Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17599) 1 among many válasza 04ahgy (#17598) üzenetére


1 among many
tag

Köszönöm a választ!

Úgy látom, nem sikerült kellő alapossággal leírnom a jelenséget, megpróbálom korrigálni mulasztásomat.

Volt már régebben "cicergő" videókártyám, saját tapasztalat által ismerem azt a jelenséget. Itt, úgy vélem, valami másról lehet(ett) szó.

Ilyet még egyik számítógép-komponensemnél sem tapasztaltam, pedig több évtizede használok pc-t. Nem tudom biztosra mondani, de ha találkoztam is már hasonló jelenséggel, maximum egyéb elektronikus eszköznél, pc esetében nem emlékszem ilyesmire.

Egyáltalán nem sípoló, ciripelő, cicergő, magas frekvenciájú hang volt. Ütemes kattogás vagy pici csattanások. Mint írtam, először arra gondoltam, hogy esetleg egy elszabadult kábel vagy valami gépházba került tárgy akadt meg egy venti mellett és az ér be a forgás síkjába, majd löki ki egy ütődéssel egy lapát, majd lendül vissza a lapátok közé ütemesen, de ugye nem ez volt a helyzet.

Körülbelül 3-4 kattanás hallatszott másodpercenként, ami a videókártyát és a procit 3D grafikával megterhelve legalább másodpercenkénti 10-20, valamennyire ingadozó ütemű kattanásra nőtt.
A terhelést levéve visszaállt az üresjárati 3-4 bpm.

Majd másnap, a gépet akkor még szükségesnek tartott szétszerelést megelőzően próbaként újra bekapcsolva már nem volt tapasztalható. Mint ahogy a tapasztalt jelenséget megelőző két évben sem volt ilyen ennél a tápnál, és az elmúlt évtizedekben sem semelyik konfigomnál, soha.

Szerencsére a gép azóta is gond és kattogás nélkül üzemel. Volt azóta órákat terhelve is. Nem tudom, lehetséges-e, hogy valamilyen zajszűrő, kiegyenlítő funkció adjon ki ilyen hangot szokottól nagyobb terhelés esetén? Például aznap este a hálózati árammal volt gond; nem akkora, hogy lekapcsoljon a táp, de már csak ilyen hallható jelenség mellett tudott megküzdeni a feladattal. Vagy valamelyik hálózatra kötött eszközzel interferálhatott valahogy, eddig fel nem lépő egybeesések folytán valami a tápban?

Főleg amiatt izgat a dolog, hogy aggodalomra ad-e okot, vagy egy ritka, de kívülálló okokból eredő átmeneti jelenség volt, ami a gép számára elfogadható körülmények esetén nem fog visszatérni?

Megértem, ha a jelenség szokatlansága miatt e fórum látogatói nem tudnak érdemben hozzászólni, vagy nekem nem áll módomban számotokra kellő információt közölni a körülményekről. Ebben az esetben arra kérnélek titeket, hogy ajánljatok olyan szakembert, akit érdemes megkeresnem ezzel a kérdéssel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.