Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
solti
senior tag
válasz MrSealRD #18236 üzenetére
gondolom nem ment át az irónia. Értem én, hogy neked a munkád miatt kell a pihenés, de neki meg a gyereknevelés miatt, mert az is kőkemény munka, így nem értem, hogy lehet ebből az embernek kihúznia magát. Én keltem fel asszonnyal és segítettem neki amiben csak tudtam. Akkor is ha következő nap menni kellett melózni. Hisz őt is várta a munka (mármint a gyerekkel).
Szvsz ha már napközben nem vagyunk otthon meló miatt, akkor a maradék időben igenis ott kell lennünk nekünk férfiaknak is. Akkor is ha kialvatlanok leszünk. Ezt ha nem vagyunk hülyék teljesen, akkor tudtuk előre hogy ezzel jár a gyerekvállalás. -
solti
senior tag
válasz Dare2Live #18204 üzenetére
Mert neked számít a súly. Valakinek meg nem számít a súly, mert nem emelgeti. Lehet, hogy kocsiba se kerül soha. Lehet, hogy a lakópark körül megy csak a sima aszfalton.
Más meg nem akar telefonon segítséget hívni ha defektes lett a babakocsija kereke vagy pumpálgatni random időközönként. Nem vagyunk egyformák, más az igények, és az ha valaki mondjuk tömör gumis babakocsit vesz, nem jelenti, hogy szétrázná a gyerek agyát.De akkor én is trollkodok: ha puha és lengéscsillapít, akkor szar a gördülési ellenállása és szar tolni. Minél keményebbre fújod, annál könnyebb lesz tolni viszont annál kevesebbet csillapít.
-
solti
senior tag
szvsz a lengyel babakocsik rugós fancy felfüggesztései a legnagyobb parasztvakítások közé tartoznak.
Tömör gumit viszont nem karbantartás mentes, mi akkora kavicsokat,üvegszilánkokat szedtünk ki belőle, hogy csak na (és csak a vége látszott ki).
De ha már mindenki bedobálja mit vett: nekünk foppapedretti 3chic volt (kangabooból) és elégedettek voltunk vele, 2 gyereket szépen kiszolgált és utána még pénzért el is lehetett adni. Bár volt érdeklődő, aki lebaszott minket, hogy miért nem olcsóbb lengyel vackot vettünk vagy miért nem drágábbat, de ez középen szerinte szar -
solti
senior tag
Nincs univerzális jó. Vehetsz olcsót, vehetsz drágát, vehetsz újat, vehetsz régit. Vehetsz 2in1-et, vehetsz 3in1-et és akár csak egy sportot is...
Amire valszeg szükséges lesz az első két évben:
- autós hordozó
- mózes
- sport
Autóméret, kényelem, pénztárca stb függő hogy mit veszel, persze ettől még sokan fognak mondani konkrét típusokat -
solti
senior tag
válasz Dorian #18097 üzenetére
engem az zavar, hogy leegyszerűsítesz dolgokat. Számomra a telefon, tablet ,laptop csak egy médium. Nem telefonozik, nem tabletezik és nem számítógépezik senki se, ezek nem valid kifejezések. Pl mondhatnám, hogy Youtube-ozik, de ez se fedi le a tevékenységet, mert nézhet oktatóvideót, idegennyelvű mesét vagy yt shorts-szal moshatja az agyát. Ugyanez igaz a játékoknál, de tudod mit? könyveknél is. Ott is van jó, semleges és rossz hatású könyv (vagy jelenleg annak tartják). Játékoknál is van olyan ami segíti a kreativitást, ügyességet stb, és van ami meg nem...
(sőt kreatív fajátékokkal is verheti a másikat, az se az igazi...) Nyilván TV-nél se mindegy mit néz, nem maga az átviteli eszköz a lényeges...Ameddig a tanulmányok és vizsgálatok nem vizsgálják magát a tevékenységet ami ténylegesen történik, számomra irreleváns az eredményük.
(és igen, vannak olyan dolgok, amiben a többség téved és tényleg mindenki szembe megy az autópályán és nem Te vagy az idióta... másik oldalról nézve a tehénszart se fogom enni, pedig hat milliárd légy biztos nem téved...)
-
solti
senior tag
válasz Dorian #18089 üzenetére
ha engeded, hogy beledugja a nyelvét az alkoholba és megutálja gyerekként, az nem árt
(az alkoholos példa analógia akart lenni a gimis/szakközepes évek és utána történtekre. Nálunk sokan elég nagyivók lettek azok közül akik nem ittak semmit addig... mi meg kb lenyugodtunk, nem volt meg az újdonság varázsa és ezért túlzásba se estünk...
Nyilván ne az ovis vagy általános iskolás igyon) -
solti
senior tag
válasz kovacsroli #18087 üzenetére
Nem szeretem ezt a nincs tablet, nincs telefon és mindig csak fejlesztő játékokkal foglalkozunk mi a gyerekeinkkel jellegű hozzállást. A gyereknek nem lesz baja, ha telefonozik, tabletezik, kütyüzik. Felkészíti őt a felnőtt korra, ott is ezt fogja csinálni. Ismerek olyan gyereket, akinél erős tiltások vannak, és ha már a zsebemben csipog a telfeon akkor felcsillan a szeme és rohan és nyáladzik mint Pavlov kutyája...
Mint mindenben, szerintem itt is a mértékletességen van a hangsúly. Meg a gondolkodáson. 12 órás repülőúton nézzen tabletet, játszon konzolon, olvasson. Lesz bőven mindegyikre idő. Az én gyerekeim is szeretnek kijelző előtt ülni, de ha azt mondom, hogy társas, vagy bicikli, görkori, játszótér séta stb, egyből teszik le és jönnek.
Ha csak tiltunk és elzárunk dolgokat előlük, akkor csak növeljük az érdeklődést, és várható a későbbi túlhasználat. Ezt igaznak látom a kütyükben, de gyerekkoromban igaz volt osztálytársakra is akik sokáig nem ittak, mert nem, aztán később kvázi alkoholisták lettek... -
solti
senior tag
válasz mirci18 #18044 üzenetére
sátras csövezéses hozzászólásom poén akart lenni
Mi is elkezdtünk tavaly sátrazni, és jóval olcsóbb mint a hotel. Mondjuk a kezdő beruházás (sátor, hálózsák, derékalj stb) nem kevés, de kevesebb és maradandóbb mint egy wellness hétvége... Voltunk Mátrában meg Paloznakon, gyerekek nagyon szerették...
Amúgy a csillagok száma is fontos, sátrazás egyik legjobb része hogy éjszaka mennyi csillagot látsz... -
solti
senior tag
6 órára van autóval az Energylandia, nem szoktak panaszkodni
A kisebb lányunk bő 2 hónapos lehetett az első többnapos nyaralásunkor...Napirend kell, van is, legalább van mitől eltérni, és így megkülönböztetődik a nyaralás (nyilván nem az 1-2 évesnél, de később is fontosnak gondolom)
Mostanra talán a 7 óra autózás volt eddig a leghosszabb kvázi megállás nélküli utazás, a kicsi 4 éves volt, de nagyon jól bírta.
Következő lépcsőfok a ~11 órára lévő Europa Park (de ott legalább 1 legalább pár órás megálló lesz azért) -
solti
senior tag
válasz f4lcon #18028 üzenetére
sátrazás az, amikor 4 csillagos szálloda áráért úgy élsz mint egy csöves? (nem saját)
fogszabályzó btw. nem luxus vagy esztétikai szükséglet, hanem egészségügyi a legtöbbször..
Orvos árak : kicsinél fennállt június elején a szemüveg gyanú védőnő altal. SZTKban mondták, hogy majd július végén lesznek kérhetőek időpontok, addig semmi. Több mint 100k volt a vizsgálat meg 2 elég alap szemüveg... Ki se merem számolni mennyibe fog ez kerülni 18 éves koráig (meg nyilván tovább). Persze várhattunk volna SZTKra is, hisz csak a látása romlik... -
solti
senior tag
nem a hitel a rossz. Hanem azt hinni, hogy a Csok,babaváró stb. miatt anyagilag "buli" a gyerek... Ezeknek örülünk ha kapunk, de csak ezek miatt nem szabad 1 gyereket se vállalni.
(fun fact: mi szocpol vége utan csok előtt vettünk első lakást, diakhitelt visszafizettuk gyerekek előtt, első házasok adókedvezményéről lecsúsztunk, babaváró előtt 2 héttel született a kisebb lány (2 van), és lakást idén cseréltünk mikor már nem járt már rá csok... Hatalmas rutinunk van az állami pénzek kikerülésében 😀)
-
solti
senior tag
A számok picit nagasak szerintem is, de a matek ettől még megáll. Sokan nem tudnak számolni, pl autónál is a fogyasztás = költség. Pedig biztosítás, amortizáció, kopó fogyó alkatrészek plusz vételi ár-eladási ár inflációval korrigálva...
Gyereknél is hasonló. Kezdődik z elején nőgyógyásszal, vitaminokkal, majd babakelengye, szülés, szoba (vagy csak bútorok), biztonsági cuccok stb. De valaki csak a kajával számol. Pedig kéne számolni orvost, oktatást (ami akár fizetős bölcsinél kezdődik), fogszabályzást, későbbi lakhatást stb.
Rohadtul nem éri meg a CSOKért, csak amilyen rossz az átlag magyar pénzügyi kultúrája, azt hiszi buli...
20 éves csóri házaspár és ingatlan : mióta lett ez elvárás? A reménysugár legyen az, hogy X év kemény munkával majd egy kis lakás összejöhet. Régen se volt ez másképpen. Bár lehet, hogy így le kell mondani a. külföldi nyaralásokról, ajfonrol, fancy hotelekről stb. Quid pro quo... -
solti
senior tag
3 gyereknél számomra ijesztő, hogy több a gyerek mint a felnőtt. 2-nél még úgy ahogy megoldjuk a logisztikát, minden gyerekre jut egy felnőtt bár sokszor így is nehéz (mindketten 8 órába dolgozunk munkahelyen). Ráadásul még csak túl sok különóra sincs vagy ilyesmi. Szobából nagy nehezen lett mindkettőjüknek saját, 3-nál gyakorlatilag ez lakás esetén már nem játszik, legalább ház kell (feltételezve, hogy szülőknek is kell szoba). Közlekedés is necces, 3 gyerek már nehezebben fér el egy átlag autóban, de azt is mondhatom, hogy 4 kerékpár felfért az autó tetejére, 5 megint csak necces. Lehet, hogy csak nekem akadt be ez a két gyerek dolog, de nincs az a CSOK amiért bevállalnánk egy harmadikat..
(ráadásul ketten tök jól eljátszanak, 3 főnél már mindig jönnek a problémák, klikkesedés stb). -
solti
senior tag
válasz MrSealRD #17889 üzenetére
kismotornál vagy futóbicónál mi6nem használtunk bukooót, eszünkbe se jutott... Ovi udvarán se vesznek fel hozzá..
Amúgy meg kismotorral nálunk a fogát törte le a bölcsi udvarán, azon nem segített volna a sisak sem
Most 5 és 8 évesek lányok, biciklihez 50-50 arányban vesznek sisakot, kis távolságokon nem szoktunk bajlódni vele.
Görkori az amihez kötelező mindig -
-
solti
senior tag
válasz f4lcon #17791 üzenetére
+1. Légzésfigyelőt nyugodtan lehet használtan, ráadásul nagyon olcsóak is...
Nekünk is angelcare volt, nem volt vele különösebb gond. 1 éves korában mindkét gyerkőcnél megszüntettük, felesleges igazából... (hallani meg halljuk úgyis, látni meg szintén lehet kamerával.. de ma már az sincs) -
solti
senior tag
válasz f4lcon #17763 üzenetére
nálunk 2 gyerek. A lakást akkor vettük mikor már nem volt szocpol és még nem volt CSOK, és most adjuk el, mikor az CSOK már csak új gyerekre jár... Így kell ügyesen elhajolni az állami pénzek elől Bár mivel panellakásokról van szó, max 3 millát buktunk illetékestül.. nem mondom, hogy nem tudnám hova tenni, de nem ezen múlt ingatlan vásárlás...
-
solti
senior tag
válasz ggeleven #17730 üzenetére
nem értek egyet. Játszunk sokat a gyerekkel, megyünk kismillió helyre stb. De a játszótér az ő területük. Ott békén hagyom őket ameddig nincs gyilkolás. Ott leülök, nyomom a telefont vagy frizbizek a feleségemmel stb...
Kell nekik hely, ahol kvázi szabadok lehetnek és szocializálódhatnak. Mert ez se oviban se iskolában nincs teljesen így. Amúgy nem hiszem hogy helikopterként kéne a gyerek felett pörögni..
disclaimer: esetünkben ez egy máltai játszó, mindig kismillió másik gyerekkel, nyilván nem egy üres játszótéren várom el, hogy foglalják el magukat. -
solti
senior tag
válasz venom8888 #17576 üzenetére
PIC: perinatális intenzív centrum (csecsemőintenzív).
Szerintünk, és nem vitaindító: annyit próbálkozzatok a szoptatással ami nem visel meg Titeket még nagyon. Nyilván a legjobb az anyatej, de a tápszer se ördögtől való. Családi nyugalom és béke sokkal fontosabb mint pörögni az egész szoptatás dolgon. Próbálkozzatok másik bimbóvédővel ahogy más is írta, de ha nem jön, vagy kevés jön, akkor ez van, nyugodtan mehet tápszer mellette, nem lesz baja tőle. Aztán később vagy beindul a tejmóka, vagy nem. -
solti
senior tag
porszívós kiváló, jól működik, szabályozható. Nálunk a kisebb lány 1-1,5 éves korától már szól hogy szívjuk ki neki az orrát.
Alap trükk : először a plüssök orrát kell kiszívni -
solti
senior tag
válasz gzbotii #17470 üzenetére
kényelmes legyen, jó anyaghasználat, és stabilan üljön a gyerek és vele együtt a szék a kocsiban. Akár isofix-szel, akár nélküle. A drágábbaknál általában jobb az anyaghasználat, a biztonságosabbak meg kényelmetlenebbek. Ha a gyerek elég idős, akkor segíthet ő is a kiválasztásban, és úgy lesz a legjobb
-
solti
senior tag
Hű, azért kemény vélemények mennek. Tapasztalataink alapján Armando lehet tök normális is, és Kovács Kázmér fejenként 3 diplomás értelmiségi szülőktől is lehet egy verekedős balhés agyfaszos kretén.
Magán/fizetős/elit környékeken lévő helyeken is lehet bőven gond a sok elkényeztetett nanny által nevelt kreténekkel.
A kérdés mindig az, hogy tudják-e kezelni az intézményben. Ha nem, akkor kell váltani szvsz. -
solti
senior tag
válasz kovacsroli #17416 üzenetére
nagyon pici? viccelsz? 7 és 4,5 éves lányaim panel félszobában laknak együtt (bár már nem sokáig).
-
solti
senior tag
válasz zsoltzsolt #17300 üzenetére
az általad írt idézet szerint se a túlzott TVtől lesz autista vagy adhd-s valaki, de nyilván felerősítheti, előhozhatja ezt. De attól még önmagában nem okozója. Ha az lenne, szinte csak autista meg adhd-s gyerek lenne szerte a világon...
ui: angol mesék nézése is önmagában nem hátrány, sőt előny. Ha a gyerek nem beszél, akkor ott szvsz más a baj.Nem feltétlen kötözködni akarok, csak nem szeretem ezt a "kijelzők a bűnösök mindenért is" gondolkodást. Ismerek olyan gyerekeket akik full keretének és alig néznek bármit és ismerek tök sok olyan értelmest, akik bizony relatíve sokat ülnek kijelző előtt. Te - ha jól értelmezem a munkádat - több problémás gyerkőccel találkozol, ahogy az autószerelők is ritkábban találkoznak jól működő autóval 😁
-
solti
senior tag
válasz zsoltzsolt #17296 üzenetére
no offense, de nem látom az általad leírtakban az összefüggést
Ha jól értem a tv/telefon okozhat autisztikus tüneteket, de ettől még nem lesz autista. Amennyire én tudom autistának lenni nem tanult viselkedésforma(?). Ergo ha kemény munkával leszoktatjátok a gyerekeket napi 10-12 óra TV-zésről (ami nyilván sok), akkor megszűnnek a tünetek is...Szvsz 1-2 éves gyereknek se lesz semmi baja kis TV-től, sőt akár még fejlesztheti is. Nyilván a mennyiségen komoly hangsúly van.
Amúgy meg a szülő is ember, ha úgy van naponta kis nyugalma (vagy tud akár bármit megcsinálni), hogy a gyerek néz félóra - óra mesét akkor ez véleményem szerint többet segíthet mint amennyit árt.. (persze tudom hogy nyilvánosan minden szülő szuper szülő, és ők se néznek TVt és akkor is csak Mezzot...)
Szvsz nem ördögtől való a bármilyen kijelző bármilyen korban csak éppen a mértéken nagyon komoly hangsúly van...
-
solti
senior tag
Alapjában véve szerintem nem gond, ha sokat vannak képernyő előtt. Nem mindegy, hogy pl játszanak vagy mesét vagy youtube-ot néznek. De önmagában egyik se baj véleményem szerint. A lényeg az, hogy csináljanak mást is, tudják hogy másból is áll a világ. Lehet rajzolni társasozni vagy kint csinálni bármit. Ha egészséges az arány, akkor szerintem nem számít ha egy borongós napon akár 2-3-4 órát bambulnak valamit. Másnap meg lehet hogy semmit. A lényeg, hogy tudják, hogy van alternatíva. Ha ez az egyensúly megborul (előfordul...), akkor meg teljes tiltást szoktunk használni pár nap/hét erejéig, hogy újra felfedezzék a lehetőségeket.
Telefonon nálunk is van family link, jó is, de pl útközben mesenézésnél vagy egyéb helyzetekben simán feljebb tolom limitet...
Szóval szerintem is lényeg, hogy gondolkodjanak és használják változatosan a lehetőségeiket, alapból nem feltétlen jó ilyen-olyan softwarere bízni magunkat. Amúgy nincs 2 egyforma gyerek meg család ezért nem olyan egyszerű ez, nehéz univerzálisan működő korlátokat megszülni...
(4 és 7 éves lányok vannak) -
solti
senior tag
nekünk 1-1 húzós retró jellegű ledes lámpa van a gyerkőcök ágya felett, ha nagyon kell éjszaka fény akkor fel tudják kapcsolni, de alap, hogy amennyire lehet sötétben aludjanak (ahogy mi is).
-
solti
senior tag
válasz szotyika77 #17088 üzenetére
elmondonám, hogy mi a helyzet, tennék valami ajándékot, plüsst, posztert stb (Ti tudjátok) a saját ágyához valami kis körítéssel és kész. Igen, első nap sokat fog sírni. Második nap kevesebbet. Aztán elmúlik. Nektek kell keménynek lennetek...
-
solti
senior tag
válasz Dorian #17054 üzenetére
emeljék feljebb a minimumot, az alatt csak életmentés. De vajon mennyi lenne a megfelelő? 20e? 50e? 150e?500e? Minimálbéres jogosult már full ellátásra? Vagy a 4 órában dolgozó minimálbéres?
vagy ha fél évig munkanélküli vagy, akkor is csengess sokat jövedelem nélkül? Mi van a gyerekekkel? egyetemista lehet ingyenélő mint most? Mamahotel lakó és még tb sincs...
És ha 10e helyett 30at fizet az javítja értelmezhető szinten a hiányt? Ha nem, akkor nem tök mindegy?Egyébként megsúgom, hogy több komoly és drága kezelésnél szempont hogy mennyire vagy a társadalom hasznára...
-
solti
senior tag
válasz kovacsroli #17051 üzenetére
isten ments attól a rendszertől. Nem ér valakinek többet az élete attól, hogy többet fizet. És legyünk boldogok ha erősen túlfizetéses a képzeletbeli TB számlánk, ettől nagyobb bajunk ne legyen... Bármikor összejöhet, hogy bukod a munkád majd súlyos betegséged lesz. Vagy esetleg mielőtt elkezdesz egyáltalán dolgozni rászorulóvá válsz. Ilyenkor hagyjon meghalni a rendszer? Vagy a gyerekeid ne segítsen? vagy a szüleiden? Ugye, hogy nem jó ötlet ideológiától függetlenül. USA pont azt mutatja meg, hogy mennyire szar rendszer van ott...
-
solti
senior tag
csak szerintem kell úgy vállalni gyereket, hogy nem számítunk a kedvezményekre és egyéb támogatásokra? Ha kapunk, örülünk, nyilván elmegy, de eltörpülnek ezek a gyerekre eső költségek között hosszabb távon. (ahogy egyéb kormányzati juttatások is).
Magyarország mellett a bölcsi/ovi/iskola rendszer olcsósága és relatíve kényelmessége szól leginkább, ez az ami hosszabb távon előnyt jelenthet (ha a minőséget nem vesszük a képbe, mert az bonyolítja a storyt) -
solti
senior tag
válasz kovacsroli #17007 üzenetére
sorozat: mancs őrjárat, Elena avalor hercegnője, peppa malac, mása es a medve, shimmer es shine, shaun the sheep stb.
film: Grincs, Jegvarazs, mancs őrjárat film, aranyhaj, encanto, hotel transylvaniak stb
[ Szerkesztve ]
-
solti
senior tag
válasz mirci18 #16997 üzenetére
nem tudom mekkora szobátok van, de ez böszme nagynak tűnik. Nekünk két lány van, 160*80-as emeletes ágyat vettünk nekik (alomszuszek webaruhaz) és jól elvannak. Volt kis vita az elején, de az idősebb alhat fent, a lentinek meg kuckósabb. Nálunk sajnos panel félszobában vannak, úgyhogy nagyon meg kellett nézni, hogy miből mekkorát veszünk, ezért is kisebb az ágy. Amúgy 3 és 5 évesek voltak talán mikor kapták az ágyat, 2 éve minden ok vele.
A döntött létra szerintem tök mindegy. Mászókázni is tudnak, létra nélkül is felmennének pillanatok alatt
Most pedig vagy elköltözünk nagyobba, vagy kell majd lassan 2db galériaágy inkább, hogy alatta elférjen íróasztal meg ilyesmi... Valszeg költözés és külön szoba lenne üdvösebb... -
solti
senior tag
válasz f4lcon #16939 üzenetére
Orrfolyással az a (nagyobb) baj, hogy kezelendő. (A fertőzés része hidegen hagy, keresztül kasul fertőzik egymást, de leglább lesz immunrendszerük...)
Szóval orrfolyás: ha nem kezeled (értsd: szívod), okozhat csúnya problémákat. Ahhoz, hogy minden gyerek orrát rendesen szívogassák orrszivaval (legyen porszívós vagy nosiboo) az rengeteg időt jelent. Mindegyiknek előtte befúzni kis tengervizet, majd kiszívni, az gyerekenként azért percekben mérhető. Naponta többször. Kérdés, hogy ez mennyire fér bele mondjuk sok-sok gyerek és két gondozó mellett. Szerintem felelősebb azt mondani, hogy ők ezt nem csinálják, mert nem fér bele. -
solti
senior tag
válasz tuareg85 #16937 üzenetére
Nekünk állami oviba jár mind2 gyerek, fel se merült a magán. Lehet, hogy én vagyok a naív, de ismerősök elbeszéléseiből nem nagyon tudom mi az a plusz amit adna. Hátrányokból meg én is azt hallottam amiket írtatok.
Az ellátás minősége szvsz attól függ milyen gyerekekkel kerül össze és milyen felügyeletet kapnak. Az, hogy állami vagy magánintézmény önmagába nem jelent semmi. (most nyilván nem a legfancybb magánokkal hasonlítom össze, csak a tucatjellegűekkel)A betegséggel való hazaküldés is inkább személyfüggő mint intézménytől. Ha egy gyereknek nagyon szívni kell az orrát napközben, annak mondjuk lehet, hogy tényleg inkább otthon a helye, bár asszonnyal mi arra szoktunk rá az elmúlt időszakban, hogy: 1 tünet nem tünet. Legyen 2, és akkor marad otthon (kivéve láz, akkor nyilván marad).
Gyurma: állítólag (bár nekem is csak gyurmavilágos volt az oviba bevíve) főzni elég egyszerű és az óvónők is azt szokták...
-
solti
senior tag
elmúlik remélhetőleg, szerintem a legtöbben átesnek ezen. Mindig lesz egy verekedős gyerek...
Csúnyabeszéd: mi egész pici koruk óta tudjuk, hogy nem fogunk megváltozni, úgyhogy hallják tőlünk is a csúnyaszavakat... sőt..
Viszont tilos használniuk őket és ahogy látjuk egész jól be is tartják. Burokban úgysem tudjuk tartani őket, nem is célszerű, legalább tőlünk tudják meg, hogy melyik csúnya melyik nem...Kérdés : melyik rosszabb a felvágom a tortádat, vagy a gyűllöllek... Szerintem egyik se számít, úgysem tudják mit beszélnek... (persze rájuk szólunk bármelyikért)
[ Szerkesztve ]
-
solti
senior tag
válasz Volvo360 #16888 üzenetére
babamonitor: nálunk xiaomi kamera, hang nem kellett mert panellakás..mindent hallunk.
légzésfigyelő: szülő nyugodt pihenése miatt hasznos. Szerencsére csak 1-2 fals riasztásunk volt. Előtte amúgy voltam rendes elsősegély tanfolyamon, hogy ha baj van, tudjak bármit cisnálni...A légzésfigyelőt mi 1 éves koruknál mindig elpakoltuk, SIDS esélye azután elhanyagolható...
pihenőszék: szerintem értelmetlen. Miért kéne székben pihenni? Arra ott van az ágy...
Babynest: háát, ha lenne 300 négyzetméteres házam lehet, hogy elférne a sarokban,de akkor is felesleges... játszószőnyeg volt nekünk, az viszont jópofa tud lenni, főleg ha hidegebb a padló. Sokan szeretik még az (adamo) hintákat is, mondjuk nekünk nem hiányzott és sok helyet is foglal...
kutacsvédő: wtf? életemben nem hallottam róla...
cumisüveg sterilizáló: első gyereknél sokat használtuk (mikrós avent), másodiknál már minimálisan (és ahogy a viccis van a cumival, a harmadiknál csak lenyalja a kutya...). Amúgy újszülötteknél asszem nagyon ajánlott pár hónapig.Ha tápos lesz a baba (és ez nem ördötől való) akkor a cumisüveg melegítő lehet nagyon hasznos.
[ Szerkesztve ]
-
solti
senior tag
lányom 6 éves kora környékén kezdte el tudni vezetni az rc autót (xiaomi, proporcionalis kormány és gáz), de kell még idő mire ügyes is lesz. Legalább már arra megy nagyjából mint akarja. Azért nem könnyű feladat nekik, valljuk meg..
Amik felejtősek azok a kis Shell telefonról irányítható autók. Azokkal én sem boldogulok
-
solti
senior tag
válasz szotyika77 #16717 üzenetére
szerintem is ideálisabb ha bölcsis a gyerek, viszont állami intézményekben a legtöbb esetben limitált a férőhely így nyilván a prioritás azokat illeti meg akiknél nincs otthon senki. Ha valaki ezzel csal, akkor valszeg egy dolgozó akaró anyával (vagy apával) szúr ki...
(tudom, valahol magánban sincs már hely, de ott inkább a pénz beszél...) -
solti
senior tag
"a gyerek számára a legjobb közösség a saját családja"
"Van olyan, aki egész életében magánórákra járt, és jobban kezeli az embereket, mint bárki más."
persze, meg vannak egyetemet be nem fejező multimilliárdosok meg született zsenik is... Azért a többség nem így működik."egyéb körülmények miatt muszáj beadni a gyermekét, az védeni akarja ezt a helyzetet"
nem. Amikor a kisebb született a nagyobb maradhatott volna még otthon, de mi úgy gondoljuk, hogy kismillió és egy ok miatt sokkal jobb neki ha korán elkezd szocializálódni."Én tudok élni melletted, te is tudj mellettem"
Ezzel nincs gond. A kérdés, hogy a gyerekeink hogy fognak viselkedni egymással. Az egyik megtanulta hogyan lehet ma Magyarországon közösségben lenni a másiknak meg nem volt hol. Persze lehet, hogy tudja ösztönösen...[ Szerkesztve ]
-
solti
senior tag
válasz AssAssynn #16641 üzenetére
szerintem az alsót is hagyjátok ki, felesleges, nem kell standard közösség a gyerekeknek csak megtanulnának ostoba szabályok mentén élni amire úgysem lesz semmi szükségük. Ha meg alsó nem volt a többi suli is felesleges...
(így oltás sem kell persze, ami szintén hasznos, mert a HAARP kevésbé hat rá) -
solti
senior tag
válasz Napfénysüti #16550 üzenetére
mi már vettünk neki (kellys lumi 50), szereti és tök jó bringa, és mivel szeret vele lemenni az útról, így elég jó, hogy van teleszkóp..
Amúgy a dícsért woomnál is a teleszkópos 40 ezerrel drágább mint a nem teleszkópos...(mondjuk ennyiért szerintem akkor se venék gyerekbringát ha kőgazdag lennék).@DeFranco: kb 5 évesen kapta meg a kiscsaj a 20 colost, számításaink szerint még vagy 3 évre jó lesz, és van egy 3 évvel fiatalabb húga is
De mindenki vegyen amit akar, úgyis általában mindenkinek megvan a prekoncepciója és csak megerősítést keres
-
solti
senior tag
válasz Napfénysüti #16547 üzenetére
felnőtt használatnál elfogadom az érvelést és mi is úgy vettünk magunknak bringát anno, de a gyereknél a kisebb súly miatt nem gondolnám feles nehezéknek.
-
solti
senior tag
válasz tuareg85 #16540 üzenetére
Használtat nézzél viszont ne decathlonosat. Első teló se feltétlen luxus, miért lenne az? Mi egy jó minőségű új korában 150 ezres bringát vettünk a gyereknek 70-ért (Kelly's Lumi 50). Ez nagyjából ugyanannyi mint az alap decathlonos 20 colos.
Ezt a méretet a gyerek sokáig használja ráadásul ha jót veszel az árát is tartja, szóval igazából annyira nem drága. Normális alkatrészek, cserélhető, szabványos, ez is sokat számít. -
solti
senior tag
Mi csúnyán beszélünk asszonnyal, mármint rengeteg csúnya szót használunk, nem szép, nem jó, de ez van. A gyerekek előtt is, egyszerűen ilyenek vagyunk. Próbáltuk, hogy ne halljanak ilyet, de esélytelen. Ráadásul úgyis hallani fogja, olyan nincs hogy nem találkozik velük kivéve ha szó szerint burokban él...Innentől megfordítottuk a dolgokat: Ismerhetik a csúnya szavakat, de nem használhatják (3 és 6 éves lányok). És azt kell hogy mondjam, remekül működik, szépen beszélnek, nincsen csúnya szavak. Oviba vannak-e? Passz, nem áltatom magam, hogy nem de a lényeg, hogy tudja, hogy mik a csúnya szavak és döntse el, hogy használja-e. Nem hülyék, ha néha-néha elhangzik egy csúnya szó a szájukból, akkor pontosan tudják, hogy rosszat csináltak és egyből reagálnak rá (száj befogás, helyesbítés stb).
-
solti
senior tag
le akartam írni, hogy felesleges hátulra ülni hozzájuk meg szerintem még a tükör is felesleges, de felesleges okoskodni.
Viszont ha a kicsi miatt asszony mindenképpen hátra akar ülni, akkor esetleg tegyétek előre a nagyot. Imádni fogja, nézelődhet, kinyílik a világ. És mivel csak hátrafordított ülésnél kell kikapcsolni a légzsákot, így ez se probléma. -
solti
senior tag
válasz f4lcon #16452 üzenetére
kéz láb szájat mi beszívtuk pár hónapja... Más ismerőstől is hallottam... És nem a gyerkőcök, hanem a felnőttek.
Orrszizni tudtommal nem is nagyon ajánlott tengervizes cucc nélkül.. Nálunk a technika amúgy az, hogy több irányból többször mind a 2 orrlyuk... meglepő szögek tudnak eredményesek lenni
-
solti
senior tag
válasz f4lcon #16443 üzenetére
még az se kell, hogy a gyerek beteg legyen, hogy a főnökeid "szeressenek":
2 gyerek van, heti program sima állami oviban:
- ma szülői 16:30-tól, gyerek nem lehet ott-> 2 felnőtt kell addigra
- szerda: mind a 2 gyereknek barkácsdélután 15:30-tól ->2 felnőtt kell addigra
- péntek: kb 16:00-tól valami Márton napi felvonulás vagy mi, itt is kell legalább 1 felnőtt.
Én IT-sként relatíve könnyen meg tudom oldani, hogy ezeken ott legyek (bár okoz kellemetlen perceket, mert azért 16:30-ig simán vannak megbeszélések, de pl asszonynak kvázi fix munkaidő van 16:30-ig és félóra hazáig az út..ui: amúgy minket kövezzenek meg nyugodtan, de az 1 (enyhe) tünet nem tünet elvet követjük oviba engedésnél. Tehát ha csak kicsit folyik az orra és kell néha 1-1 zsepi, vagy köhög párat napközben akkor még mehet. A kettő egyszerre vagy valamelyik tünet durvább megjelenésénél persze marad otthon.
-
solti
senior tag
hát azért a bacik meg a takony nem megy át a szájba, úgy van kialakítva az orrszi-porszi. Mi is csináltuk így elutazásnál, a hátránya az, hogy rohadt kimerítő
Amúgy nálunk is a gyerkőc később már kérte, hogy szívjuk ki neki, ha taknyos volt, nem volt semmi para vele. Kicsiként meg úgyis mindig mindenért ellenkeznek, ez sosem gátolt minket semmiben
-
solti
senior tag
válasz zsoltzsolt #16294 üzenetére
Nincs meg hogyan fejlődik, mérnök vagyok... Bár nem tudom elképzelni, hogy ha 1x tableten színez, 1x meg papíron akkor bármi baja lenne ettől.
Nem vagyok szakértő, de úgy gondolnám hogy ha kellően változatos módon foglalkozik a gyermek mindenféle tevékenységgel, akkor olyan nagy gond nem lehet.
Egyébként az meg tényleg csak az én privát véleményem, hogy minél később találkoznak a gyerekek mindenféle kütyüvel annál jobban ráfüggenek. Ha korán találkoznak vele akkor csak 1 dolog lesz a sok közül! -
solti
senior tag
válasz zsoltzsolt #16289 üzenetére
tökmindegy, hogy jó irányba megy-e a világ, nem tudunk vele túl sok mindent kezdeni. A lényeg ott van, hogy fel tudjuk-e készíteni a gyerkőcöket erre.
Képernyőhasználat: szerintem tökmindegy, a lényeg, hogy a helyén kezelje. Nálunk néznek sok mesét, meg játszanak is kütyükön (3 és 6 évesek), de bármikor vevőek játszóterezésre, kirándulásra stb. Nekem nagyjából egykutya, hogy tableten színez vagy papíron...
Nintendo Switch: a 6 éves szeret Switch sportsozni nagyon, meg alap mario pályák mennek neki. Szerintem jól fejleszti a különböző koordinációs képességeket.
-
-
solti
senior tag
nálunk a nagyobb szeretett futóbicózni (meg előtte kismotorozni), aztán jött a kisbicikli (mankókerék az első kb 2 alkalomnál volt), most 5 évesen a 3. biciklijét kezdte használni (ez remélhetőleg kitart sokáig).
A kisebbnek viszont kimaradt a futóbringa, nem különösebben élvezte, úgyhogy kb bő 2 éves kora óta kisbiciklivel és mankókerekekkel teker. Mondjuk arról leszedni nem nagyon tudjuk, mert ez a retek decathlonos bringa olyan hülye geometriával rendelkezik, hogy kb fel kell másznia rá, és amíg ez így van, addig nyilván nem fog tudni elindulni megállni rendesen. Viszont teker, kanyaradik ügyesen. -
solti
senior tag
válasz bugizozi #16162 üzenetére
szvsz minden ovis csoport jósága azon múlik, hogy milyenek a gyerekek és óvónénik/bácsik. Homogén is lehet jó és a heterogén is. A gyereket nem csak az fejleszti, ha az idősebbek húzzák, az is fejlesztheti, ha a gyengébbet /kisebbet tolja.
Nekünk sima állami oviba jár a nagyobb gyerek, és ilyennél a homogént tartom jobbnak. -
solti
senior tag
hétfőn a Veszprémi Állatkertben voltunk a majdnem 3 és 5,5 éves lányaimmal, nagyon élvezték. Szuper jó a játszótér a felső bejáratnál, van dinópark, sok állat, egy kis fedett játszótér is a lenti bejáratnál. Volt egy ilyen "ásatás" jellegű sátor, a gyerkőcöknek tetszett a homokozós csontkeresés Fent az önkiszolgáló étterem is teljesen baráti árakkal üzemel. Egy dolog nem tetszett: az ajándékboltban pár dolog elég lehúzós volt, de szerencsére nem minden.
Összességében csak ajánlani tudom a helyet, fél napra, vagy akár többre is elég jó kikapcsolódás (mondjuk a belépő több mint 10.000 volt négyünknek, de hát semmi sincs már ingyen...) -
solti
senior tag
válasz albiosz #16101 üzenetére
Lányom 5 múlt, 119 magas, neki egy márkás (Kellys Lumi 50) alig használt szinte tökéletes 20 colosat vettünk Marketplace-ről. Alternatíva lett volna a 20 colos Decathlonos, de ez sokkal jobb és csak picit volt drágább. Szerintem láncvédő nem létszükséglet, de ha nem 1-2 évre veszed a bringát (márpedig gondolom nem), akkor a váltó azért praktikus lehet, max nem használja az elején.
Egyébként ha Pest megyében keresel, akkor battyogjatok be egy Decathlonba, és próbáljátok ki a 20 colost, hogy mennyire nagy neki, ha egyáltalán.
-
solti
senior tag
válasz Napfénysüti #16087 üzenetére
Nálunk is sonicare van a gyerkőcöknek (meg nekünk is), szeretik a Sparkly-t is az appban, kár hogy angol
-
solti
senior tag
szabályos. Biztonsági gyermekülésben ülhet bárhol, légzsák is maradhat. Csak akkor kell kikapcsolni ha fordítva ül.
DeFranco: tényleg el van törve a mi fejtámlánk is . Bár ahogy nézem nem oszt szoroz, mert egy műanyagra fekszik fel, és kb egy keményebb párnaként működik, elmozdulni sincs több esélye 2 darabban mint egyben..
-
solti
senior tag
válasz f4lcon #15990 üzenetére
ne általánosítsunk már. Lehet, hogy neked erre volt szükséged, másnak meg másra. Mi foppapedretti 3chic 3in1 babakocsit vettünk és tök jó volt 2 éves korig, utána meg nem kellett semmi se. Nem mindenkinek esernyőre csukható kell, mert pl nekünk baromi jól jött hogy rengeteget lehetett pakolni a lapra. csukható alsó részbe.
Az igaz, hogy a mózes gyorsan megy a szekrénybe, de amíg kell, addig nincs alternatíva. A hordozóval ugyanez a helyzet, de az legalább picit tovább van használatban.Szerintem univerzális jó ajánlat nincs, mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy hogyan szeretné használni, csak hát nem jósnak születtünk...
ui: csodálkoznék ha nem férne be a yarisba szinte bármelyik (nem iker) babakocsi, az emberek - csak hogy én is általánosítsak - hajlamosak bőven túlgondolni a csomagtér igényüket...
-
solti
senior tag
Mi egyetlen 3in1 babakocsival lenyomtunk 2 gyereket (foppapedretti 3chic). Autóba befért, ha messze mentünk, akkor szétszedtük amennyire lehetett és akkor egész pici helyen is elfért (kerekek egy mozdulattal levehetőek voltak).
Vásárlásnál a sorok között még épp elfért, és lehetett alulra jól pakolni. Sportként meg addig használtuk, amíg nem tudtak járni utána már inkább sétáljanak (vagy kismotor, roller stb).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest