Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24151) forum_user válasza JHC (#24150) üzenetére


forum_user
tag

Köszönöm, kipróbálom. és akkor így nem kell a Shutdown /s paranccsal sem leállítani a gépet?

(#24152) King Unique válasza forum_user (#24151) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen ki kell próbálni és akkor kiderül, hogy bekapcsolt ErP Ready mellett mi történik a Windows 10 leállítása és egyben a PC kikapcsolása után, elég-e esetedben önmagában azt beállítani vagy sem.
Normál esetben bekapcsolt gyorsindítás melletti leállítás után is kikapcsolnak a csatlakoztatva hagyott 2,5"-os külső merevlemezek és nem villog rajtuk az állapotjelző LED, mint már le lett írva előzőleg. Vagyis eddig sem feltétlen kellett a shutdown /s parancs használata, meg a Windows 10 teljes leállításához amúgy sem feltétlen, mivel a Shift + leállítás / gyorsindítás kikapcsolása / egyéb módszerrel is megoldható.
Mivel ez nem kimondottan külső merevlemez, hanem inkább adott hardverkonfiguráció és operációs rendszer specifikus, ezért az esetleges továbbiakat értelemszerűen azon téma topikjainak valamelyikében kellene fejtegetni, azaz vagy a megfelelő alaplapos topikban, vagy a Windows 10 topikban.

[ Szerkesztve ]

(#24153) forum_user válasza JHC (#24150) üzenetére


forum_user
tag

Az ErP-t Disabled-re kell tenni
[link]
, de nekem csak a Shutdown /s paranccsal való leállítás oldja meg a helyzetet. :)

[ Szerkesztve ]

(#24155) JHC válasza forum_user (#24153) üzenetére


JHC
tag

Amit az Asus oldala ír az egy zagyvaság. Egyébként nálam pl. 4 alaplapnál is Enabled lenne a jó beállítás. Ezt onnan tudom, hogy ilyenkor a hálókártya ledjei is kialszanak. Aztán nekem régi Gigabyte alapjaimon volt port csoportonként jumper, hogy honnan kapjon tápot az USB port, konkrétan az alaplap tápellátásáról, vagy ha elég erős a táp, akkor a táp 5Vsb-ről. Ha az 5Vsb-ről kap tápot akkor mindig fesz alatt lesz a port amíg a tápegység áram alatt van.

(#24156) junkpod


junkpod
nagyúr

Sziasztok! NAS-hoz szeretnék külső merevlemezt venni biztonsági mentésekhez.

Jelenleg egy 2x2TB WD RED lemezes NAS üzemel otthon, egyik lemez már legalább 4+ éves, másik 2+, nem mennek 24-ben mert automatikusan alszanak, illetve éjszakár mindig leállítom a NAS-t. Viszont volt már régebben sima PC-ben winyó halál miatti adatvesztésem, így egy külső vinyóra mentegetem rendszeresen a fontos adatokat, ez jelenleg egy 500GB laptop HDD külső tokban. Ezt szeretném egy legalább 2TB külső egységre cserélni.

Milyet és honnan vegyek?
- SDD/HDD?
- nagyon ritka használat, jellemzően statikus biztonsági mentés tárolás
- USB 3.0 van a NAS-on.
- inkább lassabb, de tartósabb legyen.
- legalább 2TB

Előre is kösz az ajánlásokat, szakmai tapasztalatokat!

Box's don't touch!

(#24157) King Unique válasza junkpod (#24156) üzenetére


King Unique
titán

"ez jelenleg egy 500GB laptop HDD külső tokban. Ezt szeretném egy legalább 2TB külső egységre cserélni."

Akkor elvileg adott a lehetőség abba a 2,5"-os külső házba a jelenlegi 500 GB-os helyett egy 2 TB-os HDD-t venni és tenni, ahol a belső merevlemezek vásárlása a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topik témája. Ha másik 2,5"-os külső ház is kellene a meglévő helyett, akkor azzal a témával pedig a "Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja" foglalkozik, előbbinél és utóbbinál is van téma összefoglaló benne konkrét példákkal, stb.

A jelen topik a gyárilag készre szerelt 2,5"-os és 3,5"-os külső merevlemezekkel és a külső merevlemezeket érintő általános kérdésekkel foglalkozik, ahol ha gyárilag készre szerelt 2,5"-os vagy 3,5"-os külső merevlemez kell, akkor az imént linkelt példák mellett azokra is vannak további konkrét példák az itteni téma összefoglalóban.

Ha esetleg inkább külső SSD kellene, akkor lásd a fórum cikkjeit a témában, valamint a "Milyen SSD-t vegyek?" topikot, az ott lévő ezen és egyéb példákat.

[ Szerkesztve ]

(#24158) junkpod válasza King Unique (#24157) üzenetére


junkpod
nagyúr

Köszönöm a részletes választ!
A régi kisvinyót nem bántanám, jó az úgy ahogy van. Azonnal használatra kész háttértárat szeretnék venni ami optimális hosszú távú tárolásra. Részemről mindgey, hogy hány collos vagy SSD/HDD, mert nem tudom melyik a tartósabb, biztonságosabb. Tapasztalton alapuló tanácsot kerestem.
(nézem a linkeket amiket beszúrtál.)

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#24159) junkpod válasza King Unique (#24157) üzenetére


junkpod
nagyúr

(közben lejárt a szerk. idő...)
Jópofák ezek az ár összehasonlító oldalak, a gyűjtő oldalon X Ft árat írnak, a termék oldalon boltokkal már x+15% -ról indulnak, ha már a boltra is rákattintasz már x+25%-nál tartok... :Y )

Lőttem egy listát (a színek mindegy nekem, meg árban sincs szerepük), ezek közül melyiket NE válaszzam szerinted?

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#24160) King Unique válasza junkpod (#24159) üzenetére


King Unique
titán

Az ADATA kínálatában a HD650 sorozatnál az ütésállóság, a HD710 Pro sorozatnál pedig az ütés- és vízálló kivitel, valamint a különféle hatásokat (rázkódást, ütődést, zuhanást, meghajtóhibát) érzékelő beépített szenzor (Shock Sensor) a fő erősség. A HV300 sorozatot, annak külső burkolatát viszont nem a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás jellemzi, hanem pl. az 1-2 TB-os modelleknél a slim dizájn, valamint ugyancsak rendelkezik az előbb említett szenzorral (Shock Sensor). A külső házakban lévő belső HDD viszont tárolókapacitástól függően rendszerint ugyanaz szokott lenni, vagyis olyan téren nem nagyon szokott különbség lenni. Továbbá mindegyik 2,5"-os ADATA külső merevlemezen USB 3.0 Micro-B típusú / típusú fizikai interfész van, valamint a gyártói garancia is általánosan 3 év, továbbá a gyártó által mellékelt szoftvercsomag is eleve hasonló / ugyanaz.
Tehát az említett sorozatoknál, azok 2 TB-os modelljeinél leginkább csak a külső burkolat, annak anyaga, dizájnja és színe - bár mindegyiknél adott a többféle szín - , valamint az egyes külső hatásokkal szembeni ellenállása a fő különbség.

Értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, azaz jelen esetben pl. ütésálló / ütés- és vízálló beépített szenzorral / slim kivitelű beépített szenzorral, majd attól függően választani a linkelt modellek vagy akár egyéb típusok közül.

[ Szerkesztve ]

(#24161) junkpod válasza King Unique (#24160) üzenetére


junkpod
nagyúr

Köszönöm. Nekem a leghosszabb élettartam a fontos. Dizájn mindegy, egy szekrényben fog pihenni két rsync között.

Box's don't touch!

(#24162) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Ha valakit érdekel, az ADATA külső 2.5"-es vinyóiban rendes SATA-s merevlemez van belül. Ez nem magától értetődő, a WD pl. a Passportokba szeret eleve USB csatolósat rakni. Volt egy HD830-asom, amiben megpusztult a vinyó (bad sector), és mivel nem nagyon lehet már ilyet kapni, vettem helyette egy HD710-est. Csak annak ugye sokkal karcsúbb a burkolata. Felmerült bennem az ötlet, hogy nem lehetne-e átpakolni az üresen álló házba. Mint kiderült, de. Videó a HD710 szétkapásáról (a 830-asról nincs, de még annál is egyszerűbb, csak a leragasztózott gumicsíkokat kell felfeszegetni, meg 4 csavart kicsavarni). Így lett egy házibarkács HD830-am. :)

Azt viszont nem értem miért pont ezt a csúcsmodellt szűnteti meg az ADATA. Ennek ellenére most szarásig van tömve a kínálat belőle, pedig amíg még fent volt a gyártói oldalon (már halott a link), addig összesen 1 db helyen lehetett kapni, de ott is csak elméletben.

(#24163) Dr. Akula válasza King Unique (#24160) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"bár mindegyiknél adott a többféle szín"

Ebben nem vagyok biztos, a HD830-asnál és a HD710-esnél az 5 terásból csak feketét lehet kapni. Valószínűbb hogy ez inkább színkódolás, hogy a boltban könnyen felismerhető legyen melyik milyen méretű.

(#24164) King Unique válasza Dr. Akula (#24162) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem újdonság, többször ki lett már tárgyalva itt, hogy a Toshiba és a WD 2,5"-os külső merevlemezek szoktak integrált USB-sek lenni, ellenben a többi gyártó esetében rendszerint standard SATA HDD + különálló SATA-USB adapter megoldás van (példa). De azért köszönjük az információt!

Valóban érdekes, hogy az ADATA kínálatában a külsőleg extra strapabíró HD830 sorozat már nem található meg, ahol hacsak nem valamilyen átmeneti módosításról van szó, akkor ezek szerint elvileg tényleg megszűnik / megszűnt.

"Felmerült bennem az ötlet, hogy nem lehetne-e átpakolni az üresen álló házba.
Így lett egy házibarkács HD830-am"

Azok (HD710 Pro, HD830) gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, amelyeknek a házilagos szétszerelése és a külső házban lévő merevlemez cseréje eleve garanciavesztéssel járhat!
Az ADATA külső merevlemezekre 3 éves gyártói garancia van, ahol ha gond van az eszközzel illetve a külső házban lévő merevlemezzel, akkor értelemszerűen adja magát a garanciális csere lehetősége. A "házi barkácsolásnak" akkor lehet értelme, ha pl. már lejárt a 3 éves gyártói garancia, vagy a garanciális csere helyett olyan adatmentés a cél, ami az eszköz szétszerelését igényli.

"bár mindegyiknél adott a többféle szín"
Ebben nem vagyok biztos, a HD830-asnál és a HD710-esnél az 5 terásból csak feketét lehet kapni"

Azokban a hozzászólásokban a HD710 Pro mellett más sorozatú (HD650, HV300) ADATA külső merevlemezekről is volt szó, meg nem 5 TB-os, hanem 2 TB-os modellekről, amelyeknél eleve adott a színválaszték (többféle szín), vagyis azoknál nyilván helytálló azon kijelentés.

[ Szerkesztve ]

(#24165) junkpod válasza Dr. Akula (#24162) üzenetére


junkpod
nagyúr

Ez előny vagy hátrány? Standard winyó+usbcsatolós ház usb-vel kötve a "bármire" vagy integrált usb-s winyó + ház usb-vel kötve a "bármire". Mi a különbség?

Box's don't touch!

(#24166) King Unique válasza junkpod (#24165) üzenetére


King Unique
titán

Hát például az a különbség, hogy az integrált USB-s merevlemezt alapesetben nem lehet másik külső házba vagy a PC-be téve SATA-n csatlakoztatni, max. esetleg pl. ilyen tákolás után. Valamint ha erős feszegetés hatására a PCB-ről leválik az integrált USB-aljzat (példa), akkor az szívás és nem lehet utána a HDD-t egyszerűen csak másik USB-s külső házba tenni, mint egy standard SATA csatolófelületű belső HDD + különálló SATA-USB adapter megoldásnál (példa). A különálló SATA-USB átalakító adapter megspórolásával viszont valamelyest csökkenthető az integrált USB-s 2,5"-os külső merevlemez hosszmérete (és akár még az áramfelvétele is), de ez rendszerint nem olyan számottevő, meg hogy kellőképpen ellensúlyozza az előbbieket.
Az előbb leírtakból tehát logikusan következik, hogy egy 2,5"-os külső merevlemeznél az integrált USB-s kivitel inkább hátrány lehet, mintsem előny. Mármint felhasználói szempontból az előbb leírtak miatt, ellenben a gyártóknak nyilván előnyös, ha a külső házban lévő belső HDD-t nem lehet máshol SATA-n csatlakoztatva használni és az utóbbihoz ezáltal eleve egy másik belső HDD-t kell vásárolni. + Ha a különálló SATA-USB átalakító adapter kiiktatásával esetleg a gyártás összköltségét is lehet valamelyest csökkenteni az integrált USB-s megoldásnál, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#24167) IreN!CuS


IreN!CuS
őstag

Sziasztok,

Nekiugrottam az összefoglalónak, de elvesztem benne olyan sok az info.
Amióta megvan a gyerek feleségemnek köszönhetően durván megnőtt a tárhelyfogyasztás - tehát keresek olyan 2-4 TB közötti külső vinyot aminek egyetlen célja, hogy tárolja a rengetek képet és videót.
Minél megbízhatóbb és minél több a gari annál jobb.
Van bármilyen ajánlott márka/típus vagy nagyjából egykaptafa az egész ilyen feltételek mellett?

Köszi.

[ Szerkesztve ]

Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"

(#24168) junkpod válasza King Unique (#24166) üzenetére


junkpod
nagyúr

Végül vettem egy ATA HV300-ast. Viszont van vele egy kis rossz érzésem, első ránézésre olyan mintha a burkolat illesztésnél körben feszegetés jelei lennének. Megnéztem SMART-ot és ezt írja ki: (a load cycle value, hogy lehet 941 egy vadi új vinyó esetén, és a start/stop 118?
Nyugtassatok meg, hogy nem egy visszaküldött egységet kaptam!

*** DiskCheckup V3.5 Build: 1002 Report ***

SysInfo DLL Version:                                                  SysInfo v2.3 Build: 1000
Time of export:                                                       16:49:02 17-aug.-2022

Device information:                                                   
   Device ID:                                                         1
   Interface:                                                         USB
   Device Capacity:                                                   1907726 MB
   Serial Number:                                                     WDZW36PS
   Model Number:                                                      ST2000LM007-1R8174

SMART ATTRIBUTES:
 ID    Description                             Status        Value         Worst         Threshold     Raw Value     TEC                 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1    Raw Read Error Rate                     OK            59            49            6             139502162     N/A                 
  3    Spin Up Time                            OK            100           100           0             0             N/A                 
  4    Start/Stop Count                        OK            100           100           20            118           N/A                 
  5    Reallocated Sector Count                OK            63            63            36            1019          N/A                 
  7    Seek Error Rate                         OK            66            60            45            4278141       N/A                 
  9    Power On Time                           OK            100           100           0             197834783588574    N/A                 
 10    Spin Retry Count                        OK            100           100           97            0             N/A                 
 12    Power Cycle Count                       OK            100           100           20            43            N/A                 
184    End-to-End error                        OK            100           100           99            0             N/A                 
187    Reported Uncorrectable Errors           OK            1             1             0             108           N/A                 
188    Command Timeout                         OK            100           97            0             73015558161    N/A                 
189    High Fly Writes                         OK            100           100           0             0             N/A                 
190    Temperature Difference from 100         OK            70            55            40            505020446     N/A                 
191    G-sense Error Rate                      OK            100           100           0             0             N/A                 
192    Power off Retract Count                 OK            100           100           0             20            N/A                 
193    Load Cycle Count                        OK            100           100           0             941           N/A                 
194    Temperature                             OK            30            45            0             30 C          N/A                 
197    Current Pending Sector Count            OK            100           100           0             16            N/A                 
198    Uncorrectable Sector Count              OK            100           100           0             16            N/A                 
199    UltraDMA CRC Error Count                OK            200           200           0             0             N/A                 
240    Head flying hours                       OK            100           253           0             188403035406449    N/A                 
241    Total LBAs Written                      OK            100           253           0             2883349437    N/A                 
242    Total LBAs Read                         OK            100           253           0             2627335031    N/A                 
254    Free Fall Protection                    OK            100           100           0             0             N/A                 

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#24169) junkpod válasza junkpod (#24168) üzenetére


junkpod
nagyúr

Ezek pedig a fotók a tok széléről.

Box's don't touch!

(#24170) King Unique válasza IreN!CuS (#24167) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalót, akkor ott az "Ár, vásárlási szempontok" fejezeten belül vannak konkrét példák, valamint le van írva, hogyan kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Mert ugye az egy dolog, hogy "2-4 TB közötti" kell, ellenben az nem derült ki a leírtakból, hogy pl. 2,5"-os vagy 3,5"-os fizikai méretformátumú, gyárilag készre szerelt vagy külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás, mennyi / mekkora a vásárlásra szánt anyagi keret, aztán a 2 TB vs. 4 TB kérdést is célszerű fixen eldönteni, stb.

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában meg többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, lásd egy másik esetnél leírtakat.

(#24171) King Unique válasza junkpod (#24168) üzenetére


King Unique
titán

Egy vadonatújan vásárolt külső merevlemeznél normál esetben az üzemidőre vonatkozóan 0-s értékek vannak a S.M.A.R.T.-ban, bár olyan előfordulhat, hogy gyári tesztelés miatt van pár-néhány indulás / leállás, fejparkolás, esetleg 1-2 óra üzemidő, stb. Viszont a 118 db felpörgés és leállás, valamint a 941 db fejparkolás nem feltétlen arra utal, hogy csak tesztelési céllal lett kipróbálva a gyárban. Aztán pl.a 9-es attribútum értéke, azaz a bekapcsolva töltött idő, valamint a 241-es és 242-es, azaz az összes írt és összes olvasott adatmennyiség is árulkodó lehet, bár a gyártóspecifikus értékekből nem feltétlen egyértelmű melyik pontosan mennyi. Az 5-ös, a tartalék területre áthelyezett 1019 db szektor , valamint a 197-es és 198-as, azaz a függőben lévő és javítatlan 16 - 16 db szektor viszont nagyon is árulkodó, illetve nem éppen normális egy vadonatúj külső merevlemeznél, ami normál esetben nyilván hibátlan állapotú kellene legyen. :Y
Esetleg Windowson a HDS programmal nincs lehetőség átmenetileg megtekinteni, annak "áttekintés" és "S.M.A.R.T." ablakáról decimális adatmentővel screenshotokat betenni?

Egy vadonatújan vásárolt külső merevlemez burkolatán normál esetben gyári állapotban nincsenek külsérelmi nyomok, kivéve ha esetleg gyárilag selejtes olyan szempontból a termék. Vagy akkor, ha a vásárlóhoz történő kiszállítás közben esetleg leejtették a csomagot, de akkor a külső házban lévő HDD kondícióján is látszani szokott (pl. gyenge / hibás szektorok), ami a jelen esetnél pont látszik is a S.M.A.R.T. alapján. Vagy akkor, amit magad is írtál, ha egy másik vásárló által már kipróbált és visszaküldött termék, ahol a másik vásárló nem rendeltetésszerű használata okozta a külsérelmi nyomokat.
A mellékelt képeken látszik, hogy van pár "apróság", de azok alapján nem feltétlen egyértelmű, hogy az utóbbi történt-e, vagy pedig az előbbiről van szó.

A csomagoláson, a termék dobozán nem volt felbontásra utaló nyom? :F

Ha a külső merevlemez kicsomagolása és az első használatvétele után már az első pontban említett szektorhibás állapot fogadott, nem te okoztad nem rendeltetésszerű használattal (pl. leejtés, rázkódás), akkor egyértelmű a garanciális csere, vagy online rendelésnél 14 napig az indoklás nélküli elállás a vásárlástól.
Az utóbbi hozzászólásban mellékelt HDS screenhot alapján pedig pláne egyértelmű. :(

Tehát ST2000LM007 HDD van 2 TB-os ADATA HV300 külső merevlemezben, vagy éppen olyan HDD-vel szereltet sikerült kifogni, ami a Segatae Mobile HDD sorozatának 2 TB-os standard modellje. Ami amúgy SMR eljárást használ és emiatt írásnál belassulásra hajlamos, de az manapság kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD-t érinti, valamint nem minden esetben jelentkezik azonnal és drasztikus mértékben, amiről már volt szó itt.

[ Szerkesztve ]

(#24172) junkpod válasza King Unique (#24171) üzenetére


junkpod
nagyúr

Jajj! :Y



A laptopom 3 éves egységére 19 napot ír...eztvalaki fél éven át használta... visszaviszem, ez hihetetlen...

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#24173) junkpod válasza junkpod (#24172) üzenetére


junkpod
nagyúr

ADATA warranty info:

Your product[1L4623525997] is under warranty until:2025-02-28. Thank you for your inquiry.Your product is protected by a 3 year limited warranty from the purchase date on your product invoice or receipt. Please keep your invoice/receipt for your possible future warranty claim

Mintha valaki már regisztrálta volna 2022.02.28-án...

Box's don't touch!

(#24174) King Unique válasza junkpod (#24173) üzenetére


King Unique
titán

Ez ügyben elsődlegesen a "Garancia kérdés, fogyasztóvédelem" topikban javasolt érdeklődni, bár esélyes, mivel az idézett szöveg is írja, hogy a számlán vagy nyugtán szereplő vásárlás dátumától számítva indul a 3 éves gyártói garancia.
Vagyis akkor újabb ok lehet a garanciális cserére, vagy ez esetben inkább a vásárlástól történő elállásra, ahol az utóbbira belföldi online rendelésnél a vásárlást követő 14 napig van lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#24175) IreN!CuS válasza King Unique (#24170) üzenetére


IreN!CuS
őstag

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
2,5 / 2-4TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Egybeépített verziót szeretnék.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá ?
Nem - Nem elsődleges szempont
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.) ?
Win10 fotók videók mentése/tárolása a cél.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
20-30k között ha ez nagyon messze van emelhető
6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben
?

[ Szerkesztve ]

Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"

(#24176) King Unique válasza IreN!CuS (#24175) üzenetére


King Unique
titán

Akkor lásd pl. az ebben és ebben a válaszban leírt egyszerűbb, alapszintű (basic) modelleket. Valamint konkrét árakkal az alábbi blogbejegyzésben lévő 2 TB-os modelleket, mivel a megadott 20-30 ezres anyagi keretbe jelenleg max. 2 TB-os 2,5"-os külső merevlemez férhet bele a hazai webáruházak árai alapján, a 4 TB-os modellek eleve drágábbak.

(#24177) junkpod válasza King Unique (#24174) üzenetére


junkpod
nagyúr

Persze, intézem. Csak meglepő, hogy nem egy tegnap alapított zug boltban vettem és ilyen előfordulhat...
Amúgy milyen vinyók szoktak lenni az ADATA termékekben? Ebben a HD Sentinel szerint egy Seagate gyártmány van.

Box's don't touch!

(#24178) IreN!CuS válasza King Unique (#24176) üzenetére


IreN!CuS
őstag

Köszi az ajánlásokat - átnézem biztos segíteni fog :)

Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"

(#24180) King Unique válasza junkpod (#24177) üzenetére


King Unique
titán

Azon gyártók akik saját maguk nem gyártanak belső merevlemezt (pl. ADATA), azok érelemszerűen a nagy merevlemezgyártók (Seagate, Toshiba, WD) belső merevlemezeit használják a külső merevlemezeikben, ami függhet a tárolókapacitástól is. Például az 1 TB-os ADATA HV300 előfordulhat Seagate és Toshiba, a 2 TB-os ugye Seagate és akár szintén Toshiba, a 4 TB-os pedig WD belső merevlemezzel. De az sem fix, hogy az 1-2 TB-os modellek vagy Seagate vagy Toshiba belsősek, mert pl. a HV320 sorozatnál az 1 TB-os és 2 TB-os modellek is WD belső merevlemezzel vannak szerelve a linkelt tesztek alapján.
Vagyis az ADATA esetében is rendszerint totál lutri, hogy mikor éppen milyen belső merevlemezt rak a gyártó a külső házba, nem feltétlen lehet minden esetben előre fixen megmondani. + Az előbb linkelt termékbemutató tesztekben lévő információk sincsenek feltétlen kőbe vésve, lehet egy X hónappal / évvel későbbiben már másfajta belső merevlemezzel lenne szerelve ugyanaz a külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#24181) Zsokker


Zsokker
csendes tag

Sziasztok!
HDD-t szeretnék venni. Annyi célja lenne hogy különböző képeket, videókat raknék rá, szóval írási sebesség annyira nem számit, inkább az, hogy egy megbizható HDD-m legyen, amin 5-10 év mulva is meg tudok nyitni valamit.
Adata HDD-ket néztem, va vélemény melyik szériából érdemes szemezgetni ?

(#24182) King Unique válasza Zsokker (#24181) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég más hasonló kérdéseire adott válaszokban leírtakat. Ahol nyilván pontosítani kellene, hogy milyen külső merevlemez kell és az alapján választani a megadott vagy egyéb 2,5"-os - ha az ADATA említése alapján feltételezhetően olyan méretformátumú kell - sorozatok, modellek közül.
A hosszú idejű és biztonságos adattárolás nem feltétlen úgy értendő, hogy veszünk 1 db külső merevlemezt és az az általánosan jellemző 2-3 éves gyártói garancia mellett 5-10-20 évig biztosan hiba nélkül fog működni és addig biztosan olvashatók lesznek a rajta lévő adatok, lásd a linkelt másik esetnél leírtakat, valamint egy másik topik nyitó hozzászólását.

[ Szerkesztve ]

(#24183) Zsokker válasza King Unique (#24182) üzenetére


Zsokker
csendes tag

Köszi a választ, ugyanez lett volna nekem is a célom, mint egy korábbi felhasználónak, egy sima egyszerű adattárolás. 2,5""-os HDD-ket néztem ki, user felhasználónak az tűnt a legmegbízhatóbbnak.
Az itt olvasottak alapján viszont inkább mélyebben beleásom magam a témába.

(#24184) tomp


tomp
félisten

Beszereztem egy Seagate OneTouch 5TB-os modellt.
A 4TB-os modellhez hasonlóan ez is exFAT fájlrendszerrel van ellátva.
A másiknál is már írtam, hogy exFAT esetén lassú az írás, NTFS-el gyors.
Most teljesen szűz állapotban futtattam CDM tesztet.
Tökéletesen mutatja a teszt is!
Az írás lassú!
exFAT:

NTFS-re átformázva alapértelmezett foglalási egységgel:

CDM még viszonylag gyors volt exFAT-al. Total Commanderrel még ennél is lassabb volt!

NTFS-el a TC is hozza a 100+ MB/s-et.

Mintha a Seagate féle exFAT fájlrendszer nem tetszene a Windowsnak...

(#24185) gaborino986


gaborino986
csendes tag

Sziasztok!
Valaki tud esetleg 2 TB-os 2,5-ös külső merevlemezt akciós áron?
Filmezésre kellene!
Ahogy néztem a legolcsóbb kategória nem nagyon van 30 ezer alatt.
Köszi!

(#24187) King Unique válasza tomp (#24184) üzenetére


King Unique
titán

Az alábbi tesztnél is hasonló eredmény lett a kb. ugyanolyan Backup Plus sorozat 5 TB-os modelljénél, gyári állapotban exFAT fájlrendszerrel Windowson lassú az írás, ellenben macOS alatt gyors. Aminek oka lehet akár az is, hogy eleve macOS alatt lett inicializálva + particionálva + formázva a külső HDD, nem pedig Windowson, amit ehhez hasonlóan a lemez elején lévő 200 MB-os ESP is világosan szemléltet - vagyis nyilván nincsen "Seagate féle exFAT fájlrendszer" - , mivel az újabb Windowsok GPT adatlemeznél max. egy 16 MB-os MSR partíciót hoznak létre a lemez elején. Vagyis ki lehetne próbálni azt, hogy Windowson pl. parancssorban (DiskPart) törölni a külső merevlemezt ha még nincsenek rajta fontos adatok, majd újraparticionálni és újraformázni exFAT-ra, aztán utána tesztelni az adatátviteli sebességet.

Az adatátviteli sebesség teszteléséhez Windowsoknál nemcsak a CDM opció, hanem pl. az ATTO, AJA, stb. programok is használhatók, sőt akár a Windowsok beépített WinSAT parancssori eszköze is. Érdemes akár több programmal is elvégezni a tesztet, mivel normál esetben eleve hasonló / megegyező szekvenciális olvasási és írási sebességet kellene produkálni a Seagate One Touch külső merevlemeznek exFAT fájlrendszerrel is, mint NTFS esetén.

Windows rendszereknél (is) adott esetben akár a szoftverkörnyezet is lehet a probléma forrása, XY driver hiánya, lásd más esetét, ahol a chipset driver utólagos frissítése / telepítése végül megoldotta a problémát. Bár ha esetedben is ez lenne a gond, akkor azon PC + Windows felállásnál elvileg NTFS fájlrendszer használatánál is jelentkezni kellene a lassú írási sebességnek, valamint más külső HDD / SSD meghajtók használatánál is.

Windows rendszereknél (is) az írási gyorsítótárazás bekapcsolt / kikapcsolt állapota is okozhat eltérést a külső merevlemez adatátviteli sebeséségénél, de ha exFAT és NTFS fájlrendszer esetén is egyaránt bekapcsolt vagy kikapcsolt állapot volt, akkor nyilván nem ez a gond.

Az 5 TB-os Seagate One Touch külső merevlemezben lévő ST5000LM000 merevlemez ugye írásnál belassulásra hajlamos SMR modell, bár ha támogatja a TRIM illetve UNMAP funkciót, akkor az javíthat az írási sebességen, lásd a már linkelt blogbejegyzést. Igen ám, de Windowson a TRIM illetve UNMAP alapesetben NTFS és ReFS fájlrendszereknél támogatott, exFAT esetén viszont kérdéses, a külső SSD teszteket is eleve NTFS-re formázva szokták elvégezni Windowson (példa)

Másik lehetőség értelemszerűen nem foglalkozni az előbbiekkel, ha eleve tartósan Windowson és NTFS fájlrendszerrel lesz használva a külső merevlemez, meg ha NTFS esetén megfelelő mind az olvasási, mind az írási sebesség. Az exFAT fájlrendszert amúgy is csak a macOS és Windows közötti kompatibilitás miatt erőlteti a gyártó (Seagate), mivel az exFAT-ot mindkét rendszer natívan olvassa és írja, ellenben az NTFS-t a macOS alapesetben csak olvasni tudja.

[ Szerkesztve ]

(#24188) tomp válasza King Unique (#24187) üzenetére


tomp
félisten

A Seagate féle exFAT fájlrendszer-t úgy értettem, hogy a gyártó féle formázási megoldás. Ezek szerint macOS alatt csinálják.
Igen van egy 200MB-os "EFI" partíció. Nem bántottam azt. Szimplán újraformáztam a nagy partíciót és már ment is rá az adat.

A Windows gyorsítótárazás tiltva van alapból és úgy is hagytam.

TRIM nem tudom, hogy miként megy egy HDD-nél. Semmilyen HDD-s program nem ír a meghajtónál TRIM támogatást. HDSentinel, Aida64, Crystal Disk Info. Semmi.
Szerintem ennél a HDD vezérlője a rendszertől függetlenül csinálhatja. A 4TB-os modellnél megfigyeltem, hogy mikor már csak 50GB szabad hely volt és rámásoltam 20GB-ot akkor azt jó lassan csinálta(25-27MB/s) de írás közben folyamatosan olvasott is. Miután végzett, akkor nem 30GB szabad hely volt hanem 37GB! Azaz írás közben futott a TRIM és emiatt szabadult fel a +7GB fantom hely?
Egyszer már tele volt írva és töröltem róla adatokat. Utána ment rá az a 20GB.

Most itt nem lesz SMR lassulás mivel ugye teljesen üresként kerülnek rá az adatok.
1,79TB után még mindig 124MB/s a sebesség.

(#24189) King Unique válasza gaborino986 (#24185) üzenetére


King Unique
titán

Lásd az alábbi blogbejegyzésben lévő példákat árakkal. Ahol ha gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemez kell 2 TB-os tárolókapacitással, akkor lehet olyat még találni 30 ezer forint alatt, lásd pl. Seagate Basic, Toshiba Canvio Basics, stb.

(#24190) gaborino986 válasza King Unique (#24189) üzenetére


gaborino986
csendes tag

Köszönöm :)

(#24192) eihwaz


eihwaz
junior tag

Sziasztok!

Vásároltam egy gamer laptopot, amiben csak ssd van.
Szeretnék vásárolni hozzá egy 1TB-os külső vinyót amire torrentel töltenék le.
Mi az ami ajánlott?

A sima hdd + ház is megfelelő lehet számomra, ha jobbnak tartjátok. Semilyen szoftverre nincsen szükségem.

Köszönöm!

(#24194) Lauda válasza eihwaz (#24192) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Wd my passportot ajánlanám.

(#24195) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Kérlek segítsetek külső merevlemez választásban:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?

Fizikálisan: 2,5
Tárhely: minimum 1 TB

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?

Egybeépített verzió az egyszerűsége miatt, de nem áll tőlem messze a külső rack + hdd sem, szóval azt mondhatom, hogy mindegy.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl.
fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?

Szoftverre nincsen szükségem, ha ütésálló az pozitívum, de úgy gondolom, hogy egy gumi burkolat nem sokat véd. Nem kritérium.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?

Windowsnál napi szintű használatban lenne. Kicsi a jelenlegi HDD és így szeretném bővíteni.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?

A piacot elnézve 25 ezer a max, amit költenék rá.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?

Garancia minimum 1 év. Egybeépített verzió az egyszerűsége miatt, de nem áll tőlem messze a külső rack + hdd sem, szóval azt mondhatom, hogy mindegy.

Köszönöm! :R

(#24196) muzoffru


muzoffru
csendes tag

Sziasztok!
Egy Raspberry Pi 3 B+ mellé lenne szükségem egy 2,5-ös, 2 TB-os HDD-re. Az RPi-n Open Media Vault fog futni, kvázi mini-NAS-ként fog üzemelni. 30-40 ezret szánnék rá. Kompakt, vagy rackes megoldás, mindegy.
A WD My Passportot néztem ki, de ha van jobb javaslat, szívesen elfogadom.

[ Szerkesztve ]

(#24197) King Unique válasza eihwaz (#24192) üzenetére


King Unique
titán

Ez értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd nemrég más példáját.
Ha 2,5"-os méretformátumú kell, akkor konkrét ajánlások felől lásd pl. az ebben és ebben a válaszban leírt, linkelt típusokat, ahol esetedben értelemszerűen az említett sorozatok 1 TB-os - ha tényleg elég akkora tárolókapacitású - modelljeit kellene nézni.

"amire torrentel töltenék le"

Ha csak pár-néhány db torrent futna egyszerre alkalmanként és nem túl nagy letöltési sebességgel, akkor SMR alapon egy 2,5"-os külső merevlemez is megfelelhet a célra és nem feltétlen lenne akkora gond az említett adatrögzítési technológiából adódó (átmeneti) belassulás írásnál (letöltésnél). Ellenkező esetben viszont megfontolandó a CMR HDD, illetve 2,5"-os CMR belső HDD + külső ház = 2,5"-os külső HDD megoldás. Vagy 3,5"-os CMR külső HDD, de azt megint 3,5"-os belső HDD + külső ház = külső HDD megoldással lehetne összerakni, mivel ott gyárilag készre szerelt kivitelben manapság 2-3 TB a minimum tárolókapacitás.

(#24198) King Unique válasza smallmer (#24195) üzenetére


King Unique
titán

1. OK!

2. Vagy egyik, vagy másik, fixen el kellene dönteni, ahol az utóbbi megoldásnál a belső merevlemezek és a 2,5"-os külső házak eleve másik topikok témája. De akkor legyen az itteni témához jobban igazodóan és az egyszerűség kedvéért gyárilag készre szerelt külső merevlemez.

3. Az ütésálló (és vízálló) 2,5"-os külső merevlemezeknél eleve összetett, többrétegű burkolat és védelem van, aminek köszönhetően adott magasságból pár-néhány véletlenszerű leejtést kibírhat egy ilyen eszköz, ellenben egy hagyományos típusú nem feltétlen (bővebben). Vagyis ha ez szempont, akkor lehet értelme ilyen 2,5"-os külső merevlemezt vásárolni.

4. OK!
Bár itt esetleg meg lehetett volna még említeni, hogy milyen típusú USB-portok vannak a PC-n, csak USB-A (Type-A), vagy USB-C (Type-C), szükség van-e az utóbbi csatlakozásra, stb.

6. OK!
25 ezerbe egy 1 TB-os 2,5"-os külső merevlemez beleférhet gyárilag készre szerelt kivitelben.

6. Az 1 év gyártói garancia a minimum, általánosan a 2-3 év jellemző gyártótól és adott sorozattól függően.

Ha nem ütésálló külső merevlemez kell, akkor az előzőleg linkelt válaszokban (példa) és blogbejegyzésben említett típusok a jelen esetnél is szóba jöhetnek, lásd az olcsóbbak közül pl. Seagate Basic, Toshiba Canvio Basics, WD Elements Portable, WD My Passport, stb.
Ha (részlegesen) ütésálló (és vízálló) külső merevlemez kell, akkor lásd pl. az ebben a válaszban felsoroltakat, vagyis az olcsóbbak közül pl. az ADATA HD650, ADATA HD710 Pro, Silicon Power Armor A60. Silicon Power Armor A66, stb.
Ha esetleg USB-C (Type-C) csatlakozós külső merevlemez kell, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, ahol maga az USB-C (Type-C) csatlakozás külön adapterrel és kábellel is megoldható.

[ Szerkesztve ]

(#24199) King Unique válasza muzoffru (#24196) üzenetére


King Unique
titán

Általánosan akár az említett WD My Passport is megfelelhet a célra. Egyéb javaslatok felől pedig lásd az iménti válaszokban leírt. linkelt modelleket attól függően, hogy pontosan milyen 2.5"-os* külső merevlemez kell.

* Ha a Raspberry Pi esetében USB-n a megfelelő tápellátás is biztosított egy 2,5"-os külső merevlemez számára, akkor javasolt olyat vásárolni és használni. Ellenkező esetben viszont megfontolandó egy külső tápadapteres 3,5"-os külső merevlemez (példák) használata.

(#24200) muzoffru válasza King Unique (#24199) üzenetére


muzoffru
csendes tag

Köszi, átolvastam a linkeket.
Azt hiszem, átgondolom a dolgot és lehet, hogy inkább 3,5-ös házat veszek. 2 TB WD Purple + egy ház kijön a My Passport árából.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.