Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
A közeljövőben (nyárig) megveszem első DSLR gépemet, egy Nikon D5300 18-105 kittet (ez fér bele a keretembe és ebben az árkategóriában ez fogott meg legjobban), természetesen nem videóra veszem, hanem fotózni, viszont egy-egy alkalommal nyilván csinálnék rövidke felvételeket. Semmi komoly, csak saját felhasználásra, család, kirándulás ...stb.
Egyenlőre képzem magam (fotós könyvek, cikkek, fórumok) és tájékozódom a gép képességeiről elsősorban fotózás területén, de nyilván érdekel a videó is, ha már van benne Azt már tudom, hogy a AF-et el kell felejteni DSLR videónálA D5300 tud 1920x1080 50p-t és 25p-t is ...kérdésem arra vonatkozik, hogy melyik képkocka sebességet érdemes használni, van-e érezhető előnye az 50p-nek és hol, milyen témáknál, felhasználásnál és miért...... illetve mikor célszerűbb a 25p és miért?
Bocs, ha túl alap dolgokat kérdezek, de kezdő vagyok, eddig egy Sony HX100V bridge gépet használtam.....de fejlődni szeretnék és feljebb lépni ....ezért olvasok, olvasok és kérdezek amíg meg nem lesz a gépem, utána nyilván a puding próbája az evés
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
fireman123
őstag
válasz __H4X0R__ #4618 üzenetére
Köszi az infót ....ha nem akarok lassítani akkor felesleges 50p-ben felvenni? ....azt hittem, hogy esetleg jobb minőséget jelent, vagy gördülékenyebb/folyamatosabb lesz a mozgás ...stb.
Tehát 25p-t érdemesebb használni , és csak azokat a jeleneteket vegyem 50p-ben amit esetleg lassítani akarnék? .....vagy ha már tudja, akkor vegyek mindent 50p-ben, gondolom nem lesz rosszabb mint a 25p (???)
Azt hiszem lesz még kérdésem a későbbiekben is, mire képbe kerülök nagyjából -
fireman123
őstag
sziasztok!
Teljesen kezdő DSLR tulaj vagyok (Nikon D5300, 18-105 ...mindez pár napja van meg), és néha szeretnék vele videózni is, teljesen saját célra, hobbi, kirándulás, család .....stb.
A gép tudja az 1920x1080 50p-t, így első körben ebben gondolkodom.Szeretném kérni a segítségeteket a beállításokkal kapcsolatban, hogy egyáltalán neki tudjak kezdeni a próbálgatásnak, és ne kelljen túl hosszú köröket futnom.
A topicba visszaolvastam elég sokat és az alábbiakra jutottam:
- a záridőt 50 p-nél 1/100-ra vagy rövidebbre, 25p-nél 1/50-re vagy rövidebbre célszerű állítani, hogy ne legyen darabos a mozgás
- AF-et videónál célszerű elfelejteni (hacsak nincs szükség a hangra) ...a 18-105 fókusz motorja tényleg hangos, .....vagy pedig külső mikrofont kell használni
(ha hülyeséget írtam javítsatok ki )Kérdéseim:
- M módba célszerű videózni, vagy jó az S és P is?Ha M, akkor a rekeszt milyen értékre célszerű állítani szabadban (szobában gondolom amit tud az obi?)? ....továbbá mekkora max. ISO-t érdemes beállítani, ami még élvezhető eredményt ad?
Azt tapasztaltam, hogy S-nél ha beállítom a zársebességet, akkor a fényviszonyok függvényében először a rekeszt változtatja, majd ha elérte a végét akkor kezdi el emelni az ISO-t.
A fentiek közül melyik a jobb variáció.....csak az ISO változzon, vagy a rekesz és az ISO is?A rekesz előválasztásos (A) módot nem is célszerű használni, mert esetleg a sebesség átlépheti a kritikus 1/100 értéket, vagy kellő fénynél célszerű lehet az A mód is?
Egyenlőre ennyi jutott eszembe , ha lámák a kérdéseim elnézéseteket kérem.
Ha tudtok linket adni a videós alapok elsajátításához azt is megköszönném.Az objektív kerregő hangja AF-nél nagyon zavaró, ezt a mikrofont ismeri valaki, teljesen magán célra megfelelhet a zavaró hang csökkentésére?
Sajnos jobb mikrofont, illetve kifejezetten videóra alkalmas plussz objektívben egyenlőre nem tudok gondolkodni, a jelenlegi obiból kellene a legjobbat kihoznom.
Segítségeteket előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Van-e valakinek ilyen LCD Viewfinder-rel [link]kapcsolatban tapasztalata, mennyire használható, illetve fellelhető-e valahol Nikon D5300-ra? Teljesen amatőr célra kellene videóhoz, gondolom jobban lehet élességet állítani mint messziről nézve a monitort.
Az ebay-en ilyen menetes rögzítőset csak canon-hoz láttam, gondolom nem passzolna a D5300-hoz a csavar helye. Vannak olyanok is amelyek öntapadós keretűek mágnessel [link], de nem akarnám összebarmolni a kijelzőt, mindenképpen szerelhető lenne az ideális.
.....tudom nem egy minőségi dolog lehet ennyiért , de jó lenne kipróbálni.[ Szerkesztve ]
-
fireman123
őstag
sziasztok!
Olvasta valaki ezt a könyvet, érdemes lenne megvenni?
Esetleg nincs meg pdf-ben?
...érdekes, hogy a világ legtávolabbi sarkában is árusítják magyarul, viszont Mo-on nem kapható. -
fireman123
őstag
Hát igen, ez addig mindenképpen kérdés lesz, amíg bele nem olvasunk
DSLR videózásról kerestem magyar nyelvű anyagot a neten és akkor botlottam ebbe a könyvbe, de eléggé körülményes lenne hozzájutni (bár az iTunes-ról is le lehet tölteni ingyenesen, de csak iOS gépen olvasható ....hát az viszont nekem éppen nincs )
Esetleg tudnátok ajánlani más magyar nyelvű anyagot ebben a témában? (nem doktori disszertációkra és tudományos dolgokra gondolok, hanem érthető leírásra, infókra, gyakorlati tanácsokra egy mezei kezdőnek, aki teljesen hétköznapi dolgokra, magán célra szeretné használni a DSLR gép (D5300) videó lehetőségeit, ..........ha már egyszer van a gépben videó képesség is).
A fórumot már végig olvastam, de jó lenne valami írott (ne adj isten videó ) anyag erről a témáról. -
fireman123
őstag
válasz belovary #4980 üzenetére
2012-ben jelent meg.
...és onnan nem lehet valahogy lementeni pdf-be, vagy valami hasonló formátumra ami nem iOS platformon is használható?
Lányom is le tudta tölteni iphone 5s-re, de 200 km-re van tőlem, és annyira nincs benne a mentésekben, konvertálásokban ..legfeljebb ha legközelebb hazajön, minden oldalról csinál nekem képernyő mentést[ Szerkesztve ]
-
fireman123
őstag
válasz belovary #4984 üzenetére
Szia!
Ok, ..köszi, hogy foglalkoztál a témával .
Szeptemberben hazajön a lányom, az iphone-ján beleolvasok hogy mennyire használható anyag, megpróbálunk pár oldalról képernyő mentést csinálni (500 oldal nem lenne semmi ) és a fényképeket letöltetve pc-re meglátom, hogy úgy kényelmesen olvasható-e, vagy kínlódás lenne, ....ha ez járható, akkor ez lesz, ha nem akkor így jártam és próbálok más forrásból okosodni ....40eurót nem fizetek érte az bizti -
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Hogyan (mivel) tudom megnézni egy nyers videó felvételen (D5300-al vettem fel 1920*1080/50p-ben, annyit tudok, hogy mov-ban rögzít a váz) a bitráta sebességet ? ...Sony Vegas-t használok, de teljesen alap szinten (vágás, összefűzés, egyszerű alap átmenetek), ...... nagyon-nagyon kezdő vagyok
-
fireman123
őstag
Sziasztok,
Bocs ha hülyeséget vagy nagyon alap dolgot kérdezek, de az alábbi gondom van és ha lehet szeretnék rá megoldást találni.
Éjszaka állványról készítettem felvételt egy lézershowról, és mivel eléggé sötét volt csak utólag vettem észre, hogy sajnos nem volt vízszintes az állvány (nem volt vele időm foglalkozni mert késve érkeztem) és dől a kép. Videónál ezt a dőlést lehet-e valahogy korrigálni, úgy mint fotóknál?
Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11.0-t használok, de tényleg csak alapszinten, snittek közötti átmenet, felirat az elejére...stb., ....más dolgokat nem nagyon csináltam még vele, és az angol tudásom is hagy kívánnivaló maga után (gyakorlatilag nem tudok angolul ) .
Szóval lehet-e korrigálni a dőlést és hogyan, melyik menüben található a megoldás?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Óra topik
- Objektívek topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Filmvilág
- BMW topik
- Autós topik