Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz attilav2 #7934 üzenetére

Jól néz ki ez a bar a tetején, swaybar? Konfigját betennéd? Látom a billentyűzet nevét megoldottad *-os helyettesítéssel, azt is lehet.

Amúgy ja. Wayland előnye, hogy soványabb, mint az X.org, pattogósabb, kevesebb lag, főleg vad görgetésnél látszik, meg a böngészők is pattogósabbnak tűnnek, még XWayland emulációval is, nem hogy tényleges Wayland módban.

Fogyasztásban is bármire köröket ver szinte, még a minimalistább X-es WM-ekre is. Egyedül a Konsole-t nem párosítanám hozzá, mert bár nem rossz terminál, de elég bloat, bár azért nem a legvészesebb. A memóriafogyasztás nem is azért fontos, mert nem lenne az embernek elég memóriája, nekem pl. 16 giga van minden gépben, hanem kevesebb dolgot kell a memóriába betöltenie, a procinak kevesebb dolgot kell végrehajtania, és ez meg is látszik betöltési időkön. Egy komplett KDE 5 Plasma betöltése SSD-n is vagy 5-9 mp., egy Sway 0,05 mp. alatt a képernyőre vágódik. Ennyi, ezen nem sok mindent lehet ragozni, ez a pattogósság függőséget okoz, a hibernációt/sleepet is szükségtelenné teszi. Még gyorsabb lehet, ha az egerészős grafikus alkalmazásaid szinte mindegyikét lecserélted terminálos CLI/TUI alkalmazásra, meg billentyűzetorientált irányításra, de ez hosszabb megszokási-átalakulási folyamat része, lehet hónapok-évek kérdése is, nem nagyon lehet siettetni. Az összes alkalmazást nem lehet terminálossal kiváltani, mert a használható böngészők mind bloatok és GUI-sak, ezt pl. nem lehet megkerülni, meg ha kell Wine, Steam, hasonlók, azok is szükségszerűen bloatok. A másik előnye a tisztán minimalista rendszernek, hogy gyorsabban is frissül, mivel kisebb csomagokból áll, azoknak kevesebb függősége is van, így a frissítési idő is rövidebb, mivel csak fele annyi csomag van a rendszeren, negyed annyi méretben, és egy-egy frissítésnél kevesebb dolog is törhet el, mivel nincs nagyon függőség. Persze ezt majd akkor tapasztalod meg, ha egyszer KDE nélkül teszed fel.

Egyelőre én X-en vagyok megint (dwm, néha IceWM, kezdem konfigurálni a bspwm-et), de csak kísérletezés miatt, a Sway-jel jobban meg voltam elégedve, hiányzik, ha nem találok jobbat, vissza fogok rá én is váltani, mert amúgy nagyon jó. A régi gépen még Sway fut, de azt nem nagyon veszem elő, csak ha valami adatot akarok előásni róla. Csak azért kísérletezek most X-szel, mert az konzervatív disztrókkal (pl. Gentoo, Slackware, Debian) és BSD-kel kompatibilisebb, meg hátha felfedezek rajta egy Swaynél is minimalistább, de használható megoldást, nyilván ezen a vonalon is meg kell próbálni fejlődni, legfeljebb nem hoz eredményt. Ha egész életemben Swayen maradok, akkor megrekedhetek fejlődésügyileg, amit nem akarok, azért próbálok ki más dolgokat is. A Sway megvár, konfigja el van mentve, bármikor visszaállhatok rá.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés