- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
Aktív témák
-
SiTe
csendes tag
Kösz minden helpet emberek, már megoldottam, zárható
-
Joco
aktív tag
Az átszellemültség jogosságát kell alátámasztani a tárgyi dolgokkal, hogy lássák nem örült, hanem művész vagy ;)
Ha simán elrizsázod, hogy a költő zaklatott, lehet az veszik le, hogy áh, ez se volt két napja nővel, ellenben, ha szótagszámokkal, rímeléssel, áthajlásokkal is megtámogatod Magad, még kezet is csókolnak -
Csimoka
tag
szija!
lehet, hogy előttem már írták...boccs, de nincs kedvem az egészet elolvasni...
szal ilyeneket se hagyj ki a verselemzésből:
-vershelyzet
-beszédhelyzet
-műfajleírás
-téma
-jelképek, metaforák, ellentétek...
-verstípus
-rímképlet
sry, most per pillanat ennyi jut eszembe....
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Azért a verselemzés nem kizárólag rizsázásból áll, habár valóban, kellenek bele egyéni ötletek, meglátások. De azért tárgyi tudás sem árt. Pl. a költő életrajzának ismerete. Sokszor jó pont, ha a vers keletkezésének időpontját összeveted az életrajzzal, és beleírod, hogy ekkoriban mit csinált, hol járt, milyen hatások érhették, amiből a mű született. Ezen kívül nem árt, ha felismered a különböző rímtípusokat, metaforákat, stb.
Szerk: Na, látom, ezeket már többnyire lelőtték.
[Szerkesztve] -
Solad
addikt
Igazabol mindig ugy gondoltam hogy ezek a szempontok amirol te is beszelsz pl szerkezeti tagolas, a versben fellelheto koltoi eszkozok csak olyan ''mentoovek''. Sosem hasznaltam es meg sem emlitettem oket egy darab elemzesben sem max akkor ha ugy ereztem hogy jelenlete modositja a jelentest. Es ha egy verselemzesben a jelenteserol megfeleloen lenyogozo elemzest adsz, a kutya enm fogja hianyolni az ilyen szaraz (szokepek, meg a vers kerete meg a felepites es tarsai hulyesegeket)
ugyhogy itt eletbe lep az elozo hozzaszolasom -
Pá
addikt
Hát attól függ milyen a magyartanárod. A könyvet kéri vagy egyéni véleményt szeret.
Abból mindenesetre nem lehet semmi baj, ha a könyv elemzését követed megsépkelve a kötelező dolgokkal, amiket előttem már említettek.(mikor hol minek a hatására írta stb) A végére meg odabiggyesztessz egy saját véleményt és ha 5öst nem is kapsz rá, de legalább kipipáhatod a feladatot.
Én egyébként úgy csináltam hogy vettem 2-3 féle magyarkönyvet+még ami elemzést találtam a neten és összeollóztam.
Egyébként mi egy dolgot tanultunk meg a gimiben, viszont azt nagyon jól: rizsázni a semmiről. Nem tudom miért de a tanároknak(1-2 kivételtől eltekintve) k***vára mindegy miről beszélsz/írsz csak legyen sok és folyamatos, még csak értelme sem kell legyen annak amit mondasz, elég ha arra figyelsz hogy az egymást követő mondatok kapcsolódjanak egymáshoz. -
gErYoN
tag
És in utálok amúgy verset elemezni, de szerintem kb mire eljutottunk Petőfiig volt annyi tapasztalatom, hogy már ismerek olyan szempontokat melyek alapján el lehet indulni.
Én a szerkezeti tagolást találom nehéznek. De mondjuk ez az én véleményem... -
Joco
aktív tag
Próbáld a formai dolgokon túl leírni amit kivált belőled a mű. Persze ha olyan sivár vagy lelkileg, mint amit az sugall, hogy egy internetes oldalon próbáld összevadászni vagy mással megiratni a magyar házid, akkor valóban nehezen fog összejönni a 1,5 oldal. Ebben az esetben inkább írj qrva nagy betűkkel
Jah, zárható
[Szerkesztve] -
HavocS
senior tag
Hajjaj, de utáltam én a verselemzéseket... pedig eléggé művészlélek vagyok, de nálunk az volt a módi, hogy írd le, ami a könyvben van, aztán kuss. Ha az ember a saját véleményét írta le, hogy ő mit gondol a versről, az jó esetben is kettes volt, mert ''nem improvizálni kell hanem tanulni''
Pedig vannak versek, amik örökre belopták magukat a szívembe (Petőfi Szepember Végén-je és Csokonai A Reményhez c. verse a kedvencem), de nekem egyszerűen mást jelentett, mint amit nekik jelentett. Pont ez lenne a legszebb a költészetben, hogy saját magad bele tudod képzelni, a saját életedre tudod reflektálni az egészet (kivétel ez alól mondjuk Radnóti Erőltetett Menet-je, mert az tényleg egy konkrét helyzetképet ábrázol). Szóval ha jó verselemzést akarsz csinálni, szánj rá egy kis időt, olvasd el alaposan, dőlj hátra, és próbáld meg az életed egy részét beleképzelni, úgy írd le, amit gondolsz róla.
Az alap rizsa-jokereket (rímképlet, szótagszám, mikor és hol íródott, milyen stílusjegyben), meg semmiképp se hagyd ki -
attilam
őstag
Az a lényeg, hogy amikor olvasod a verset, próbálj a költő fejével gondolkodni, hogy vajon mit érezhetett, mire gondolhatott. Próbálj egy kicsit elvontan gondolkodni, és azt is írd le, hogy te mire gondolsz a vers olvasása közben. Ez nem egy egzakt dolog, arról szól hogy hogyan viszonyulsz a vershez. Amúgy nagyon egyszerű 1,5 oldalt összehozni, csak írj le mindent ami az eszedbe jut.
-
SiTe
csendes tag
Üdvözletem Uraim!
Találtam már verses topicot, de azok másról szóltak, ezért bátorkodtam...
A kínom a következő: a magyar tanárnak kell verset elemezni, méghozzá: Berzsenyi Dániel: Búcsú Kemenes-Aljától címűt. Mivel egészen nagyon nem értek az ilyesmihez, a hozzáértőbbek segítségét szeretném kérni. Akár a teljes vers elemzést is elküldhetnétek, de ha ilyen nincs, akkor kis rávezető segítség is jól esne.
Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Külpolitika
- Yettel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Monitor hiba topik
- Motoros topic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest