Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
epidemic
üzenetére
Hali!
1. Semmi. Ha uhu ment, akkor ez is fog. Max belefutsz 1-2 bugba, vagy okozol magadnak hibát.
Azt hallottad már, hogy a 8.04 hosszan támogatott verzió és kiforrottabb, mint a friss? 
2. Tűzfal kell. De van beépített. Azt lehet használni. Van erről leírás az ubuntu.com-on. Valami jó grafikus felület kell csak.
Vírus nem okoz majd gondot. Mivel win alól nem is tudod olvasni a linuxos partíciókat, így nehéz bennük kárt tenni.
3. Ha router osztja a netet, akkor sima dhcp-n szerintem a liveCD is menni fog. Max telepítés után megadod a fix ip címeket.
4. Nemtom. Van pár cad progi, meg van jó kis gimp.
Esetleg winevel futtatod a wines programokat, bár ez sok problémát okozhat. 
5. Vannak natív - eleve linuxra készült játékok - de nem olyan sok.
Megint próbálkozhatsz windows emulációval (wine, cedega) vagy dual boottal. (sokan csinálják így, legalább leszoksz a játékról
)6. registry nincs is, így nincs mit karbantartani.
Töredezni nem fog. annyira kell ügyelni, hogy a partíciókat úgy tervezd meg, hogy ne nagyon menjen 90%-fölé. Így gyakorlatilag nem fog töredezni a fájlrendszer.7. Olvass pár alap doksit ubuntuhoz. Jó munkát.

-
Vladi
nagyúr
válasz
Dark Archon
üzenetére
Isteneeem!
Beteg flash játékok.
Nekem megy 3.02.-es firefoxszal, és Fedora 9-el. Nemtomhanyas falshel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
simonzé
üzenetére
+1 8.04. Még 3 évig karbantartott. Ha működik, használd azt.
Egyébként ez grafikus felület hiba lesz. Amikor a drivert telepítetted, szerintem akkor csúszott el valami.

Szerintem kicsit gáz, hogy ezeket a guikat erőltetik ubiék. Amikor működik akkor, ok, ha meg nem akkor van a pánik.
Ha terminálon jelentkezel be, márpedig itt az történik, akkor nem látod a jelszót! Még a csillagokat sem mutatja. Attól az még oda be van írva. Ha sikerül bejelentkezni a #1 hszben lévő reconfigure vagy milyen paranccsal próbálhatnád beállítani a drivert.
Amúgy milyen kártya ez?
A blogomban írtam ezt, azt arról, hogy mi van, ha nincs X.
Azt az írást is gatyába kéne már rázni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Feketelyuk
üzenetére

-
Vladi
nagyúr
válasz
Feketelyuk
üzenetére
Fentebb linklet programok telepítése leírás alapos átolvasását javaslom.

-
Vladi
nagyúr
válasz
Feketelyuk
üzenetére
Hali!
ubuntuhoz, ezen belül a programok telepítése. Pl: gnome-commander vagy mc.
-
Vladi
nagyúr
válasz
christprhrdv
üzenetére
Memóriánál és hdd-nél szoktak előjönni kompatibilitási problémák a atomoknál. Van itt atomos topik, ott is kérdezősködhetsz.
A villogó kurzor mi után jelentkezik? Esetleg kiveheted a quite és splash opciókat a grubból, akkor lehet többet árul el.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mr. Blue
üzenetére
Na a flashblocknak az a feladata, hogy blokkolja a flash tartalmakat. Ha az fenn van és működik, akkor nyilván nem mennek a flash videók. Töröld!
A Gnash meg egy próbálkozás a flash helyettesítésére. Nem túl sikeres. Ha fenn van, akkor azt erőlteti. Azt is töröld!
Csak a flash player legyen fenn. Amit fentebb is írtál. Ha csak az van fenn akkor próbáld! Ha nem megy, írd a tüneteket és ne partizánkodj.

Többiek!
Flash plugin gond van, nem video lejátszás a kérdés.
(#10402) Kephamos!
Még mindig nem értem. A / a gyökér, kvázi a "rendszer partíció". Ami külön van, azt meg csatolni kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Igen. Töröld simán. Nem nagyon ronthatod el vele, mert simán be lehet írni boot előtt is szerkesztve a grub menüt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Blasius
üzenetére
Fenn van már az xp? Elvileg telepítőben rá lehet küldeni adott partícióra. De arra figyelj, hogy felül fogja írni a grubot, azt majd újra kell telepíteni.
Ha fenn van már: vezérlőpult - felügyeleti eszközök - számítógép kezelés - lemezkezelés. Itt át tudod írni a partíció betűjelét.
Már mostmár minden rendszeren kompetensek vagyunk. Ide járnak a makkosok és winesek is.

-
Vladi
nagyúr
válasz
marcias
üzenetére
Hali!
glxinfo parancsot add ki. Amúgy milyen kártyád van? Rendesen le kellene játszani hardveres gyorsítás nélkül is, a kérdés milyen kimenetet használ a lejátszó. mplayer és felületeit tudom ajánlani. smplayer például.
Esetleg rakd fel a drivert. #1 hsz.A saját partícióját is látnia kellene, volt róla szó már korábban sokszor. Talán a helyek menüben benne is van.

A particionálás is jó ötlet lehet.
-
Vladi
nagyúr
Van erre egy grafikus program is. Disztró update vagy valami hasonló. Bár én nem szoktam érteni, hogy miért kell lts-t frissíteni, de mindegy.
(#10108) floatr:
Lehet. Jól megtervezett rendszer kell hozzá. Kicsi előre gondolkodás. Amit végy figyelembe: partíciók helye, fájlrendszer. Rendszerbetöltő. Ez utóbbi jó helyre menjen, sima ubi live cd nem kérdez, csak telepíti. (alternate talán igen.)Fájlrendszerre én azt a módszert használom már régóta, hogy 2 partíció van: / és /home A home-ot nem babrálom telepítésnél, a user neve ugyanaz így friss telepítés után már gyakorlatilag ugyanaz a rendszerem, mint volt. Megy a mél, az msn minden. Pár progit felrakok, meg forgatok néhányat. Egy délután és át is álltam úgy kiadásra. (Kivéve, ha nem találnak ki valami hajmeresztőt fedoráék
) -
Vladi
nagyúr
Ne add fel! Ne csüggedj!
Engem annak idején vagy 2 hónapig szívatott. Ennyit egy szűzlány sem kéreti magát.
De végül beadta a derekát.Úgyhogy kitartás!
A terminál nem olyan vészes. Meg lehet szokni, tanulni. Annyi, hogy nem ikonokkal adsz parancsot, hanem szavakkal.
Gondolom elég fiatal vagy még. Én mikor tízen néhány éves voltam, a gépezés úgy nézett ki, hogy volt egy parancssor és passz...
Pl:cd c:\games\mortal2
mortal2.exe
-
Vladi
nagyúr
Esetleg mplayer és végtelen számú felülete. Személyes kedvencem az smplayer.
Ezt a menüs dolgot nem értem. Vannak ugye népszerű grafikus felületek. gnome, kde, xfce. Ezeknek némileg eltérő a menüszerkezetük, de gyakorlatilag ugyan azokat a programokat csoportosítják. Pl: gnome van ugye alkalmazások menü, abban a programok csoportosítva, aztán a helyek hálózat, mappák ilyenek és a beállítások. Ebben a rendszer és a felhasználói felület beállító programjai.
Teljesen jól átlátható, de akát össze is kutyulhatod tetszés szerint.Megasztán: most térsz át új rendszerre. Miért ragaszkodsz a régihez? Megszokás? Majd megszokod ezt is.

-
Vladi
nagyúr
Hali!
Az egy nagyon biztosnágos módszer, hogy telepítés alatt csak a célvinyó van a gépben. Így garantáltan nem rontod el.
Ha megvan mindkét telepítés, utána állítod a biosban, hogy melyikről induljon. Aztán a grubot is beállítod rendesen, hogy indítsa a másik lemezen lévő wint. Utána már elég kényelmes a dolog, mert csak menüből kell kiválasztani. -
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2
üzenetére
Lehet, csak ikont nem tett neki. De szokott lenni egy szívás az automonttal, ha az xp/vista nem állt le rendesen. Akkor az automounter nem tuja felcsatolni az ntfs partíciókat. Csak --force -al. Erre érdemes mindenkinek odafigyelni.
Sianis: gratulálok én is!

"Nightmonkey (formerly DDTP-lp-html, but this name sucks ;))"
-
Vladi
nagyúr
válasz
fekeandras
üzenetére
Tedd fel a codeceket. Forrást lehet szerkeszteni kell hozzá. Leírás. Valamint a csomagkezelés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
fekeandras
üzenetére
Nálam mennek az online adások. Direkt linket és playlistet megadva is.
Viszont kicsit mintha "szenvedne" néhány csatorna betöltésével.
Próbálgasd még, szerintem fog menni.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Szívesen. Fedorából a liveCD-t javaslom. Azt lehet telepíteni is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nekem már nincs több ötletem. Esetleg próbálj ki egy másik disztrót. SuSE-val mi volt a gond?
Ott tudsz rendesen 3-as futás szinten bootolni, tehát az xorg.conf szépen szerkeszthető. -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Na alakul azt hiszem. Úgy fest, hogy előbb tölti be a radeon modult mint az agpt.
Tehát nézd meg, hogy be van -e töltve az az agps modul.
lsmod
Ha nincs töltsd be kézzel.
insmodHa ez kész, próbálkozz egy grafikus felület újraindítással.
ctrl+alt+backspace
Utána lássuk megjavul -e.Ezt találtam ugyanis: link
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Meg kellene nézni egy logot. Blogomban írtam hogy kell. Utána okosabbak leszünk.
Valamelyiknek mostmá működnie kéne
Legyél kemény csávó! Ne hagyd hogy kifogjon rajtad.

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Próbálj egy ilyet:
export LIBGL_DEBUG=verbose
glxinfoMit mond?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem létezik má!!
Haverom p3-asán ati 9600-al a fedora telepítés után beficcentette a 3d-t és a kockát.
Mi lehet nálad?
Szerintem ez valami bug lesz, nvidia és intel drivereknél is előfordul. -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Inkább régi driver régi kártyához.

De a legutolsó ubuntus leírás, azt kövesd! Ha elakadsz, vagy valami nem úgy működik, mint írják szólj!
Ha sikerül beizzítani, akkor teszteld:
glxinfo | grep Open
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ja hogy ez régi Radeon? Ez a nyüves megnevezések rendesen megvezetnek. Azt hittem nV.
A nyílt radeon driverrel lehet próbálkozni. Itt egy gentoos leírás, az xorg részt nézd belőle.
Vagy egy régi gyára ati drivert próbálj feltenni. A gyártó oldalán a 8.28.8-at írják utolsó drivernek, amit támogatja. Kérdés, hogy menni fog -e az új xorggal. Nincs ubihoz valami legacy driver support, mint nvdiáknál a 96xx?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
CHIPman
üzenetére
A grub max 54 bejegyzést képes kezelni. Szóval fér bőben.
A partícióidat nem fogja bántani, feltéve, hogy megfelelő helyre irányítod. Ez rajtad múlik, hogy mennyire vagy körültekintő. Ha marhaságot mondasz, marhaságot csinál.Használd az ubuntu.com-ot. Rengeteg leírás van. Pl: usb install
Telepítő liveCD. Abban van partíció kezelő: gparted.
-
Vladi
nagyúr
válasz
-=Sziszi=-
üzenetére
Szia!
Nem hiányos az. Elég.
Érdekes lenne, hogy milyen játékkal próbáltad és nem sikerült. Valamint ha sikerül egy terminál kimenetet szerezni jó lenne.Cedegát ismered? Az inkább játékokhoz van.
Azét egy ilyen kimenetet mutass:
glxinfo | grep Open
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Nem kell tartani tőle. Nem harap.
Igaz nehéz lesz először, de ha szánsz rá időt és energiát, menni fog.Íme a jelenlegi prognózis a laptopoddal. Remélem ez az a modell.
Driver itt némileg másként működik. A Linux alapból támogat egy csomó eszközt, ha mázlid van nem kell vacakolni. Ha nincs, akkor kezdődik a csomag, majd driver vadászat, forgatás... de ezt majd később.
A kompatibilitási hibákat én sem értem mire vonatkoznak.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Laprasi991
üzenetére
Hali!
Ezt az automount csinálja. Olyan nevet ad neki, ami a cd tartalma. Vagy mi.
Próbáld meg lecsatolni, létrehozni a könyvtárat, majd kézzel felcsatolni.Az fstabban az nincs kommentezve? #-ilyen a sor elején?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Lényeg az, hogy megy. Viszont akkor nem fstab, hanem grub problémád volt. A grub szintjén még lényeges, hogy mi volt a biosban.
azanyám. há én mondtam, hogy a grubot nézd.
Mindegy.Most akkor megy jól?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Akkor nyissuk ki azt a kört:
"bootolva nincs jogosultságom szerkeszteni a rendszerfájlokat"
Ha root-ként csinálod, akkor elvileg lehetne. Tehát felcsatolod a partíciót. Kérsz egy root jogot:
sudo su -
Aztán indítasz egy szövegszerkesztőt. pl: gedit vagy nano:
nano /mnt/könyvtárahová_csatoltál/boot/grub/menu.lstHa valami gubanc van, mutass hibaüzenetet, vagy képernyőképet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ne kapkodj! Ha nem tudod mit csinál és elkezdesz mindent állítgatni csak jobban elrontod.
Jól ki lett az találva. Az uuid-et már említették. Egyébként meg a Linux tényleg megkerüli a biost. Tudod, milyen jól jön ez, ha p2-n akarsz 200G-s hdd-t használni?
Késő éccaka meg ne tessék fstabot szerkesztgetni.

Hogy állsz most? Rakjuk rendbe ezt a dolgot.

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
nvclock saját felelősségre.
-
Vladi
nagyúr
Ez mit jelent? Miért vannak csomagok visszatartva?
root@home-server:~# apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Reading state information... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-headers-generic linux-image-server linux-server openssh-client openssh-server ssl-cert
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 6 nem frissített.
root@home-server:~#7.04 i386 server edition.
-
Vladi
nagyúr
Wolfskin!
Dolgozz live-cd-ről. Rendesen állítsd le a wint. Ne virtuális gépen! Utána próbálkozz a parancsokkal amit #9111-ben felsoroltam neked.
A legfontosabb, hogy minden konzol kimenetet amit kiír másolj be ide! Mert az ok, hogy nem érted a válaszait, de valószínűleg valaki fogja. (Vagy beállítod a netet, vagy egy sima usb driver-ra teszed a kimeneteket .txt formában. Pl: szerkesztés-másolás aztán gedit.)
Lehet, hogy valami nagy gubanc van nálad a partíciókkal. Nem tudom. Amíg nem adsz kimenetet addig nem tudunk mondani semmit.
A -v kapcsolót ahol lehet használd, mert az ad igazán sok választ.Az elején ez van. Most mi vagyunk a virtuális kezeid.

zolikaDB!
FF pluginokat úgy tudom FF alá írják és nem oprendszer alá. Tehát ha van megfelelő verzió akkor működnie kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
fekeandras
üzenetére
Igen neked szólt.
Megnéztem az oldalt, úgy tűnik simán dhcp-vel kell csatlakozni.
Tehát hálózat beállításoknál állítsd dhcp-re. Itt egy kép.
Ha kész akkor nyomj aktiválást.
Ha minden ok, akkor lehet próbálni a netet. Ha nem írd meg, hogy mit ír ki. -
Vladi
nagyúr
válasz
Wolfskin
üzenetére
Nyiss terminált: (parancs értelmező program)
Alkalmazások(application) - Valami kellékek vagy valahol - terminálOtt add ki a parancsokat amit javasolunk.
De lássuk már végre, hogy mi van azzal az ntfs partícióval!Először: Nézzük meg, hogy milyen partíciókat lát a linux (a már ismert fdisk):
sudo fdisk -l
Lesz majd egy olyan kimenete, hogy:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda2 1306 3916 20972857+ 7 HPFS/NTFSMeg sok sor. Ezek a partíciók. Nyilván az kell neked amelyik ntfs.
Utána hozz létre egy könyvtárat, ahová a partíció kerül majd:sudo mkdir /mnt/ntfs1
Na itt lesz lényeg, hogy mit kaptál az előbb. Az első oszlop az eszköz fájl(nálam a példában ez a /dev/hda2 nálad valszeg: /dev/sdXY betű-szám). Azt kell csatolni a létrehozott konyvtárba.
Így csatolod: (példánál maradva, persze nálad más lesz a /dev rész)
sudo mount /dev/hda2 /mnt/ntfs1 -v
Típust ne írjál, azt találja ki magának, hogy mi kell. Tehát ne legyen
-t ntfs
rész.
A -v kapcsoló a parancs végén nagyon fontos, ettől lesz beszédes és kinyögi, hogy mi a baja.Ha valahol elakadsz hozod ide a topikba a terminálon amit kiír. Kijelöl, szerkesztés menü másolás.
Hajrá!!
-
Vladi
nagyúr
Ez egy ilyen nap. Ma mindenkinek elmegy a kedve a linuxtól.

fekeandras és Wolfskin!
Szerintem ne adjátok fel még a reményt. Ez egy más jellegű rendszer amit eddig ismertetek. Megismerni és megtanulni nem egy nap.
Beleszülteni nem kell. Nagyon kevesen "születnek" bele. Pl én anna idején kb 3-4 hónapot szívtam vele mire megtanultam az alapokat. Aztán egy szép napon arra ébredtem, hogy ez is működik, meg az is, meg minden. Pedig nem születtem bele és
nem is vagyok programozó.
De szerintem még sokan mások vannak/voltak így ezzel.
Egyszóval időbe és energiába kerül megtanulni használni. De megéri a fáradságot. A tanulás mindig a hasznotokra van.
Úgyhogy türelem és tessék olvasni, kérdezni.
Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10100F 8GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1050Ti 4GB Fractal Design 500W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Azt hallottad már, hogy a 8.04 hosszan támogatott verzió és kiforrottabb, mint a friss? 

Esetleg winevel futtatod a wines programokat, bár ez sok problémát okozhat. 
Megint próbálkozhatsz windows emulációval (wine, cedega) vagy dual boottal. (sokan csinálják így, legalább leszoksz a játékról
)
Töredezni nem fog. annyira kell ügyelni, hogy a partíciókat úgy tervezd meg, hogy ne nagyon menjen 90%-fölé. Így gyakorlatilag nem fog töredezni a fájlrendszer.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Beteg flash játékok.