- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre
veterán
Ezt csak úgy beteszem ide:
-
csemberlen
őstag
-
ozark
tag
-
ozark
tag
-
AssAssynn
addikt
-
ozark
tag
-
Blackmate
őstag
Locsolási vízmérő csere előtt állok. Vízaknában, fagymentes helyen van. Megéri a plusz pénzt a nedvesen futó, vagy maradjak (a jelenleg is) szárazon futósnál? Télen némileg párásodik a számlapja, de akkor úgy sem kell leolvasni, hiszen nem locsolok.
-
AssAssynn
addikt
Amikor bejöttek a fagyok, akkor kapcsoltam be a fűtést, előtte nem tudom hány fokos volt, hiszen csak raktár, nincs lakva. Gondolom a környezeti hőmérsékletet követte le. Nem tudom hány fok van, de hideg van bent, pont most voltam odaát. Azt hiszem ilyenkor 5 foknál kapcsol a termosztátjuk, de ezt csak hasraütésből mondom.
Nálunk szerintem úgy volt, hogy ősszel jó idő - elkezdett hűlni - fagyok előtt bekapcsoltam - 5 fokon tartja a hőt - most is 5 fok van. Nincs itt mit felfűteni. De ez nincs is atomra szigetelve.
-
AssAssynn
addikt
-
MM
őstag
Az még segítene, ha tudnád hány fokos volt a ház fűtés nélkül, és hány fokos most, hogy "*" állásban mennek a radiátorok (mert az simán lehet 7-8 fok). A legtöbbet a felfűtéskor fogyaszt, utána sokkal kevesebbet.
Viszonyítás képpen: most építkezünk, a finisben van a projekt, de volt bő 1,5 hónap (dec. végétől febr. eleje), amikor a hőszivattyú beüzemeléséig 2 db 2kw villanyradiátorral fűtöttük a házat, hogy száradjon, illetve lehessen burkolni/ festeni.
Egyszintes, 85 nm, atomra szigetelt ház. A felfűtés ideje alatt 70-80 kwh volt a fogyasztás naponta, de amint beállt a 17-18 fok, ez simán lement a negyedére. Szóval ha most lett felfűtve, akkor várd meg a második hónapot, mit mutat, ráadásul melegebb is van jóval. -
pjen
félisten
-
AssAssynn
addikt
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
-
AssAssynn
addikt
Van most egy ház, amit nyár óta raktárként használunk. 60 nm. Ebben vannak ilyen elektromos panelek fűtésként. A tél elején bekapcsoltam őket a "*" fokozatban, szóval ilyen legkisebb, ami nem engedi, hogy fagy legyen, de ennyi. A gond az, hogy a januári villanyszámla 44 ezer volt... szerintetek ez reális? Vagy mi folyik itt?
lakossági számla. -
Reggie0
titán
-
gerii
addikt
Üdv!
Törölköző szárító radiátor elektromos fűtőbetétet cserélek.
Milyen folyadékkal kell feltölteni a radiátort, tudja valaki?
Köszi! -
its_grandpa
tag
>> Jelenleg ha megy a kazán megy a keringető ha kikapcsol azonnal kikapcsol a keringető is.
Ez a megoldás "egyenes út a pokolba", kinyírod a kazánod mert túl sokáig megy alacsony hőfokon.
Egy darabig csőtermosztát volt a keringető szivattyú vezérlőm de 2018 január óta XH-W3001-et használok. A keringető akkor indul ha a kazán kimenő oldalán mért (réz)cső 45 fokos és addig megy amíg nem hűl vissza 40 fokra (60 fokos vízzel fűtök, 27 éves öntöttvas gázkazán, családi ház 2 szint, 150 m2, évi ~ 1100m3 gáz, meleg vízzel együtt).
A 230v nem játék, a bekötésre figyelni kell vagy hívj szakembert (van még olyan ???)
A szoba termosztátot vélhetően állítanod kell az utókeringetés miatt, kérdés hol lesz túl meleg.
-
Caldera
senior tag
Ez a vezetékpár a moduláció, a sok pólusú csatlakozó az on/off. SIT Sigma 845
-
Reggie0
titán
-
Caldera
senior tag
-
csabyka666
veterán
-
Reggie0
titán
Akkor be sem indulna.
-
csabyka666
veterán
-
csabyka666
veterán
Aha akkor ez a tuti biztos pont. Megnézem.
A logikám az lenne, hogy mivel az NTC nem 0/1 állapotokat tud, így az ellenállás függvényében "valami" biztosan fokozatosan változik a kazánban, vagy szivattyú sebessége vagy a lángmoduláció, de csak egy pár hete vagyok önjelölt gázszerelő, szóval ez csak találgatás a részemről.
-
Caldera
senior tag
Ha a gázszelepen van elektromos csatlakozó az biztos, hogy modulációs.
-
csabyka666
veterán
-
ozark
tag
Meg kell néznia a gépkönyvet.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Honnan lehet tudni, hogy egy kazán tud-e modulálni? Amelyikben van NTC, az mindenképp modulációs? Vagy más az összefüggés?
-
Reggie0
titán
-
csabyka666
veterán
-
ozark
tag
Az én kondenzációs kazánomon mind a két oldalon van (NTC), igaz ez még nem a körégős, hanem alu blokkos (ariston cares premium)... gázszerelő vagyok, de nem készülék szervízes, a sajátomba persze belenyúlok.
-
csabyka666
veterán
-
ozark
tag
Hőmérséklet érzékelő előtte, utánna is van, meg füstgáz érzékelő is lehet (nyitott égésterűeknél biztosan), de én helyszíni szakemberre bíznám, felelősségel járó tanácsot nem adunk/fogadunk el virtuálisan!
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Kérdezném a szakikat, a kazánban lévő hőcserélő elmenő ágán, még az NTC előtt van egy ilyen termosztát:
https://www.fokabt.hu/saunier-duval-Termosztat-05715100?srsltid=AfmBOoqW7d1YG_iAxQjDIHz3C8o2QOskftrG2XrtdCbhHjvyZDQdgp4JEbből is folyamatosan dolgozik a kazán, vagy ez csak egy ON/OFF kapcsoló, és túlmelegedésnél (amikor a közepén kiugrik a gombja), lelövi a kazánt?
Köszönöm!
-
ozark
tag
Nem hiszem, hogy egy régebbi kazán modullál...tipikus esete mikor túlméretes a hőtermelő. Közbe kell iktatni egy puffert, abba egy termosztátot ami indítja a plusz szivattyút. Ebben ez esetben nem kell hidrováltó sem...
-
kiir
tag
-
istnag
addikt
-
ozark
tag
Szia!
Valóban jó a felvetésed, mert a turbós kazánok valójában technológiát tekintve kéményes gázkazánnak felelnek meg, csak zárt házban, ezért egy turbó ventillátor távolítja el az égésterméket és a külső csőben érkezik az oxigén. Viszont ő, ha kondenzál az nagyon nem jó, mert gyorsan szétrohad ám a kazán test, ezért igen a minimum 60 fokos előremenő javasolt, viszont a padlófűtésnek 40-nagyon max 45 fok a plafon! Ezért szükséged lesz egy keverőszelepes egységre vagy egy különálló HMV (használati melegvíz) tárolóra!
A jövőben érdemes lenne elgondolkodni egy kondenzációson, ez egyszerűsített készülékcserével tényleg mehetne. Na az imádná a 38-40 fokos előremenőt. 30% spórolás garantált, pláne felületfűtés esetében! -
csabyka666
veterán
Kerestem konkrét adatokat, de nem találtam semmit, se jelleggörbét, se referenciaértéket.
Így, hogy ráleheltem, kb 25 fokot csinálhattam neki, de ott a csövön tud mérni 80-90 fokot is, nem tudom, akkor tud-e pontos, kiértékelhető adatot szolgáltatni.
-
molnartibor
tag
Igaz, lehet 12kOhm is, nézni kell jelleggörbét, ami biztos hogy nagyjából rendben van az érték és más irányban keresném a hibát.
-
csabyka666
veterán
Aha, közben keresgéltem, ezt dobta fel az AI, szóval szerintem is rendben van. Bár lehet magasabb hőmérsékleten már nem úgy dolgozik, nem tudom, olyan előfordulhat-e. Megkérdezem elektrós csoportban.
At ambient temperature (around 20-25°C): The resistance is typically in the range of 12kΩ to 15kΩ (12,000 to 15,000 Ohms).
When hot (e.g., at 55°C): The resistance drops significantly, often to around 4kΩ (4,000 Ohms).
When boiling (near 100°C): The resistance can be as low as 900 Ohms (0.9kΩ).Légtelenítés lehet még a gond, hogy a hőcserélőben megszorult a levegő, de nem találtam sehol légtelenítőt. A sematikus ábra mutatja, hogy ott van, de én nem találtam.

-
molnartibor
tag
5-10 foknál 15kOhm az akkor 10kOhm NTC lesz az rendben lehet.
-
csabyka666
veterán
Meglett az NTC, kivettem, lehúztam a csatlakozókat, megpucoltam, a csövet is lepucoltam, de nem változott semmi.
Kivett állapotban megmértem az ellenállását, a pincében kb 5-10 fok lehet, így 15 kOhm-ot mértem, de ahogy elkezdtem a kezemmel fogni, vagy lehelni rá, lement 10 kOhm-ra. Ez az érték nekem magában sokat nem mond, a neten MOhm nagyságrendet írnak ezekre az NTC modulokra, de a linkelt leírás nem ad rá konkrét választ.
A 33-as oldalon 12-essel jelölt kézi légtelenítőt én nem találom sehol...logika szerint a legmagasabb ponton, a hőcserélőn kellene lennie, de hol a viharba van az? Az automatikus megvan, kicsit szivárog is, de nem merek hozzányúlni, nehogy meginduljon nekem.
NTC itt van:
-
csabyka666
veterán
-
Reggie0
titán
Igen, a 15-os az az lesz.
-
csabyka666
veterán
-
Reggie0
titán
Az altalad belinkelt doksiban a hocserelo csovezesen a 19-tol lejjebb a 16-os homero lehet az NTC. Azaz a foto alapjan ezt a kazan aljaban levo hidraulikan kell keresni, nem az egesterben. Szerintem a lenti kepen a Sonde T az:

Igen, elneztem a rajzot(Sajnos nem jo minoseg), a HMV homero(ami szinten ntc) az kulso eszkoz, 15-os jelolessel.
-
csabyka666
veterán
Van különbség a HVM-be bemenő és az onnan kijövő csövek hőmérséklete között, úgy értve, hogy a bemenőt alig tudom megfogni, míg a kijövő csak egyszerűen "meleg".
Áramlási gond sincs szerintem, mert ahogy végigtapogatom a csövet, viszonylag hamar felmelegszig teljes hosszában, értsd ha hidegen indítom, akkor percek alatt meleg az egész, értelem szerűen a kazánból kijövő sokkal melegebb, mint a visszatérő. Emlékeim szerint ez ilyen meleg volt régebben is, amikor működött.Mivel a probléma egyik napról a másikra jött elő, azért gondoltam az NTC-re, de nem találtam meg tegnap, csak ezt a hőkioldót (vagy termosztátot, ki hogy nevezi). A logika szerint az NTC lenne az első védelem, ha ez nem működik, akkor a hőkioldó, ha az sem, akkor a biztonsági szelepen elengedi a vizet - de ez továbbra is csak logikázás a részemről.
HMV körön van egy automata légtelenítő, azt lecseréltem, mert szivárgott, azóta száraz. Az a legmagasabb pont, úgy néztem.
NTC mindenképp a kazán hőcserélőjének elmenőjén kell, hogy legyen, nem? Fűtésen nincsen, csak a HMV részen? Ezt hogy érted?
-
Reggie0
titán
Probald ki, hogy lecsereled a teljes HMV tartaly vizet hidegre, azaz addig engedd ki a melegvizet egy csapbol mig olyan hideg viz nem jon, mint amilyen a hideg csapbol, termeszetesen kikapcsolt kazan mellett. Igy inditsd el es figyeld meg, hogy mekkora a homerseklet kulonbseg a kazan hibara allasa elott az eloremeno es a visszatero ag kozott. Ha alig van kulonbseg, akkor a HMV nem veszi fel a hot, a csokigyo kivul es/vagy belul lerakodasos. Ha jelentos kulonbseg van koztuk es megis felforr a viz, akkor vagy aramlasi sebesseg alacsony vagy homero problema, esetleg nagyon be van levegosodve a hocserelo.
Szerintem kezdetnek legtelenitsd a szivattyut es a hocserelot, azzal nem lehet melleloni.
Amit bekarikaztal pirossal az szerintem a 19-es, azaz a tulmelegedes korlatozo. A HMV NTC modul mar az also reszben van csak a HMV koron.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Saunier Duval Thema F AS 23 E turbós kazánom.
Tünet: fűtés módban szépen dolgozik, viszont HMV módban kb 20 másodperc fűtés után hibára áll - a lángot elveszi, a szellőztetés és a keringetés egyszerre megy kb 50 másodpercig, majd újra begyújt, és 20 másodperc után ismét lekapcsolja...közben a kazánon a szellőztetés ikonja alatt pirosan világít a LED (miután a lángot elveszi). Hidegen indítva tovább megy, mint 20 másodperc, nyilván több időbe telik neki felmelegíteni a HMV vízkörét. HMV tárolóban a csőkígyót megpucoltam. HMV módban a lekapcsolás előtti másodpercekben zakatoló hangot hallok a kazánból, gondolom forr a víz a hőcserélőben.
Felmerült, hogy esetleg eldugult a hőcserélő a kazánban, de ezt elvetném, mivel fűtés üzemben nulláról indítva kb 10 perc alatt az összes radiátorom átmelegszik, szerintem az áramlás jó. HMV módban is teljes hosszban meleg a tárolóra menő cső. Gondolom ha dugulás lenne, akkor nem mozdulna benne a víz, vagy csak nagyon lassan. A hőcserélő 1 körös a kazánban.
Burkolatot levettem, kitakarítottam az égőt és a hőcserélőt, bár nem volt rajta sok por, lámpával át tudom világítani a lamellákat, nincs szétégve sem.
Tipp: Az NTC hibásodott meg, és ebben kérem erősítsetek vagy cáfoljatok meg. Alapesetben HMV üzemmódban is le-le szokott állni a láng (amíg a szivattyú elkeringeti a vizet), de akkor nem ment a szellőztetés, csak a keringető, és azt gyanítom, az NTC érzéketlen, és ezért az elmenő csövön lévő termosztát(?) kapcsolja "vészüzembe" a kazánt. Fűtés módban ugye nagy a vízkör, azért van ideje visszahűlni, de HMV módban percek alatt tűzforró lesz a tárolóra menő és onnan eljövő cső is, utóbbi kicsivel nyilván hűvösebb.
Csatolok egy fotót. Ha jól gondolom, a bekarikázott alkatrész a termosztát, viszont hol találom az NTC modult?
Köszönök minden segítséget!
Tudom, hívjak szerelőt, de sajnos csak húzódoznak, hogy ez egy régi kazán, le kellene cserélni, amit meg is értek, ha nem szívesen nyúl hozzá, viszont én csak a HMV előállítására használom, évente 100 m3 gázzal elvan, nem fogok 1M-et beruházni kondenzációsra, sohasem térülne meg nekem...szóval megpróbálnám életben tartani ezt a kazánt. -
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Néztünk egy sorházat (2007-es építésés, 70 nm) ahol egy Saunier Duval Renova Star turbós kazán van padlófűtéssel, radiátor nincs. Mennyire "egészséges", hogy a kazánra van direktben kötve a padlófűtés? Kazánból réz csövön megy az emeleti osztó-gyűjtőbe onnan megy le a lenti osztó gyűjtőbe is. Sehol nem látok keverő szelepet (elnézést ha rosszul tudom, nem igazán értek ehhez a részéhez), hőcserélőt stb. az eladó még annyira sem ért hozzá, azt mondta máshol nincs gépészeti berendezés.
Kazán leírása alapján 38-80 °C között lehet állítani az előremenőt. Nyílván a 38°C még oké lehet, de egy turbós kazánt mennyire célszerű ilyen alacsony hőmérsékleten üzemeltetni? Jelenlegi lakásunkban is egy lángmodulációs turbós kazán van radiátorral, de a karbantartó azt mondta, hogy 55 °C-nál ne vegyük lejjebb az előremenőt, hiába lehet 40 °C-ot beállítani, nem szereti a kazán.
Az eladó szerint tavaly kellett tágulási tartályt cserélni, szerelő azt mondta, hogy érdemes megtartani míg gazdaságosan javítható.
Padló jó hőmérsékletű volt szinte mindenhol, voltak hideg sávok, de ott eredetileg fal volt. Egy ilyen 2007-es építésnél milyen buktatókra lehet számítani? Van amit még érdemes megnézni? -
ozark
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xbox Series X|S
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gitáros topic
- Microsoft Rewards
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear 27GP850-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Mobiltelefon szerviz Apple & Android készülékek gyors javítása!
- 27% - Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm White vízhűtés!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

lakossági számla.