Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mézespálinka

senior tag

Köszönöm a lehetőséget. Szóval belefutottam egy két problémába, olvasgattam már indulás előtt, közben is, és a problémákról is. De valahogy nem érzem a sikert. Tudnátok tanácsot adni, hogyan küzdjek?

Technikai paraméterek:
    akvárium: bruttó 180L, nettó ~140-150L körül, opti-white
    világítás: odyssea 4x39w t5 (most 2x39w-al próbálkozok a zöld alga miatt) napi 6órában (alga előtt is 6 órát ment)
    szűrő: tetra ex-1200plus, perlon vatta(1 „réteg”), szivacsok(több db), seachem matrix(1l), matrix trop(1l), kerámiahenger (1l)(cserélve lesz siporax-ra)
    víz: egyelőre sima csapvíz, felhasználás előtt vízkezelővel használva. Most fokozatosan RO vizet adagolok a cserekor a vízhez, a terv, hogy a későbbiekben RO víz + remineralizáló-ra álljak át. 24-25fokos
    táp: GA micro(5ml), macro(5ml), liquid carbo(3ml) –heti 1x30-40% vízcsere mellett
    co2: diy citromsavas, már rendeltem egy alkalmasabb eszközt, remélem mihamarabb ideér, mert ezzel ez gyenge pontja az aksinak, bár ez + liquid carboval nagyjából lime-zöld közelében tartja a co2 checkert - az akvárium egyik oldalán a diffúzor, a szembe oldalon (tehát ugye 90cm-re) a checker-.
    aljzat: jbl manado(30l), ada colorado
    táptalaj: jbl aquabasis (5l), tropica plant growth(2.5l) -> kb 4cm, (figyeltem, hogy az akvárium széleitől távolabb legyen + kb arra a területre tettem, ami felett a növények vannak, rajta ~4cm sima aljzat –manado-)
    növények: parvula, parvula mini, jávai moha (moha szépen nő, parvulák még közel sem terjedtek el teljesen, de látszik, hogy gyarapodnak felfele is meg terjedelemben is)
    halak: garnélák ~16db, nanohalak ~ 10db, 3db törpe szívóharcsa
    dísz: seiryu kő, red moore fa

Indításkor easy start ment, pár hét után jöttek először élőlények, 8 garnéla személyében, még pár hét után pár hal(~3 hét, 3 hal), rá 1-2 hétre 3 szívóharcsa, majd az előző adag hal után(6-7 hét) a többi hal -> igyekeztem bejáratni az akváriumot, majd utána is fokozatosan hazahozni a halakat. 1x lett kitakarítva a szűrő (4-5 hét után), az akvárium vizében, ahogy írják is a neten, viszont nem találtam benne dzsuvát :/ (ez nem tudom, hogy baj-e?). A neten található képek, videók alapján a bacitelepek megvannak szivacsokon jól látható, érezhető. A csöveket tisztítom, ha a már említett barna trutyi megjelenik.

A fennálló problémák:
    1. barna alga
    A köveken, valamint apró foltokban az üvegen telepedett meg.
    Elvileg ha kevés a fény, de ez kizárt. HA nem a kevés fény akkor a nitrát/nitrit szint, túletetés. Napi ½-1/4 fagyasztott kaja megy (artémia, pici kb. körömnyi adagokra van osztva gyárilag a fagyasztott táp), néha 1-1 nap kimaradással, szerintem ez nem túletetés. Akkor marad a nitrit, nitrát szint amit a nem túl pontos teszt mutatott is. Ezt RO vízzel tervezem kiküszöbölni, fokozatosan adagolom az RO vizet. Továbbá netes infókra támaszkodva vásároltam törpe szívóharcsát, akik rá is mentek szépen. Itt - ott még előfordul, de itt javult a dolog.

Mitől lehet(még)? Mivel javíthatok a helyzeten?

2. zöld alga
    A köveken telepedett meg.
    Elvileg a sok fény miatt, ezért próbaképpen a 4x39w -ot 2x39w-ra csökkentettem (napi 6 óra, időzítővel).

Mitől lehet(még)? Mivel javíthatok a helyzeten?

3. „fehér?” alga
    Ezt a mohán figyeltem meg, mint ha „szőrös” lenne a moha. Próbáltam keresőszavakat és a google párosítást, de nem találtam információt. Találtam egy - két képet, de ott sokkal hosszabb szálú algát ábrázoltak a mohán, nekem pedig rövid, a moha "ágával" merőlegesen növő sörte szerű valami van.
    [link]

Ez is alga? Mitől lehet? Hogy szabadulhatok meg tőle?

4. Vízcserekor is és ha a világítást lekacsolom akkor is észrevehető, hogy nem kristálytiszta a víz. Enyhén sárgás-zöldes-barnás színe van. A szűrés megy folyamatosan, az elején, bejáratásnál nem volt ilyen probléma. Ahogy a neten kerestem, ami hasonló a jelenséghez az az algavirágzás és az opálosodás? Viszont közel sem olyan szintű a helyzet nálam. Sőt fény alatt szinte nem is látszik, inkább vízcserekor (pláne, hogy fehér vödörrel cserélek)
    [link]

Ez mitől lehet? Mi lehet még?

5. köveken lévő zöld algát létezik, hogy nem tudják leenni a garnélák és a törpe szívóharcsák? Sokszor rámennek, de nem fogy :(
    kép

6. A szűrő szívó és nyomó ága úgy van elhelyezve, hogy az akvárium egyik rövidebb oldalán a sarokban van a szívó ág, és a mellette levő hosszabb oldalon pedig a nyomó ág. Nézegettem a neten elrendezéseket, de: a rövidebb oldalra nem fér be a nyomó ág, így ezt nem tudtam megoldani(mivel 2 részből áll össze az esőztető, így próbáltam csak 1 elemet használni, viszont így olyan erővel megy át a víz a kis csövön, hogy nem tudja kinyomni a kis lyukakon, hanem az esőztető kupakos végén, a kupakot kilőve távozik és kavar :( ).
    Így maradt, a szívó ág melletti, hosszanti oldal. De így az is probléma, hogy ha az esőztető a szembe levő hosszabb oldal fele néz, egyszerűen nem tudom úgy beállítani, hogy ne kavarja az aljzatot. Így kénytelen voltam az adott oldal (ahol maga az esőztető van)-on úgy elhelyezni, hogy a lyukak az akvárium fala felé néznek, így először az adott oldal falának nyomja a vizet, majd onnan tovább a szembe-oldal felé. Így nem kavarja az aljzatot, és ahogy látom a keringés is megfelelő. Viszont ezesetben az a probléma, hogy nem tudom a vízfelszínt kavartatni vele, mert a nanohalak állandóan beúsznak az esőztető és az üveg közé, ahol (mivel úgy állítottam be, hogy a vízfelszínt is mozgassa) a kis hullámok kidobják őket :(. Ha csökkentem a víz mennyiségét, (így sincs tele az akvárium, már csak a lámpa lába miatt sem) akkor újabb hasznos vízmennyiségtől esek el (a bruttó 180l a talaj, kövek miatt már így is csak 140l kb). Tervben van az esőztető cseréje, lily pipe-ra, a közeljövőben, de addig is jó lenne valami megoldás. Mit ajánlanátok?

Előre is köszi!

Új hozzászólás Aktív témák