- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
pythonubung
csendes újonc
Csak két gyors találat: healthline és webmd.
A szedjük vagy ne szedjük? hitvitába, és a melyik jobb? témába se szállok be, magánvéleményként akkor biztosan segíthet, ha amúgy hiány van. Azt viszont, hogy ez fennáll sokszor nem könnyű kideríteni, tünetekből vagy életvitelből próbálkozhatsz kitalálni (vérvételes eredménynél is jönnek a megfontolandók, pl. mért vitaminszint mit is mutat pontosan?). D, C vitamin, magnézium a gyakran felbukkanó hiányszereplő.
Zöldség - és módjával gyümölcs - , tudatosabb étkezés + sok víz + mozgás jó irány szerintem is, ezek mellé ha jónak látod segíthet. Nálam általában segít elkerülni nagyobb fertőzéshullámokat, vagy rövidíteni idejüket. -
pythonubung
csendes újonc
válasz
Tamás1966 #145 üzenetére
A felszívódási mizériákkal teljesen egyetértek, ezért is volt nagy sláger védelmező antioxidánsokat emlegetni, újabban más csodasegédekkel mint pl. bioperin karöltve.
De nagyon nem mindegy melyik "multivitamin" vagy komplex készítmény beltartalmáról van szó (pl. B vitamint elég sokban túltolják, és kis túlzással az már segíthet is érzésre jobbá tenni az életed, immun- de még inkább idegrendszerednek adhat támogatást stb.)Amiért még szeretik őket szidni, az pl. a kontraproduktivitás, ha "hasonló" anyagok versengenek a felszívódásért, az nem túl okos dolog ill. pazarlás.(Minden kampány nélkül: GAL mottója szerint nem rak fölöslegesen termékeibe anyagokat, üdvözlendő és helyes elv, de a természetes versengés ettől még a többinél is létezik.)
Talán nem is annyira egyszerű figyelni arra, mikor mit mivel érdemes szedni, szóval ezen aggódni kár. És csak abból kiindulni, hogy színezés = magas hatóanyagtartalom, szintén tévútra visz. -
De4d
őstag
válasz
Tamás1966 #147 üzenetére
Nekem se ártana.
Ne mindig csak a húst hússal kb. Kicsit több vitamin, gyümölcs, zöldség. Ezért is kezdtem el külön a multivitamint szedni. Viszont eddig, nem szedtem sose ilyeneket, aztán furcsának találtam ezeket a jelenségeket, hogy ilyeneket okozhatnak. De konkrét infót jóformán nem találni a neten erről. -
Tamás1966
aktív tag
Igen, ezt arra érzettem, hogy ha ilyen tüneteket produkál, akkor feltehetőleg van benne hatóanyag.
Várj pár napot, és realizálódni fog a dolog.
Én most egy méregtelenitő kúrát csinálok, az első pár nap rossz volt, de most már dolgozik a szervezetem, most már beállt a dolog.
Én a beleimet, és a májamat szeretném kicsit rendbe tenni. -
Tamás1966
aktív tag
Szia
Ha a Jutavit multinak ilyen hatásai vannak, akkor ke a kalappal előtte.
Én azt hallottam, hogy a multivitaminokban ugyan sokféle dolig van, de mindenből csak kevés, és abból a kevésből is csak kevés szívódik fel.
Ezért sokan nemis javasolják a multikat.
A Jutavit meg egyébként sem a legerősebb márka.
Ezért nem szabadna ilyen tüneteket generálnia .
De ha ezt teszi, akkor mondom. Le a kalappal előtte. -
De4d
őstag
válasz
pythonubung #143 üzenetére
Igen eddig nem volt gondom a széklet színével, jóformán csak akkor volt sötét ha sok kv-t ittem tej nélkül, meg marhahústól. De kimondottan "feketének" sose láttam, csak olyan mélybarna. Ha több tejterméket eszek, vagy iszok akkor meg a megfelelő világosabb barna, olyan tejcsoki színe lesz.
Nem tudom mi számít magas vastartalomnak, ebben 18mg van de a C-vitamin pl 90mg magnézium 100mg. Ezekhez képest kevés. Kérdés mennyit igényel úgy a szervezet.
Illetve mégegyszer említeném, hogy előtte úgy teljesen rendben volt a színe.
Azért is zavaró a dolog mert erről sok infót nem találtam, inkább a vizelet színezéséről. -
pythonubung
csendes újonc
Nem hinném vészesnek, B-vitaminokból jellemzően elég sokat pakolnak multivitamin készítménybe, attól szép "neonzöldes" (sárgás) és erősebb szagú is lehet vizelet (pl.: WebMDlink, másik) Székletet pl. magasabb vastartalom is sötétítheti.
Ha bármi más is gyanús, doki! (sötét széklet pl. lehet vérzéstől, ami nem játék, de pl. vaskészítmény, kaja stb. is befolyásolhatja színt) - ha nincs más tünet, saját megnyugtatásra hagyj ki egy-két napot, utána "visszaáll" szokványosra. -
De4d
őstag
Nem túl aktív a topic de hátha kapok választ.
Pár napja elkezdtem vitamint szedni, egész pontosan multivitamint (jutavit)
Azt vettem észre, hogy nagyjából azóta megváltozott a székletem illetve a vizeletem színe.
Nagyon nem találtam erről a neten épkézláb információkat, de egy kolléganőm is mondta, hogy amikor szedett, neki is változott a vizelete (sárga lett)
Na az nekem is olyan "hülye" fura sárgás lett olykor, valamint a széklet színe is olyan sötétebb lett, mint ha csak marhahúst ennék marhával, erősen sötét barnás.
Napi egy ilyen vitaminkapszula okozhat ilyen elszíneződést a vizeletben és székletben? Ha igen ez mennyire normális? Nem változtatja meg a vese májfunkciókat nagyon? -
Na hát ez a GAL+ vitamin érdekes. Még a napi 3 kapszulával megbarátkoztam úgy ahogy, de ez a por borzalmas. Megpróbáltam 2 adagban bevenni de rendesen megfeküdte a gyomrom így szétbontottam 4-5 adagra de borzasztó keserű a benne lévő aszkorbinsav miatt. Gyakorlatilag egész napos elfoglaltság, főleg ha mindegyiket némi étellel, evés közben szeretné az ember bevenni ahogy az utasításuk szerint ajánlott.
-
Zeki
nagyúr
Azt szed. Azt mondta jobb. De ő nem csak ezt szed. Vannak egyéb növényi meg bio izék itthon. A kiflit magának süti és megy a fagyóba. Az is valami nagyon egészséges, gluténmentes. Ahogy kinéz, meg nem enném.
Mondjuk az asszony állandóan pörög, tv-zni sem ül le 3 gyerek mellett.
Amikor ideje van, úszás, fitnessz, futópad és súlyzózás itthon.Én meg csak örülök hogy élek.
De ez sokszor igen fárasztó dolog.
-
GAL Pluszt szed? Nem érzett változást? Én is rendeltem mert sok helyen ajánlották és szerintem az étkezésem se olyan változatos. Nyilván nem helyettesíti azt de sajnos jelenleg nem tudom megoldani, hogy mindenféléből ami egészséges rendszeresen egyek. Eleve pl. nem nagyon szeretem a halat, a tengeri herkentyűkre rá se tudok nézni. Örülök ha az eszembe jut, hogy minden nap egyek zöldséget és gyümölcsöt. Pedig szeretem, főleg a nyers zöldséget és szoktam enni diót, diákcsemegét is néha. Egyszerűen lehetetlen egészségesen étkezni, de legalábbis nagyon komolyan rajta kell lenni, hogy változatos étrended legyen.
-
-
Tamás1966
aktív tag
Igen, most főleg ezeket a CBD olajokat nyomják nagyon, de én sem próbáltam még.
Az mondjuk egy komolyabb beruházás, mert eléggé magas áron vannak.
Párszor már befürödtem azzal, hogy ami drága az biztosan jó, de lehet, hogy ez a CBD cucc ez valóban tényleg jó. -
lgyuricza
újonc
Az utóbbi években a CBD-vitaminok egyre népszerűbbé váltak, és nem véletlenül! 🟢 Sokan tapasztalják, hogy hozzájárulhatnak a jobb közérzethez, a stressz csökkentéséhez és az általános vitalitáshoz. Érdemes utánajárni a hatásainak és kipróbálni, ha természetes támogatást keresel az egészségedhez. Ti próbáltátok már? Milyen tapasztalataitok vannak vele? 😊
-
Gabesz87
veterán
Régen talán itt ajánlották a Biotech-et valamelyik topikban, ha nem is pont itt, szóval pár éve szedem, gondolom jobb, mintha semmilyen vitamint nem szednék. De igazából én sem érzem magam tőle energikusabbnak, nem érzem a hatását.
Látom ebből a Swedish Nutra-ból van külön férfi/női/gyerek. Lehet, hogy kipróbáljuk. -
Tamás1966
aktív tag
válasz
Gabesz87 #130 üzenetére
A Biotech- es cucoktól én sem éreztem soha semmit. Van most egy új csoport a piacon, úgy látom elég megfizethető áron.
Minden van náluk. Multivitamin. Mindenféle női, férfi dolgok. Jó hirdetéseik vannak a tik tokkon is.
Menj föl az oldalukra, és tanulmányozd.
Anybody. hu. Kép: [kép] -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Az volna a krédésem, tudtok-e ajánlani ilyen napi multivitamint. Feleségemnek keresek, szóval ilyen általános, vagy nőknek való érdekelne. És egy fontos kritérium lenne: sajna valamiért a feleségem egyszerűen képtelen nagyobb kapszulákat, tablettákat lenyelni, vagy rettentő nehezére esik. Szóval ha lehet kisebb méretűt keresek, vagy netán elrágható/csepp formában. Én Biotech One-A-Day-t szedek már régóta, de ezt biztos nem tudná lenyelni
-
Zeki
nagyúr
Ez melyik webshop lehetett?
hamis vásárlói vélemények....
Az asszony talált valami sportolók szedik étrend kiegészítőt, növényi az egész, 40 ezer Ft egy havi. Mondom azt el lehet felejteni. -
Tamás1966
aktív tag
Kérdésem az lenne, hogy szedett e, vagy jelenleg is szedi e valaki a Béres cseppet ???
Én még soha, de most gondoltam kipróbálom.
Valóban érezni valamit?? Valóban javítja az erőnlétet, és a közérzetet ??
A Béres csepp forte, ami a legerősebb, az lenne most jó árban ott ahonnan mást is szoktam rendelni.
Régebben azt is mondogatták, hogy állítólag hízlal. Béres csöpp. Ebből igaz lehet valami ??
Van valakinek tapasztalata a Béresről ???
Köszike a válaszokat. -
Tamás1966
aktív tag
Szia.
Én is, ugyanúgy mint mindenki más, próbálkozok.
Régebben szedtem a Gall multiját, és a Biotech férfi formuláját.
Megmondom őszintén, hogy egyiktől sem éreztem semmit. Szedtem, de semmi különös.
Sokan dicsérik itt a Jutavit termékeket
Az én megállapításom az, hogy semmivel sem rosszabb, mint a 3x drágább cuccok.
Én férfiként szedem a szerves cinket, szelént.
Megmondom őszintén, hogy nem rossz. A Cink pl nagyon jól hat a férfiasságra. Ezt személyesen megtapasztaltam, pedig már 50 plusszos vagyok.
És nem vészes az ára, 2 ezer körül a 100 db.
Én beszéltem olyannal aki a Jutavit nál dolgozott.
Ő mondta, hogy ami rávan írva a dobozra, az abban mindegyikben benne is van.
Na de most egy új kérdésben én is kérdeznék. -
Zeki
nagyúr
Erről hallott valaki valami érdemlegest?
GAL+ multivitamin -
Zeki
nagyúr
Gyerekeimnek a swedish nutra megasport, ahol épp olcsóbb.
---
Erről a biotech női multivatminról van valakinek véleménye? -
student
őstag
nektek van valami bevált hely ahonnan rendelitek a vitaminokat?
-
scamdemic
újonc
Tele van káros adalékanyagokkal, nem csoda, hogy ilyen olcsó. „glükózszirup, cukor, víz, módosított burgonyakeményítő, zselatin, L-aszkorbinsav, savanyúságot szabályzó,(citromsav), nedvesítőszer (szorbit), E-vitamin készítmény (DL-alfa-tokoferil-acetát, módosított keményítő, csomósodást gátló (szilícium-dioxid)), aroma (narancs), cink-citrát, kókuszolaj, A-vitamin készítmény (cukor, zselatin, módosított keményítő, retinil-acetát, antioxidáns [Butilezett-hidroxi-toluol], csomósodást gátló [alumínium-nátrium-szolikát]), kalcium-D-pantotenát, magnézium-oxid, cianokobalamin, D3-vitamin készítmény (módosított kukoricakeményítő, cukor, antioxidánsok [nátrium-L-aszkorbát, alfa-tokoferol], csomósodást gátló [szilícium-dioxid], kolekalciferol), maltodextrin, fényező-anyag (karnauba viasz), piridoxin-hidroklorid, pteroil-monoglutaminsav, D-biotin, kálium-jodid.”
A cukor eleve méreg, a glükózszirup meg még annál is mérgezőbb. Burgonyakeményítő, zselatin, aroma, ezek is teljesen feleslegesek egy vitaminba. Butilezett-hidroxi-toluol... Egészségügyi veszélyek: A butilezett hidroxi-toluol bőr- és szemirritációt okozhat.
[link]
Az alumínium-nátrium-szilikát sem hangzik túl bizalomgerjesztőnek, a karnaubaviaszt pedig inkább kozmetikumokban használják.
[link] -
lorcsi
veterán
válasz
Shadowduet #119 üzenetére
Gymbeam magnezium biszgicinat igen jo felszivodasu
de a mult hetvegen veget ert a tavaszi akcio ra -
Shadowduet
tag
Sziasztok!
Multivtamint és jó felszívódású magnéziumot keresek, tudtok ajánlani valami BB opciót? Eddig myprotein alpha men-t, meg myprotein mg-citrátot szedtem, de most váltanék, mit ajánlotok?
-
btraven
őstag
válasz
sherlock82 #117 üzenetére
Én a gyógyszertárban döbbentem meg: Jutavit multivitamin 3600, Centrum 8000. Nem értem, mind a kettő ugyanazt a vitamint tartalmazza, valamelyik hazudik? Persze Jutavit-et vettem, de hatását egyáltalán nem érzem, így pár hét után.
Egyáltalán valaki vizsgálja ezeket? -
huan
őstag
Sziasztok,
Magnézium tablettát és D-vitaminból szeretném a legjobbat vásárolni.
Melyek azok? -
Dende44
friss újonc
Kicsit régi kérdés, de most is aktuális. Én immunerősítés célból a Panda Nutrition Immun Fortet próbáltam. Összetevők: C-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, folsav, A-vitamin, zöld tea kivonat, gyömbér, Panax ginseng, kurkuma, vas, cink, szelén. Ebből C 625% RDA D-vitamin meg 1000%. Jó dolgok vannak benne nagy dózisban, de nem érzek semmi pluszt tőle, hogy fú de kicsattannék. Egyszerűen nem vagyok beteg, ennyi
Jó kérdés ez enélkül is meglenne-e... Valószínűleg igen. De nem 100
-
sNk77
aktív tag
válasz
Tav-Csoves #112 üzenetére
Szia!
Egyik ismerősömnek a lábán ilyesmi, és neki gomba okozza. Tudná kezelni/kezeltetni, de nem fertőző így csak esztétikailag gond. Ajánlottam neki a biotint és akkor mondta, hogy neki nem vitaminhiány.
-
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!
Van valakinek valamilyen ötlete, hogy miert redősek, recések, és felfelé hajlanak a körmei édesanyámnak?
Elsőre vitaminhiányra gyanakszom, de a szívprobléma is felmerült bennem.Köszönöm szépen a segítséget!
-
fodorpisti87
újonc
A teákban valóban van vitamin? Ebben a cikkben főként a zöld teáról írnak, de én meglepetten olvastam, hogy ezek is tartalmaznak vitamint.
https://teapalota.hu/zold-tea-posztok/erosit-immunrendszer-zold-tea/
-
Zoli-bácsi
senior tag
Sziasztok,
gluténmentes multivitaminból van, ajánlott, bevált márka/típus?
-
Zoli-bácsi
senior tag
Sziasztok,
ismeritek a NuU Nutrition termékeket? Ha igen, mi a vélemény róluk?
-
huan
őstag
Sziasztok!
D-vitaminból melyik fajta ajánlott és miért?
Köszi! -
Breki
veterán
Nem találtam jobb topikot ezért ide írom.
Tavaszindító, egyszeri, 5 dollár kedvezmény mindenkinek értékhatártól függetlenül! az Iherben.
A kupon március 26-án hétfő este 7-ig érvényes és minden vásárló felhasználhatja 1x. Akcióváltás ma este! A közelgő április miatt inkább csak $44-ig rendeljetek, ugyanis az áprilisi vámmentes limitet még nem tudni.
EXCLUSIVE5
Amit pl.. érdemes venni az egyik legjobb minőségi multivitamin.
-
válasz
Borify Péter #102 üzenetére
Ami akkor nyilván magyarázható az összeszűkült gyomroddal, "az már nem fér be". Előbb úgyis az étkezési szokásaidon kell változtatnod, ahogy azt szintén máshol tárgyaltuk.
-
válasz
Borify Péter #100 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy mit mondok, valaki úgyis belepo*zik...
Aktív dolgozó és sportoló lényként, azon kívül, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt eszem (melyek vitamintartalma mostanában már igen csekély, de legalább természetes), én az alábbi szintetikus vitaminokat szoktam enni:
Ez direkt sportolóknak van, de az összeállítás a lényeg.
Ehhez még plusz C vitamint, ált. napi 2*1000 mg-ot, meg ca-mg kombót is szoktam.
Ennyi.
A vitaminoknál meg mint másik topikban kitárgyaltuk, soha ne éhgyomorra vedd be őket, hanem kaja közben, különben persze, hogy gyomorbántalmaid lesznek.
-
válasz
Borify Péter #98 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ne szedj semmit, hanem hogy az ember tájékozódjon, és úgy döntsön, mi a jó neki, ne pedig egy ember véleménye, tanácsa alapján.
Pont azért vagyunk a fórumon, hogy több nézőpontból is lássa a dolgokat az ember. -
válasz
Borify Péter #92 üzenetére
Azt ne mond már, hogy az alga a szervezet teljes vitaminpótlását megoldja az alga...
Nehogy együnk vitamint, csak nyomassuk az algát, mert az minden hiányt fedez! Félreértés ne essék, nem mondom, hogy semmit nem ér, csak enyhén nagy túlzás, hogy fogyasszuk csak azt és minden rendben lesz.
A zsírban oldódó vitaminok persze, hogy el tudnak raktározódni, de ahhoz atomsok kell, hogy ez gondot okozzon.
A másik meg, persze, hogy kikészíti a gyomrát, mert ENNI kell, és úgy bevinni a vitaminokat, nem éhgyomorra, akkor jóhogy kicsinálja az embert. Arra egyedül a C vitamin is képes, nemhogy a főbb vitaminok együtt.Bocs, ha lerohantalak, csak azért ez megcsapta a szememet kicsit. Meg jobb, ha hall az ember mást is, nem pedig egy ember gyorsan rábeszéli az algára...
-
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #94 üzenetére
Ment privi.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #92 üzenetére
Szerintem csak élő anyagot tartalmazó terméket kellene választanod, ami általánosan harmoniában tartaná a szervezeted, mert nincs szükség pótlásra. Ezt lehet normális táplálkozással is, gyümölcsök, zöldségek - és emellé lehet az egyéb élő anyag.
Biztos, hogy jót akarsz(akartál) magadnak, és ha megkérdezted, akkor ajánlottak valamit, főleg, ha ahhoz érdeke volt - így megvetted/megvetették ezeket, fölöslegesen. Tehát sajna, sok helyen csak a pénz számít, valamiből élniük kell.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #90 üzenetére
Bazz, láttad az egyéb összetevőket?
Ezek véltelten sem természetes anyagok, tele vannak vivő-adalékanyagokkal.
Ettől még egy csipkebogyószörp is többet érne (normális, pl herbáriás).Ha jót akarsz, ne szedj ilyeneket, főleg ne ennyit - teljesen kikészíti a gyomrod, a szervezeted. Nem csoda, hogy kilöki.
Egyedül a C-vitamint lehetne szedni, ha van megfelelő folyadékbevitel.
De minek is ennyi, megállapították, hogy hiányod van, vagy mi?Mindezek mellett a szervezet vitamin-ellátását (+közérzet, harmonizálás, és még számtalan hasznos dolog) az alga teljes mértékben el tudnál látni. Próbáltad már? 90%-ban felszívódik, sejt szinten hat, nincs benne vivő anyag.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #88 üzenetére
Nem írtad, mit szedsz, az oldalon meg van pár termék. Ha talán konkrétizálnád.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #86 üzenetére
Így van, szükség lenne rá valóban. De amit te csinálsz ezzel, jól megterheled a szervezeted, mindenféle cuccokkal, nem csoda, hogy kikészül.
Vitaminok tablettában szintetikus anyagok. Vannak azok a vitaminok, amelyek vízben oldódóak, melyeknél ha többet viszel be, az kiválasztódik és kipisiled, de vannak a zsírban oldódóak, melyek felhalmozódhatnak. Ezért fontos, hogy inkább "élő anyagokat" vigyen be az ember, mint például az alga, noni-kivonatok, illetve ha gyulladás van a szervezetben, akkor itt van az ezüst-kolloid, amely százszor többet ér mint egy antibiotikum, csak hát ha az emberek ezt használnák, akkor oda lenne a gyógyszergyáraknal. Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek nincs mellékhatása, ellentétben a gyógyszerekkel, szintetikus anyagokkal, melyek szedése folytán a következő mellékhatást is gyógyszerekkel kezelik, így nincs vége a láncnak. Szóval ha pl. algát szed az ember, akkor méregteleníti a szervezetét, feltölti vitálanyagokkal (4000 van benne, míg pl. az aloéban 375), vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, a folsavról és a vasról nem is beszélve. Nincs mellékhatása, ellenben harmonizálja a szervezetet. Arról már nem is beszélve, hogy a jövő élelmiszere lesz. Ezt is por alakban kell bevinni, nem pedig tablettában vagy kapszulában. -
tomcsi23
veterán
válasz
Borify Péter #84 üzenetére
Milyen vitamin? Meg miért (kell szedni)?
-
DAVID0000
aktív tag
Végre egy elégedett ember.
Jo olyat hallani aki nem csak a vitaminok ellen beszél. (mint az orvosok 90%-a)
Egyébként ez egy jo ötlet, hogy egy oldalt akarsz létrehozni a témával kapcsolatban.
Sajnos a wellstar termékekhez még nem volt szerencsém, de nekem nem számít a gyártó ha valami beválik akkor jöhet... -
válasz
DAVID0000 #81 üzenetére
nagymennyiségő c-vitamint lehet enni, de sok folyadékot kell mellé inni, hogy a veséket ne vágja gallyra. Én sokmindent kipróbáltam már, de nekem a green gold algás termékei jöttek be. Mióta ezeket eszem - iszom azóta:
- megállt a kopaszodásom (gondolom vitamin hiány miatt hullott a hajam, mert hát nem táplálkoztam túl változatosan vagyis zöldséget nem nagyon ettem)
- ahol kihúlt a hajam jó fél éve alatt, ott lassacskán szálak jelentek meg
- napi egy órával kevesebbet alszom és így is ki vagyok pihenve
- nem vagyok depressziós pedig előtte az voltam
- a stresszt könnyebben feldolgozom
- jobb a közérzetemvitaminokról és gyógynövényekről össze akartam / akarok hozni egy jó kis oldalt, de nagyon sok munka s eddig csak 30%-nál tartok. Olyan vitaminokat és gyógynövényeket gyűjtök össze ami a wellstar termékekben vannak, mert kíváncsi vagyok mit fogyasztok s az milyen hatással lehet a szervezetemre.
-
DAVID0000
aktív tag
Hali.
Én kb 2 éve szedek napi 3,5 gramm c-vitamint. Mondjuk "keményen" is sportolok mellette, ha lehet így fogalmazni. Ezalatt a 2 év alatt volt pár mellékhatása a vitaminnak. Például az hogy nem voltam beteg, vagy ha valamit elkaptam (pl influenza) akkor 1-2 napon belül el is múlt. Nem tudom, hogy ez tényleg a vitaminnak köszönhető-e, de ezt a 2 éves időszakot megelőzően majdnem havonta kaptam el valami náthás megbetegedést.
Úgy gondolom, hogy persze lehet a vitaminoknak káros hatásuk, ha mondjuk tényleg kimagaslóan nagy adagban szedjük őket. De ilyenről még nem hallottam és tudomásom sincs arról hogy lenne hivatalos dokumentum ilyenről.
Persze mindenki döntse el maga mit kíván csinálni.
Én kipróbáltam és bevállt.
Ez számomra csak azt bizonyítja, hogy mégis csak a jó öreg Szen-Györgyi Albertnek volt igaza miszerint, ha jól emlékszem egyszer azt mondta :
"A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg... "
Szerintem igaza volt, és inkább hiszek egy nóbel díjas tudósnak mint a "gyógyszeriparnak".
Remélem nem bántottam meg senkit csak a véleményemet akartam leírni. -
hanee
senior tag
Sziasztok!
Kicsit felhozom ezt a topicot mert szerintem nagyon érdekes a téma!
Legjobb tudásom szerint a túlzott mértékű vitaminbevitel kimondottan káros. És igaz ez a vízben oldódó C-vitaminra is. Természetesen amikor valaki 2-3 hétig kúraszerűen szed 3-4 grammot, nem érez semmit, de hosszú távon igenis káros hatásai vannak a vesére (és ez nem úgy jelentkezik, hogy fáj a veséd a beszedése után két nappal).
A legtöbb zsírban oldódó vitamin sem két hét alatt rombol a szervezetben, hanem hosszú idő után, amikor már jócskán felgyülemlett. Bár tudok cáfolatot is felhozni, amikor valakinek a Lenkeis vitaminoktól már egy hét után is iszonyatos migrénje volt. Abbahagyta és elmúlt.Mégegy dolog ami - számomra - a vitaminkészítmények ellen szól: mesterségesek.
Természetesen egyetértek azzal, hogy ezek nélkül lehetetlenség mindenből mindig megfelelő mennyiséget bevinni, mert a ma kapható gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak akkora mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat sem, de teljesen szükségtelennek tartom bombaméretű vitaminkészítményekkel terhelni a szervezetet.Egy másik érdekes kérdés, ami itt még nem merült fel: az emberi szervezet egyik csodálatos képessége, hogy rendkívüli körülmények között is hosszú időn át életben marad, és nagyon jól alkalmazkodik a bevitt tápanyagok mennyiségéhez. Igaz ez a bevitt energiára is, de a vitaminokra és ásványi anyagokra is. A túlzott mértékű vitaminbevitelhez is hozzá lehet szoktatni a szervezetet bizonyos mértékig (természetesen nem végtelenségig). Hozzászokás után pedig hiánytüneteket okozhat, ha valaki abbahagyja. Már csak ezért is érdemes háromszor meggondolni, mielőtt valaki ilyen hiper-szuper-extra készítményt vesz.
Tapasztalatom szerint egyébként az egészség és annak megőrzése elsősorban a következőkkel van meghatározható összefüggésben:
1. genetikai tényezők --> az immunrendszer erőssége alapvetően genetikai tényezőkön is múlik, amiken nem tudunk változtatni. Vannak emberek, akik soha nem kapják el a herpeszt (pl. én), és vannak emberek, akik soha nem lesznek influenzások akármit csinálnak (pl. a párom).
2. Csecsemőkori táplálkozás (azaz hogy pl. valaki anyatejet kapott-e, vagy tápszert, bár manapság már nagyon jó tápszerek vannak, de azért mégis az immunanyagok hiányoznak belőle, sőt még az is számít, hogy valakit mikor kezdenek hozzátáplálni!).
3. Táplálkozás gyerekkorban és felnőttkorban is. Számít, hogy valaki mit eszik és milyen mennyiségben. Kövér-e, vannak-e veleszületett betegségei (pl. cukorbetegség vagy asztma). Aki egészségesen táplálkozik az egészségesebb. Ez alatt nem a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását kell érteni, hanem pl. hogy az ember étrendjében mennyi fehérliszt, cukor és más finomított anyag van. A finomított répacukor / nádcukor / barna és mindenféle egyéb cukor ami nem gyümölcscukor - fogyasztása például már önmagában hajlamosíthat bizonyos betegségekre (pl. candida, cukorbetegség).
4. Testmozgás: tudományosan bizonyított, hogy pl. a futás és az úszás (csak a két legegyszerűbb és legtermészetesebb sport) javítja az állóképességet, a vérkeringést, a tüdőkapacitást és az immunrendszert is! Kedves - rendszeresen - futó ismerőseim pl. általában vitaminok nélkül is köszönik, jól vannak és nem kapják el az influenzát.
5. Életkörnyezet és más külső behatások: pl. dohányzik-e valaki, milyen munkakörben dolgozik (egészségtelen környezet), vidéken, vagy városban él-e. Például a vidéken élő anyósom szerintem még életében nem volt influenzás, azt sem tudja mi az, ez tipikus városi kór.. a párom aki szintén ott nőtt fel, talán 10-ből 1x kapta el a kislányunktól a kórságot, amit én régebben 10-ből 7-szer.. biztos vagyok benne, hogy a fenti tényezők közül az, hogy vidéken a tiszta levegőn és házi koszton (értsd sk. termelt gyümölcsök és zöldségek) nőtt fel, meglehetősen hozzájárultak ehhez.
6. Csak ezután jönnek a táplálékkiegészítők, mint tényezők! Természetesen hathatósak tudnak lenni ezek is, de véleményem szerint érdemes lehet körbenézni TERMÉSZETES források között is. Például méhpempő (én ezt szedem). Számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, valamint más fontos (pl. hormonszerű) anyagok. Én amióta ezt eszem nem voltam náthás sem, pedig a kislányom ovis és minden vackot hazahoz. Korábban persze én is próbálkoztam vitaminokkal de nem értek semmit, valószínűleg mivel nem természetes forrásai voltak a különböző vitaminoknak, hanem mesterségesen összeállítottak és ezért sokszor fel sem szívódnak megfelelően a tablettákból, akármilyen korszerűek is. Én a terhességem alatt sem szedtem semmit, bár tudom egy terhesség nem lehet statisztikai adat, de nem lett tőle maradandó károsodásunk..Na remélem sikerül feldobmon a témát és jönnek hozzászólások
hanee
-
DAVID0000
aktív tag
Kezd kihalni ez a topic.
Pedig ez nem rossz téma.
-
Rive
veterán
Izé
Szóval ide ezt akartam
-
DewiL
senior tag
Esetleg ha valkit érdekel: A vitaminokról általában az üzemorvostól kaptuk nem régen a leírást
-
LOTR
addikt
válasz
bandiras2 #64 üzenetére
állítólag a pharmanex life pack-ja jobb, mint a lenkeis vitamin pakkok, sőt felszívódásra az egyik legjobb ami létezik (állítólag), ha jól emlékszem 30 adag kb 7500Ft, bár kisebb dózisokat tartalmaz, mint az iss vitamin pack (vagy a multi x, ugyan az), de azok felszívódásáról/hasznosulásáról nem hallottam semmit
-
bandiras2
senior tag
Szeressük a disznóhúst nagyon, de a vitaminbevitelt az utóbbi időben elhanyagoltam.
Az meg hogy a hogy a Lenkei szci vagy hgy nekem mindegy, ha a keveréke hat. Mostmár megvettem, beszedem. Olvasgatom a tudományos hátterét az oldalán. Ha a fele igaz, akkor nekem már jólesz.Költenek az emberek ennél nagyobb hülyeségekre is mindenféle MLM meg cigarette.
A fokhagymát sajnos rühellem. -
brownus
veterán
válasz
bandiras2 #64 üzenetére
ez csúnya off lesz, de azt hallottam
, hogy a lenkei szci-is vagy hgy-és?, nekem egy kutya mindkettő, és egyik felekezet emberét se támogatnám egy fillérrel sem.
ezen a télen még nem ettem mesterségesen előállított vitamint, olyat se ami nem csak tiszta kémia. napi fél citrom, mert a másik felét a mamaszita kapja meg. és majd minden nap 1-2 girizd fokhagyma, oszt annyi. és szinte minden sült/főtt kajához aprítunk vöröshagymát vagy lila hagymát. természetesen a napi gyümölcs és zöldség adag is megvan...
sok disznó húst eszel? figyelj oda az étkezésre is!
-
bandiras2
senior tag
hát annyi pénzért legalább hat. a gyárban beszívott mérgek miatt már mindenféle bajom van: asztma, ekcéma, fáradékonyság, a centrum meg a többi kisdózisú szösszenetből zsákszám kéne szednem hogy ugyanekkora vitaminadaghoz jussak. Majd folyamatosan beszámolok. A szőkék mondták hogy a nagyadag mellé javasolják a niacint, az erősíti a méregkiürülést.
Meglátjuk. Vagy hat, vagy asztmás és ekcémás leszek. -
bandiras2
senior tag
javasolták a lenkei csomagját.[link]
A szőkék a boltban mondták hogy elindít egy méregtelenítő eljárást. Vettem egy közepes csomagot. Éjjel beleizzadtam a takarómba, bűzlik minmt állat, de nem izzadtság szaga van, hanem maró csípős mint valami méregnek. (mondjuk a munkahelyemen van mérgező anyag bőven, a levegőben is.) A vizeletem meg citromsárga mint a nitrofesték. -
Diego!
senior tag
Igen ez tényleg az...c-vitamint szedheted bármely mennyiségben, a felesleget kiürítjük.
C-vitamin: ajánlott napi mennyiség: szerintem egy egészséges, nem dohányzó embernél min. 500mg, de mehet 1000 is (ugye Szentgyörgyi Albert is 1000mg-ot szedett naponta).
RDA-nak nem szabad hinni az ajánlott napi mennyiséggel kapcsolatban, mert az nevetséges. -
Vandit.
addikt
válasz
Stalker-2572 #61 üzenetére
Persze,hogy nincs,de azért az a mostani elterjedt hülyeség,hogy a c-vitamin és a béta-karotin rákot okoz elég nevetséges.
-
Vandit.
addikt
válasz
Stalker-2572 #59 üzenetére
Tegyük hozzá,hogy ezek zsírban oldódó vitaminok.
-
Stalker-2572
veterán
A-vitamin: zsíroldékonysága miatt túlzott bevitele toxikus hatású. Az akut A-hypervitaminosis agyoedema kialakulásához vezethet, ami az agydaganat klinikai tüneteit is utánozhatja. Krónikus toxicitása fogyást, ízületi fájdalmakat, hepatomegáliát és májfibrosist eredményezhet.
D-hypervitaminosis ...ezekre az állapotokra a hypercalcaemia jellemző, ami a bőrben, az erek falában, a zsigerekben mészlerakódáshoz vezet.
-PATOLÓGIA (2006) (szerk. Kopper L, Schaff Zs.)Véleményem szerint a megadózisú vitaminok inkább károsak, fölöslegesen megterhelik a veséket, beleszólnak a máj működésébe és felhalmozódhatnak zsírban (A, D, E, K). Egy Centrum naponta szerintem jót tesz, de normális zöldség és gyümölcsdús táplálkozás mellett a megadúzisú vitamin teljesen felesleges és kockázatos.
-
Calibos
addikt
válasz
Stalker-2572 #52 üzenetére
Biztos?
Én jelenleg 2000mg C-Vitamint szedek be naponta, ahoz képest hogy az ajánlott napi mennyiség "60mg"... -
Lavves
tag
válasz
Stalker-2572 #52 üzenetére
Lássuk!
-
Stalker-2572
veterán
Korábban volt szó, hogy káros-e a megadózidú vitaminszedés. Igen, sőt! Ha van rá igény idézek a Patológia könyvünkből
-
Norbo03
őstag
Szerintem naponta 1 daily one+2-3 gr c- vitamin elég is.
-
Eastman
addikt
Kicsit olvasgatok a témában és ez a hsz. az egyik ''szakfórumon'' felderített:
''így van, mi ezzel a baj? normális adagokat kell szedni és kész, van olyan ismerõsöm aki úgy néz ki mint egy 3 hetes vizihulla, kb, annyira aktív is, mikor megkérdeztem finoman hogy mégis mi lenne ha szedne valami normális vitamint akkor kifejtette, hogy nem szereti, mert attól hót aktív meg pörög, jobb neki így csendben vegetálni. Mondom akkó hülyevagy de tedógod, sajnos sok embernél ez a ''normál'' állapot és szerinte ez így jól van.
Mégis milyen dolog az, hogy az orvos akkor ÍR FEL c-vitamint mikor beteg az ember?'' -
nofi
addikt
Ígyvan, pörögjünk fel kéremszépen!
Tavaly még túléltem a rokkant mandulámmal a telet mindössze 2 tüszős gyulladással, majd elkezdtem egy gyógytea kúrát is abszolút bevált! Idén sem szeretném a véletlenre bízni, így a vitaminok, teák mellett még érdekelne valamilyen immunerősítő-kúra. Ha tudtok ilyet, örömmel veszem! -
Eastman
addikt
UP !!!
Dobjuk fel a totyikot! Itt az ősz, jön a megfázásos időszak, szeretnék elkezdeni egy vitaminkúrát. Ki mit ajánl, mit szed, mik a tapasztalatok, ki az aki évek óta használ vitamincsomagokat, ki az aki pár hónapja kezdte? Várom (én is) a hozzászólásokat!
Üdv: Eastman -
nofi
addikt
Mint előző kommentemben írtam valóban ''átverés'' szagú a dolog, de van benne igazság. A körítés ami szánalmas, pont emiatt nem érdemes itt leragadni, mert állításai, írásái egytől-egyig ''hidegzuhanyok'', a média is ezért figyelt fel rá, mert dúrva ellenpropaganda lapul a sorok mögött. A rengeteg tényként közölt információknak érdemes még utánaolvasni, mert ez így mókusvakítás!
-
nofi
addikt
Én anno a Lenkei vitamincsomagot kezdtem szedni, de aztán elegem lett abból a szektásdiból amivé kezd az átalakulni. Azt még lenyelem, hogy küldik a promo újságjukat, meg ha vásárolok állandóan kérnek, hogy írjak véleményt, de hogy a könyvekben milyen butítás van az elképesztő. Volt szerencsém elolvasni mind a kettőt, de szánalmas ahogy emberek hiszékenységéből építkeznek. Nem beszélve a vitamincsomagokról ami kétség kívül úgy van kialakítva, hogy vedd csak a minél nagyobbat. Na ebbe nem szeretnék belebonyolódni, de felháborító!
Itthon még a Pharmanex féle multivitamincsomag megy, akikben meg az nem szimpi, hogy drágábbak, meg valami számomra nem valami bizalomgerjesztő készülékkel méricskélik a bőrődet, majd abból meghatározák mennyire vagy rászorulva vitaminokra. Ekkor horribilis áron dupla adagot etetnek meg veled havonta és elmondásuk szerint köv mérésre eléred a ''türhető'' v ''jó'' szintet és onnantól már csak szintentartás van. Namost jelenleg anyu tesztalanykodik, majd meglátjuk. Itt csak annyi sántít, hogy mindig kételyeim vannak, ha olyan dokumentumokat mutatnak nekem ami szerint ez a világ első számú, legjobb, stbstbstb készítménye és ez a mérőműszer is elismert, majdan minden bevásárlóközpontban lesz, de most még kezdetleges és 20perc kell a szoftver ''felállásához'' amíg természetesen megy a promo duma meg a slide show ezerrel -
fLeSs
nagyúr
és akkor már én is linkelnék egyet
[link], a túladagolással kapcsolatban pedig a lényeg: Álláspont a vitamin-túladagolással kapcsolatban
Az alternatív vitaminszemlélet követői szerint a vitamin túladagolás – mint olyan – nem létezik, a „túladagolási” tüneteket egy vitamin ésszerűtlenül magas dózisának bevitele okozza, ami automatikusan hiányt generál a többi vitaminból és ásványi anyagból. Így a kellő egyensúlyt megtartva, az RDA mennyiségek több tízszerese sem tud „túladagolási” tüneteket előidézni. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztással kapcsolatban gyakran felmerülő ellenvetés, hogy a C-vitamin fokozza a vesekő képződést. Bár az adat él a köztudatban, ennek forrása ismeretlen, és nem ismert olyan kísérlet sem, amivel ezt igazolták volna. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes vitaminkészítmények egyéb adalékai vesekő képződést okoznak. -
atus
senior tag
Ezek azért elég gyenge indokok, hogy én csak évente egy hetet vagyok beteg, meg engem kapott el utoljára az influenza. Meg ez, hogy nincsenek kutatások vitaminnal kapcsolatban. Utánanéztetek egyáltalán? Erősen kétlem.
Vitaminokról általában, táblázatos formában, mennyiségekkel: [link]
Túladagolásról: [link]
C-vitaminról: [link]
Megadózisról: [link]
Rengeteg referencia, cikkek, kutatások kapcsolódnak a szócikkekhez, érdemes átfutni.
A megadott értékeket hasonlítsátok össze egy kedvelt, viszonylag erős (Multi-X [link] ) és egy talán még kedveltebb, közepes dózisú (Daily One [link] , napi 42Ft-ra jön ki) multivitaminnal. Mindegyiknél maximum az ajánlott felső limitig mennek csak el, de a túladagolási tünetek csak ezeknél jóval nagyobb dózisoknál jelennek meg. Ráadásul a legtöbb túladagolási tünet elég enyhe, hasmenés, viszketés, kiütések, stb., és amint visszaveszel a dózisból el is múlnak. Kivétel pl. a vas, ami mondjuk nem vitamin, hanem ásványi anyag, de ezt pl túl lehet adagolni, különösen gyerekekre lehet veszélyes. De ezekkel a multivitaminokkal kb. esélyed sincs rá.
Ellenben a vitaminhiány okozta betegségek általában nem bőrpírt, meg hasmenést okoznak, hanem sokkal-sokkal komolyabb tüneteket. Én úgy döntöttem, rászánok napi durván 50 Forintot ezek elkerülésére.
szerk: Látom közben írtatok, ezt a hozzászólást kb egy óráig írtam, eléggé elkaldoztam a wikipedias vitaminlinkeken. :]
[Szerkesztve] -
nofi
addikt
akkor egy véleményen vagyunk
Ellenben az RDA-ról azért nincs jó véleményem, mert pl anno rengeteg multivitamin (centrum,supradyn) hirdette, hogy pörögsz egész nap és hűdecsodaegészséges leszel mivel a napi ajánlottat megkapod. Meg lehet nézni egy pár évvel ezelötti dobozt és egy mostanit, töbszörös emelkedések vannak. Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a megjelent vitamincsomagoknak köze van ehhez, amiben gyakran az RDA akár tízszerese is megtalálható. Szóval üzlet ez kéremszépen! -
Rive
veterán
...nem mai ''gyerek'' ez az RDA.
Folyamatos revízió alatt van.
...reggelente beveszem a vitaminpakkomat, mert ha nem is úgy gondolom, hogy örökéletű leszek, bajom szerintem nem származik belőle.
Elég tág a tűrés, sokminden belefér. A nagy klasszikust, a C vitamint illetően pl. a minimális 60mg-tól forrásfüggően a maximális 2-5 grammig terjednek a határok. Azaz: ha valaki átlagember ezen határok között mozog, akkor jó eséllyel se hiánybetegsége, se túladagolása se lesz.
Ui.: a különféle vitaminbogyókat - a normálisabbakat - általában úgy állítják össze, hogy normális táplálkozás mellett ne jöhessen létre túladagolás, ugyanakkor egyoldalú táplálkozás mellett is elég jól pótolják a legszükségesebbeket. (Mindenesetre a normális táplálkozást nem pótolják. Csak csökkentik a károkat. ) A min. és max. közötti elég tág tartomány ezt lehetővé teszi.
Gond akkor lehet, ha valaki elkezdi kombinálni a klf. vitaminizéket.
[Szerkesztve] -
nofi
addikt
Oké, csak tudtommal nem mai ''gyerek'' ez az RDA. Azóta sokminden változott. Életkörülmények, rengeteg mű kaja, alacsony táp- és vitaminértékekkel. A fura, hogy valaki szerint előnyös a vitaminszedés (a megelőzésen túl), más szerint pedig veszélyes, ergo nem minden esetleges túladagolási mellékhatás ismert.
A kérdés, hogy mi számít túladagolásnak. Elég vicces, hogy semmilyen meggyőző tanulmányt nem képesek csinálni ami aztán ki-ki belátása szerint tekinthetne etalonnak, avagy sem. Megint úgy érzem, hogy túl sok pénz van ebben és emiatt nem minden információ kerül ki, de ugyanakkor reggelente beveszem a vitaminpakkomat, mert ha nem is úgy gondolom, hogy örökéletű leszek, bajom szerintem nem származik belőle. -
-
Rive
veterán
Az egész alapvetően nem gyógyszerészeti, hanem orvosi kérdés. Elég sok vizsgálat foglalkozott már azzal, hogy egyes vitaminokból mennyi is a minimálisan szükséges mennyiség, illetve esetenként a még biztonságosan fogyasztható maximális adag. Mindkét határ statisztikai jellegű, azaz egyéni adottságoktól, életstílustól függően a konkrét határok húzódhatnak máshol. Ez nem írja felül/nem cáfolja az orvosi ajánlások alapjait.
A megadott határokon belül ki ki saját hite alapján szabadon dönthet, hogy miből menyit. A határok túllépése jár egészségügyi kockázatokkal. -
Coyot
őstag
Most olvastam, hogy amerkiában azért lobbizik az FDA(ez valami nagy amerikai táplálkozással és egészségel foglalkozó intézmény), hogy ne lehessen vitaminokat venni, kizárólag receptre... méghogy nem üzlet az egészség
-
Coyot
őstag
Azt hiszem álatlános iskolában már tanítják, hogy a vitaminok tápanyagok, ugyan olyan tápanyagok mint a kaja amit megeszel a víz amit megiszol. Nem élhetsz nélküle. Azért kell megfelelő vitaminkészítményekből pótolni, mert egyszerűen nem elég ami a mai szemét kajákban van, és sajnos a zöldségekben sincs már annyi mint kéne.
Szerintem ne várj tűlük érezhető hatást, ez nem koffein hogy majd jól bepörget, ellenben ahhoz hogy a szervezeted működjön kell és kész.
-
Tithian
őstag
A gyógyszeriparnak nem érdeke, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne előkeríteni egy csomó embert, akiket aztán megvizsgálnak. Éppen jutna rá pénze egyes táplálékkiegészítőkkel foglalkozó cégeknek (a bizonyított hatás jó reklám lenne).
Ahhoz képest, hogy világszerte rengeteg vitaminkészítményt adnak el, nem sokat tudni a hatásukról, inkább csak egyéni tapasztalatokat ismerünk. Ez is csak egy termék, de a fogyasztók hatalmas számának ellenére nem tudni, pontosan mit várjak el tőle. -
nofi
addikt
A baj szerintem ott van, hogy annyira felkapott lett ez a vitaminbusiness, hogy már fűt-fát ígérnek a gyártók és annyira próbálják az emberekre ráerőszakolni a tablettáikat, hogy felmerülnek bizonyos kételyek is. A forgalmazók a saját méréseiket reklámozzák és én még nem találkoztam olyan igazi átfogó teszttel ami egyértelműen igazolna dolgokat. Egyelőre tapasztalatra és visszajelzésre épít a legtöbb vásárló, többekközt ezért nyitottam ezt a topicot
-
nofi
addikt
válasz
FehérHolló #13 üzenetére
Jól tolod!
Csakhát nem vagyunk egyformák. Valaki hajlamos, más kevésbé... A táplálkozás is egy olyan dolog amit ''be kell lőni'' mindenkinek. Ha valami hiba van jó esetben egy pár napos betegséggel lezajlik, rosszabb esetben halmozódik és idősebb korban jön elő. Ezeket a hibákat akarom elkerülni és momentán a multivitaminok által látom ezt elérhetőnek -
nofi
addikt
Nagyon jó marketingszöveg az ''életerősség'', ellenben én egy kiadós alvás után is életerős leszek
Egyszóval tényleg lehet vitatkozni a készítmények hasznosságán, mivel nincs 2 egyforma ember. Én speciel abban hiszek, hogy vitaminok szedésével könnyebben elkerülök betegségeket.
Történt tavaly ősszel, hogy sikeresen ágynakdőltem tüszős mandula miatt. 2 hétig feküdtem 39es állandó lázzal, mindeközben 3 féle antibiotikumot is kipróbáltattak velem (természetesen elég erős tablettákról volt szó), de egyik sem volt hatásos! (ennyit a sok szakértőtől) Végül egy elég lightosnak mondható tablettával 3 nap alatt elmúlt az egész.
Újult erővel próbáltam visszazökkeni az egyetemi tanulmányokba és elkezdtem vitamincsomagot szedni. A gégészem mondta, hogy majdan nem ártana megszabadulni a mandulámtól, mert ez bizony vissza fog jönni. Alig telt el 2 hét és ismét begyulladt. Totál kétségbeestem, de szerencsémre 3 nap alatt lezajlott. Itt most lehetne vitatkozni, de én meg vagyok győződve, hogy azért a vitaminok is segítettek.
(Hozzátenném azóta nem gyulladt be! Sajnos érzem a manduláimat, ami állítólag annyit tesz, hogy már vszínű nem látják el rendesen a funkciójukat, szóval biztos ki kell szedetnem, de inkább megvárom míg lemegy a vizsgaidőszak...) -
Coyot
őstag
Nekem elég eredmény, hogy nem voltam beteg mióta használok multivitamint, pedig minden évben rendszeresen be volt gyulladva a mandulám, 2-3 havonta, azóta ez eltűnt. Egyszer votlam náthás 9 hónap alatt, 4nap kellett, hogy elmúljon, míg mások a környezetemben képesek hetekig taknyosak lenni.
-
fLeSs
nagyúr
''Tudtommal nincsenek egyértelmű eredménnyel zárult kutatások, melyek bizonyítanák, hogy a hétköznapinál sokkal magasabb vitaminbevitel bármilyen pozitív hatással is bírna (bizonyos esetekben negatívval sem bír)''
nekem elég annyi, hogy nem voltam beteg amióta multivitamint szedek.
''- Ha komoly hatásuk lenne, arról feltehetőeg tudnánk, s jóval intenzívebben kutatnák a kérdést''
persze, a gyógyszeripar intenzíven lobbyzik ellene. a vitamin káros, egyél helyette gyógyszert. -
Tithian
őstag
A fő problémáim a vitaminkészítményekkel:
- Tudtommal nincsenek egyértelmű eredménnyel zárult kutatások, melyek bizonyítanák, hogy a hétköznapinál sokkal magasabb vitaminbevitel bármilyen pozitív hatással is bírna (bizonyos esetekben negatívval sem bír)
- Azok az ismerőseim, akik szednek ilyeneket, ugyanúgy élnek, mint előtte (nem egészségesebbek, nem életerősebbek)
- Ha komoly hatásuk lenne, arról feltehetőeg tudnánk, s jóval intenzívebben kutatnák a kérdést
Olvastam néhány alkotást a témában, de azt nehezményezem, hogy a plusz vitaminbevitel egyébként egyes jeles hívei igen kifogásolható nézetekkel bíró emberek, ami rontja hitelességüket. Az összeesküvés-elméleteket hirdető csodadoktoroknak nem fogok hinni (kedvencem: a gonosz gyógyszeripar írtja az emberiséget, a pszichológia és a pszichiátria pedig áltudomány).
Magamról: igyekszem egészségesen táplálkozni, évi egy hetet szoktam betegeskedni. Gyerekkoromban igen beteges voltam, s allergiáim is voltak. -
-
nofi
addikt
Naigen. Elég sok érdekes dolgot olvastam, láttam, meséltek nekem az utóbbi 1 évben. Az első hozzászólásomban nem konkrétan az én kérdéseim vannak, csak egy minimális irány a témához. Kiváncsi vagyok itt hogyan vélekednek az emberek, nem meggyőzni akarok, mindössze tapasztalatcsere
Amúgy az a biztos amit otthon termelsz, dehát ez nem mindenkinek adatik meg -
Coyot
őstag
Biztos lehetsz benn hogy nem elég, keress csak felméréseket a zöldségek mai és mondjuk 20 évvel ezelőtti vitamintartalmáról, most az akkorinak jó ha 10%-a megvan
szerk.: Jah és ehhez adjuk hozzá azt is, hogy a szervezet most sokkal több káros dolognak van kitéve.
[Szerkesztve] -
nofi
addikt
Természetesen nem azt mondom, hogy napi 2 tablettától már hátradőlhetsz, de olvastam pár érdekes dolgot, miszerint az a gyümölcs/zöldség sem ugyanaz már mint régen
Elég ha csak a szép nagy paradicsomra gondolok amit az áruházban árulnak, amit ha felvágsz a fele lé és az íze nyomokban hasonlít a paradicsomhoz!
Egyszóval nem biztos hogy 100%ig természetesenek kell nevezni a manapság gyakori génkezelt termékeket.
Félreértés ne essék én is napi rendszerességgel fogyasztok ilyesmiket, csakmár nem vagyok tuti biztos, hogy elég -
dragonfx
veterán
Sok gyümölcsöt kell enni, és megvan oldva a napi vitamin bevitel.Természetes nem ilyne műxarok
, és még olcsóbb is talán.
-
FehérHolló
veterán
Ezzel valahogy én is így vagyok.
''minél több van benne, annál egészségesebb leszek?''
Zsírban oldódó vitaminból egy bizonyos (napi adagnál nem sokkal nagyobb) mennyiség már meglehetősen káros tud lenni. A vízben oldódókból a többlet pedig kiürül a vizelettel, tehát ebből sem érdemes túl sokat szedni, ha már szedi az ember.
[Szerkesztve] -
troland26
őstag
Nem szedek semmilyen vitamint mert nem látom értelmét . Normális táplálkozással szinte minden szükséges ásványt, nyomelemet és vitamint magunkhoz tudunk venni . Nálam a megelőzés ott kezdődik , hogy pl : rendszeresen eszek gyümölcsöt/zöldséget és megpróbálok minél többet a levegőn lenni (vidéken lakom) .
-
nofi
addikt
Az elmúlt pár évben igen felkapott téma lett az egészséges élet. Régen akkor volt divat vitaminokat szedni mikor beteg volt az ember, mostmár megelőzésre ''árulják'' és mindennapi táplálékkiegészítő termék vált belőle.
Rengeteg cég forgalmazza, de akkor vajon melyik lehet az ideális?
Egyáltalán jó az, ha ennyit megeszünk naponta?
Mellékhatások?
Ennyi lenne az egészséges élet titka?
A drágább jobb?
Minél több van benne annál egészségesebb leszek?
Várom a tapasztalatokat, véleményeket, ki milyet, miért, vagy éppen miért nem szed!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest