Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#171751) VoidXs válasza Dudee (#171750) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Akkor van értelme alacsony frekvencián nézni, ha azt nézed, hogy javult-e valami egy korábbi állapothoz képest, egyébként igaza van a szerzőnek, ha egy pontos mérésen nézed az RT60-at, akkor a kioltások értelmetlenné teszik. Globális RT60-at egyedül a Cavern mér, az a valós átlag (és jellemzően sokkal rosszabb, mint bármelyik kiemelt frekvencia), viszont ez egy akusztikai elemzéshez semmit nem ad hozzá, csak a kalibrációhoz kellő szám.

Egy sweepből minden kiolvasható, ugyanis olyan mérőszám, ami egy rendszer összes létező tulajdonságát leírja, még azokat is, amiket esetleg még nem tettek bele a REW-be, de később fognak. Ez egy matematikailag bizonyított tétel, először az impulzusválaszt számoljuk ki (amihez csak egy bármilyen mérőjelet és a felvételt kell tudni, simán lehetne amúgy zenével is mérni), abból pedig minden levezethető.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#171752) Dudee válasza VoidXs (#171751) üzenetére


Dudee
senior tag

Akkor lényegben -nem praktikusan, csak elméletben- egy dirac delta pulzus lejátszásával is meg lehetne mindent tudni a szobáról, átviteli függvényéről, csak épp egy ilyet nem lehetne kiadni egy hangszóróval, helyette van a sweep.

(#171753) VoidXs válasza Dudee (#171752) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Igen, a sweep-ből vissza lehet számolni, ez nem csak elmélet, hanem gyakorlat is (lásd a Cavern kódját például). Azért nem adunk ki konkrét Dirac-ot, hogy ne köpjék ki sorra a membránt, hanem elosztjuk a terhelést időben. Lényegében szétbarmoljuk a fázisokat egyenletesen, majd amit felvettünk, azon ugyanezt visszafelé eljátsszuk, így megvan a valóság. Ebből az impulzusválaszból akár azt is elő tudod állítani, hogy más hang hogyan szólna a konkrét rendszeren, például így készült el a fejhallgatós Atmos. Az átviteli függvény a Dirac FFT-je, a frekvenciaválasz pedig ennek az abszolút értéke.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#171754) Mikisys válasza mettek (#171737) üzenetére


Mikisys
őstag

Érdekelne hol mérted, a mikrofon hol, hogyan, milyen magasságban volt elhelyezve, milyen mikrofonnal, milyen szoftveres technikával? Mekkora szobában, milyen a fal, a padló, a plafon?
Mert ez egy szép kép magában.
Az utánzengési időt(RT60) nem szokás kisméretű szobákban mérni, hacsak nem studio lesz belőle, vagy speciális akusztikai trükkökhöz szükséges a mérések elvégzése.

Üdv!

(#171755) Dorian válasza Mikisys (#171754) üzenetére


Dorian
félisten

:DDD
Dehogynem szokták.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#171756) Tamoo válasza Mikisys (#171754) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Utózengést több ponton is meg szokták mérni, mivel az a szoba sajátja, így nagyjából hasonló eredményeket kell kapni.
Abban igazad van, hogy lakószobában hifi rendszerrel nem szokás RT60-at mérni, mivel azért ahhoz jó nagy dinamikatartomány kell, ezért is van REW-ben T20-ból és T30-ból kalkulálva ez az érték és a szoba módusai miatt nincs is értelme 100Hz alatt vizsgálni ahogy pár hsz-al előbb szó volt róla.

Fapaci mérte neki, gondolom elvileg Behringer ECM8000-el, korábban azt mondta az a hurcolós mikrofonja. A képeket nézve pedig REW-et használt.

[ Szerkesztve ]

(#171757) mettek válasza Mikisys (#171754) üzenetére


mettek
addikt

Szia. 19 negyzetméter, 240 belmagasság de abból most lejött kb 8-10 cm az álmennyezet miatt.

Fapaci mérte REW-vel, ülőpozícióban. A kanapé a szoba háromnegyedénél van, szélességben a szoba középvonalán.

A szobát én építettem át 2 hónap alatt kifejezetten mozira kialakítva. A plafonon 5cm-es lécek a tartók, ezek között 5cm vastag kőzetgyapot, erre rászegecselve szövet hogy ne porzon ki a gyapot. Erre jött laminált padló - 2cm rés - léc - 2cm rés és újra laminált padló. Ez a teljes plafonon így van. A plafon 2 oldalán 20x30-as leugró álmennyezet szintén töltve gyapottal, szövettel behúzva és lécekkel takarva, a lécek között rést hagyva hogy bejusson a hang.

A médiafal két oldalán padlótól a plafonig 20 cm szélességben és 50 cm mélyen kőzetgyapot szintén lécekkel takarva és ugyanez a gipszkarton polcok alatt és felett. A lécek diffúzor szerepet is ellátnak, tehát egy kombinált panelnek tekinthető ahol elnyelés és szétszórás is érvényesül.

A képek segítenek megérteni. Ahol léc van ott gyapot van mögötte. Összesen talán 3 bálát építettem be.

[ Szerkesztve ]

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#171758) -KP- válasza mettek (#171757) üzenetére


-KP-
addikt

Most akkor mégse Klipschet használsz?

(#171759) Mikisys válasza mettek (#171757) üzenetére


Mikisys
őstag

Ezen látni, hogy többe van a leves, mint a hús.
Ha már olyan sok munkát, pénzt, anyagot beleöl az ember, akkor legalább azonos hangsugárzókat is kellene használni a rendszerben, mert ezeknek, amit a képen látok, nagyon eltérő a hangjuk. Ezzel az egész hangzás zavaros lesz, kár érte, mérhet itt bárki bármit.

Üdv!

(#171760) Mikisys válasza Tamoo (#171756) üzenetére


Mikisys
őstag

Így van, nem szoktak RT60-as mérést lakószobában végezni, pláne nem valóban pontos és korrekt mérést. A többi csak játék, amit egyesek művelnek, hogy magukat nyugtassák, hogy jó úton járnak. Lehet, de ez az út lehet zsákutca, amiből nincs visszafordulás.
Egyébként sem ez az RT60-mérés fogja meghatározni a kapott hangzást, hogy az jó, vagy nem jó. A szoba berendezései, burkolatai, a hangsugárzók, az erősítők minősége a döntő a kapott hang minőségében. Az összes többi paraméter vagy nem érdekes, vagy ha hozzányúlsz csak rosszabb lesz az eredmény. Nagyon nehéz ezt elfogadni, de ne engem szidjon senki, ha mégsem tetszik, amit kap hangot, a szobájában, mindenféle (félre)hangolással.

Üdv!

(#171761) BBéci válasza Mikisys (#171759) üzenetére


BBéci
titán

Nem látom azt, hogy eltérő a hangjuk. Mire alapozod?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#171762) Mikisys válasza BBéci (#171761) üzenetére


Mikisys
őstag

Eltérő méretű és mennyiségű hangszórók, a dobozok sem azonosak, hallható a különbség.

Üdv!

(#171763) Tamoo válasza Mikisys (#171762) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Úgy látom ma különösen kritikusan ébredtél.
Ahol nem LCR rendszert használnak ott sehol nem egyezik meg teljesen. Annyit jelen esetben elmondhatunk, hogy megegyezik amennyire megegyezhet. Mivel MA Silver mind.

[ Szerkesztve ]

(#171764) gab1ka válasza Mikisys (#171762) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Ne haragudj, de pár hete még te magad kértél itt tanácsot valami legalapabb szintű Monitor Audió szettről hogy az "milyen hangzású"? Azóta elég sok megszakértés jött tőled mindenféle témában, most még magát a Monitor Audio-t sem ismered fel, ahogy azt sem hogy a frontok családjához tartozó centert látod.
Nem áll szándékomban vitázni, csak nem áll össze.Én amúgy szívesen megnézem a te moziszobádat is ha linkelnéd, különösen a megfelelő mennyiségű hangszórókra volnék kíváncsi.

(#171765) BBéci válasza Mikisys (#171762) üzenetére


BBéci
titán

Egy család tagjai, mit szeretnél ennél többet és jobbat?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#171766) mettek válasza Mikisys (#171759) üzenetére


mettek
addikt

Ez egy hangfalcsalád és abból is középkategória teteje. Sőt ezek mind 3 utas hangfalak ami szintén csak a magasabb kategóriára jellemző.

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#171767) mettek válasza -KP- (#171758) üzenetére


mettek
addikt

Megváltam tőlük. Ugy indult a dolog hogy az rp600asakat akartam cserélni rp8000re de az eladó nem engedett az árból, ezért ráírtam az ahhoz képest másfélszeres áron hirdetett MA sikver 500ra és ott az eladó elég tisztességesen engedett így beleugrottam és akkor jött hozzá a többi is...center, hátterek. :D
Igy lett monitor audio.

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#171768) Dorian válasza Mikisys (#171760) üzenetére


Dorian
félisten

Márpedig igen, utòzengèst szoktak mèrni, ahol az RT 60 èrtèk T20-ból és T30-ból számìtott.
Ès de igen, jelentősen befolyásolja a kapott hangot. "A szoba berendezései, burkolatai" szted mit befolyásol?
Vazzeg, előadod itt magas lòròl a szakembert, aztán olyan marhaságokat posztolsz rendszeresen, h ihaj...

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#171769) Dudee


Dudee
senior tag

továbbra is ismerkedésben vagyok rew-val, most rámértem a Large-ra állított (nincs még sub ugye) Tannoy M3 álló front mit csinál kalibrált audyssey-vel.
Ezt az eredményt kaptam:

az látszik, hogy nullával nem tudott mit kezdeni az avr sem, viszont a szoba hosszírányából adódó 50Hzes csúcsot elég szépen kezelte. Vszínű ebből minidsp még a többi huplit is kiszedné.
Amit viszont nem tudok hová tenni, az a kb 16Hz-es alja. Ez hogy lehetséges, mi nem stimmel?
Úgyértem ez egy 20 éves, entry level hangfal. Hogy jön ki belőle 16Hz, és ha ez így van, akkor miért vegyek dedikált subot? :)

ha mindkettő frontot mérem egyszerre, akkor pedig ez az eredmény:

[ Szerkesztve ]

(#171770) Tamoo válasza Dudee (#171769) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ha nincs semmi turpiszság, akkor a room gain emeli meg ennyire alul.

(#171771) Dudee válasza Dudee (#171769) üzenetére


Dudee
senior tag

ok, minidps-vel félrebeszéltem, az fronthoz nem igazán jó :D
Talán az audysseyEQval lehetne még játszani (még nem próbáltam).
De a fő kérdés mégiscsak az, mit hoz ehhez képest egy dedikált szub? (amit amúgy nagyon szeretnék, csak most keresem, hogy miért is kell :D)

[ Szerkesztve ]

(#171772) Tamoo válasza Dudee (#171771) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ha meghallgatnád egy tisztességes mélynyomóval, akkor utána nem kellene ezt kérdést feltenni magadnak, hogy miért is kell.

[ Szerkesztve ]

(#171773) Dudee


Dudee
senior tag

illeve nem tudom, hogy tisztelt szakértők ebből az ábrából milyen következtetést tudnak levonni?
- ez így nem mond semmit
- pocsék
- tűrhető
- meglepően jó :)

(#171774) Dorian válasza Dudee (#171771) üzenetére


Dorian
félisten

Nekem volt Tannoy M3-am, nem jön abbòl ki 30 Hz se tisztessèges hangnyomással. Vagy valami mèrèsi hiba, vagy a szobás emel ki annyit alul.
Amùgy nèzz egy torzìtás görbèt is, meglátod, h alul mièrt kell külön szub.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#171775) Dudee válasza Dorian (#171774) üzenetére


Dudee
senior tag

Hát akkor a szoba, illetve sarok pozi. Csak meglepődtem, hogy ennyire. Mérési hibának nem kéne lennie.
másik görbét megnézem majd.

(#171776) alphamooncam válasza Dudee (#171773) üzenetére


alphamooncam
őstag

illeve nem tudom, hogy tisztelt szakértők ebből az ábrából milyen következtetést tudnak levonni?
- ez így nem mond semmit
- pocsék
- tűrhető
- meglepően jó

4 dolgot említenék.

-10kHz-ig mértél, így nem lehet tudni mi van felette.
Korábban írtam, hogy a 2kHz-től induló room curve kb. olyan, mintha lekapcsolnád a magassugárzód, azt a közép meg szól ameddig szól.

Ilyen beállítással felesleges 3 utas rendszer, persze csak szerintem.

-100Hz környékén van egy beszakadás, ami valószínű egy módus (2x50Hz)

- 30Hz környékén kicsúsztál a 300ms-es ablakból, ami szintén egy módus okán lehet.

- 300Hz-től felfelé 120ms egészen fent meg 100ms az utózengés, ami szerintemm már túlcsillapított kategória, de torzítási adatok híjján ezek feltételezések.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#171777) VoidXs válasza Dudee (#171769) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Lehetetlen, hogy 15 Hz-ig megszólaljon, itt vagy extrém EQ van, ami 10 dB-vel feljebb meghal, vagy a lehető legelőnyösebb helyzetben mérted. Durva trükközés nélkül konkrétan nem létezik sub sem, ami erre képes (pár gyártó alacsony hangerejű durva EQ-val hazudozgat ilyeneket, például az SVS), ilyet minimum 4-es tömbök produkálnak.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#171778) alphamooncam válasza alphamooncam (#171776) üzenetére


alphamooncam
őstag

alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

Tascam VL-S3 itthon 2017-ben.

3 coll. 120Hz-től indul, de akkor mit keres itt az 30Hz?

( Megoldás. Szól az 30 Hz-en is csak nagyon halkan, amit a szoba módusa így erősít fel.)

A 15Hz-es kiemelésed, meg gyanúsan a 30-as módus fele.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#171779) Dudee válasza alphamooncam (#171776) üzenetére


Dudee
senior tag

Köszi.
amúgy ha megézed, 20kHzig van a mérés. Jobb alsó pontban látszik.

(#171780) VoidXs válasza alphamooncam (#171778) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Az ilyet inkább zaj okozza. Nincs 20 dB-s kiemelés természetes módon, 12 körül van a csúcsa.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#171781) BBéci válasza Dudee (#171771) üzenetére


BBéci
titán

Itt találsz némi magyarázatot, indoklást arra, hogy házimozihoz miért kötelező a szubláda: [link].

Én is teljességgel kizártnak tartom, hogy a frontsugárzóid 35 Hz alatt érdemi hangot adnak ki magukból.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#171782) alphamooncam válasza VoidXs (#171780) üzenetére


alphamooncam
őstag

Milyen zaj okozhat ilyet?

Tapasztaltál valami hasonlót, aztán amit sikerült zajként azonosítani, majd eltüntetni?

Csak azért kérdezem, mert más rendszerben, más erősítővel, hangsugárzóval, kábelekkel stb. is tapasztaltam a kérdéses frekvencián anonomáliát.

Ez a másik oldal ugyanakkor.

Szoba módusai:

33Hz ( 5,25m ) hosszúság
49Hz ( 3,5m) szélesség
66Hz ( 2,6m) magasság

Szerencsétlen módon a hosszúság kétszer akkora, mint a magasság. Úgy vélem ez lehet az oka az amplítúdó ilyen kiugrásának.

Mit gondolsz?

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#171783) Mikisys válasza gab1ka (#171764) üzenetére


Mikisys
őstag

Azokkal a hangsugárzókkal nincs tapasztalatom, azért kérdeztem rájuk. Mellébeszélés az jött, érdemi hozzászólás nem. Még most sem tudom, milyen a hangzásuk? Meleg, nyugodt, kemény, élénk, matt, kiegyensúlyozott, magasba-húz, mélybe húz, stb?
Nálam azonos lesz minden hangsugárzó, persze a szubbasszus kivételével. Ha kész a rendszerem megpróbálok képet betenni ide arról és a szobáról, ahol szól.
Eltérő kivitelű hangsugárzók eltérően szólnak, még akkor is, ha ugyanolyan hangszórók vannak bennük. Egy 5.1-es rendszerben ha eltér a két front a centertől és a surroundoktól, az nem lesz egységes hangzású, akármik is vannak bennük, két, vagy három útban, egy családban, vagy rokonságban.
Mivel házi moziról beszélünk, itt kellene és lehet azt érvényesíteni, hogy a teljes rendszer hangsugárzói azonosak, mind kivitelben, mind belsőleg, mert ez biztosítja a legjobb hangzást. A szubláda is lehetőleg azonos gyártótól származzon.
A kategóriákat hagyjuk, az megvezetés, megtévesztés.

Üdv!

(#171784) Mikisys válasza Dorian (#171768) üzenetére


Mikisys
őstag

Na, legalább nem unatkoztok. :K
Én megyek a saját fejem után és amiket tanultam, láttam, hallottam, mértem, azt mind hasznosítom. Lehet, hogy ez ma furcsa dolognak számít, nem baj, Én tudom, hogy jó úton járok.
Mellesleg az akusztikát nem jóra mérni kell, hanem jóra készíteni! :K

Üdv!

(#171785) BBéci válasza Mikisys (#171783) üzenetére


BBéci
titán

Valóban remek a teljesen egységes hangot adó rendszer, de az jelentős kompromisszumokkal jár, ezért döntő többségben vannak azok, akik eltérő méretű és kialakítású hangdobozokból állítják össze a szettjüket. Olyannal is szuper élményben részesül a házimozi rajongó, ráadásul a sztereó zene is lehet kiváló.
Az nettó csacskaság, hogy a szubláda ugyanattól a gyártótól származzon.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#171786) Mikisys válasza Dudee (#171773) üzenetére


Mikisys
őstag

Szép, színes ábra. :D
Komolyan, a fölső(piros színű) csúcsok képezik a frekvenciamenetet, ami elég hullámos.
A 30Hz--es kiemelés negatívja 60Hz táján látható beszakadás majd 90Hz-en még nagyobb beszakadása vagy hibásan beállított szubbasszus-sugárzót jelez, vagy annak az elhelyezése hibás. A 150Hz-körüli kiemelés elég nagy és ez itt a hordóhangok tartományában erősen színezi a hangzást. 300Hz-en is kiemelés van, majd 1kHz táján erős kiemelés, majd kisebb völgyek követik a kiemeléseket.
Összességében azért nem rossz, energia-eloszlásban legalábbis elfogadható. Ha a mérésnek lehet hinni, vagyis a mérés pontos és reprodukálható, akkor némi equalizer állítgatással linearizálható a 300Hz fölötti tartományban biztosan. Lejjebb sok minden belerondíthat az átvitelbe, ott nehezebben lehet szép és korrekt átvitelt elérni.

Üdv!

(#171787) VoidXs válasza alphamooncam (#171782) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Bármi, de ezen az ábrán egyáltalán nem fog látszani, a spektrum a lényeg. Megvágtam egy hangszórót 120 Hz-en, és ez lett az eredmény, 1/12 súlyozásal:

Azt kell tudnod a sweepről, főleg a REW-éről, hogy egy frekvenciát egy mintán át vizsgál. A mérés hangerejét maximumnak véve, a teljes időre vetítve ez legjobb esetben 1/128k másodperc, így aránylag ennyi jelszint is jut rá. Ez azt jelenti, hogy a mérés -102 dB szinten történik technikailag, az átlagolás (és az FFT felosztásának pontatlansága) segíti ezt emberi szintre, olyan -50 dB körülre vinni. Láthatod, hogy ezen a mérésen (ami kb. 75 dB SPL volt) a hangszóró szintje alatt 10-20 dB-vel van minden random hülyeség, esetemben főleg a hálózati zaj. Ha nálam halkabban mérsz, amiben szinte biztos vagyok, akkor ez sokkal rosszabb.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#171788) alphamooncam válasza VoidXs (#171787) üzenetére


alphamooncam
őstag

Átolvastam kétszer.

Az első ami az eszembe jutott, hogy vajon milyen alakú lehet a szobád, vannak-e párhuzamos falak, és ha igen mennyi.

Tegyük fel átlagos párhuzamos falakkal körbevett a szobád, átlagos méretekkel 3-5 méter körüli értékekkel, átlagos csillapítással.

Te 120Hz-en vágtad, nem tudom milyen meredekséggel.

Én nem vágtam, így valszeg a 3"-osom nagyobb hangnyomást fejtett ki a kérdéses frekvenciákon, mint a Tied vágva, ergo volt miből gerjednie a helyiségnek, míg neked nem.

Emlékeim szerint 75.dB-es volt a mérőjel, a Sweep, de a beillesztett vízesés diagrammjaim ennél magasabbat mutat, valahol 82dB környékén.

Lehet, ha megismételnéd a mérést egy Shelf EQ-val valahol -12, és -24 dB között vágva közelebbi hasonlóságot mutatna az én valamikori hangszóróm fekvenciaválaszához.

Négy évvel ezelőtti állapotot már nem tudom újra visszaállítani, hogy új méréseket végezzek.

Az az 50Hz-es kiemelés, amit meg megmutattál vélhetően tényleg zaj, a 230V-os hálózatod zaja.

Még két dolog.

Lehetne nagyobb felbontásban beilleszteni a képet, ti. a szemem már nem a régi, illetve vízesés diagram többet mutat, mint egy egyszerűbb frekvenciaválasz diagram.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#171789) Quetz válasza Mikisys (#171783) üzenetére


Quetz
őstag

"Nálam azonos lesz minden hangsugárzó, persze a szubbasszus kivételével."

Ezek szerint hangáteresztő vászonra fogsz vetíteni?

(#171790) ctrlaltdel13 válasza Quetz (#171789) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Persze.
Meg az atmosz-hoz szétvési a menyót, hogy beférjen az LCR-ként használt hangdoboz.

(#171791) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Akusztikai panel téma:
[link] Ezek az elnyelési értékek valósak lehetnek? :F Nekem sci-fi kategóriának tűnik.

(#171792) Dudee válasza Mikisys (#171786) üzenetére


Dudee
senior tag

Köszönöm szépen a részletes elemzést.
itt még nincs sub, front szóltak large módban (tudom, hogy nem szerencsés, nem is marad így sokáig).
csak egy sima audyssey-t futtattam rajta, más állítgatás nincs.

Esetleg a lecsengési időről, csillapításról lehet mondani valamit? Sub tartomány felett elsősorban.
valóban túl van csillapítva?

köszi szépen!

(#171793) Tamoo válasza Dudee (#171792) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

[link] itt a felső grafikont csald elő ezekkel a beállításokkal, azon jobban látszik.

[ Szerkesztve ]

(#171794) alphamooncam válasza Dudee (#171792) üzenetére


alphamooncam
őstag

Jobban belenéztem a vízesés diagramba ( szana-szét kellett nagyítani )

250Hz-nél 75dB-től 41dB-ig (34dB) esést látok 115ms alatt.

20kHz-nél 72dB-től 41dB-ig (31dB) esést látok 100ms alatt.

"középen"

meg 2kHz-nél 85dB-től 41dB-ig (44dB) esést látok 230ms alatt.

Szóljatok, ha ti mást olvastok ki a vízesés diagramból.

javítottam az elírásokat, mit vétettem.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#171795) TCr


TCr
veterán

Sziasztok,

Egy barátom egyik QLN hangsugárzójában a magas hol szól, hol nem.
Tudtok Mátészalka, Nyíregyháza, Debrecen környékén megbízható szervizt, akik tudnának ezzel foglalkozni?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#171796) acodeom


acodeom
csendes tag

Sziasztok

Kérdezni szeretnék...

Adott eg Sony STR-DN1080 erősítő, egy Tannoy HTS-101 5.1 szett + 2db Tannoy HTS-101 satellit hangszóró (update-nek az 5.1-ről 5.1.2-re) + panellakás nagyszoba.

A kérdés a .2 hangfalak minnél jobb/korrektebb elhelyezésére irányul.
Mit a tapasztaltatok ezen a téren ?

Külföldi fórumokat olvasva, videókat nézve nekem az jött le, hogy legjobb az Overhead (fej feletti) pozíció. Ezt követi a Front Height (első magassági), és végül a felfelé sugárzó, mennyezetről visszaverődő hangú Atmos enabled hangfal.
Az Overhead és a Front Height között vacilálok.
Az Overhead-et kicsit több meló lenne kiépíteni és a mennyezeten sem lenne valami esztétikus, ellenben a Front Height egyszerűbben kiépíthető, és nem "csúfítja" el a mennyezetet.
Megéri az Overhead az áldozatot, vagy jó lesz nekem a Front Height ?

A másik (fő) probléma az, hogy nem hallottam még Atmos-os vagy DTS-X-es filmet, és nem tudom megítélni, hogy a "szembe fent" vagy a "fejem felett" effektek a jellemzőbbek, mivel ezek is segítenének eldönteni a kérdést.
(pl. a Shazam filmre mondják, hogy Overhead-re alapuló effektes)

Köszi a válaszokat!

(#171797) -KP- válasza TCr (#171795) üzenetére


-KP-
addikt

Debrecenben dragonweed pl.

(#171798) Saughassy válasza acodeom (#171796) üzenetére


Saughassy
aktív tag

En is nezegettem ezt a temat, ha a hatsok kifejezetten magasan vannak (boven 150-160 felett) akkor a front height a javasolt. Meg ugy altalaban is sokan azt preferaljak, szoval szerintem nem sz...asd magad. De amugy mennyibol tart ideiglenesen bekabelezni es oda szigszalagozni oket? :D

(#171799) liptonn


liptonn
csendes tag

Sziasztok, melyiket választanátok Monitor Audio Monitor 300 (3G) 5.0 vagy Dali Lektor 5.0? Az előbbi van meg, az utóbbit megvettem (de még nem vettem át), hogy a szüleimnek ajándékozzam a lektor 6 hangfalakat zenehallgatásra (a centert eladnám, a Lektor 1 menne egy másik szobába). Nyilván ki fogom próbálni a Lektor 5.0-t is az erősítőmmel (Denon x2700h), de most lenne lehetőségem átvenni a több mint 1 hete megrendelt, de csak a napokban kiszállításra kerülő Monitor 100 hangfalpárt 70-ért (7.1-hez), ami jó ár lenne érte, de ha annyira egyértelműen jobb a Lektor mint a Monitor, akkor lehet át sem veszem. A jelenlegi Inakustik 4mm kábelt illene jobbra cserélni a Lektorhoz?

Amúgy ha bárkit érdekel, itt meg lehet venni 70-ért a Monitor Audio Monitor 100 3G-t (20 ezerrel olcsóbban mint az árukeresőn, ami nem tudom hogy miért nem listázza): [link]

(#171800) TCr válasza -KP- (#171797) üzenetére


TCr
veterán

Köszönöm!
Elérhetőséget tudsz hozzá esetleg?
(A weboldalán nem találok semmit)

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.