Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62024) sb válasza Pista0001 (#62001) üzenetére


sb
veterán

Szvsz jóval nagyobb a különbség a gyakorlatban.
Több tényezőtől is függ:
1. Az APU-k a monolit felépítés miatt kevesebbet fogyasztanak, terheléstől függően 5-15W lehet kb.
2. Az Idle különbség nem sok, de ez a gyári defaultra vonatkozik, Ryzennél ugye szinte alap az IF/ram(/SoC) tuning, szinte senki nem alapon használja, hanem feltolja amennyire optimális, az idle és light load terheléseknél is eléggé meglöki a fogyasztást, inkább a 10-15W tartományba ugrik komoly terhelés nélkül is. És itt is a chipletes felépítésnél ugrik jóval nagyobbat.
3. A dvga-k között is nagyobb lehet a különbség, nagyon modellfüggő, hogy 5-15W között mennyit kér pl. idle. Ugyanaz a típus, de más modell és rögtön ugrik a dolog.
4. Ha van extra, pl. a több kijelző ilyen, az is számít. több kijelzőnél AMD-nél 10+ éves hagyomány, hogy maxra ugrik a vram freki. Az dvga-n szintén alapból +15-25W.

Nekem a 2700+RX470 simán 60W körül ment idle-ben. Light load, ami tényleg csak 0.5-1%, pl. annyi elég, hogy nyitva vannak az ablakok, pl. Firefox, háttérben, még csak nem is előtérben és ez felugrott 70-80W közé. Ha valamit kattintgatsz, csinálsz kb. ugyanez. Persze ez a fentiekkel együtt, if/ram tuning, valami agresszívabb (nem power saver) energiaséma... tehát egy átlagos konfig.
Alap if/ram freki 5-10W-ot levesz, power saver még pár Watt, 45W körül idle simán megvolt a tesztekben is kb. látható/elérhető érték de a gyakorlatban kevesen használják így. Inkább a fenti beállításokkal fut. És még erre jöhet rá egy többmonitoros extra.

Ezzel szemben az 5600G (jóval nagyobb) if/ram tuning mellett is 40W körül van ugyanebben a felállásban idle-ben. Power saver séma meg 30-35W közöttre leviszi. Light terhelésen is elvan 50W alatt. Tuning nélkül erre nem emlékszem mennyit mértem, olyan sokat nem jelent, de ott már 30W alatt lehet szvsz idle-ben. (A paneltápos 4650G-m már inkább a 20W-hoz van közel emlékeim szerint.)

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.