- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Freeman007 #14466 üzenetére
Ha én csinálnám:
A ventilátorhoz Sonoff
https://www.banggood.com/SONOFF-TH16-DIY-16A-3500W-Smart-Home-WIFI-Wireless-Temperature-Humidity-Thermostat-Switch-p-1234627.html
Ez a ventilátor 230-as tápjáról megy, nem kell külön elem hozzá (macera megúszva). Van hozzá hőmérsékletet és páratartalmat mérő szenzor. ESP8266 van benne, tehát ugyanúgy programozható, mint az UNO. Ezek WiFi-n kommunikálnak. Egyébként is ezt preferálnám a BT-vel szemben, mert több minden tudja, és több leírás van hozzá a neten. Erre a Sonoffra írhatsz saját programot, vagy felteheted rá a kész Tasmota programot, aminek a beállításait a konkrét igényedre úgy tudod megadni, hogy belépsz a WEB lapjára, és ott "ikszelgetsz".
A másik oldalra így szintén ESP8266 kerülne.
Lehetne többféle verzió:
1. ESP8266 valamilyen táppal, hozzá kapcsoló, és valamilyen kijelző. Kijelző témát nem részletezem, mert ahhoz vannak itt, akik nálam százszor jobban értenek hozzá. Viszont mobiltelefonról neten (WEB) szintén bármikor lekérdezhető.
2. Szintén valamelyik Sonoff, vagy hasonló: nem kell külön táp, mert mint már írtam , az összes Sonoffban ott van a táp, ami a hálózatból táplálkozik.
3. Ha nem ragaszkodnék a külön kijelzőhöz, vagyis ha elég lenne csak a mobil telefonon lekérdezés, vagy egy külön harmadik egység, ami az összes ilyen-olyan adatot kijelezne, és szintén WiFin kommunikálna az összes eszközzel, akkor - hogy megússzam a gomb létesítést és a dobozolást - akkor én egy ilyet:
https://www.banggood.com/SONOFF-T0-EU-or-US-or-UK-AC-100-240V-1-or-2-or-3-Gang-TX-Series-WIFI-Wall-Switch-Smart-Wall-Touch-Light-Switch-For-Smart-Home-Work-With-Alexa-Google-Home-p-1470886.html
használnék.
Van rajta 1/2/3 érintő kapcsoló, ugyanúgy ESP8266 van benne, ugyanúgy nem kell hozzá külön telep, hanem megy a falba a többi
kapcsolóhoz hasonlóan. (Mellesleg villanykapcsoló funkciót is ellát, ha úgy akarod.)
Én itt a Sonoff-okat írtam, de más is van. Például egészen jó konnektorba dugható konnektorokat gyárt a Blitzwolf.
Egy utólagos:
Én még akkor is ezzel a touch-os kapcsolóval csinálnám, ha akár fölé tennék egy másik egységet, ami csak kijelez. -
válasz
Freeman007 #14464 üzenetére
A ventilátort ugye semmiképp nem fogod tudni 9V-os elemről üzemeltetni. A ventilátorhoz menő vezetékre rá lehet kötni a mérő egységet egy 5V tápegység segítségével, de kösd rá akkor már a relét is, és kapcsolgasd azzal! A kijelzős fali egység ekkor már csak a vezérlő jelet küldi ki, így a szenzoros egység akár teljesen autonóm is lehet. Ha ügyes vagy, megoldható az is, hogy a 230V vezetékre ülteted a mérési adatokat (frekvencia modulációval), ezáltal megúszod a vezetékes kommunikáció kiépítését a vezérlő és a szenzoros egység közt, sőt, ad abszurdum, ha van rálátás a kettő közt, akár infra kommunikációt is használhatsz (mint a tv távirányítója).
Ha viszont a későbbiekre ilyen nagyobb volumenű terveid vannak, akkor valóban az esp8266 (pl. wemos d1 mini, lolin, lora) lenne a megfelelő eszköz, mert ezeket utána tudod integrálni a többi eszközzel együtt az okos otthon projektedbe.
Ez esetben mindkét egységet úgy lenne érdemes megtervezni, hogy az otthoni routerre kapcsolódva kommunikáljanak egymással.
-
válasz
Freeman007 #14462 üzenetére
Szia! Csak azért kérdeztem, mert mostanában többen is kerestek hasonló páraszenzoros megoldást penész miatt.
Az esp-t ugyanabban az arduino IDE-ben tudod programozni, egyszerűbb feladatoknál gyakorlatilag ugyanaz a kód változtatások nélkül lefordul, mint az UNO-ra. Annyi a különbség, hogy az esp-k 3,3V logikát használnak, tehát a kijelzőt, szenzorokat ehhez kell megválasztani vagy illeszteni, de ez sem szokott gondot okozni, főleg az esp8266-nál, aminek a bemenetei 5V toleránsak. Az oled/tft kijelzők többnyire eleve 3,3V-osak szoktak lenni, de használhatsz LCD vagy LED-es 7szegmensű kijelzőt is, ezekből van mindenféle.
Én azon a véleményen vagyok, hogy 3m távolságon ne erőltesd a vezeték nélküli kapcsolatot, hacsak nem szeretnéd okos otthonba illeszteni és távolról vezérelni. Érdemes inkább kiépíteni a vezetéket, hosszú távon meghálálja.
Azt nem is értem pontosan, hogy mit szeretnél mitől távol helyezni. Nem lehet egy egységgel megoldani úgy, hogy egy helyen lenne az arduino, a kijelző, a páramérő és a relé, a kapcsoló közelében, a ventilátor felé pedig amúgy is ki van építve már a vezetékezés?
A 9V elem pazarlás, mert az arduino 5V-ot csinál belőle, a többit elfűti, a relének is 5V kell, kb. 80mA-t vesz fel, a 9V elem egy hétig sem bírná.
Általában 18650 lítium ion akkumulátort érdemes ilyen cuccok táplálására használni, 2db-ot sorba kötve, vagy 4db AA ceruza elem/akkumulátor + nagyobb hatásfokú kapcsoló üzemű stepdown konverter; vagy egy 5V dugasztáp, vagy hasonló, állandó hálózati táplálásra.
-
válasz
Freeman007 #14460 üzenetére
Szia!
Csak nem penészedik a fal a szekrény háta mögött?
Írhatnál konkrétan a megoldani kívánt feladatról, úgy könnyebb ötletelni/tanácsot adni.Egy fontos adat kimaradt, mégpedig az áthidalni kívánt távolság, ez amiatt fontos, hogy milyen kommunikációt érdemes használni, egyáltalán szükséges-e a vezeték nélküli kapcsolatot erőltetni.
Az uno/nano/mega mindkét egység esetében valószínűleg felesleges, mert egy-egy ESP32 vagy ESP8266 önmagában ellátja a wifi és a uC feladatát is.
A 9V elem szerintem elég rossz választás, több szempontból is, jobbat tudok javasolni, ha tudom pontosan a feladatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged