Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Stylerr #2203 üzenetére
Szinte minden lehetséges már. A kérdés, hogy milyen áron.
Több gyártó kínál sportszemüvegeket. Érdemesebb lehet olyan gyártó termékét választani, akik már régóta ezzel foglalkoznak. Gondolok itt akár a RudyProject-re, vagy Adidasra, esetleg CentroStyle-ra, Oakley-ra... és még lehet akad 1-2 értelmes alternatíva. Nem mindegy, hogy lesz e hozzá 2-3 esetleg 5 év múltán is alkatrész vagy sem.Üdv: Ferkó
-
Stylerr
addikt
Sziasztok. Merida sportszemüveget szeretnék vásárolni versenykerékpározáshoz, viszont a bal szeme -3, a jobb pedig -1. Lehetséges, hogy dioptriás lencsét rakatni bele? Ha igen, akkor hol, és hogyan működik ez?
-
beers
addikt
Sziasztok!
Kisebb lányomnál (6 éves) Hypermetropiá-t állapítottak meg, 1 és 1,5 + ! (még vissza kell menni egyszer, akkor mondják meg pontosan)
Hol lenne célszerű a lencséket megrendelni, esetleg berakatni a már meglévő keretbe?
Köszönöm a segítséget! -
ferkoboy
senior tag
válasz
Rison77 #2197 üzenetére
Bizonyára még nem írhattam le még ide elégszer, és a kereső sem dobott találatot....
De akkor újra:
- magas alkohol-tartalmú "nedves" kendők hosszú távú (értsd:rendszeres) használata károsíthatja a szü.lencse rétegét!
- Tiszta, jó minőségű mikroszálas kendő nem foltoz, hanem jól tisztít.
- Ha egy mód van rá, akkor érdemes nedvesen tisztítani a szemüveget. Ehhez a legjobb a langyos-kézmeleg folyó csapvíz, pár csepp sampon (esetleg folyékony szappan - vagy ezek híján néhanapján megteszi a mosogatószer is).
a. A lencséket kézmeleg vízzel először leöblíteni az esetlegesen rárakódott porszemektől.
b. A lencsék külső-belső felületre egy csepp sampon, ami ujjal felhabosítok, átmosva a lencséket + a keret is nyugodtan át lehet így mosni
c. Leöblítem langyos vízzel. (utána óvatosan lerázom a vízcseppeket)
d. Szárazra törlöm tiszta, mikroszálas kendővel.
e. a Kendőt utána hagyom megszáradni, mielőtt eltenném.Ha nincs "kéznél" csapvíz, akkor jöhet a szemüveg-spray.
Üdv: Ferkó
Kiegészítés: a mai mosogatószerek elég agresszívak a zsírral szemben -is-, éppen ezért hosszabb távon ezek sem a teszik a legjobbat a rétegezett lencsékenk. 1-2 használattól nem lesz gond. De éveken át tartó erős mosogatószeres tisztításnak meglesz a hatása.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
abyssc2 #2199 üzenetére
Miért rontja az a szemet, ha valaki szemüveget hord?
Elbeszélgetnék azzal, aki ezt kitalálta/terjeszti.
Azért viselünk szemüveget, hogy az adott fénytörési hibáját a szemnek kijavtsuk.
Egy példa:
a. - Akinek kell egy -2,00-es szemüveg, az azzal lát jól.
b. - Akinek kell egy +2,00-es szemüveg (legyen az illető hypermetróp (=túllátó)- ez annyit jelent, hogy távolra is megvan az a +2,00 dioptriányi fénytörési hibája) - ez az illető értelemszerűen ezzel a korrekcióval lát jól.
c. - És legyen a rend kedvéért a harmadik páciensünk un. emmetróp - azaz aki szemüveg nélkül is tökéletesen lát. (Nincs semmi rejtett fénytörési hibája.)Ha a. illető vagy b. illető ne viselje a szemüvegét, mert az "rontja a látását", akkor ezek szerint a c.-nek illene valamit viselnie, mert akkor ő - ugyenezen logika mentén - ha nem visel szemüveget (pedig nincs is rá szüksége), akkor rontja a látását/szemét.
Illetve akkor az a. vagy b. illető ne viselje a szemüvegét? Plusszos(+) vagy Minuszos (-) irányba "kellene" rontania a szemüveg viseletének a látást???- Jó lenne gondolkodni! -
-
c4bB
csendes tag
válasz
Rison77 #2197 üzenetére
mosogatószer.
törlőkendővel képtelenség maszatolás nélkül letisztítani.
én pl nyomok mindkét lencse mindkét oldalára egy kevés mosogatószert,engedek rá egy kis vizet,majd kézzel átdörgölöm,leöblítem aztán élére fordítva ráengedem a vizet,oldalirányban mozgatva a folyóvízzel lemosom róla a vízcseppeket,ami esetleg rajta marad,azt meg lefújom.sosem törölgetem,mert összekarcolja és foltot hagy. -
Rison77
senior tag
válasz
abyssc2 #2195 üzenetére
Én másfél éve használom a hoya bluecontrol lencséket, szintén napi 8+ óra gép mellett, alapból se túl fáradékony a szemem, a régi simával is kibírtam egy 8 órát, utána éreztem, egy kis fáradékonyságot már. A hoya lencsékkel megszűnt, még 15 óra után se okoz gondot a monitort nézni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a másikkal nem bírtam ki, de sokkal kényelmesebben érzem magam benne hosszútávon. Egyetlen negatívum amit fel tudok hozni, hogy megtöri a fehér színt, és ilyen sárga árnyalatot kap. Kicsit nehéz megszokni, de utána egyáltalán nem zavaró.
Más, valakinek van jól használó praktikája a szemüveg tisztításra? Mindig is problémám volt az összessel eddig, nincs rajtam csak számítógép előtt. Már szinte minden kipróbáltam, sima víz, folyadék, a lencsékhez kapott törlőkendőt használom, de az is csak maszatolja a szemüveget. Eszméletlen érzékeny vagyok arra, ha már egy kicsi elmosódás van rajta és törést okoz a képben. Több ismerősöm egész nap hordja, van aki csak a törlőkendővel törli, és látszik a lencsefelületen, hogy nem kristálytiszta, őt pedig ez nem zavarja. Egy ideje a lidl-ben kapható w5 glasses wipes kendőket használom, de nem tudom mennyiben károsítják hosszú távon a lencséket, illetve ezekből is legalább 2 kell mire elfogadhatóan le tudom tisztítani. Lehet nekem túl nagyok az elvárásaim a tisztítással kapcsolatban?
-
abyssc2
tag
Sziasztok!
Informatikusként dolgozom (napi 8+ órát ülök gép előtt), ma volt nálunk szemvizsgálat, és azt ajánlották vegyek "monitor fényszűrő" szemüveget, mert úgy nem fogok elfáradni. HOYA kék fény szűrős lencséről van szó.
Szerintetek ez megéri? Van olyan, aki használ hasonlót, és tényleg jobb lett tőle?
-
Joker88
őstag
nemrég vásároltam/készítettem szemüveget a "kék színű" cégnél, a szemüveg tökéletes,semmi gondom veel.
A lencsére kértem olyan extrát,hogy fényre sötétedő. Ezzel sincsen semmi gond.
Azonban vezetésnél,mivel ugye nem éri napsütés a lencsét nem sötétedik be.
Gondolkoztam eme hiba kiküszöbölésére egy olyanban,hogy dioptriás napszemüveg.
Ezek vásárolhatók egészségpénztári kártyára,vagy se ? -
ferkoboy
senior tag
Akkor inkább egy jó optometristát keress. Az "optikus" - ami sokkal inkább látszerész - nem egyenlő az optometrista személyével. (lehet valaki látszerész és optometrista is egy személyben, de nem okvetlen egyezik meg a két szakma/végzettség).
Helyileg merrefelé vagy?
Megkereshetsz privátban is ha gondolod!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Mekkora cylinder? Milyen sph. (alap) dioptria?
E nélkül nehéz bármit is írni.
Nem mindegy hogy raktári / egyedileg gyártott lencse. Mint ahogy az sem, hogy milyen típusú, stílusú keretet szeretnél. És még van egynehány paraméter, amit illene tekintetbe venni, hogy jó választ lehessen neked adni.Üdv: Ferkó
-
rushty
őstag
keret: az rablás, összevissza írják rá a fantom árakat sok helyen az ilyen alsó-kategóriásakra is
lencse: alap (nem tudom mennyire hiányoznának a rétegek, de szívesen sózzák rád): 5
munkadíj (látszerész): pár ezer
vizsgálat opcionális (expressz mentalitás, no komment): több ezer25 ezer is lehet összesen, vagy annyi csak a keret...
-garanciális ügyintézés passz -
JayZ
tag
Sziasztok! Budapesten mennyibe kerül egy cilinderes lencsés szemüveg? Hol érdemes venni? Első szemüveg lenne, 25 vagyok.
-
ferkoboy
senior tag
"az ilyen semmi vizsgálati protokolloknál nehezen beazonosítható" - ezt nem tudom mire vélni.
0,25 Dptr lépésközzel gyártanak szü.lencséket. Idehaza ez elérhető. De tudok olyan cégről, aki 0,12 Dptr lépésközzel is legyártja. De ez itthon nem igazán elérhető.
S nem azért, mert nekünk jó az is. ...
Jó-jó, de minek? Ennyi benne lehet napszakban, könnyfilmben, vérnyomásban, aktuális vércukor-szint függvényében. - akkor meg minek?
S hogy melyiket kell viselni/választani. Erre van a vizsgálat. A vörös-zöld teszt, a takarásos próba, a ködösítéses próba, stb....Meghatározható.
(A szakmai protokoll ált. az, hogy a rövidlátókat ne korrigáljuk túl, a távollátóknak meg a szükségest mindenképp adjuk meg.).. de helyzete/páciense is válogatja. Az ember (vizsgáló) képes kell legyen tapasztalat alapján is mérlegelni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Ozzie?
Olcsó. De nem az örök életre tervezve. Ha törik 1-2 év mulva, kétséges az alkatrész ellátottság is.
Ha már Dptr. Nsz. - egyedileg, magas bázisgörbülettel, esetleg Polarizált is, akkor ahhoz inkább pl. Oakley / RayBan lenne, amit én választanék/javasolnék.Tükrös + polarizált létezik. Pl. Ho*a-nál is.
Az hogy érdemes e tükröset választani? Arról engem még nem győztek meg. Félek tőle, hogy a tükrös réteg csúnya lesz, ha pár év alatt megkopik/karcolódik a felszíne.Üdv: Ferkó
-
G.Zs.
senior tag
válasz
ferkoboy #2175 üzenetére
A masodik vizsgalat nagyon alapos volt, mindent megcsinaltak amit most leirtal.
Az elso nekem ehhez kepest feluletesnek tunt. Szinte biztos vagyok benne, hogy masodik meres a jo.Szal, a kerdes csak annyi lett volna: jol gondolom-e, hogy menjek vissza verni az asztalt es csereltessem ki a lencset a jobb oldalon, mert akkor ezek szerint nem ugyanaz a ket meres, hisz az elso ertek negyed dioptriaval kevesebb a masodik esetben.
-
ferkoboy
senior tag
"Nekem erre egyszer azt mondták, hogy van akinek 2-3dpt eltérése is van."
- itt mire gondolsz? A két szem között? Mert ott akár tizen (10+ dptr) dioptria is lehet! Van is ilyen pácienssem - köszöni szépen jól van. Kontaktlencsét hord."Hallottam olyanról, h 0, -0.5, de nekem az elég hihetetlen... vagy vicces a fél-szemüveg igény."
Mi a vicces? Egyik ( a jól látó ) szemére kap egy un. PLÁN (Dptr nélküli) lencsét, másikra meg azt, ami szükséges az éleslátásához."A 0.25-ös eltérés sem lenne feltétlenül észrevehető (szerintem, ha egyébként van cilinder), mert lehet, hogy 0.125-ben lenne szubjektíve a legjobb, akkor viszont nem tudom, hogy a kisebb érték a jobb-e." - Ezt nem igazán értem, hogy mire is gondolsz.
1. Észrevehető 0.25 Dptr különbség. A mondat második (ill. "harmadik") fele katyvasz.2. Van domináns, és van natív (nem dom.) szem is. Honnan tudható? Legalább 2 módszer van a vizsgálatára. S van amikor a két módszer által kapott eredmény nem egyezik... eztán jön még a hozzáértő számára is a nehézség. De hogy milyen jelentősége van a dolognak...az a helyzettől függ. Magyarán mit szeretne a páciens.
Megjegyezném, hogy a POLATESZT ilyen esetben is lehet JÓ segítég!
-
ferkoboy
senior tag
Hasonló , de nem ugyanaz a kettő. Utóbbinál negyedet lejjebb vettek a jobb oldalon.
S hogy lesz egyforma/egyformább ill. jó? Na ehhez látni kell téged.Jómagam a vizsgálat végén 3x ellenőrzöm, hogy egyformán élesre sikerült e kikorrigálni mind a két szemet.
1. Vörös-zöld teszttel.
2. +0,25 sph elékorrekcióval előbb a jobb, majd a bal oldalon
ill. egyszerre mind a két oldalon is, hogy nem ront e ue. Mert ha nem, akkor lehet alul/túlkorrigáltam az illetőt attól függően, hogy hypermetróp vagy myóp a vizsgált páciensem.
3. Váltott takarással. Itt mindenképp kiderül, ha vmely oldal jobb/rosszabb lenne, mint a másik...
De hogy nálad mit-hogy, vagy mit nem csináltak.Azt csak te, ill. a téged vizsgáló tudhatja.Üdv: Ferkó
-
rushty
őstag
Nekem erre egyszer azt mondták, hogy van akinek 2-3dpt eltérése is van. Ezzel csak annyit mondok, mint laikus hogy ha már van valami eltérés egy normál szemtől, akkor mindegy, hogy nem ugyanolyan hibás a két szem, sosem egyforma teljesen a görbülete.
Hallottam olyanról, h 0, -0.5, de nekem az elég hihetetlen... vagy vicces a fél-szemüveg igény.A 0.25-ös eltérés sem lenne feltétlenül észrevehető (szerintem, ha egyébként van cilinder), mert lehet, hogy 0.125-ben lenne szubjektíve a legjobb, akkor viszont nem tudom, hogy a kisebb érték a jobb-e. Nekem olyan problémám van, hogy nem erősebb, megbízhatóbb ilyen próbálgatásokkal (a másikhoz képest).
Azt én is kérdezem a hozzáértőktől, h van-e domináns, vezérszem? Honnan lehet tudni, hogy melyik az? -
G.Zs.
senior tag
Szemuveget csinaltattam 2 hete. Meresi eredmenyek:
Jobb: -1.00D -0.25CYL 125.0AXIS
Bal: -0.5D -0.5CYL 80.0AXISA szemuveg elkeszult, alapvetoen jol latok benne, de a jobb oldala erezhetoen erosebb mint a bal.
Visszamentem, elmondtam a panaszom, hogy nem egyforman latok a ket oldalaval. Le akartak razni egy majd megszokod szoveggel, de nem hagytam, ma ujramertek:Jobb: -0.75D -0.25CYL 132.0AXIS
Bal: -0.5D -0.5CYL 79.0AXISAzt mondtak, hogy nem csinalnak masikat, mert ez ugyanaz. Hordjam, majd megszokom.
Hozzaertoktol kerdezem, erdemes-e visszamenni csereltetni a jobb oldalat, vagy hagyjam, majd megszokom, hogy valamennyivel kulonbozik a ket oldal.
-
rushty
őstag
válasz
Madgamer001 #2145 üzenetére
Kíváncsi vagyok, hogy sikerül...
-
Egy kontaktlencse (igen, nem szemüveg) oldalán ezek voltak a választhatók:
Cilinder -0.75D, -1.25D, -1.75D, -2.25D
-
Egyelőre nem vágom a témát,
de nagy átoknak tűnik a cyl léte, a szögek a dpt mellé.Milyen gyakran változhat a cyl, a szögeivel? Létezik, hogy pár hónap alatt is? Azt hogy lehet kivédeni hogy ne kelljen évente 3x szemüveglencsét gyártatni (((ha nincs észlelhető különbség a próba(sötét szobás) alkalmával: nem jó-tökéletes, de nem is jobb)))?
-
vmk
tag
Sziasztok.
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e a kérdésemmel...
Dioptriás napszemüveget szeretnék vásárolni.
Alapból nem sok van ami jól áll, de kinéztem egy Ozzie-t, amit meg tudnak csinálni dioptriásra és polarizáltra.Erről a márkáról tudnátok valamit mondani?
Van értelme "saját" lencsét rakni bele?
Eléggé meg kell gondolnom a dolgot, mert az alap 10k helyett 55k körül lenne az ár dioptriásan, polarizáltan stb. Szóval nem szeretnék olyan keretet választani, ami 2 év múlva szétporlad.A másik kérdésem, amire nem találtam egyértelmű választ, hogy polarizált lencséhez lehet-e tükrös felületet kérni?
Köszönöm.
-
Tomi0703
addikt
-
ferkoboy
senior tag
válasz
balazsbence #2166 üzenetére
Én ha 90'-al elforgatom a tengelyállásomat, akkor cefet homályosan látok. De ha te úgy érezted...
Én így érzem/tapasztalom.Üdv: Ferkó
-
balazsbence
senior tag
válasz
ferkoboy #2165 üzenetére
90 fokkal elcsiszolam mindkét oldalamat, így jött ez a hatás. Mikor elmentem egy autó mellett akkor én éreztem magam óriasnak, ha ránéztem egy messzebb lévő fára akkor meg az volt hatalmas. De nem akarok senkit meggyőzni, nem is azért írtam. Már megoldottam a problémát
-
ferkoboy
senior tag
válasz
balazsbence #2164 üzenetére
Első két hétben én is úgy éreztem,h. közelebb vagyok a földhöz, mint annak előtte. De hogy abban a szemüvegben egyszer közelebb, egyszer távolabb lettem volna a talajtól....az lehetetlen.
És mivel ha megcserélem a cylinderek tengelyállását akkor nem jó helyen fókuszálódik egyik tengelyállásban sem a fény, így kötve hiszem, hogy tényleg éles lehet úgy. (egy-két ritka kivételtől eltekintve)
-
ferkoboy
senior tag
válasz
balazsbence #2162 üzenetére
Ugyanazon szemüvegtől???
Egyszer óriás s egyszer meg törpe? -
ferkoboy
senior tag
válasz
balazsbence #2159 üzenetére
Abban az estben nem lenne tiszta.
-
gaga1
tag
Egyenlore meg nem sikerult megszokni. Olyan mintha egy tavcsovel kozlekednek
Ha setalok az olyan mintha terdig benne lennek a jardaban
A fejem mar nem faj tole.
-
gaga1
tag
Sziasztok
Ma kaptam meg az uj tavollato szemuvegem. Nagyon furan latok benne. Olyan mintha kozelebb lennek a foldhoz. Ha autoval megyek akkor mintha a foldon ulnek. Mindez elore nezes kozben. Egyaltalan nem erzem jol benne magam.
-
Tomi0703
addikt
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy Vision-be ez a 20+40% keret+ lencse napszemüvegekre is vonatkozik? Egyáltalán csinálnak ott dioptriás napszemüveget?
Új hozzászólás Aktív témák
- Assetto Corsa EVO
- Armored Warfare
- Telekom mobilszolgáltatások
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Last Epoch
- Yettel topik
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest