Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu



Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68498) gabooforever


gabooforever
csendes tag

Sziasztok,

Egy elég érdekes problémával állok elétek, aminek javítása folyamán a maradék hajszálaimat is már kitéptem. :DDD

Problémás specifikáció:
- Alaplap: MSI H81M-E34
- CPU: Intel i5-4590 (OC nélkül, gyári beállításokkal)
- CPU hűtő: CoolerMaster AIO vízhűtés (stabil 35-40°C terhelés alatt)
- GPU: MSI Radeon R9 280X 3GD5
- PSU: Cooler Master 550W Bronze 80+
- OS: Windows 10 1903

Probléma leírása:
A gép terhelés alatt (játékok elsősorban, melyből fixen előidézhető a House flipper és Planet Zoo játékokkal) változatos időben lekapcsol és újraindul. A fent megnevezett játékok esetében fixen előidézhető a hiba, mind az i5-ös processzorral mind az előd i3-4330 processzorral.

Elősztori:
Az alaplapot egyben vettem egy Intel G3240-es processzorral (plusz a gyári hűtőjével) a páromnak. Minden happy volt és akkor még a House flipperrel is gond nélkül tudott játszani, de azért az újabb játékok esetében már erősen ajánlott volt a CPU cseréje. Ennek megfelelően megleptem egy Intel i3-4330-as processzorral, amivel már probléma nélkül tudott játszani az akkori nagy szerelmével a Jurassic World Evolution-nel. A processzort helyt állt és minden akadályt sikeresen vett (itt még a gyári hűtőt használtuk) majd amikor egy nagyobb update érkezett a House flipperhez úgy döntött újra előveszi a címet és egy pár órát beletol és itt jelentkezett először a hiba, hogy változatos játékidő után újra és újra indult a gép. Még nem vettük olyan komolyan a dolgot, mert az akkor játszott játékai közül minden mással ment és elkönyveltem, hogy lehet van valami programhiba a játékban és majd később egy újabb patchben javítva lesz. Telt múlt az idő és néha-néha újra előjött egy-két játék esetében a hiba. Majd kb. fél év után (múlt héten) több játék esetében is elkezdte folyamatosan produkálni a hibát.

Eddigi próbálkozások:
És akkor jöjjön a jelen, hogy mivel próbálkoztam eddig.
BIOS reset és frissítés (Kudarc): Ugye elsőnek megnéztem a Windows Eseménynaplóban a hiba idejére bejegyzett bejegyzéseket és minden alkalommal egymás utáni sorrendben "Kernel-processzor-power" bejegyzés volt felvéve a processzor szálakhoz, mindegyik esetében az eseményazonosító 55 és a feladatkategória 47. Utána olvastam és mindenhol a BIOS resetelését és frissítését írták, amik elvégzése után továbbra is produkálta a hibát.
VGA csere és próba (Kudarc, eredménye: VGA működik): Utána az jutott eszembe, hogy lehet a VGA krepált be, mert anno mikor a 8600GT-m elszállt előtte ilyen hibajelenséget produkált. Na az én RX470 8GD5 kártyámat beleraktam az ő gépébe és közben az ő R9 280X-sét az enyémbe. A 280X nálam tökéletes helyt állt stream alatt és House flipperrel együtt. Nála ugyan úgy előidézhető volt a hiba.
Táp csere és próba (Kudarc, eredmény: PSU működik): Mivel ugye power hibát találtam az eseménynaplóban, így átraktam egy Core2Quad-os gépbe a CM 550W-os tápját és a 280X-et. Azonos Win10 verzióval repültem rá a tesztre a House Flipper barátunkkal és a Northgard-dal az eredmény pedig, hogy a hiba nem jelentkezett. A párom konfigurációjába bele raktam egy 500W-os noname tápot és elvégeztem a szokásos játék tesztet, minek az eredménye az lett, hogy a hiba továbbra is jelentkezett.
CPU hűtés csere (Kudarc, eredmény: 35-40°C-os CPU hőmérséklet): Az MSI Afterburnerel mind a CPU, mind a GPU esetében nagyon határértékben lévő számokat mértem az újraindulások előtt (CPU ~65°C, GPU ~70°C) tehát vettem bele neki egy CM AIO vízhűtést, amivel sikerült a terhelés alatt is 40°C körül tartani a CPU hőmérsékletét. BIOS-ban is feljebb állítottam a hőfok határokat CPU 80°C, System 85°C. Sajnos az újabb tesztnél is elhasaltunk és a hiba továbbra is előidézhető volt.
Intel G3240 teszt (Siker, eredmény: nincs hiba): Miközben kerestem a szerszámaimat a rengeteg szereléshez véletlenül a kezembe akadt az alaplappal vett G3240. Végső elkeseredettségemben erőt vettem magamon és tettem egy próbát vele, hogy mit csinál a gép, ha ezt a CPU-t rakom neki vissza. Láss csodát működött, mindent kipróbálva ahol eddig jelentkezett a hiba most stabil és elnyűhetetlen volt a gép.

Mai nap fejleményei:
Mivel a G3240-el sikeresen vett minden akadályt a gép kizárásos alapon CPU hibára fogtam a dolgot, hogy biztos az i3 adta meg magát. Ennek örömére ma vettünk egy i5-4590-es procit, amit most este beszereltem és a sors mogorva módon az arcomba vigyorgot mikor a House flipperes tesztnél újra jelentkezett a hiba a géppel... :W

Megmondom őszintén nagyon tanácstalan vagyok és remélem itt már valaki találkozott hasonlóval vagy tudd valami egyértelmű választ adni, hogy ez vagy az rossz. A hetes tesztelési procedúra csak azon részét írtam le, ami kifejezetten ehhez a géphez volt köthető (közben a ramok teszteléséhez és átmeneti gépnek vettem egy AM3 proci+alaplap kombót az egyik HA-s kollégától, ami nem működött és mikor megkérdeztem, hogy "WUT??" kiderült, hogy nem tesztelte és nem is az övé volt majd mikor visszatérítést kértem eltűnt mint szürke szamár a ködben, de aztán a memóriákat a saját gépemben kiteszteltem).

.:: GaBoO4Ever ::.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.