Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Hadeska22: Fiio x Snowsky Tiny - Megoldás a (mesterségesen gerjesztett) problémára
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Örülök, hogy sikerült a bootolás. Az Archnál elvileg mindegy, hogy mivel telepíted, valami installerrel vagy Arco Linux formájában, ugyanazt az Arch ökoszisztémát kapod, ugyanaz a pacman és ugyanazok a tárolók.
GPU driver külön nem kell, csak ha NV kártyát használsz. Xfce4-nél viszont sokallom, hogy egy szál terminál fut és 700 MB memóriát bekajál, az nagyon bloat. Ennyiből már megáll egy Gnome vagy KDE, de még Cinnamon is. Persze baj sincs vele, de azért az Xfce a 3-as és korai 4-es verzióknál azért jóval soványabb volt, utoljára én a korai 4-essel teszteltem valami 2 éve, és akkor olyan 270-300 megát evett, az is igaz, hogy nem volt fent minden, csak a legszükségesebbek rajta. Az is igaz, hogy az egész Linux bloatabb, mint 2 éve, most már a dwm-es Arch telepítésem egy Termite terminállal sem áll meg 230 MB alatt, anno azért jóval kevesebb volt, az is igaz, hogy a dbus-t meg at-spi szutykokat még nem heréltem ki róla, meg még nem álltam át st terminálra. Artixon Openbox Termite terminállal 280 MB. Egyelőre a legsoványabb a SwayWM-es Archom a maga 170 MB-os fogyasztásával, ha egy Termite terminál fut.
És nem mintha 8-16 GB RAM-nál nem lenne mindegy, de a betöltési időkön meglátszhat. Én azért nem szeretem a magas memóriafogyasztást, a vaskos kódok lassabbak is, mert be kell tölteni őket a procinak, és az a procinak is többletterhelés, meg forráskódból is hosszabb őket lefordítani. És mikor a sok kicsi jön össze, egy kis plusz 50 mega itt, 150 mega amott, a végén azon kapja magát az ember, hogy giga felett karistol, és dupla idő alatt bootol a rendszere.
Ha a bloatosodás így folytatódik, a mainstream DE-s disztrók be fogják érni a Win10-et, ami 1,1 gigát eszik alapból, default stock telepítés után közvetlenül. Az is igaz, hogy 1,1 gigás idle memóriafogyasztásnál is gyorsabbak lennének a Win10-nél, mivel a Linux kernel jobban kezeli az erőforrásokat, meg jobban a linuxos fájlrendszerek, az egész rendszer reszponzívabb lenne, mivel se szutyok NTFS, se Defender, se registy, se OneDrive, se Windows Update, se telemetria nincs. De azért nem lenne jó, ha beérnénk a Win10-et. Sajnos ez az átka, hogy a Linux népszerűsödik, meg egyre többen használják, a többsége frissen Windowsról jövő felhasználó, és az ő kedvükért Windowst csinálnak belőle, holott a Linux lényege pont az lenne, hogy nem Windows.
A 90-es években egy korai Linux disztró ráfért pár floppyra, mármint a telepítő, és elment egy 486-oson is 8-16 MB RAM-ból, egy fvwm, KDE1-2, Gnome1-2 szintű felülettel. Attól hova vagyunk már, jelenleg egy ultrasovány, systemd-mentes, grafikus felülettel nem rendelkező Gentoo is így megy egy 64 MB RAM-os 486-oson, csak a boot 11 perc. Másik részről azért ez nem egy fair összehasonlítás, mert akkor még nem volt minden netre kötve, nem volt mindenben milliónyi biztonsági folt, nem használtak az emberek akkor még 3D GPU-t (vagyis a LInuxon nem), nem használtak fontsimítást, meg HD, FullHD videókat, max. MPEG1, meg később DVD ment SD-ben, jóval egyszerűbb volt a world wide web is. Tehát egy egyszerűbb világ volt, a kódoknak kevesebbet kellett tudni, és kevésbé biztonságosnak kellett lennie. Cserébe viszont a hardver is hatványozottan gyengébb volt.
Ezt nem érti ubyegon, hogy jól fut a HP Elitebookján a Cinmanó, persze, amit kihagy a számításból, hogy i5 procival meg 12 GB RAM-mal, SSD-vel, és a legfontosabb kulcsszóval: EGYELŐRE MÉG. De már észrevette, hogy a korábbi 2,7 mp.-es bootideje rég a múlté, már rég duplája felett nyomja, és nem látja ennek a veszélyét.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3441, 92% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Iphone 14 Pro Max 128GB // Számla + Garancia //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
BoB