- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #4095 üzenetére
Ha már veszek új board-ot, csak vmi komolyat, az inkább az M0 lehet. Kiderült, hogy timer-ből van túl kevés, az is csoda, hogy most megy az IR meg a tone együtt (mert zenél is ám a kisrobot
), kipróbáltam azt az IR lib-et, ami az IDE-vel együtt jön, és kiderült, hogy ugyanazt a megszakítást használják. Nem is tudom, hogy volt olyan mázlim, hogy a light IR lib rögtön elsőre együtt tud működni a tone és a többi pwm vezérléses dolgommal.
Pulsar: ez nem úgy működik, mint az RC modellezésnél, hogy versenyeken a kristályt cserélgetik, ha ütközés van?
-
válasz
Janos250 #4093 üzenetére
Linket tudsz adni? Még nem hallottam erről a lapról (meg még mi mindenről), de jó hogy itt ennyit tanulok.
Különben az is megoldás lenne a problémáimra, ha találnék egy jobb módot a távirányításra, mint az IR, de ez gyakorlatilag ingyen volt, és rögtön kéznél is, talált alkatrészekből. Annyi cuccot úgysem fogok ráaggatni az uno-ra, talán még két szervót meg pár mikrokapcsolót... De amúgy a gyereknek vettem. -
válasz
Janos250 #4080 üzenetére
Néztem én a forráskódot, de tele van Klingon tájszavakkal.
Korábban linkeltem egy oldalt, ahol megemlítették, hogy pl a pwm frekvenciájának a módosítása hatással van a delay, millis stb függvényekre, meg gondolom a pulsein-re is, amit a szonár használ. Át is tettem másik portra, ahol elvileg nem okoz gondot, de az infra, ami szintén vmelyik timert használja, pl nem tudom mit csinál, mert pár perc után leáll és nem veszi a jelet. Reset után újra működik. Mitől? Jó lenne vmi oldal, ahol hasonló problémákkal foglalkoznak, de eddig nem találtam ilyet. -
Sziasztok! Próbált már vki smart card-ot olvasni arduinoval?
Más: lehetséges, hogy pár nap alatt elértem a lap (kínai uno klón) határait? Rákötöttem:
- ir vevőt (light ir receiver lib)
- ultrahang szenzort
- és két motort pwm-mel.
Valami valamivel összeakad, úgy vettem észre, hogy az infra és az UH szenzor megszakításai néha akadályozzák egymást. Hogy tudom ezeket kiküszöbölni? -
Nem az volt a gond. Rájöttem! Röhögni fogsz.
Annyira gyorsan polloztam a távolságot, hogy az előző körben kibocsátott jelet kapta vissza, korábban, mint azt, amit éppen a lekéréskor lőtt ki.
Beiktattam egy 3ms-os szünetet (~1méternek felel meg) két lekérdezés között, és megoldódott a gond. Működik, mint a kisangyal.
Nyilván az infra pontosabb, mert nem függ a levegő hőmérsékletétől, meg az anyag hangelnyelésétől, de gondolom annak meg a sötét felületek tudnak betenni.
Tegnap találtam itthon egy infravevőt, egy rossz légkondivezérlő panelből bányásztam ki. Kezd alakulni a kis robot. -
Sziasztok! Két kérdésem lenne:
- van-e tapasztalat arról, hogy hányszor lehet újraprogramozni egy uno-t (illetve nekem egy kínai klón van, de a proci az talán ugyanaz rajta)?
- használ valaki ultrahang szenzort? Akadt vele egy kis gondom.Általában jól érzékel (persze a plüssállatokat nem látja a gyerekszobában, mert nem jön róluk vissza hang
), viszont van egy szekrény, amit kb 30cm-ről úgy érzékel, mintha 8cm-re lenne. Teljesen értetlenül állok a jelenség előtt, mert nyilván vmi visszhang van a dolog mögött, de nem értem, hogy lehet, hogy előbb ér vissza a visszhang visszhangja, mint a kibocsátott jel...
-
Hát próbáltam feljebb menni, és tudom is, hogy úgy szokás, de ezzel a driverrel kis pwm értékeknél egyszerűen nem mozdul meg a motor, vagy nagyon erőtlen. 7,4V-os li-po akksival hajtom meg az egész cuccot, mert jelenleg az van kéznél, lehet kevés neki a feszültség, de a driver adatlapján 2,5V-12V-ig írja a tápot. Próbálkozok majd más driverekkel is, de sajnos lassú a kínai posta.
-
Kiderült, hogy mi volt az oka a féloldalas mozgásnak: [link]az egyik motor a 11-es, a másik a 6-os pwm lábra volt kötve. A 11-es bázis órajele 32kHz, a 6-osnak meg 64kHz. Meg a kódot is elk..tam picit. Áttettem mind2 motort a 10-12-es lábra, és levettem a pwm órajelet is 32Hz-re (1024-es osztó). Lehet ennek vmi mellékhatása a kattogó kerekeken kívül?
-
válasz
Gergosz2 #4032 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
Sajnos az l298 már kiszállítás alatt van, mind1, nem egy ökör ára, nevetséges amúgy, milyen bagatell pénzekért lehet Kínából itthon aranyárban beszerezhető cuccokat venni...
"optocsatoló": igen, ezt a szót kerestem.
Az így nyert feedback-et hogy szokták beilleszteni a motorvezérlésbe? -
Sziasztok! Végre kezdenek megérkezni az alkatrészek az arduino smart car-hoz, tegnap egész nap játszottam vele és sikerült is minden, amit akartam, egy bajom van: egy ilyen motor driverre kötöttem két DC motort, és nem egyforma sebességgel megy a két oldal. Először azt hittem, hogy a motorok nem egyformák, de megcseréltem a vezetékezést, és kiderült, hogy a driveren a két oldal nem egyforma. Mivel kettőt vettem belőle, kipróbáltam, hogy a másik is féloldalas-e, és sajnos igen. Később komolyabb driverre fogom kötni a motorokat, de jó lenne valahogy megoldani addig is, mert nyúz a gyerek.
És gondolom, hogy azzal sem vehetem biztosra, hogy egyforma lesz a két oldal. Szóval úgy néz ki, feedback nélkül nehéz kontrollálni a kerekek mozgását.
Tud vki olcsón infrakapus sebességmérőt? Mert elég borsos áron találtam csak. Esetleg vmi jól bevált szoftveres trükk? -
Na erre én is kíváncsi vagyok.
Csak tippelek: lehet a tranzisztoron túl nagy a feszültségesés, és/vagy nem nyit ki rendesen a fet. Az is lehet, hogy a pwm frekvenciája nem jó. De a kondenzátor semmi esetre sem jó ötlet, értelmét veszti a pwm. A feszszabályzót nem tudod valahogy vezérelni, ha már az jól működik? -
Hát 3,1/6,2V az már a legalja, amikor már lemerült a cella, tehát akkor már nem is akarom, hogy működjön, mert tönkremenne. Tehát pontosítva a kérdést, 6,6 és 8,2V közt regulálja magának 5V-ra, 6,6-tól lejjebb pedig inkább stabil 5V-ot érdemes neki adni?
5V alá meddig lehet lemenni, ha a 3,3 már kevés? A li-ion cellák névleges feszültsége 3,6V. A fet-ek vezérléséhez szintén kevés lenne a 3,6 ha jól tévedek, ha az uno végül mégis 3,6V-ról menne, kellene felhúzó ellenállás a 7,2V-ra? -
Sziasztok! Szereztem pár 18650-es 3,6V-os Li-ion cellát (laptop akksiból), ezekről szeretnék megtáplálni majd egy Arduino Uno-t (ez még nincs eldöntve) és pár motort, szervót és sima szénkeféseket fetes H hidakkal. A kérdés: ha sorba kötnék két cellát, arra mehet-e minden egyéb stabilizálás nélkül az uno (8,4V és 6,2 közt változik a feszültség) vagy csináljak neki egy kivezetést az egyik celláról és inkább 3,6V-ot adjak neki? Utóbbiban annyi a rizikó, hogy mikor merül, 3,3V alá megy a tápfeszültség, meg a két cella nem egyformán fog merülni. Köszi!
-
-
válasz
Janos250 #3740 üzenetére
A tudsz erről vmi szakirodalmat? A weblapos megoldás jól hangzik, magától állítja elő vagy én hozom létre?
Ha tanítod, akkor úgy érzem, lesz pár kérdésem még hozzád a későbbiekben.
Grafikus környezet ügyben tudsz vmit mondani? A scratch4arduino mennyire használható, vagy van-e másik, olyasmit keresek, mint a lego blocks sdk-ja... -
válasz
Janos250 #3721 üzenetére
Sziasztok!
Ha nem az eredeti AtMega xxx proci van rajta, hogy lehet kompatibilis az UNO-val?
Mostanában kezdtem keresgélni, de ennyire olcsó lapot nem láttam sehol, erre meg először az ára miatt azt hittem, hogy csak egy hat.A gyerekemnek akarok összerakni vmi robotféleséget, hogy beoltsam egy kis programozással, talán legolcsóbban arduinoval tudnám összehozni. Gondolkodtam még a bbc micro:bit lapon, mert ahhoz van jó kis grafikus programozó felület, kisgyerekeknek való, de talán a scratch4arduino is jó lesz valamire, és mégis nagyobb közösség áll mögötte.
Úgy kb 4 motort szeretnék vele meghajtani, láttam ilyen h-hidakat linkelve pár hsz-el ezelőtt, abból lehet egyszerre 2-t is rákötni? A szervókhoz ugye nem kell meghajtó elektronika, csak táp, és lehet direktbe kötni a pwm kimenetre?
És kellene vmi vezeték nélküli kapcsolat, BT vagy wifi, hogy lehessen távirányítani a cuccot, tudtok ilyesmit ajánlani?
Előre is köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- GIGABYTE RTX 3060TI 8GB VISION OC
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Topping D30 Pro (ezüst) eladó
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest