- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hoffer
őstag
-
Hoffer
őstag
-
abw6291
tag
-
pjen
félisten
-
ozark
tag
Mintha kicsit le lenne tapadva...
-
abw6291
tag
Egy csavarhúzó végével normális erővel próbálva meg sem moccan a kis pöcök.
-
pjen
félisten
-
abw6291
tag
-
ozark
tag
-
Hoffer
őstag
-
ozark
tag
Méghozzá egy jó régi Herz. A fehér kupak csak egy védőburkolat, illetve tökig tekerve teljes zárást végez.
-
pjen
félisten
-
abw6291
tag
Sziasztok!Egy ilyen radiátorcsap vagy szelep vajon mikor van teljesen kinyitott állapotban?
A műanyagon alig lehet egy picit tekerni, míg az alatta levő menetes fémen lehetne, csak akkor meg félek hogy elkezd ömleni kifelé a víz.
Nem tudom hogy azzal csak a víz nyitását szabályozom a radiátoron át és csak bizonyos mértékig lehet tekerni, vagy lecsavarom vele az egészet
Amúgy a csövek elég forróak, míg a radiátornak max a felső része meleg most.
Láttatok már hasonlót?
-
ozark
tag
Nekem radiátoron YONOS PICO 25/1‑6 van, többet tud tolni, de ez miatt többet is fogyaszt, és adaptív ahogy emeled, a fogyasztás is úgy nől a teljesítménnyel arányosan. Annyi, hogy a yonost 110 fokig írja, de szerintem abba a padlóba max 40 fokos víz lesz...

Mindent összefoglalva, igen a Yonos jobb választás padlófűtésre! -
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Padlófűtés szivattyút kell cseréljek, maradnék a WILO-nál, mert minden más is az, 25/1-6 amire szükségem van.
Atmos Pico vagy Yonos Pico a jobb választás?
Van valakinek ezekkel tapasztalta?
MIndkettőt írja a web padlófűtésre, azonban csak a Yonos-nál van konkrét padlófűtés program.
Az árkülönbség kb 12K. Esetleg valamelyik hamarabb elromlik stb.
-
spileraaa
senior tag
Boldog új évet!
SPS Soho 300 inverterhez keresek akkumulátort kb. 75 W terheléshez, 4–8 óra üzemidőre.
Arra lennék kíváncsi, hogy melyik márka vált be nektek hosszú távon (4–5 év), ami biztonságos, nem puffad fel, nem gyengül el idő előtt, és jól működik kazán keringetőszivattyúval.
Melyiket ajánljátok?
Köszi -
ozark
tag
Hát, ha látnátok honnan jön a víz nem agyalnál, hogy mi steril! Volt szerencsém 5 évet dolgozni a vízműveknél...medence takarítás közben szotyiztak és nem volt kimászás, ha rádjött, hanem a sarokba pisilés...

Amúgy szerintem ér, mert minden készüléket védi ami vízzel érintkezik bármilyen módon, és a csempe, szaniterek is gyönyörűek maradnak, de én személy szerint nem innék belőle, tudom 5-re vannak beállítva, van BWT-s haver is, mesélte...
-
Reggie0
titán
En is sokat toprengtem rajta, de igazabol kb. annyi a hozadeka, hogy a vizkotakaritasi munkakat a vizlagyito berendezes karbantartasi es takaritasi munkakka alakitod at. Cserelgetheted a szuroket, veheted es ontogetheted a sot, cserelheted a visszasozo patronokat es kozben azon toprenghetsz a viz ivasa kozben, hogy a szurokben szaporodik-e valami baci vagy sikerult sterilen cserelned.
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
-
MM
őstag
1. nem desztillált vízről beszélünk, hanem lágyítottról
2. az 5 nk az ivóvíz minimális keménységére közüzemi szolgáltatókra vonatkozó régi szakmai ajánlás, és nem az ihatóság (mert iható), hanem az íz és a korrózió miatt. Mi pedig házi vízlágyításról beszélünk. Amit attól még igény szerint vissza lehet keverni, vagy nem... -
pjen
félisten
Ugyan a nullás keménységű víz elméletben képes kimosni a szervezetből a vitaminokat, a gyakorlatban ettől két dolog miatt mégsem kell tartanunk. Egyrészt ehhez napi szinten több száz liter vizet kéne elfogyasztani, amire az emberi szervezet nem képes. Másrészt törvény is szabályozza az ivóvíz keménységi szintjét, miszerint a lágyított vizet 5 német keménységi fokig vissza kell keverni, az alatt ugyanis nem számít ihatónak a víz.
-
MM
őstag
-
Vismajor01
addikt
-
pjen
félisten
Ez a Te véleményed, ha vissza olvasol látni fogod, hogy nem mindenki ért veled eggyet. Ugye beállított és karbantartoft. Tehát vissza " sózzák". Ergó nem lágy víz. Amit fórumtárs linkelt amit már sok helyen beépítettek írják, hogy utólag ásványi anyagokat adnak hozzá. Tehát az sem lágy viz.
-
MM
őstag
-
ozark
tag
Szerintem nézz szét náluk. Sokkal jobban értenek hozzá, mint itt néhány "szakember"...
Szereltünk már be nem egy-kettőt komplett házra...
tarbela777
Csak egy picit kell visszaolvasod! -
pjen
félisten
A lágy viz nem való ivásra.
-
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
Szeretnék vízkőmentesítőt/vízlágyítót beszereltetni a házba. Lenne is hely neki, a garázsban van a ház bekötése ott lehetne rákötni a hálózatra, így az egész házban tudna működni.
Fogalmam sincs honnan induljak, mire figyeljek, mennyit szánjak rá? Amellett h jót tesz a gépeknek, a csapokról/zuhanyról is eltűnik a vízkő? Van olyan ami emellett víznyomást is tud növelni? Van vmi kisokos amit ajánlanátok?
üdv
-
tarbela777
tag
Sziasztok!
Vitopend 100-as kazánom van, még az eredeti Vitotrol 100 termosztát van hozzá. Valószínűleg az utolsókat rúgja, nem kapcsolja le a kazánt, csak eltűnk a láng ikon, de nem is kattan. Tudtok ajánlani mobil termosztátot? Vagy csak Viessmann típust lehet venni? Annak elég borsos az ára. -
ozark
tag
Hát ezeknél a kazánoknál nincs melegentartás, ameddig megy addig meleg nagyjából. Amúgy jók az újak. Nálam Dunaterm (lengyel-török) radiátorok vannak. Teljesen jók. Lehetne amúgy 3 soros ezek helyett, nem foglalna több helyet, de több hőt adna le és mehetnél alacsonyabb előremenővel. A kazán imádná, meg a gázszámlád is..régen persze az öntvényradiátorok a vegyestüzelésű kazánokkal kajakra tartották a meleget. Szerintem erre gondolhattál!
-
szimcsi
senior tag
Köszi. 8 éve lakunk itt. Nem volt még mosva. Meg nem is terveztem minden évben. Csak kíváncsi voltam milyen időközönként kéne. Kazán minden évben van karbantartva.
Fürdőbe csőradiátor van amúgy.
Jobb hatásfok elérése lenne a cél, az adott feltételek mellett
Csak gondoltunk már korábban arra, hogy lehet ki kéne cserélni új radiátorokra a régieket.
Csak nem vagyok benne biztos hogy a régieknél jobbak az újak (mindig úgy gondoltam hogy a régiek jobban tartják a meleget). Viszont az új radiátorok lehet jobban, gazdaságosabban működnek együtt az újabb kazánokkal?! -
ozark
tag
-
Caldera
senior tag
-
ozark
tag
Hát ő nem openthermes (nincs kazán oda-vissza kommunikáció), hanem 10k (@25 °C) NTC termisztor van benne, persze tanulgatós, okos...A CT-től biztosan jobb!!!
Computherm egy kínában gyártott cucc, ugye ez nem baj, mer van a profi kínai (pl. iphone, samsung)-meg a spór temus verzió, CT az utóbbi. Amúgy idehaza több néven is futnak ezek a szarok....
Teljesen ugyanaz, mindkettő itt figyel itthon - egyelőre jobb megoldás híján ő indítja az extra szivattyúm -, kötöttem be mindkettőt, emos egyelőre megy, elődje a CT megsült... 
-
AxBattler
félisten
Computherm Q3RF
Ennél csak jobb lehet. Kérdés, hogy a 2300i-t tudom-e vezérelni a Honeywell DT4R-el? -
pjen
félisten
-
AxBattler
félisten
-
szimcsi
senior tag
Hello,
65nm-es lakásunkban (szigeteletlen, B30 tégla, műanyag nyílászárók vannak) westen star kondenz kazán van, kb 7 éves.
A radiátorok nem lettek még cserélve. Érdeklődnék, hogy érdemes e lecserélni újakra a képen látható régi radiátorokat.2 szobában ilyen hosszabb radiátor van, kb 160cm hosszú
[link] kisebb szobában egy kb 103cm hosszú [link] és konyhában egy keskenyebb darab [link]
Másik kérdés, hogy hány évente szükséges a fűtési rendszer átmosása? Vagy csak akkor kell, ha esetleg nem működik jól?
Köszönöm! -
Superkee
csendes tag
Sziasztok
Budapesti első emeleti panelbe lakok központi fűtéssel és a fűtési szezonba mindegyik radiátor a lakasban egy viszonylag, csöndbe simán hallható, halk, de állandó zajt bocsát ki. Leginkább csendbe lehet hallani Hangfelvétel: [link]
Mi okozhatja a zajt? Légtelenitést megcsináltam már, de nem segitett. -
pjen
félisten
Tényleg csak kíváncsiság. Mihez képest igéri a 3% megtakarítást.
Nem igazán látom mivel tud többet mint egy WIFI s Computherm.#9358ozark
"Fontos azonban megjegyeznünk, hogy csak a zöld színű OpenTherm felirattal ellátott kazánok ismerik ezt a szabványt teljes mértékben. A csökkentett OpenTherm tudású kazánoknál probléma adódhat a termosztát és a kazán közötti kommunikációban." -
AxBattler
félisten
Jó, hogy szóba került a téma, nekünk is 2300i-hez kellene valami komolyabb, de mégis egyszerű cucc, az alap Computherm helyett.
Honeywell DT4R vezeték nélküli szett jónak tűnik, 3%-os szezonális megtakarítást ígér; szintén ajánlott?
-
ozark
tag
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
"Csak egy alap egyszerűre van szükségem, ami sima benti, kültéri egység nélkül. App vagy wifi sem izgat, nem fogom nyomkodni."
Erre irtam, hogy a computerm megfelel, mint sima ki-be termo. Évekig tud hibátlanul működni. Lányomék most mentek el és WIFI n feljebb kapcsolta a fűtést a telefonjával a Class One kazánon.
Természetesen vannak sokkal többet tudó termosztátok, nekem is volt öntanuló siemens, de nem nagyon szerette például a szellőztetést, esetleges becsukott ajtókat.
-
frank04
tag
-
ozark
tag
-
molnartibor
tag
-
HollyBoni
veterán
Én alapból nem szeretem ezt a "de a szerelő azt mondta" érvet. Láttam olyat hogy a nagy tudású szerelő úgy kötötte be kazánhoz a termosztátot, hogy a használati melegvizet kapcsolta. Kijött a másik szerelő, aki azt mondta nincs semmi baj a bekötésel, csak "pillanatnyi zavar" volt. Aztán kijött a 3. szerelő is, és végül ő tudta bekötni úgy hogy tényleg a fűtést kapcsolja a termosztát...
Sajna attól hogy valakinek van egy szakmája, az nem jelenti azt hogy ért is hozzá. -
frank04
tag
Köszi, ezeket közvetlenül össze kell kötni a kazánnal? Van olyan, aminek van vevőegysége, ami be van kötve a kazánhoz (a kamrában), és rádiósan kommunikál a szobában lévő termosztáttal?
A leírások alapján nem egyértelmű. Pl a Bosch Easycontrol adapterre is csak azt írja, hogy idegen kazánhoz kell.CT200-hoz kéne egy Bosch EasyControl K 20 RF rádiós kapcsoló modul? És a modul lesz a kazánnál a CT200 pedig a szobában?
-
pjen
félisten
-
ozark
tag
Class One van, One Classic nincs....

Aristonnak nincs saját - gyári - szerelője, csak szervíz-szerelő partnere...csak hogy tiszta legyen!
Az az ő saját véleménye, ajánlása. Amúgy az Aristonnál biztos nem dícsérnék meg érte, ha tudnák...
...mikor ott vannak a jobbnál-jobb saját megoldások Aristonéknak: Sensys, vagy a Cubeok...de szíve-joga ajánlani, bár ez a kivitelező/tervező feladata véleményem szerint. Semmi köze hozzá annak aki begarizza a készüléket! Ez nem gari feltétel! Azt nem mondta senki, hogy az nem fogja ki-be kapcsolgatni a kazánt! Csak soha nem lesz olyan hatékony, ha a fejedet a falba vered akkor sem, - mint egy modullációs - openthermes - hőérzékelő!
Amúgy mindenféle vita meddő veled... -
pjen
félisten
-
ozark
tag
A C24 és a Bosch C 2300 jó hasonlat
Viccet félre téve, biztosan látod, hogy pjen nem szakmabeli, másrészt nála mindig minden fasza...nem venném alapul a tanácsát. Jómagam igaz csak egy gázszer.mester vagyok '96-ban végeztem, azóta nyomom az ipart, nem tudnék számot mondani mennyi kivitelezés van a hátam mögött és mennyi minden...de nem 1 és nem 2 tapasztalat után bizton állíthatom, hogy ezek a mai modern láng modulláción és hővisszanyerésen alapuló hőtermelőket (csúnya nevén kondenzációs gázkazánok) "nem annyira" használja ki a benne rejlő tudást egy sima on/off termosztát!
Korábban is írtam, hogy az opentherm alapú hőérzékelők (ezek valójában nem is termosztátok) oda-vissza kommunikálnak a készülékkel. Lebutítva: szól az érzékelő a kazánnak, hogy öreg vegyé vissza, mindján elérjük a célt!
Nagyjából 4% gáz megtakarítást lehet elérni velük és elkerülhető a túlfűtés, ill. a túlzott visszahűlés is. Meg, hogy rommá kapcsolgatják a kazánt, pl. az olcsóbb 20-30 ezres honeywell termosztátok. Továbbá olyan beállításokat is elő lehet varázsolni ezekkel amit érthető módon egy on/off kapcsolóval soha nem fogsz!
Tehát: Bosch CR120, Bosch CT200, vagy Honeywell Home Lyric T6
Én ezen már nem spórolnék, ha már sikerült egy viszonylag jó és drága kazánt beszerezni... -
pjen
félisten
-
frank04
tag
Sziasztok,
Bosch Condens 2300 kazánhoz melyik az ajánlott termosztát? Feljebb ovlastam, hogy a Computherm-esek nem a legjobbak.
Csak egy alap egyszerűre van szükségem, ami sima benti, kültéri egység nélkül. App vagy wifi sem izgat, nem fogom nyomkodni.Köszönöm!
-
ozark
tag
Mondjuk, ha almérő előtti inkább a társasház kontójára menne az...
-
Reggie0
titán
Ne izgasd magad, azert ez nem egy halalos hiba. Elso sorban dokumentalj es ellenorizd is vissza, hogy az lathato-e a kepeken amit le akartal fotozni. Azt is, hogy butor mogott volt, mert igazolnod kell, hogy ez egy rejtett hiba, azaz vasarlaskor nem volt lehetoseged megnezni es megbizonyosodni annak a falnak az epsegerol. Jan 2-an pedig kerdezd meg az ugyvededet akivel a szerzodest irattad, hogy mit kell tenni, mire van meg szukseg. Foleg a biztositas miatt, mert ez meg az elozo tulaj sara lesz, lehet nem is a te biztositasod terhere kell vagy lehet megoldani.
-
gaben22
őstag
Helosztok, lakásvásárlás, 1 hete "költöztem" be, dobozok mindenhol, lényegében alig pár napot töltöttem csak a lakásban eddig ünnepek miatt, épp a "szokásos" alapos takarításomat csinálom, ennek része, hogy minden zegzugot, amit elérek, kitakarítom, bútor mögött is ha lehet (bútorozva vettem a lakást), hát mit ad isten, vizes a fal egy kis részen, festék "mállik", szag is érződik így,, hogy eltávolítottam a bútort, kis folt is észrevehető. Az ázott faltól jobbra 1.5 méterre van egy vízóra, cső pont abban az irányba fut azon a "magasságon" így gyanús, hogy csőprobléma lesz. Képzelhetitek mennyire rosszul érzem magam, még szégyellem is magam, hogy sikerült "hibás" lakást venni
. Vízóra nem pörög, de szerintem a probléma még "előtte" van, ettől függetlenül elzártam a vízóra előtti szelepet. Vízvezeték szerelőt keresnem kell, ezen felül mit tehetek/kell tennem még (előző tulajnak és ügyvédnek még nem írtam)? Van biztosításom (Allianz Pro all risk), kötés előtt elolvastam ÁSZF-et és emlékszem itt-ott vízkárral kapcsolatban említettek némi "türelmi" időt, mielőtt a fedezet indulna. Majd újra elolvasom, de most végtelen a csalódottságom
. Nem nagyon értek lakásfelújítás és hasonló jellegű munkákhoz, ilyenkor vízvezeték szerelő bont falat is, ha kell majd utána javítja a falat is, vagy arra majd mást kell hívnom? Festés? -
ozark
tag
Ugyanezt írtam a keresztbekötéssel, de szerintem a készülékben lévő szivattyún nem fog tudni állítani, nem ami nem is feltétlenül arra hivatott, hogy egy nagy rendszer keringetését megoldja. A patron azért sem jó, mert gyakorlatilag ráfűtenél a teljes rendszerre, egy csőradiátor egészen más sztory...de az is lehet a csövezése szar a rendszernek, ez távolról nehéz...
-
Santino
aktív tag
-
pjen
félisten
-
Santino
aktív tag
-
Santino
aktív tag
-
pjen
félisten
-
HollyBoni
veterán
-
Santino
aktív tag
Hát nem hiszem, hogy kókány lenne.
A törülköző szárítós radiátorba be tudtam szerelni és remekül működik évek óta. Kiválóan ellátja a feladatát. Innen jött a gondolat, hogy ezt az egy radiátort kiegészíteném egy ilyen patronnal.
Alapesetben igazad van, jobb lenne egy rendes szakit hívni és kompletten átnézetni vele az egészet, de sajnos kevés a rendes és ráérős szaki és persze nem a legolcsobb megoldás. Amit megértek, mert a rendes szakembert és az idejét igenis meg kell fizetni.
Na mindegy, akkor gondolkodom még a dolgon. -
HollyBoni
veterán
-
Gézengúz
addikt
-
Santino
aktív tag
-
Gézengúz
addikt
-
Santino
aktív tag
-
Gézengúz
addikt
-
Santino
aktív tag
-
Santino
aktív tag
Korábban azt csináltam, hogy az emeleten lévő helyiségek radiátorok torlószelepeit teljesen elzártam, de a lenti problémás radiátornál alig éreztem változást.
A cirkóhoz közelebb lévő emeleti szobákban a torlószelepek már el lettek zárva, de nem teljessen. Ezeknél a radiátoroknál alig vannak nyitva, talán csak 1/4 fordulatig, ugyanis amelyiket teljesen elzártam, az hideg maradt.
Szórakoztam egy darabig velük, amíg sikerült úgy beállítani, hogy megfelelő legyen a szobákban a hőmérséklet.
De a lenti radiátor nem változott. Ezért gondoltam, hogy egy fűtőpatront belerakatok, kiegészítésképpen.
Jó lehet ez a megoldás? -
ozark
tag
Igen ide kellene tervezővel készíttetni egy beszabályozási tervet. Mondjuk ez alapján elég kevés az infó...nekem van olyan radiátor amin 10%-ra van nyitva a torlószelep, de lehet nagyobb kell + hidrováltó-extra szivattyú. Nálam ugyanez volt, ez a 4 dolog együtt lett a megoldás, vagyis több:
-nagyobb hőleadó,
-ezt a nagyobbat keresztbe kötni !,
-beszabályozás,
-hidrováltó,
-extra szivattyú beépítése. -
csemberlen
őstag
-
Santino
aktív tag
Szervusztok!
A következő problémát szeretném megoldani:
Egy 94 nm-es lakásban a fűtést/melegvizet egy Sanuier Duval Semia 24 kW-os kazán biztosítja. A lakás egyik szobájában, ami 12 nm van egy 110 cm széles és 60 cm magas radiátor az ablak alatt. Ez a szoba a leghüvösebb, fűtéskor a radiátor jobb alsó 1/5-e csak kézmeleg, a többi része jó meleg.
A radiátor mindkét szelepe teljesen ki van nyitva, nem levegős, ellenőriztem.
A fűtési rendszer 2 éve teljesen át lett mosva, de már előtte is tapasztalható volt ez, csak akkor még nem volt gond.
Kérdeztem szakembert, azt mondta, hogy mivel ez van a legtávolabb a kazántól ezért ide nem jut elég melegvíz.
Esetleg a radiátort kellene lecserélnem?
Arra gondoltam, hogy rakatnék bele egy kisebb elektromos fűtőpatront a jobb alsó sarkába.
Szerintetek életképes a gondolat? Javítana ez valamit a szoba hőmérsékletén? -
AxBattler
félisten
Most olvasom: Otthon SOS Gázőrzők Asszisztencia biztosítás megszűnt 12.15-én, új biztosítási csomagokon dolgoznak, 2026 első negyedévének végén új ajánlatokkal jelentkeznek!
Túl jó ajánlat volt...
-
ozark
tag
Hát szerintem a folyamatos üzem ugyanúgy csökkenti az élettartamot, a fogyasztást nem tudom. Azt mérni kellene így-is-úgy is és összehasonlítani...én a túlméretezett hőleadókban hiszek, meg persze műanyag nyílászárók, szigetelés (különösen födém!), alacsonyabb előremenő, esetleg külső hőkövetés, de ezek mellett az egyik legfontosabb kérdés, hogy az on/off termosztátokat ezeknél a hőtermelőknél már el kell felejteni. Min. egy openthermes, de tapasztalatok alapján a sajátja a legjobb, még ha ezek nem is olcsóak! Ezekből az elemekből adódnak össze a százalékpontok. Csak önmagában egy ilyen kazán nem fogja lefelezni a fogyasztást...
-
astrojoe12
tag
"Nalunk peldaul nincs jelenleg szobatermosztat a kazan allandoan futesre van kapcsolva, az eloremeno homersekletet allitjuk. Most 42 fokos eloremenovel erjuk el a 24 fokot. A kazan emiatt folyamatosan keringeti a vizet, viszont a langot mindig minimumra veszi amikor begyujt mert epphogy atlepi ilyenkor a rafuteshez szukseges minimum erteket. Nekunk is 28kW-s a kazan, de olyan 10-12 kW-ra lehet maximum szukseg."
Azt olvastam, hogy pont ez az egyik módszer, amivel komolyan emelni lehet a gázfogyasztást és csökkenteni a kazán élettartamot. Nem tudom mennyire reális, de a gondolat menet ez volt, utána kíváncsi lennék a véleményekre:
"28kw-os kazán, kb 6-7 fokozatban modulál 12-28kw között. Ha nagyon drága kazán, akkor 8-28 kw között. Ha a lakás hőigénye a folyamatos hőntartáshoz pl 3-4 kw, de a kazánod csak 8 kw-ig tud le modulálni, akkor minimumon is túl sok gázt használ és túl magas lesz a visszatérő hőfok, és sokszor kapcsol ki-be a kazán. A sok kapcsolgatás megállítja a folyamatos kondenzációt, csökken a hatásfok és csökken az élettartam. Egy 14-16 kw-os kazán beépítése felére csökkentheti a gázfogyasztást, mert az le tud moduláni 2-3 kw-ra is és folyamatos üzemet tud biztosítani, folyamatos kondezációval."
Mit gondoltok erről?
-
ozark
tag
Baxi jó cucc, Westen gyakorlatilag ugyanaz, de oda szerintem a legolcsóbb kis Ariston is jó lehet...családi házakat (is) szereltem vele, nagyon korrekt cucc. Szerintem ár-érték bajnok! Mindegy milyet veszel 6-8-max 10 év és nem éri meg cserélni, akkor meg már olsóbbat..nem? Évente úgyis mind mókolós...
-
tng
tag
Sziasztok!
Nem találtam milyen kazánt vegyek topikot, úgyhogy bocs ha off. Van egy 20 éves Buderus kombi kazánunk, amin már minden is volt cserélve, többet már nem akarunk szívni vele, lecseréljük. Egy kb 65 m2-es társasházi lakásban van, mindenhol radiátor van, összesen 8 db. Pár éve ki lett bélelve az összes kémény a társasházban, így amiatt már nem kell aggódni. Milyen kazánt érdemes venni, ami jó ár/érték arányban, és megbízható? Mostanában mindenhol a Baxit látom, de az ugye nem jelenti, hogy az olyan jó is. Nem kell sem wifi, sem egyéb úri huncutság, a megbízhatóság a lényeg. Köszi előre is a tanácsokat!
-
Gézengúz
addikt
-
HollyBoni
veterán
Tud valaki esetleg keringető szivattyúkról, amik árban nincsenek elszállva, és lehet a fordulatszámot vezérelni PWM/0-10V/4-20mA jellel?
Eddig az IBO-tól találtam. -
emre
veterán
Érdemes nézni az aprót is, megfelelő csoportokat.
Februárban lesz két éve hogy 90-ért vettem egy leszerelt kazánt donornak, ami önmagában is működőképes volt és mindenben megegyezik a meglévővel.
Azóta már ezt-azt át is pakoltam belőle, mivel volt egy probléma ami miatt tesztelni akartam pár alkatrészt. Megnyugtató hogy amíg pucerálom a hmv hőcserélőt van egy másik amit bepakolok helyette és nem kell kapkodnom. -
ozark
tag
Ariston Cares Premium 24 EU van most, ez még aluhőcserélős, szívás az éves karbantartása...
Modulációs arány: 1:4
Jó hát 6 éves a cucc, parapettel volt 240e
-
molnartibor
tag
-
ozark
tag
Hát valszeg egy Clas One Wifi 24 kombi lesz az utód, Genus is lehet, vagy Alteas One+Net...kb árban is így jönnek...csak kell majd hidrováltó, 28-as réz idomok-csövek, szerelvények...nem akarok a kazánon spórolni, de lesz még kiadás, nyárig minden hónapban valamit gyűjtögetek!
-
Reggie0
titán
-
molnartibor
tag
-
ozark
tag
-
ozark
tag
Á köszi ezt a pdf-et nem találtam...ariston szervizes srácnak van sensys, azzal szokott mélyebben belepiszkálni, szerintem megkapom addig, de ha a kazáncserén túl leszek benevezek egy sensys hd-ra...
-
molnartibor
tag
Minden marad buson, annyi hogy felprogramozni kell szerintem egy sensys HD kölcsönbe de utána az nem kell. Legalábbis tavaly amikor leveleztem az ariston supportal azt írta a srác. Ez a vezérlő 3 körig megy sima 2230 vezérelt kimenete is van körönként. Mindenképp maradjon a BUS mert másik thermosztáttal nem fog annyira lemodulálni a kazán mint lehetne.
Fusd át mindent leír amire szükséged van: [link] . A vezérelt kimenet max 100W/zóna arra figyelni kell.
-
emre
veterán
Van nekem egy 2009-es Ariston tartozék kézikönyv és tervezői segédlet.
Feltöltöttem ide mert élő linket már nem találtam róla.
Nézegessétek át, vannak benne jó dolgok. Persze azóta már egy csomó minden elavult, és más van helyette.
De ilyen all-in tervezői segédletet ha jól tudom azóta sem adtak ki.Mivel nekem csak egy fűtőkör van, és se hőcseréló se hidrováltó így inkább nem pofázok bele. Bár a hidrováltón erősen gondolkozok, hogy a vegyes kazánt is rákössem a rendszerre.
A hardver egy Genus 30 wifi+ meg egy Cube S net vezérlő külső hőérzékelővel. -
ozark
tag
Végre egy aristonos csávó!!!
Kérdezhetek?
Nekem csak a "sima" Cube van (kb. ugyanaz mint az S net, csak ugye nincs net és programozhatóság, de a működési elve ugyanaz).
Néztem én is ezt a vezérlőt, az a bajom, hogy most merülőhüvelyes csőtermosztát indítja az extra szivattyúmat, de vagy "lemarad", vagy későn indul (kazán túlmelegszik, leáll), vagy még kazán leállás után megy 30 percet is. Egyszerűen nincs az a pont ahogy jó lenne. Működne a bus rendszerem továbbra is? Gondolom akkor a cube ebbe a vezérlőbe köt bele, a szivattyút kikötöm belőle és a buson megy tovább a kazánhoz?
Pont bezzeghnél néztem én is, ott a legolcsóbb + iszonyat gyorsak a srácok!
-
HollyBoni
veterán
Tényleg, benéztem. Mondjuk elég érdekes hogy ennyi verzió közül nincs sima 3 vezetékes megoldásuk kapcsolt és fix fázissal, mint kb. az összes többi átlag 230v vezérlő a piacon...
-
molnartibor
tag
Sajnos nem, mert a 3 vezetékes náluk a leírás alapján úgy működik hogy a 3 ból 1 vezeték a nulla és a másik kettő a nyit és a zár. [link] 7. oldal. HPControlból csak a 2 vezetékes lenne jó de ott ugye kondi feltöltéses a zárás.
A kérdés inkább az, hogy az IBO-val és a BRH-val van e tapasztalat. Az IBO minőségibbnek tűnik, de lassabba nyitás zárás 21-sec, míg a BRH 8sec.
-
HollyBoni
veterán
Akkor neked jó a 3 vezetékes HPControl szelep is, abban nincs kondi, csak a 2 vezetékesben.
-
molnartibor
tag
A multivezérlő tud 3 zónát kezelni és minden zónának amikor fűtésigény van akkor ad 220V-ot az adott zónakimenetre, a motoros golyóscasp alaphelyzetben zárt és amikor a zónakimenet él akkor kap áramot és nyit. Ezért kell olyan zónaszelep ami 3 vezetékes mert a zárást nem feltöltött kondenzátorból próbálja megoldani hanem normális tápból.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Milyen routert?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Apple iPhone 16 128 GB Ultramarine 96% Akkumulátor 2026.07.10-ig Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó oshiba dynabook satellite B551/D
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-11. gen gar.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550M R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Lian Li Vector V100R Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Sziasztok!

Ja és mindez nem keverendő a víz szűrővel.

Teljesen ugyanaz, mindkettő itt figyel itthon - egyelőre jobb megoldás híján ő indítja az extra szivattyúm -, kötöttem be mindkettőt, emos egyelőre megy, elődje a CT megsült...

...mikor ott vannak a jobbnál-jobb saját megoldások Aristonéknak: Sensys, vagy a Cubeok...de szíve-joga ajánlani, bár ez a kivitelező/tervező feladata véleményem szerint. Semmi köze hozzá annak aki begarizza a készüléket! Ez nem gari feltétel! Azt nem mondta senki, hogy az nem fogja ki-be kapcsolgatni a kazánt! Csak soha nem lesz olyan hatékony, ha a fejedet a falba vered akkor sem, - mint egy modullációs - openthermes - hőérzékelő!
. Vízóra nem pörög, de szerintem a probléma még "előtte" van, ettől függetlenül elzártam a vízóra előtti szelepet. Vízvezeték szerelőt keresnem kell, ezen felül mit tehetek/kell tennem még (előző tulajnak és ügyvédnek még nem írtam)? Van biztosításom (Allianz Pro all risk), kötés előtt elolvastam ÁSZF-et és emlékszem itt-ott vízkárral kapcsolatban említettek némi "türelmi" időt, mielőtt a fedezet indulna. Majd újra elolvasom, de most végtelen a csalódottságom