- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Bevezetés a wokok világába
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Nem emlékszem inetd bugra, de nem is tudom kizárni, hogy valaha volt.
A programot muszáj felkészíteni, hogy inetd-ből fusson, mert a standalone program maga nyitja a socketet, bindel, accept-eli a bejövő kapcsolatot, szóval maga intéz mindent, az inetd-s verziónál meg ugyanezt az inetd intézi, a programot úgy indítja, hogy a program szabványos kimenete és bemenete az inetd által megnyitott socket-hez van kötve. Teljesen más hálózati szempontból inetd alá dolgozni, mint gyalog progit írni.
Az 1024 alatti portokra rootként lehet csak bindelni, tehát a sima su -c és userként indítás nem kellene, hogy működjön...
Ha nagyon ultrabiztonságos cuccot akarsz, akkor virtualizáld a szolgáltatásokat, pl. user mode linux-szal.
-
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #6305 üzenetére
Például azért, mert a hup singalt el lehet fogni, nem kell kilépni, de lehet egy close/open párost végrehajtani a logfájlon, amitől a korábban átnevezett, move-olt logfilet elengedi a file descriptor és újrakreálja.
Na, lehet, nem vagyok világos, de ezzel a trükkel lehet szépen megcsinálni a veszteségmentes logolást.
-
bambano
titán
válasz
Danielson93 #6280 üzenetére
Két esetben van esélyed arra, hogy pár hét után ne töröld le undorodva a linuxodat:
1. nem akarsz többet játszani
2. hajlandó vagy sokat olvasni és konfigokat turkálni.Ha ezek rád nem teljesülnek, akkor mindenkinek, köztük magadnak is, megspórolsz egy halom kínlódást, ha maradsz az xp-nél.
-
bambano
titán
válasz
Danielson93 #6277 üzenetére
Microsoft windows xp.
-
bambano
titán
válasz
Atti1112 #6212 üzenetére
Amennyire én ismerem ezeket a dolgokat, vagy ip címed van vagy pppoe-t használsz. A két konfig dolgot egyszerre nem szokás kiadni.
pppoe-nél az ip címek nem feltétlenül követik a normális címzési rendszert, gyakorlatilag mindegy, melyik cím micsoda, a default router meg a ppp interfész szokott lenni. -
bambano
titán
válasz
#25954560 #6206 üzenetére
Azt, hogy hogyan drótozhatnád be, nem tudom, de a kernel parancssori paraméterek között van olyan, hogy a pci detektálási sorrendje fordított legyen és akkor fordítva fogja megtalálni. Lehet, hogy egy próbát megér.
Viszont ettől borulhat a hdd detektálási sorrend is, úgyhogy csak óvatosan.
-
bambano
titán
válasz
DarkByte #6082 üzenetére
"ha jól tudom a chroot -al ki lehet cserélni a gyökér fájlrendszert.": ez így elég pongyola. A gyökér fájlrendszert chroottal nem lehet lecserélni, egyes programok futtatási környezetében lehet máshova pakolni a /-t.
Pl. bind-et szoktak chroot-olva futtatni, összeraksz neki egy teljesen önálló rendszert pl. a /var/lib/bind/bindgyokere alá, és ide chrootolva indítod a bindet, akkor a bind azt fogja hinni, hogy itt van a /. Ettől még a gyökér marad, ahol volt, csak a bind hisz majd mást. Ennek valamennyi biztonsági célja van, de nem sok...
-
bambano
titán
a raid5 írása erősen proci igényes, ez lehet ok. de láttam már olyan gépet, amin ennek a sornak:
net.ipv4.tcp_window_scaling=0
a /etc/sysctl.conf-ba írásától (és reboot vagy sysctl -p) erősen megjavult a hálózati teljesítménye.
Ez főleg vistás klienseken vagy xp sp3-nál jöhet elő, a régebbi xp-kre nem volt jellemző.kérdés még, hogy szoftver vagy hardver raided van-e, mert egyes hw raidek igen hulladék módon működnek...
-
bambano
titán
Nem találtam latex fórumot, ezért itt kérdeznék:
Szószedetet szeretnék csinálni, ehhez kellene valami latexes eszköz. Vagyis írok egy fogalmat és hozzá tartozó magyarázatot, ezt a doksi végén, a fogalom szerint abc-be rendezve kellene megmutatni.Valaki ismer ilyet? tia
-
bambano
titán
válasz
dabadab #5904 üzenetére
Imho nem mondják első körben, hogy x év munka meg péz után első körben kihajítjuk a linuxot, hanem először kis helyet szorítunk a vistának, felrakjuk rá a lomot dualbootban, majd később, nicsak, senki nem linuxozik, akkor nem is kell már linux. Szépen kivitelezett meghátrálás, lehetőleg minimalizál presztízsveszteséggel.
De szerintem ne offoljunk itt, van most arra kéznél másik totyik
-
bambano
titán
válasz
delacct #5894 üzenetére
Ha elolvasod a cikket, az is kiderül, hogy legalább két súlyos hibát vagy disznóságot elkövettek, ami miatt végül ki kell dobni a linuxot.
Először is az egy marhaság, hogy azt hiszik, saját maguk, jószívűségből össze tudnak rakni egy olyan linux kiadást, amin más cégek, közösségek sokkal nagyobb létszámban dolgoznak.Másrészt meg minek fogadtak el egy olyan rendszert, aminek nem szabványos cuccai vannak. Ha voltak olyan lámerek, hogy hagyták, hogy az ms kirtükközze nem szabványos ie cuccokkal a linuxot a rendszerükből, akkor meg is érdemlik, hogy 8 millió euróért vistát kapjanak.
Itt se lóg ki a lóláb, mert az egész ló lóg ki...
-
bambano
titán
az könnyen lehet, hogy az alaplapi pata vezérlővel nem boldogul. Nekem több asus alaplapon sem hajtja meg a gyári linux a pata vezérlőt, még szerencse, hogy a satát igen.
Ha van egy pendrive-od, arra fel lehet rakni egy alap telepítő cuccot és akkor nem lesz ez a gondod.
-
bambano
titán
nekem edit menü, preferencers almenü, az feldob egy konfig ablakot
ott content gomb (felső sorban 3.), azon az oldalon az alsó harmadának tetején file types és manage. Ha pedig újat akarsz felvenni, akkor egyszerűen rá kell klikkelni az url-jére és rákérdez, hogy mit csináljon vele. -
bambano
titán
A debian install kernel ennyit szokott látni. Hogy miért nem került fel közben jobb, azt nem tudom.
Tegyél fel egy másik kernelt, ha az nem segít, keress a kernel listában olyan példányt, aminek a nevében szerepel a bigmem szó. Bár bigmem kernel csak 3.5G-nél több esetén szokott kelleni... -
bambano
titán
plz plz valaki súgja meg, hogy az a hálózati kártya (broadcomm netxtreme2), ami 2.6.18.6-ban bnx2 driverrel ment, a 2.6.24-ben milyen driverrel megy?
thx -
bambano
titán
lécci segítsetek. tudtok olyan ethernet interfészről, ami:
- valakinek már volt a kezében és használta
- egyszerűen beszerezhető (nem baj, ha pl. drága mm-ben)
- usb-re csatlakozik
- default debian kernel ismeri?thx
Szerk: előfordulhat, hogy ugyanez megfelel wifi-ben is.
-
bambano
titán
válasz
Anakin007 #5701 üzenetére
meg kellene nézni, hogy a ghostscript paraméterei között benne van-e, hogy lépjen ki, ha készen van.
régebben volt olyan gond, hogy ott maradt a gs> prompt.Próbáld ki, hogy telerakod a queue-t képpel, amikor megakad, akkor ps -ax|grep gs
és küldessz egy hup szingált a gs-nek. Ha ettől kinyomja a következő képet is, akkor ez a baja. -
bambano
titán
válasz
VladimirR #5696 üzenetére
Erre sok féle válasz lehet, környezettől függően.
Ha udev-et vagy hald-t vagy ilyeneket használ a kiadásod, akkor egyszerűbb mindent modulba.Egyébként szerintem root eszköz meghajtója, root filerendszer drivere meg elsődleges ethernet kártya drivere bele a kernelbe, a többi modulba. Én az initrd-s cuccokat nem szeretem, de most már túl nagy meló lenne kigyalulni a debianból. Sok lúd lustát győz
-
bambano
titán
két kérdés:
- valaki meg tudja mondani, nagyjából mennyi villanyt fogyaszt egy mostani korszerű szerver? (két proci, 8 mag, sok ram, két diszk)
- netezett már valaki nokia e51 telefonnal usb dróton keresztül? -
bambano
titán
-
bambano
titán
de minek az xv? a direct video miért nem jó?
meg a kérdés: buguntuban nincs gyárilag mplayer? vagy a debian multimedia szájtról nincs mplayer?debianban van lib kiszaglászó, lehet a buildhez szükséges csomagokat feltenni debianizált forrás fordításához.
egyébként pedig a configure szokta tesztelni a libeket.
-
bambano
titán
válasz
plaschil #5525 üzenetére
az awk használata egyes disztrókon elővigyázatosságot igényel, pl. debianon soha nem tudhatod, melyik (in)kompatibilis awk van fent. Ezért javaslom mindig kiírni, hogy melyiket akarod: gawk, nawk, mawk.
Mezőszeparátornak jobb lenne egy karaktert használni, akkor egyszerűbb lenne darabolni...
Azt, hogy van-e benne kérdéses sor, a grep "@@$1@@" autok.txt sorral lehetne megnézni.Hogy a $5 esetleg zéró, azt pl. a length($5) függvénnyel lehet megnézni.
-
bambano
titán
összeütöttem egy c progit, ami 2 milliárdig szitál, de több, mint 1G lett a végeredmény
az egy érdekes folyamat lenne, hogy betolok 1G adatot egy böngészőbe meg flashbe
Régebben volt egy iBCS2 projekt, amivel idegen oprendszerre írt cuccokat lehetett linuxon futtatni, hogy él-e még, az számomra kérdés. Viszont a grafikus felületben szerintem túl nagy különbség van, nem fog átjönni semmi.
-
bambano
titán
tudnátok valami egyszerű, linuxos progit (ha parancssori, az is jó), ami:
- felsorolja nekem adott határig az összes prímet
- adott nem prím számról megmondja a prímtényezős felbontásátthx.
-
bambano
titán
Ha a /proc-ba írtál és újraindítottad a gépet, akkor nem nyert, mert reboot után nem marad meg az a fajta konfig. Az ilyen "megmozdult az egér, rebootolok, hogy érvényesíteni lehessen" stílus egy má$ik világ.
Én linuxot csak akkor szoktam újraindítani, ha kernelt vagy libc-t cseréltem.
A window scaling-ot debianon a /etc/sysctl.conf-ba írt
net.ipv4.tcp_window_scaling=0
sorral lehet fixre konfigelni. -
bambano
titán
Nem állítom, hogy amit mondok, minden lassulásra csodaszer, de nekem a linuxos klienssel való sima http letöltés windowsos tűzfalon keresztül 50-60kbyte/secről felgyorsult olyan 17-18MByte/sec-re, amikor a linuxban kikapcsoltam a tcp window rescale opciót.
Ez egy új szabványos kiegészítése a hálózatnak, amit tapasztalataim szerint a windowsos szerverek nem igazán jól beszélnek. Korábban ezzel nem volt ilyen gond, mert a windowsok nem tudták, így a protokoll egyeztetési fázisban kikapcsolásra került.
-
bambano
titán
Ha nem akarsz nagy varázslatokat, akkor nem kell neked lvm.
Lvm akkor kell, ha folyamatosan, sok partícióval akarsz dolgozni/szórakozni/ismerkedni. Egyszerűbb setupoknál, főleg, ha korszerű az alaplap (pl. sata-ról bootol), akkor elég egy swap meg egy root partíció ahhoz, hogy az első kezdeti linuxos lépéseket megtedd.Gyökér partíciód (helyesen: root partíció) úgy lesz, ha az lvm konfigurációt ráiratod a diszkre, majd az lvm területre létrehozol egy lvm logikai kötetet, azon pedig a root partíciót (attól root valami, hogy a /-be csatolódik (mountolódik). De én teljesen kihagynám az lvm-et első nekifutásra.
-
bambano
titán
válasz
Józsibácsi #5168 üzenetére
Ha azt akarod, hogy bootolás után a saját neved alatt fusson egy program, akkor szerintem erre a crond alkalmas.
A cron tud olyat, hogy @reboot időmeghatározás, ezzel crontab-ba rakva a progit, szerintem indítani lehet screen-t. -
bambano
titán
Valaki súgjon pls: usb pendrive-ra felrakom syslinux-szal meg a többivel a debian telepítőt úgy, ahogy a doksiban le van írva. Bootoláskor megjelenik először egy mbr felirat, majd egy 1fa: felirat. Ez mi? Csak személyes tapasztalat és megoldás érdekel, a weben mindenfélét találni erről, aminek a fele sem igaz.
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #5096 üzenetére
Nem értem, mit szenvedtek állandóan ezzel a 3.5G problémával...
cat /proc/meminfo
MemTotal: 4150532 kBcat /proc/version
Linux version 2.6.23-1-686-bigmem (Debian 2.6.23-2) (maks@debian.org) (gcc version 4.1.3 20071209 (prerelease) (Debian 4.1.2-18)) #1 SMP Fri Dec 21 14:39:17 UTC 2007Az nagy erőltetés, hogy bigmemre fordított 32 bites kernelt raksz fel?
-
bambano
titán
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
"támogatja valamelyik a kétmagot?": akkoriban, amikor sokan még a csattogós lepkét tologatták, David S. Miller 35 processzoros SGI-n fejlesztette a linux kernelt.
Azután pár évre rá, amikor az Intelnek hirtelen fontos lett a linux, lerakott Ingo szobájába egy 8 procis gépet 8G rammal...
Én meg kis pont vagyok, nekem csak olyan szerver jutott, amiben két négymagos xeon proci meg 16g ram van... igaz, ebből kettő
A két mag az nem nagyon fogja megakasztani...
Az már csak a linuxos sztorik közé tartozik, hogy Ingo első megoldandó problémája az volt, hogy nem fért ki 8 pingvin egy sorba
-
bambano
titán
pliz help: az az usb-s hsdpa modem, amit mostanában a tmobil nyom akciós előfizetéssel, működik linuxon?
kép -
bambano
titán
válasz
Forest_roby #5064 üzenetére
Melyik amd-s alaplapokon melyik apic dolgokat? Mihez képest újabb kernel?
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #5056 üzenetére
pae eredetileg, és bigmem opciót kell fordítani a kernelbe.
Linux version 2.6.23-1-686-bigmem (Debian 2.6.23-2) (maks@debian.org) (gcc version 4.1.3 20071209 (prerelease) (Debian 4.1.2-18)) #1 SMP Fri Dec 21 14:39:17 UTC 2007cat /proc/meminfo
MemTotal: 4150532 kB
MemFree: 3107256 kB
Buffers: 50288 kB -
bambano
titán
régebben az nfs szerverek a root uiddal érkező kéréseket biztonsági okból átmappelték egy másik uid-ra, magyarul a távoli gép rootja a szerveren csak mezei user joggal garázdálkodhatott. root squash stringre keress rá a manualokban, nem tudom, manapság is divat-e ez még.
-
bambano
titán
Ez nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy windows gdi nyomtató, ami azt jelenti, hogy lebutították a nyomtatóban levő elektronikát és a nyomtatási feladatok egy részét a pc processozra veszi át a windowsos driveren keresztül.
Ha ez igaz, akkor ez a nyomtató nem fog linux alatt működni.
Ha pedig nem gdi printer, akkor meg kell próbálni egy egyszerűbb hp postscript és/vagy hp pcl5 nyomtató drivert felrakni és azzal meghajtani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Elemlámpa, zseblámpa
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Építő/felújító topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest