Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zsolti_20

senior tag

válasz tonermagus #13523 üzenetére

Üdv emberek! A sima NRF24L01+PA+LNA modul felejtős, ha csak nem szeretnéd gány módjára alufóliába tekerni a zaj miatt. Két éve kísérletezek ezekkel a modulokkal, a legmegbízhatóbb verziója az "AS01-ML01DP5" ami így néz ki:
    [link]
    A többivel csak a szívás van. Annyi hogy egy 16v 100uf elektrolit kondenzátor kell a pozitív és negatívhoz. Tiszta terepen tud kb 700m teszt alapján, Árnyékos helyen 150m kb, de attól is függ hogy mi van közte. Elvileg tantalum kondenzátorral még ennél is jobb a jel, de nem volt még időm végig tesztelni milyen értékkel a legjobb.
    Szigorúan 3.3v-ot kell kapnia, max fogyasztása papíron 250mah. A fogyasztás és a jelerősség szoftveresen állítható az alábbi sorokkal:
    RF24_PA_MIN
    RF24_PA_LOW
    RF24_PA_HIGH
    RF24_PA_MAX

Ha a jel nem elég erős könnyen építhető neki egy jelismétlő így a jel kilőhető akár a holdig is. Ebben szívesen tudok segíteni

Elég érzékeny a tápra így törekedni kell rá hogy a legtisztább forrást kapja. Az alábbi módszerrel oldottam meg:
    3.7v 18650 akkumulátor feszültséget feltornáztam 5v volt ra egy DC-DC konverterrel majd azt 3.3v-ra egy buck converterrel. A Fix 5v megy az arduinohoz is. A 3.3v-hoz egy elektrolit kondenzátor beraktam így stabil feszt tud kapni. Kapható hozzá egy külön modul is, de sok helyet foglalt, így tesztelni sem teszteltem.

Bármi kérdés van a modullal kapcsolatban csak kérdezzetek. :R

• Janos250

őstag

Ha egyszer lesz időm, kipróbálom két olcsó GPS csippel, mekkora lesz a hiba. Ha Te előbb próbálod ki, kíváncsi vagyok az eredményre!

• Janos250

őstag

Hosszú, ha nem érdekel a GPS, ugorj!

Egy részére tudok válaszolni, egy részére nem.
    Hogy mekkora a hiba, ha két egyforma GPS, két egyforma antennával mér, azt én is csak irodalomból ismerem, hogy - elvileg - deciméteres pontosság, azaz 1 m-em belüli, de akár 10 cm-es is lehet. NRF24L01-et nem ismerem, de valaki innen bizonyára. A Neo-6m-re csak tippem van, hogy valószínűleg elég.
    A ZED-f9p már biztosan, mert abból egy páros pár centis pontosságot biztosít. Én NS-HP-t használok, de annak darabja a hozzá való antennával, szállítással 200$/db. (+VÁM+ÁFA+macera)
    Ezt ismerem, ez elvileg +- 1 cm pontosságot ad, de a gyakorlatban is közel annyi, 5 cm-nél nagyobbat még soha nem mértem.
    A Neo M6, M8 számára gyakorlatilag bármilyen antenna jó, de az F9-hez, és az én csipemhez spéci, két frekvenciát tudó ("L1 + L2") antenna kell. Ezeknél gyakorlatilag két különböző frekihez tartozó antenna van valahogy egymásra építve. Az M8 is tudja a GPS+Glonass+Galileo+Beidou műholdakat egyaránt venni. Fontos, hogy olyan csip legyen, ami mind a négy típust tudja. Az indiai és a japán nem érdekes számunkra. A mindkét sávot is tudó, a ZED is.
    A leírás szerint a 8M önmagában is tudja a dm-es pontosságot, egy vevő esetén is.

Egy kis fejtágító:
    Egy normál GPS vevő nagyjából néhány méter pontosságot tud.
    Növelhető a pontosság olyan vevővel, ami a műholdak által sugárzott hibajelet is fel tudja dolgozni, ezzel dm-es pontosság érhető el. Azt hiszem, az 8M ilyen.
    Amatőrök csinálják néha, hogy két olcsó vevőt telepítenek, egyet fix pontra ("bázis"), másikat ("rover") meg a kívánt helyre, és a roverhez küldik a bázis által mért HIBÁT. Ez deciméteres hibát szokott eredményezni, de néha elég pontos is lehet. (nem használtam, csak irodalom). Ehhez nem kell nagy sávszélesség, mert csak a hibát kell küldeni. Ide bármilyen Arduino, és majdnem bármilyen rádiós csip megfelel. A célszerű gyakoriság: másodpercenként.
    Profi módszer: pl. a ZED, valamint amit én használok, és még néhány.
    Ekkor a bázis nem a hibát küldi el a rovernek, hanem minden egyes műholdra külön-külön a mért adatokat, amit a rover fel tud használni ("RTK") . Ez már néhány cm-es pontosságot biztosít. Ha nem tudja mindkét (L1+L2) sávot, akkor kissé pontatlanabb, ha igen, akkor pontosabb. Ezekből a legolcsóbb is százdollároknál kezdődik, de vannak többezresek is.
    Antennák:
    Ha csak az egyik sávot használja a vevő, akkor nálam az 5 $-os kínai antenna ugyanazt produkálta, mint a 100 $ feletti "nyugati".
    Kétsávosból nincs olcsó. A beépíthető kb. 40 $, a tokozott 50 $-tól a csillagos ég.
    Adat továbbítása, és Arduino.
    Szerintem van aki kitalálja, hogy én ESP32-t használok. Bázis a fix ponton: A GPS-t olvassa soroson [nem, nem az, ez kisbetűs! :) ].
    Ezt WiFin küldi a routernek. A routeren port forward beállítva, hogy kinnről is elérhető legyen az ESP32 szerver.
    Rover: hasonló mint a bázis, de itt egy telefon megosztott net elérését használja az ESP32, WiFin csatlakozva a telefonhoz.
    Ha jól van megírva a szoftver, akkor bírja a sebességet. Mivel az ESP32 2 magos, van amit áttettem a 0-ás magra, alacsony prioritással.
    Alapállapotban a loop az 1-es magra kerül, mert a 0-on van a WiFi, meg ilyesmi.
    Hosszú lett, és csak részben Arduino, de ha a modi úgy látja, majd átteszi offba.

• Gergosz2

veterán

Fix pontra minek GPS meg RF adó? Nem elég lenne elég csak a koordinátája?

Ezeknek az NRF24L01+PA+LNA-nak mekkora a valóságban a hatótávja? Próbálta már valaki? 1km elvileg a gyári adat, akkor gondolom 500m-et simán bírnia kellene.

Papíron, nyílt terepen talán. Valóságban szerintem olyan 200m az említett antennával, beltérben meg max 1 fal.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés