjelén állunk át, legyen Húsvét hétvégéhez kötve és már péntekről szombatra történjen meg. A kontinens nagy részének Húsvét hétfő munkaszüneti nap így ez a többségnek hosszú hétvégére esne, tehát így a mostani 1 nap helyett lenne 3 az átállásra.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés