Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
alázógyík
addikt
válasz
hroberto #1847 üzenetére
"Szvsz ez az egész megoldás úgy szar ahogy van!"
A dizli technológia csak így tudja teljesíteni az európai kibocsátási normákat.
Ez a technológia ezzel az 1 eszközzel tudja hozni, nincsen más. Nem is lesz. Sőt, tavalytól már EURO6 van, ami még szigorúbb.A motor/autó mérete meg mindegy ebből a szempontból.
Mi mikor a dizli Grandénkat vettük, direkt figyeltünk, hogy ne legyen dpf, kéttömegű, és a turbó is fix geometriás legyen. Ezzel is csökkentsük az oboa faktort.
-
hroberto
veterán
válasz
alázógyík #1846 üzenetére
Ha sokat pályázik az ember azt gondolom valami nagyobb autóval teszi. Mert ugye ezeket a kis Multijet motorokat kis autókba szerelik (Swift, Corsa, Punto, stb.) És ezeket az autókat inkább a városban használják az emberek. A zömében városban használt diesel autóknál pedig előbb-utóbb jönni fognak a DPF gondok. Csakhogy ezt nem nagyon hangoztatják a forgalmazók. Szvsz ez az egész megoldás úgy szar ahogy van!
-
Gergello
addikt
-
hroberto
veterán
Azt hiszem elkezdődött a szopás a részecskeszűrővel.
Tegnap épp úton voltam a MiTo-val, hallottam, hogy elkezdett regenerálni. Gondoltam nem állok le vele, fejezze be rendesen. Egyszer csak elkezd villogni az olajnyomás visszajelző, és olajcserét ír a kijelző. Még 4000 kilométert sem mentem az utolsó olajcsere óta. Kihúzva a nívópálcát meglepődve tapasztalom, hogy a fölső nívó felett van az olaj vagy másfél centivel. Pár telefon után okosabb lettem. A regeneráció alatt az utóbefecskendezések miatt nem ég el az összes gázolaj, és befolyik a karterba. Hígítja az olajat, és emeli az olajszintet. De elvileg ennek a többlet gázolajnak el kellene párolognia a motorolajból. Viszont ehhez rendszeresen autópályán kellene közlekedni. Így ritkábban regenerálna, és talán nem állna fenn ez a probléma. De én nagyrészt városban használom a kocsit. Menjek ki hetente az autópályára önszorgalomból?! Na neeee!!
Úgyhogy inkább úgy döntöttem inkább kiiktattatom ezt az átkot, mintsem 4000 kilométerenként kelljen olajat cserélnem a "jó olcsó" 5W-30-as olajból. -
rover45
őstag
válasz
Stylewars_kp #1838 üzenetére
Köszönöm a részletes válaszod
Ezt most 2 példányban kinyomtatom, egyiket az íróasztalára teszem, másikat a műszerfalára.
Aztán keresek egy tisztességes szerelőt -
Stylewars_kp
őstag
válasz
rover45 #1837 üzenetére
Szia. Először is jézus úr isten!!!
Na szóval ez gáz.
Ha 2009 óta 15 max 30 ezret ment akkor semmi pánik. Ha 100+ ezret akkor emelem kalapom a Multijet előtt és még nagyobb respect az enyémnek is!
Tehát térjünk a tárgyra:
1.Motorolaj csere: Nem kell méregdrága olajat venni bele, jó kis középkategóriás kell. Literára a 4 literes kiszerelésnek ne legyen több 2 ezer forintnál. Castrol nálam a befutó. Gépkönyvébe elő van írva a pontos típusszám (viszkozitás) 10W-40 pl vagy 5W-40 ideális lehet.
15 ezres periódusban illik olajat cserélni szűrővel együtt. 80-100 ezrenként illik üzemanyagszűrőt cserélni légszűrővel együtt. 250 ezerig "hiteles" a vezérműlánc és a vezérlés. Ott már az adagolóra is érdemes ránézni. Ha klímás akkor évente pollenszűrő csere és klímafolyadék nyomás próba. Havonta guminyomás ellenőrzés, gumi barázdák vizsgálata. Havonta vagy nagyobb utak előtt olajszint ellenőrzése és a hűtővíz illetve fékfolyadék ellenőrzése. Hűtőfolyadékot illik 2 évente kicserélni és a fékfolyadékot pedig 4 év után. Természetesen minden tél előtt le kell csekkolni kúton a hűtőfolyadék fagyálló képességét.2.Hibakód: Persze, fű alatt Katinéni a piacon kiüti eze'öcca'ze'!
Keress egy megbízható szerelőt (akit évek alatt sok tapasztalat és pénz útján fogsz megtalálni) aki kiolvassa a hibakódot és tudja elemezni, hogy mi lehet a baj amit aztán kiértékel és kiderül mi lehet; teljesség igényessége nélkül lehet:
-hibás üzemanyag befecskendezés
-katalizátor probléma
-turbo
stb...3.Kormány: Itt aztán bármi lehet... az is lehet, hogy csak lapos a gumid. Vagy toronycsapágy, kerékcsapágy, felfüggesztésben lévő szilentek vagy a kutyacsontnál a szilentek, lengéscsillapító gatya. Ezek főleg akkor valószínűek a ha feketén van műszakiztatva, mert ott ezek kiderülnek. Esetleg asszony fogott vele egy padkát 30-nál akkor a felsoroltak egyszerre+görbe felni! Úgyszint autószerelő...felrakja padra és megnézi speciális futómű beállító műszerekkel, hogy mi lehet. Kerékösszetartás ha mákod van, ha nem akkor a felsoroltak valamelyike.
4.Hang: Ha egy benzines Skoda 1.1-hez képest hangos vagy egy 0.8-as Smarthoz képest akkor semmi baja, ez a dízel hang komám.
Ha olyan nyers mint ha a turmixgépbe beledobtál volna két marék szeget meg három marék kavicsot akkor rossz hírem van. Főleg ha tényleg nem volt olaj cserélve 100+ ezer alatt. Akkor tulajdonképpen lehet, hogy már csak a mókusok tekernek belül. Húz még a picike? Vagy már csak olyan mint egy lomha 1,6-os Daewo Tachoma? Lehet már olaj sincs benne elég és fém a fémen megy.Reméljük a legjobbakat! Első utad egy tisztességes szerelőhöz vezessen!
Gumi fákat és olcsó üzemanyagot mindenkinek!
-
rover45
őstag
Sziasztok. Teljesen új vagyok itt, a barátnőm révén kerestem rátok
Van egy 2005-ös Puntoja, 1,3 Multijet 55kW motorral. Szombaton vezettem először.
A barátnőm 2009ben vette, azóta nem emlékszik rá, hogy volt-e vezérlés vagy egyáltalán olaj cserélve-e benne. A sárga motorjel világít, a kormány erősen jobbra húz és valami kopogás néha jön a futómű felől is. Most cirka 170ezer km van benne, de a motornak olyan nyers fémes kopogó hangja van ...
A kérdéseim:
1, Milyen sűrűn kell olajat, vezérlést, szűrőket ... ezt-azt cserélni benne?
2, A sárga motorjelet elvileg bármelyik szervizben kitudják nekem olvasni, hogy miért világít? (esetleg létezik valami háztáji módszer rá, milyen kábelre van szükség hozzá?)
3, Mi lehet az oka, hogy a kormány erősen húz jobbra?
4, Természetes ez a nyers, fémes kopogó motorhang? -
Stylewars_kp
őstag
válasz
Zozzant #1835 üzenetére
Jaja, az kell nekik! Sőt az a durva srácok, hogy néha még a szakszervizek is segítenek az ilyeneknek némi kenőért.
Szóval adott egy új autó. Ezt egy Puntóval csinálták meg és még egyéb Fiat járgánnyal.
Minden szerviz ciklusban kétszer annyit futott. Szóval az első átvizsgálás mondjuk 10 ezernél lett volna esedékes azt 20 ezernél tették meg. Pecsét a szervizkönyvbe, óra visszateker 10 ezerre. Következő 15 ezer múlva, ment 30 ezret, órát visszatekerték, pecsét a szervizkönyvbe...elérték a fizikális 200 ezret ami óra szerint 100 ezer és szépen eladták...vezetett szerviz könyvel!Ez és még sok más sztori úgy derült ki, hogy megbukott a kenőpénzt elfogadó márka szervizes egy ellenőrzés során.
Na, hogy ez most csak városi legenda vagy igaz azt nem tudni. Én kinézem simán egy magyar franchise rendszerben dolgozó vállalkozótól!
-
Zozzant
addikt
válasz
Stylewars_kp #1833 üzenetére
Nem bunkóság hanem egy év börtönt kaphat, de két műszaki közt oda tekerik ahova akarják
-
hülyegyerek
addikt
válasz
Stylewars_kp #1833 üzenetére
Asszonypajtásnak melós, nekem óvatosan zúzós
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
hülyegyerek #1832 üzenetére
200k relatív nem sok. Láttam olyan Puntót amit 400 kilóról!!! tekertek vissza 150 kilóra!!! Relatív jó passzba volt. Ha nem mondják, hogy mennyi volt benne el se hittem volna. Sokszor tényleg az állapot fontos nem a kilóméter. Persze ez nagy bunkóság ha valaki tekerget!
Próbáld ki hátha javulni fog. Munkásautó vagy csak úgy zúzod?
-
hülyegyerek
addikt
válasz
Stylewars_kp #1831 üzenetére
Kímélve sosem volt, 200k van az órájában, de mivel én a 3. tulaj vagyok, ezért lehetséges, hogy tekerve volt. Elkezdtem nézegetni a szervíztáblázatomat, aztán most jöttem rá, hogy mikor megvettem 50 ezer km-el ezelőtt, nem cseréltem gyertyát. Szerintem az lesz az első lépés, hogy következő fizetéskor beruházok újakra.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
hülyegyerek #1830 üzenetére
Ez egy fogós kérdés... Milyen állapotú az autó? Felsoroltak közül gyertya+gyújtókábelel kezdenék ha még gyáriak.
-
hülyegyerek
addikt
2002-es 60 lovas Puntom mostanában hidegindításkor csak nyekereg egy pár másodpercig, aztán beröffen, de rángat, mintha nem menne az összes henger. Kb. 20-30 másodperc kell neki, mire magához tér, és rendesen jár a motor.
Mi lehet a baja ? Gyertya, gyújtótrafó, esetleg injektor ? -
hroberto
veterán
válasz
Stylewars_kp #1827 üzenetére
Ennyit tágul a hűtőfolyadék. Nem kell vele foglalkozni. Volt egy diesel Grande Puntóm, hideg motornál minimum környékén volt a fagyálló szint. Párszor öntöttem bele, de felesleges volt mert úgyis kinyomja a többletet magából és visszaállt az eredeti szintre. Úgyhogy aztán már nem is foglalkoztam vele.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Gergello #1826 üzenetére
Én se parázok tőle nagyon csak kicsit furcsa. Ezt a hűtővizes témát nem értem még. Múltkor hosszabb út után megnéztem. Pontosabban negyeden van amikor hideg a motor és amikor üzem meleg akkor meg 3/4 ed szinten van. Csak most nem tudom, hogy töltsek-e utána vagy hagyjam. 2 éves, lehet le kéne cserélni.
-
Gergello
addikt
válasz
Stylewars_kp #1820 üzenetére
A 2. jelenséget nekem is csináltam 1.3 mjet 90le motorral. Gyakoriságra már nem emlékszem, de nem volt életveszélyes dolog.
-
szumoo
senior tag
válasz
sagesz93 #1824 üzenetére
Szia.
Nem hiszem, h nálam ilyen gond lenne, mert mostani könnyedén mozog. Annyi, hogy a képen jelzett rész kicsivel szélesebb annál, mint amibe bele kell csúsztatni. Mivel szoros, így nem tud mozogni egy kicsit sem.
Szétnézek, ha megyek olyan helyre.Csak megpróbáltam, hátha van vkinek jóféle tippje, mit érdemes venni, de akkor nem kell túlgondolnom a dolgot.
Sz.
-
szumoo
senior tag
válasz
Stylewars_kp #1821 üzenetére
Hali.
Vettem korábban egy standard méretre vágós fajtát, de az nem nagyon passzol a tartóba, nagyon nehezen tudom belefűzni. Meg ha sikerül, akkor meg olyan feszes, h csak az alja meg a teteje ér az üveghez.
Akkor szétnézek jobban.Sz.
-
Winne
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #1821 üzenetére
Én is vagy fingért veszek gumit és befűzöm, vagy amit éppen olcsón kapok, abból kihúzom a gumit és beteszem a másik helyére.
-
Stylewars_kp
őstag
Lassan egy éve van meg a Punyeszka és megfogalmazódott bennem két kérdés amit nem értek, de Ti hátha tudjátok rá a választ:
1. Az első bagatell, de még sem értem. Miért van az, hogy amikor hideg a motor akkor a hűtővíz kiegyenlítő minimum felett van kicsivel. De amikor üzem meleg akkor maximum alatt van kicsivel. Ez így normális, hogy ennyit ingadozik? Értem Én, hogy tágul a víz, de ennyit? Eddigi autóinknál is tapasztaltam ilyet, de nem volt ennyire nagy az ingadozás. Hosszabb út után se ugrik meg, szépen ott marad max alatt. Vizet se fogyasztott egy év alatt semmit. Hőfok mérő szépen középen áll. Aránylag hamar bemelegszik dízel létére még télen is.
2. Havonta párszor minden előzmény és közreműködő tényező (hideg, meleg, szél, eső, üzem meleg motor, hideg motor, klíma) befolyása nélkül. Azt csinálja, hogy amikor kiveszem sebességből (mindegy hányadik sebességből) szépen beáll az alapjárat, lassításkor már amikor majdnem megállnék meghörren a motor kicsit megmozdul a fordulatszám mérő is, de csak épphogy. Olyan mintha sebességbe lenne és le akarna fulladni. Ez az egész pár pillanat műve és újra visszaáll az alapjáratra.Nem tudom mennyire volt érthető a dolog.
-
szumoo
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Hátsó ablaktörlő gumit keresek egy 2000-es 5ajtós Puntora.Nem feltétlen cserélném az egész lapátot, megelégszek a gumicserével is, csak nem tudom milyet és hol keressek...
Mit érdemes, mi az ajánlott?Előre is köszönöm a segítséget!
Sz.
-
j.bravo
addikt
válasz
.:Kristian:. #1810 üzenetére
Nem rossz!
-
zoo8800
veterán
válasz
j.bravo #1809 üzenetére
1800-2000 körül igencsak elkezd húzni, ha erre a dízeles hátbavágásra gondolsz, akkor ez megvan. Nem olyan finoman és lágyan jön meg benne az erő, mint pl. egy TSI-ben.
Vezettem a szívó és a turbós /10 lovas/ 1.4 Bravot is. Soha, de soha nem venném a szívót a T-Jet helyett....:Kristian:.
az enyém azért benyakal 0,8-1dl olajat 1000 km-en. Ennyit evett 55000-nél, és most is konstans ennyit eszik 120000-nél. -
Winne
nagyúr
-
zoo8800
veterán
válasz
j.bravo #1807 üzenetére
A T-Jet szereti a hasát
Hidegindítási gond előfordult már pár embernél, de alapetően egy igen jól sikerült motor, se a vezérléssel, se a gyújtással, se a vezérléssel nem szokott gond lenni. Egy Bravoban olyan 7,5-8 liter körül fogyaszt vegyesben, de ennél kevesebbet és többet is ki lehet hozni belőle. A Grande igencsak fürge lehet ezzel a motorral. -
j.bravo
addikt
válasz
Stylewars_kp #1800 üzenetére
Napi 2x 15 km (plusz a nem előre tervezett utak), ennek nagyobbik fele pálya, alapvetően benzinest keresnék, csak Alfa esetén akarnék TS meg JTS helyett inkább JTD-t.
Asszonynak 1.3-as, 75 lovas Grande Puntoja van, ezzel el lehet közlekedni jól, de jó volna egy picit (tényleg picit) mozgékonyabb.
Az 1.4-es T-Jetek és társaik mennyire javasolhatók avagy kerülendők? -
SLYM
veterán
nincs valami trükk arra, hogy ne csikorogjon a fék? most untam meg hallgatni, hogy többet van lehúzva az ablak
. egyébként volt már ilyen, ráadásul több autómon is, vadiúj féjtárcsa és betét esetén, ami azért elég érdekes
Új hozzászólás Aktív témák
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest