Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026.01)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Rák
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
üzenetére
"Az OS-t szabad-e pendrive-on vagy eUSB-s SSD-ről üzemeltetni? Logolás nem árt ezeknek hosszútávon?"
Én korábban egy 8 GB-os sima USB pendrive-ról üzemeltettem NAS-t, rajta minimál OpenSUSE futott (először D525 Atom ment egy USB2.0-ás pendrive-ról, később egy Asrock Brazos USB3.0-ás pendrive-ról).
Persze szabad üzemeltetni flash alapú cuccról. Én emlékeim szerint 3 dolgot állítottam be rajta, az írási műveletek csökkentésére:
- /var/log -ot tmpfs-re mountoltam.
- /tmp -t tmpfs-re mountoltam.
- a fájlrendszerben tiltottam az "atime" flag-et.Szóval a logolást én TMPFS fájlrendszerre téve ajánlom, akkor nem írja. A hátránya, hogy shutdown-kor elveszik a tartalma.
Később csináltam olyat is, hogy a Squeezebox server adatbázisát (sqlite) kiraktam HDD-re, mert igazából amiatt volt lassú, hogy az SQlite-ot az USB-s pendrive-on lassan írta.
Egy darabig biztosan bírnia kell. Nálam a (brazos) lap USB-je tönkrement nem egészen 1 éves használat után, de nem hiszem, hogy összefüggés van a pendrive írása és eközött, bár érdekes, hogy a pendrive is utána olvashatatlan lett. De szerintem nálam Elmű karbantartás okozta áramlökés okozta a gondot, tudniillik utána romlott el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó egy Clevo PA71HS-G i7 7700hq Gtx1070 8gb(1660ti,2060 szint) Kérlek olvasd végig a hirdetést
- HP ProDesk 600 G5 i3-9100 8GB 256GB 1 év garancia
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Samsung Galaxy A17 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingston DDR3 ramok 4GB
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest