- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DrojDtroll #6149 üzenetére
👍
-
válasz
JozsBiker #6120 üzenetére
Szoftveresen reseteled a ledsort induláskor? Talán kellene egy lehúzó ellenállás az adatlábra, ami bekapcsolás után automatikusan rögtön reseteli a cuccot, mielőtt az adatokat kezded neki küldeni. Csak tippelek, sosem használtam még ilyet, de még lehet, hogy fogok. Tetszik az ötlet.
-
válasz
Oryctolagus #6109 üzenetére
Szia! Én smart car-t építettem, olyasmi igényekkel, amit te is írtál. Most én is lánctalpast kezdtem építeni. Én Mega board-ot javaslok a nagyobb memória és a sok láb miatt, motor shield-et ilyet használok, nagyon jó minőségű, és csak két lábat igényel, i2c buszos (Uno-nál ez még nagyobb jelentőségű a kevesebb láb miatt). Valamint hc-06 bluetooth-t, filléres, nagydíj könnyű vele dolgozni és rengeteg Android app van hozzá a távirányításhoz. Ha segítség kell, írj privátot, szívesen megosztom a tapasztalataimat.
-
válasz
BTminishop #6092 üzenetére
Miért passzolna csak uno-ra? Direkt egyforma a lábkiosztása, kivéve az IIC lábakat, de szerintem a cnc shield azokat nem használja.
-
válasz
BTminishop #6084 üzenetére
Vegyél Megát, ugyanaz a shield jó lesz hozzá, és lesz vagy 20 szabad lábad.
-
válasz
ngabor2 #6064 üzenetére
Ha jól értem a nano-t fogod programozni, az esp-t soros porton keresztül akarod elérni, ahhoz tényleg két vezeték kell, rx/tx, így mindegy hány lábas esp modult használsz! De ne a nano 0/1 lábát használd a későbbi problémák elkerülése érdekében (mindig szét kell szedni, ha újra akarod a nano-t programozni), inkább softwareserial-t és két tetszőleges (alkalmas) lábat. Az esp-t serialon keresztül AT parancsokkal fogod tudni használni.
-
Konkrétan EZ van nekem.
tvamos: köszi, igy már értem. Nos, ez a szervó nem gyors egyáltalán. Hogy mennyire tartós azt nem tudom, de ha nem 100%-on hajtottam, csak 65%-on, akkor nem melegedett egyáltalán. Még azt nem tudom, hogy ha nem 5V-ról hajtom, csak 3,5-4V-ról, akkor működik-e egyáltalán. Lehet 3 AA akksiról fogom hajdani az egészet, plusz boost converter. Vagy 4-ről, de még nem tudtam meg, hogy mit szól 5,5-6V-hoz a boost converter. Asszem kell boost-buck convertert szereznem.
-
válasz
haxiboy #6044 üzenetére
Annyit tudok mondani, hogy egy bélyeg méretű cucc (pl. esp-12) ami ideális a beépítésre, ráadásul pofátlanul olcsó, 1000Ft-ból majdnem kettőt kapsz.
Nálam hozzáértőbb tagok vannak itt a topikban esp témában, de olvasgass vissza, nem olyan rég elég sokat beszélgettünk róla! -
Segítsetek már, van egy boost converterem, ami 2,5V-ból tud fix 5V-ot csinálni. Ki tudná azt megmondani nekem, hogy mi történik, ha 5V-nál többet kap a bemenetére, pl 5,5-6V-ot?
- a kimeneten marad az 5V? vagy
- a kimenetre kerül a bemeneti feszkó, és meghal a rákötött arduino? vagy
- elpukkan az egész egy halk sikoly kíséretében? -
Talán pont Te javasoltad azt is a múltkor, hogy belezzem ki a szervót és H bridge-el hajtsam meg benne a motort. Erre is gondoltam, de az egyik motor teljes fordulaton erősen forrósodott, szerintem simán leégne, ha mondjuk 7V-ról hajtanám. Talán még 6V is sok lenne, folyamatos használat mellett.
Azért erőltetem a szervós megoldást, mert egyrészt egy hobbi robot építő klub kiállításán nagyon sok végtelenített szervóra épített robot volt, pont tőlük jött az ötlet, mert nagyon jól beépíthető, kicsi helyet foglal, és nagyon erős az áttétel miatt. Nálam is nagyon kicsi a hely a kasztniban, pont befért a két szervó egymás mellé. Az általad javasolt motorok biztos nagyon jók, de elég drágák, és per pillanat egy sincs belőlük kéznél.
Mire a postás meghozza, pont vége is a szabimnak.
Szóval kéne vmi jó ötlet a tápra... Lehet kínomban két külön tápot teszek bele. -
Sajnos a képen látható cucc nem az enyém, a kudarcba fulladt codie (indiegogo) látható rajta. Csak hasonló kasztnit próbálok csinálni.
Már megvan a lánctalp rész, két végtelenített szervó hajtja, ugyanaz, ami korábban azt egyensúlyozó robotot is hajtotta volna, ha emlékszik valaki, és ugyanúgy olyan nagy az áramfelvétele, hogy az arduino lefagy. Pc tápról teszteltem, azzal működött.A szervókat konverter nélkül kellene az áramforrásra kötni, mert a konverter csak 1A-t tud (papíron), így arra csak az arduino-t kötném (vagy egy wemos d1 minit, és akkor lesz 100m-em a távirányításra), de mi legyen az áramforrás, 5-6V közt, ami nem túl nagy, nem túl nehéz és nem is drága? 4db ceruzaelem lenne a legjobb, de hosszabb távon drága. 4db ceruzaakksi meg csak 4,8V-ot tud leadni, és a konverternek sem elég, hogy az arduino 5V-ját előállítsa. Van pár 3,7V és 7,4V Li-po, meg néhány 16850 Li-ion cellám, meg ceruzaakksik. Ötlet?
-
válasz
kormoskandur #6019 üzenetére
Én robotot gyártanék rendületlenül, ha nem lennék ilyen kétbalkezes.
Egy ehhez:
hasonló kis lánctalpast csinálok épp, de tápellátási gondjaim vannak. :/
-
válasz
Fimre77 #5995 üzenetére
Én sem gondoltam valódira. De ugye tudod, hogy egy lézer sugár akkor sem lesz látható, ha meg tudnád állítani 90cm után.
Ha mindenképp egy ikonikus tárgyat szeretnél arduinoval csinálni, javaslom a Knight Rider-ből Kitt orrán a futófényt.
Ha kémia lenne, Superman oktatókristályát javasolnám sóból.
-
válasz
Fimre77 #5990 üzenetére
Harminc éve senki nem talált rá módot, hogy valódi fénykardot készítsen, hátha most!
Inkább csinálj egy olyan füstgépet, ami pont egy kardpenge formában ontja a füstöt, azt lehetne folyamatos lézerrel is megvilágítani.Ha nem sikerül, próbáld meg a Star Trek transzporterét, vagy a replikátorát, igazán hasznos lenne.
-
válasz
Janos250 #5962 üzenetére
Amit ő linkelt, az mintha eredeti lenne, nem azért kerül annyiba?
Az usb csatolója meg type B, ami szerintem talán a legjobb választás, esetleg még a mini usb, de pl a micro usb csatlakozó nálam kettő is éppen, hogy működik, a sok ki-be dugdosástól kontaktos lett... A pro micro csatlakozója pl. már aznap sz.r volt, hogy megérkezett. Nálatok mi a tapasztalat?
Az R3-on milyen plusz csatik vannak? -
válasz
BTminishop #5959 üzenetére
Nem pc oldali programra gondoltál? Nem hiszem, hogy arduinora lehet C#-ban írni.
Processing-ben szoktak frontendet írni arduinohoz, legalábbis sok projekthez láttam már ilyet, használtam is. Írni még nem írtam. -
-
"cosmó példakód"
Jóhogynemmár Kiskegyed.A sokat emlegetett cnc shield is egy alap uno vezérlőhöz készült, simán elég ki- és bemenete van egy ilyen projekthez. Plusz LCD kijelzőhöz, szenzorokhoz, kávéfőzőhöz stb...
Ha mégse lenne elég, az arduino mega 54 gpio tűvel rendelkezik, ebből 16 analóg, az elég 4 joystick-hez és 3 komplett cnc géphez... -
Egyébként meg nem kell messzire menni ötletért, lopd el és kész.
"Nem akartam nagyon részletezni, mert nem biztos, hogy segítetek, ha üzleti célú a dolog."
Azért van különbség aközött, hogy egy szerszámot akarsz készíteni, amivel pénzkereső tevékenységet folytatnál, vagy elvállaltál egy projektet, pl cnc gépet akarsz eladni, amit velünk íratsz meg és sajátodként árulod. -
Nem tudom, nekem a két motor valahogy nem tetszik (de mondom, zenész vagyok!
), mi van, ha azonos vezérlés ellenére valamiért elcsúsznak egymástól? Én biztos sínre tenném inkább.
Ha mindenképp egyszerűen szeretnéd, találj ki egy saját protokollt, egy leíró nyelvet, amit akár egy txt fájlba is írhatsz szövegszerkesztővel, és egy shell script átküldi a soros porton az arduinonak! Így nem a programot kellene mindig átírni (ami valljuk be, cseppet sem lenne elegáns megoldás).
-
Na végre, hát ezzel kellett volna kezdeni.
Előbb javasolták a CNC shield alkalmazását, amihez van nyílt forráskódú CNC vezérlő program meg tervező. Miért adnád alább? Építs egy CNC gépet. És a szoftverrel sem kell foglalkoznod, mert készen kapsz mindent. Csak építened kell meg beállítani a programot.
Legalábbis ha nem értettem félre valamit, de majd az okosabbak kijavítanak.
Van egy cnc shield-em, játszani vettem, ha lesz időm építek vmi plottert vagy hasonlót én is.
Én meg amúgy zenész vagyok, sosem tanultam programozni, mégis csinálom. -
Nem tudom más hogy van vele, engem kicsit felb.sz idegileg, hogy nekünk kell kitalálni, mit akarsz mondani ahelyett, hogy leírnád, mi a konkrét projekt és hogy akarod megvalósítani.
Az sem világos, hogy azért akarod így elbonyolítani a programozást, mert nem tudsz C-ben programozni, vagy látni sem bírod az arduino IDE-t (mondjuk ez utóbbival én is így vagyok, de tudtommal nincs jobb)? -
Szerintem is, kell egy kliens programot tölteni az arduinora, és azt soros porton keresztül pc-ről vezérelni.
Még csak meg sem kell írni az arduino részt, mert komplett megoldások vannak rá, pl a Firmata. Van több hasonló, kimondottan távvezérléshez."ha egyben töltöm fel, mire megírom megőszülük"
Arduino IDE-ben is megírhatod külön a modulokat és tesztelheted is. -
Hát a leírásod alapján a nodemcu-val kéne próbálkoznod, az működik parancssorból (Lua nyelven), de ha jól értem, te shell scriptet szeretnél arduino-n futtatni? Mert az nem fog menni. Bár annyi féle projekt van arduinora, még talán shell parancsértelmezőt is írhatott akár valaki, basic például van.
Bináris biztosan keletkezik, hogy átmenetileg hová kerül és lehet-e vele amúgy valamit kezdeni, azt majd az okosok leírják (én is kíváncsi vagyok), de a program végül az arduinora kerül, és a pc-től teljesen függetlenül fut rajta. -
válasz
vargalex #5869 üzenetére
Úgy értem, hogy feszt okoskodik, ha lejárt egy tanúsítvány, vagy https url-lel http-re irányít át, és letiltja az oldalt. Mozilla dettó. Tudom miért csinálják, de nem vagyok óvodás, el tudom dönteni, hogy vállalom-e a "kockázatot", de nem, és ki sem lehet kapcsolni.
A másik, hogy a Google önhatalmúlag eldöntötte, hogy bünteti azokat az oldalakat, amik űrlapot használnak, de nem https címen futnak. Minden oldal váltott (a PH is emiatt) és megőrülök a lassúság miatt. Főleg mobilon mire bejön egy oldal minden szirsz.r scripttel meg reklámmal, a hajam kitépem néha. Ez a chrome böngésző kapcsán jutott eszembe, mert az is Google termék.
Bocs az offért. -
válasz
FireKeeper #5811 üzenetére
Ez kisebb.
Nekem is van egy projekt ötletem, pár napja kerestem én is ujjlenyomatolvasót, akkor találtam. Elég drága. -
válasz
BTminishop #5802 üzenetére
Én az Aliról rendeltem gyakorlatilag mindent, és mindent külön, amire szükségem volt, célirányosan. Lehet egyszerűbb lett volna, ha egy starter pack-et rendelek, de a legtöbb elég drága volt, ami a vám miatt sem mindegy.
-
Tudom, az enyém is az.
Zoja: van pár kiszolgált dvd meghajtó itthon, abból terveztem steppereket kinyerni. Sőt, van a neten pár diy dvd meghajtós házi plotter meg efféle projekt, kezdetnek arra biztos jó lesz.
Egy 3d nyomtatóhoz (egy menetes szárat megforgatni?) nem hiszem, hogy olyan túl nagy teljesítményű stepperek kellenének. -
válasz
DrojDtroll #5793 üzenetére
Bocs, eltévesztettem, ilyenem van, de kb ugyanaz, mint a ramps.
-
válasz
DrojDtroll #5793 üzenetére
Nekem csak van egy itthon, de még nem vettem használatba. Erősen gondolkodom egy 3d nyomtató építésén, gondoltam ha van egy ramps itthon, az majd lendít egyet előre az ügyön, de nem.
Tudok segíteni esetleg? -
Más: rendeltem egy pro micro board-ot, ma kaptam meg (nem sparkfun, hanem kínai utánzat). 5V/16MHz szerepelt a leírásban az adatlapon, de a rajta lévő jumper nincs összeforrasztva, ami - ha jól értelmezem a gugli által kidobott leírásokat - azt jelenti, hogy 3V3/8MHz módban van. Tud vki segíteni, hogy most akkor mi is van? Nem akarom brickelni.
Az arduino mappában lévő arduino micro driver települt hozzá, a boards listában csak a sparkfun pro micro-nál lehet választani az 5V/16MHz és a 3V3/8MHz processzort, az arduino micro-nál nem. -
válasz
Tankblock #5729 üzenetére
Annyit hadd tegyek hozzá, hogy egy csomó utánaolvasás után kijelenthetem, hogy az esp8266 lábai 5v toleránsak (a gyár egyik tervezőmérnöke mondta ezt, úgyhogy hiszek neki). A tápfeszültség természetesen csak 3v3 lehet a beépített flash miatt.
Nem védődióda van a bemeneteken, hanem snap back védelem. -
Most ismerkedem az esp-vel és olvastam egy cikket (most nem találom), hogy nyílt terepen az elvi 100m-es hatósugarú wifivel 1km-es hatótávot is el lehet érni (valami európai farmer csinált egy öntözőrendszert vele).
Márpedig a hajók jellemzően nem magas házak vagy vasbeton falak közt szoktak közlekedni. -
válasz
DrojDtroll #5699 üzenetére
Pár oldallal ezelőtt beszéltünk erről és arra jutottunk, hogy az i2c open drain-t használ és elég egy felhúzó ellenállás a 3v3-ra. Ha elég a külső eszköznek a 3v3 mint magas jelszint.
Nekem l9110 dual h bridge-em van, annak elég 2,5V jelszint, moddolás nélkül menne a due-val. -
Az meg tudjátok nekem mondani, hogy hogy csinálja a d1 mini (meg persze az uno is, meg az összes arduino lap), hogy program feltöltésnél nem kell rajta semmit kézzel átkapcsolni, hogy download módba kerüljenek? Hogy van ez usb-n keresztül vezérelve?
-
-
Még egy kérdés: mivel most látok esp-t először közelről, furcsa, hogy milyen lassan küldi ki a weblapot! Egy alap ledkapcsolgató sketch-et próbáltam, és annak ellenére, hogy a led gombnyomásra rögtön reagál, de a válaszként küldött weblapra legalább 5-10 mp-et várni kell, hogy megjelenjen. Ennél is furcsább, hogy ez csak desktopon, mozilla böngészőben van így, telefonon Chrome-ban meg azonnal megjelenik.
-
válasz
Janos250 #5686 üzenetére
"A proci gyártója által hozzáadott compiler leírását kell megnézni"
Ehhez tudnál adni linket?Más: tegnap megjött a d1 minim.
Még nem volt időm belemerülni, csak pár netről leszedett példát fordítottam rá, de feltűnt, hogy az arduinohoz képest vagy tízszer nagyobb a kód, amit feltölt. Ez miért van? Vagy a program maga ugyanolyan kicsi, csak a wifi drivert is minden alkalommal újrafordítja és feltölti vele együtt?
-
válasz
Gergosz2 #5681 üzenetére
Csak egy pucér ESP8266 és majd később egy wemos d1 mini áll majd rendelkezésemre. Nem a kód mérete miatt aggódom, hanem a string, amit átadok, lehet-e tetszőleges méretű.
A másik: vannak az esp-n base64 vagy hasonló függvények? Bináris adatot szeretnék küldeni oda-vissza a böngésző és az esp között. -
ESP8266-nál van valami korlátozás a kiküldött weblap méretét illetően? Ha pl szeretnék egy nagy gui-t, ami jquery-t használ.
-
Nekem ezzel nem volt gondom, mert el voltam kényeztetve oly módon, hogy egy erre (is) szakosodott fénymásoló műhelyben végezték a dolgot, odaadtam a fájlt egy pendrive-on, meg egy nyáklemezt, ő kinyomtatta, és rá is vasalta. Nekem csak maratni kellett otthon. És még így is csak vagy 5x-re sikerült.
-
Kell hozzá csinálnod egy nyákot, amire felfogatod, mert a gumi érintkezősávra nem tudsz közvetlenül kivezetéseket forrasztani. És kell még szintillesztés is, pl. egy 4050-es ic, mert 3 voltról üzemel (azt írják amúgy, hogy bírja az 5V-ot, de én már sütöttem meg egy ilyet 5V-ról sajnos, pont nemrég).
Vagy tíz éve marattam hozzá nyákot, még pic-hez. Sajnos a nyáktervet azóta nem találom. -
Nem gondolom sehogy, azért kérdeztem Tőletek, mert jobban tudjátok.
A 4,7k-t több helyen olvastam mint javasolt felhúzó ellenállást (igaz 5V-ra), azért írtam. Akkor te ha jól számolom 3V-hoz 100-600 ohmot javasolsz?
Jut eszembe, a panelt még meg sem néztem, szerintem van rajta eleve valami felhúzó ellenállás gyárilag.
Na meg mire kitalálom mit csináljak, végül lesz egy esp-m is. -
Tényleg, az nem jutott eszembe, hogy az i2c open drain-t használ.
Akkor egy-egy 4,7k ellenállás elég a 3,3V-ra, hogy működjön?
De az arduino scl sda lábain nincs bekapcsolva ilyenkor a belső felhúzó ellenállás? Mert akkor mégiscsak kimegy az az 5V, aminek nem kéne... Néztem a wire lib forrását, de nem látom nyomát, hogy bekapcsolná az beépített ellenállásokat. Erről mit tudtok? Gugliztam a témában, de nem találtam megnyugtató választ.
-
Ez jó ötlet! A motort nem féltem, mert ami H-bridge-em van, azon simán van több mint 1V feszültségesés.
De a szervót nagyon sajnálom elrontani.
Meg mi a garancia arra, hogy lesz elég sebesség a műtét után? Lehet a zavartalan működést megoldom vele, de nem lesz elég gyors a motor a korrekciókhoz. -
válasz
Janos250 #5588 üzenetére
Mondjuk erre még nem gondoltam.
Jó ötlet, de egy ok miatt nem lehetséges: egyensúlyozó robotot építek, és azalatt a szünet alatt a cucc éppen orra bukik.
Még nagyobb gond, hogy úgy tűnik, a szervó nem elég gyors a feladathoz. Úgyhogy lehet az egészet újra kell terveznem...
-
Köszönöm a kimerítő magyarázatot!
A helyzet nem ennyire drámai!Ha folyamatosan megy egy irányba, kb 500mA/motor-t vesz fel . Ezt a konverter röhögve el tudja látni. Irányváltáskor van a gond, mert egy pillanatra úgy felugrik az áramfelvételük, hogy resetelik az arduino-t is. Nem sok hiányzik ahhoz, hogy működjön, mert ha usb-ről megsegítem, akkor megy minden rendesen. Ez azt jelenti, hogy csak a hiányzó áramot kell pótolni a csúcsoknál, ami ezek szerint kb 500mA lehet, mivel a polyfuse kb ennyit enged be usb-n keresztül.
Eredeti terv az lett volna, hogy az onboard regulátor-t használtam volna plusz energiaellátásra, ha nem phingattam volna ki kísérletezés közben...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Okos Otthon / Smart Home
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- InFocus IN3126 Projektor
- PC tápkábelek & UTP patch kábelek
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged