És még nagyon sokan mások is örülnek neki, mert egy baromság volt. Semmi köze a haza védelméhez, az asszonyok, gyerekek, öregek és lakosság, a család védelméhez vagy a fegyelem megtanulásához, a férfivá váláshoz, egyszerűen a retkes rendszerbe való fiatalok becsicskítására szolgált és agymosásra meg az ott lévő pszichopaták élhették ki magukat. Ott csak azt tanultad meg hogyan sumákold ki a rendszert életed végéig. Ha lett volna töke ennek a hibbant országnak megszüntetik a rendszerváltással együtt. Azt az irgalmatlan pénzt amit a totál felesleges sorkatonaságra pazaroltak mind a hivatásosokra lehetett volna költeni, de nem, nekünk muszáj volt várni vele 2004-ig...
Biztos vagyok benne, hogy az idegrendszerileg meggyengült emberek és az alkoholisták vagy dohányosok száma is kevesebb lenne ma, ha 15 évvel korábban megszüntetik ezt az emberiség ellen elkövetett bűncselekményt. Mekkora károkat okozott az ott lévő fiataloknak ez a rendszer és ezek utána a saját gyerekeikre hogyan vetültek ki. Legszívesebben pofánverném amikor az öregek azzal jönnek mennyire jó volt meg mennyire hiányzik ez a fiataloknak. Aztán elmesélik ugyanazt az 5 darab sztorit ami esetleg vicces volt benne, a 6-24 hónap többi szenvedéséről meg marha nagy kussban vannak. Meg arról is, hogy hajrá akkor menj vissza önkéntesnek, ha annyira tetszett. Ugye, hogy nem akarnak.
Végig lehet nézni milyen "férfiak" lettek ők hiába voltak sorkatonaságban. Volt szerencsém ilyenekkel együtt dolgozni. Semmivel sem különbek emberileg a mai Y, Z, A generációnál, csak megtanulták hogyan kell hihetően hazudni meg elnyomni mindent magukban, hogy utána 40 évig vedelve a szerzett frusztrációban elnyomják a családjukat.
Jól mutatja az emberiség mennyire távol van még a felvilágosulástól, hogy a mai napig nem nyomor országokban is van még sorkatonaság, holott alapvető emberi jogokat tapos az egész kb. Hiába van fejlett országban, attól mert valami szebb meg felszereltebb alapjaiban ugyanaz a fos, mint ami itt volt a keleti blokkban.
Szerencsére közeledve a 40-hez kiszámolható, hogy már én is kimaradtam belőle, de mivel pont akkor voltam középiskolás egy gépészeti iskolában pont akkor a munkájuktól megszabadult oktatók vagy nem tudom minek hívták őket lettek felvéve iskolákhoz, hozzánk kettő is, az egyik testnevelés tanárnak a másik meg gépész és hegesztő oktatónak. Valami elképesztő mekkora egy bunkó tróger mocsok ember volt mindkettő, bűzlött róluk messziről, hogy a katonaságnál voltak. Ki is lettek rugdalva pár év után, valószínű a tantestülettel is ilyenek voltak aztán nem bírták elviselni őket. Utána meg kezdőként dolgozhattam együtt ilyenekkel első időszakban, csodálatos volt, vagy nem.