Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #9283 üzenetére

> viszont a samsung gyártásról is újra pletykálnak, úgyhogy a low-end szegmens is meglesz célozva.

Ez időről időre előkerül. Természetesen mindig low end apu és GPU a cél. És eddig legalábbis egyszer nem vált valóra.
    Talán az lehet az oka, hogy az AMD mindig csak biztosítékként készíti elő, tehát a hírnek szerintem mindig lehet valóságalapja, csak nem válik belőle tömeggyártott termék, mert végül a TSMC megfelelő áron biztosít hasonló képességű - értelemszerűen régebbi -gyártástechnilógiát.

A Samsung gyártástechnológiája - már egy ideje - gyengébb az elérhető frekvencia és frekvencia-fogyasztás skálázódás terén. Olyan chipek esetén lenne létjogosultsága így, ahol el lehet tekinteni attól, hogy kifejezetten magas frekvenciát érjen el a maga területén, és/vagy kiemelten fontos a sűrűség akár a szuboptimális energiahatékonyság terhére is és/vagy mindezt kedvezőbb áron, mint a TSMC egy régebbi node-ja.

De hát ezt a niche területet valószínűleg nagyítóval kell keresni.
    A leggyakrabban az IOD merül föl, ahol talán tényleg nem életbevágó a magas frekvencia, és jó, ha olcsó a gyártás, de szerintem az nem annyira méret-érzékeny.
    A TSMC N6-hoz képest a Samsung "4nm" szerintem szinte kizárólag csak tranzisztorsűrűségben lehet jobb. Tehát kizárólag kézikonzolba (<= méret-érzékeny) szánt apuk esetén látnám létjogosultságát.

> Az AMD legalább azt elérte, hogy az nVidiának reagálnia kell rá --

Hát igen, de azért ez sovány vígasz. Kicsit olyan érzetet kelt, mint ahogy az AMD is játszi könnyedséggel gurítja ki az X3D változatot a gamereknek, ha az Intel megelőzi a sima változatot. Bárcsak látszódna valami hasonló perspektíva a Mi300 esetén is, hogy horizontális bővítéssel emelhető kapacitás. Azért a memóriamodulok frissítése nem ilyen.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés