- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8704 üzenetére
Az ilyen gondjuk általában Ubuntu, Debian felhasználóknak vannak, mert elavult kernelt, mesa-t használnak. Valójában nincs baj vele. eGPU-nál viszont az adott gép BIOS-a, meg a dokk bezavarhat a kompatibilitásba, az eGPU egy olyan bizonytalan műfaj, hogy nincsenek rá garanciák. Hacsak nem találsz valakit, akinek konkrét kártya, dokk, gép kombójában biztosan megy, és te nem veszed meg pontosan ugyanazokat a hardverelemeket, akkor nem garantálható, hogy megfelelően fog működni.
Nekem nincs RX 6xxxx-em, de használtam már RX 570, RX Vega8, 680M Radeon kártyát és IGP-ket, mindegyik kiválóan ment Arch alatt, semmi drivergond, semmi spécit nem kellett hozzá feltenni vagy állítani, alapból normálisan működtek, X.org és wlroots Wayland, Gnome/KDE Wayland alatt is. Az AMD modern kártyái a legkompatibilisebbek. Azért veszek én is csak AMD-t, hiába az Nvidia kártyák adott esetben erősebbek, azzal kitörölhetem, ha egyszer csak Win only, és Linuxon, FreeBSD-n is csak egy kotvák zárt driverrel megy, amivel csak a gond van, nem lehet tőle kernelt frissíteni, Waylandet használni, stb..
Az Nvidia már kezdi összeszedni magát, elkezdte a nyílt driver fejlesztését, de csak 16xx és 20xx vagy annál újabb kártyák támogatottak, és egyelőre még mindig nagyon bugos állapotban van. Évek lesznek, mire utolérik az AMD-t, Intel-t ebben a tekintetben. Addig meg az van, hogy Linuxhoz, BSD-hez tudni kell hardvert venni, akkor nem lesz gond az inkompatibilitással. Kivéve, mint mondtam, az eGPU, az egy abszolút lutri műfaj.
Nekem is volt eGPU-m, de én szándékosan működő kombót vettem, RX570-es Radeon kártya, EXP GDC 4-es dokk, Thinkpad X220-on használtam Express Card-dal, és egy CX550-es táp hajtotta az egészet, és rendesen működött Arch és Win10 alatt is. Csak aztán meguntam, hogy tele van az asztal kábellel, meg körülményes volt összedugni a laptoppal, ezért pár hónapra rá inkább betettem a kártyát és a tápot egy asztali gépbe, amit ezek köré építettem. Ha már így is, úgy is a helyet foglalja, akkor legyen félmegoldások helyett rendes ATX-es asztali gép. Megérte, a mai napig jól működik, bár tervezem a Ryzen 2600-at lecserélni egy 5800-asra, az RX570-et meg valami modernebb, 8 giga VRAM-os kártyára, ilyen RX 6700 szintre gondolok, de még kicsit drágállom őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Villanyszerelés
- Házi hangfal építés
- Egyéni arckép OFF
- Stellar Blade
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest