-
LOGOUT.hu
Üdv a trollok között!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz totron #34953 üzenetére
" mintha nyúznák jelleggel elkezdenek elviselhetetlenül óbégatni szünet nélkül még egy répa hámozására is (akár tele hassal is)" - igen, ez megvan nekem is.
De olyankor csak nem szoktam vele foglalkozniInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34922 üzenetére
Nagyon jó meglátás, szerintem is a fegyverkészítés menthetné meg az életünket. Csak nehéz lenne ezt lekommunikálni. Még ha magyarföldre esnénk akkor is...
#34923 oriic : Most éppen csirkés
[ Szerkesztve ]
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34917 üzenetére
A latin nyelv holt nyelv, ezért sehol nem hivatalos, nekem mégis tanították bár mivel addigra volt minimális spanyolom is mellé jól lehetett rá építeni később a franciát (a spanyolom azóta sem említésre méltó
De tudományban még használják a latint, és mi (nagyon-nagyon) titokban mind tudósok vagyunk. (egy középkori emberhez képest amúgy szerintem simán csúcs tudósok lennénk, csak a tudásunk jelentős részével semmire sem mennénk az ő korukban).Az ostobatyúk az egyetlen olyan faj, ezek közül, amelyiknek még akkor sincs haszna, ha tojik.
#34918 somogyib : Köszönöm szépen a pontosítást, de ez szerintem alapvetően értelmezés kérdése. Mert az, hogy tyúkanyó nem a szobában bent mint Petőfiék idejében, attól még az emberrel él, az ember telkén, az ember építette óllal, és az ember ad neki enni. így bár hagyományos értelembe véve nem élnek egy lakásban, de végülis a legtöbb(!) állathoz képest az emberrel él. Mondjuk ebben a listában a hangya, pók, tetű, medveállatka stb megelőzheti a tyúkot.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34913 üzenetére
A tyúk hivatalosan "Gallus gallus domesticus" néven ismert. Ez a tudományos név a házi tyúk nevét jelenti, amelyet az emberek évezredek óta háziasítanak és tenyésztenek tojásaiért és húsáért. A "Gallus" a tyúkfélék családjára utal, míg a "domesticus" az azt jelzi, hogy a fajta háziasított és az emberekkel él együtt.
Magyarul "közönséges házi tyúk" néven illetném leginkább.Egyébként a tyúk tényleg odamegy, ahol táplálékot gondol, a szomszéd tyúkjai néha hozzám is étjönnek azon vélt/valós okból, hogy itt táplálék van.
A macskmának is cicoghatok, de akkor is odarohan ha csak ledobom a kaját. Sőt, ha cicogok és a kaja a kezemben, akkor elkezd kétségebesetten nyávogni meg fejelgetni, hogy "hülye ez a gazdi? Hát itt vagyok!"Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz somogyib #34911 üzenetére
Ezek Bolgár és/vagy orosz nyelvterületre jellemző megnevezések. Ciccuka, Koska. Sőt, használják a Mácská-t is (az Á-t egész rövid Á-nak ejsd mindkét esetben).
Ha már itt tartunk a "tik" meg kuritsa (kuriccsá).Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34898 üzenetére
Szerintem is. De volt npm meg azt mondta, hogy a tyúk, a macska meg cirmos. El is felejtettem az ügyet, de most itteni nagyon idősektől is hallottam, hogy a tyúk iromba a macska meg cirmos. WTF???
A tojás mellé elviszem akkor a szál kolbászt is. így rendben lesz?
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34894 üzenetére
Csak abbéli aggodalmadra reflektáltam, hogy esetleg valaki erre jér, és kioszt pár BANánt nekünk amiért túl komolyan trollkodunk.
Nyilván utazgatott, mert pláne egy háborús országot nem lehet úgy vezetni, hogy ki sem teszi a lábát küldöldre, de eleddig bumeráng volt, és mindig visszajött.
Nemrég olvastam, hogy Lengyelország a hadbalépést fontolghatja, remélem, hogy erről gyorsan lebeszélik őket, mert az egyenlő lenne az EU és a NATO hadbalépésvel, ami ránknézve is nagyon szar lenne.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Koshmar és a többiek : szerintetek a tyúk vagy a macska IROMBA?
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34891 üzenetére
Igen, kell valami rossz körülményeket garantáló összeszerelő gyár, ahová persze nem jön az itteni nép, így majd kínából/törökországból importálunk ide munkásokat, hogy legyen aki dolgozik. És lehet verni a mellünket, lám MO is vonzó nyugati ország, hiszen mennyien jönnek ide dolgozni. Hát, hogy nem az unión belülről, az már nem számít.
ahogy az ukránok az ottani magyarokkal bánnak, (nyelvtörvény, stb,) : Ez nagyon gyakori érv. Csakhogy amennyire én tudom néhány szélsőséges csoportról van szó kis számban. Meg igen, a törvény, ami nem csak a magyarokat hanem Ukrajna összes(!) idegennyelvű kisebbségét súlytja, és ne lihegd túl a jelentőségét, nem a magyarok miatt hozták létre. Mindenestre én a mi bölcs vezérünk helyébe a háború első napjaiban találkoztam volna Zelenszkijvel és megmondtam volna, hogyha magyar kérdés rövidúton úgy lesz rendezve, hogy elégedett legyek, akkor lesz segítség, ha nem akkor MO jobban kimarad a háborúból mint képzeli...
"ahogy az ukránok az orosz kisebbséggel bánnak" - na igen, ezt is szoktam hallani. Általában az "oroszok vegzálása" néven szokott futni. Aztán amikor konkrét példát kérek, akkor kiderül, hogy néhány verekedésben kimerült a dolog, amik mellesleg sok esetben szélsőséges csoportok között történtek. Ez teljesen egyenértékű azzal, hogy puff lerohanjuk a szomszédos országot. Egyébként kontraproduktív, legalábbis ami az ottani embereket illeti, mert épp a megvédeni való emberek alól rombolják ki a városaikat! Az a tény meg, hogy a febr 24-én a hadművelet első áldozata egy orosz anyanyelvű Harkivi férfi volt szerintem pontosan jól mutatja, hogy mennyire elszabott dolog ez.
Zelenszkij megnyilvánulásai olykor nekem is visszatetszőek, de az nagyon tetszett, hogy
mikor kifolyt a banánlémegkezdődött a speciális hadművelet, akkor nem fuvart kért, hanem lőszert, és azóta is kitart. A mi bölcs vezérünk már egy héttel előtte Új-Zélandra távozott volna.Egyébként amíg bizonyos keretek között vagyunk, szerintem aligha kapunk a fejünkre ezért (már ha egyáltalán olvassa bárki is az agymenéseinket), de áttehetjük a dolgot PMbe is, vagy ami még jobb ötlet : házigazdai engedéllyel írok erről egy cikket, ami 95%-os készültségben van, legfeljebb kirakom a blogomra, és folytatjuk alatta.
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34889 üzenetére
Megspóroltad nekem, hogy leírjam a lényeget
Na most képzeld el, van olyan itthon MO-n élő ismerősöm aki megvan róla győződve, hogy az oroszoknak van igazuk, és állítlag lépések tesz abba az irányba, hogy beállhasson az orosz hadseregbe és Ukrajnába harcolhasson.
Holott visszamenőleg 2004-ig tanulmányozva a helyzetet eléggé egyérteémű nekem, hogy melyik oldal provokált és vezetetett a háborúhoz, azok a pontok is megvannak, ahol Ukrajna újra és újra megpróbált kihátrálni a helyzetből, sikertelenül. Na most eljutottunk oda, hogy egyik fél sem akar békét, mert mindkettő megvan róla győződve, hogy ő bizony megnyerheti ezt a háborút. Holott már mindketten nagyon durván vesztettek ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34886 üzenetére
Amikor épp nem agymosó propagandagép, akkor meg rekémok folynak ki belőle.
Magyar gazdaságpolitikáról lehet beszélni, mert attól, hogy valami ostobán és kontraproduktívan van csinálva attól még van.
Igazából egyik szakértő sem tudja mi lesz ennek a vége.
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34883 üzenetére
2000 óta nem nézek TV-t (tehát már 23 éve) 2009 óta nincs is TV-m. (A mai szokásaimmal már nem is tudnék nézni). Nyilván ha máshol vagyok és megy, akkor látom, és megállapítom, hogy milyen jó, hogy én már nem TVzek.
Az ilyen fomo-kat pedig szándékosan kerülöm. Ellenben a magyar gazdaságplitikáról, vagy az Ukrajnai háborúról igen hosszan tudnék értekezni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34876 üzenetére
Energiaital? az a fura üdítőféleség, nem? Egész életemben megtudom számolni, hogy hányat ittam. A fezstiválokon is találtam rengeteget, de számomra értéktelen, észre sem veszem.
Tojást már ígyis úgyis kapok
-
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34831 üzenetére
Hát ha el is kell buszoznom érte, akkor 20db még akkor sem jó business ha ingyen adod
Tudod nagyon messze lakunk egymástól, nem véletlenül szoktuk kérdezni, hogy a másiknál milyen nap van. Nálatok az is lehet, hogy nem is vasárnap van ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34822 üzenetére
Hát látod ez egy k*va jó kérdés, de a legutóbbi infó alapján máh nincs annyi Californium a világon, ami elég lenne a 100m magas szobromra.
Többen akartak már kisebb nagyobb gyémánt és társai mellszobrot rólam, de ahogy szoktam mondani, ne a bálványt imádd ...Ahogy szoktam mondani :
Ne a neten legyek a kedvenced,
gyere le a törzshelyemre, és ott legyek a kedvenced!(addig jó, míg van kivel inni,
addig szép mibe hinni)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz kenwood3 #34795 üzenetére
Persze, mint mondtam, retrozni egy olyan PC-t tényleg elég évente kétszer bekapcsolni. Van egy régi Athlon XP-m pár havonta egyszer megy 5-10 percet, maximum ha valami rekorddöntés megy akkor pár órát. (CPU OC bajnok)
A C2D-m meg darabokban van dobozba lecsomagolva.Én nem bánom, hogy annyit anno elköltöttem rá. Bár volt pár félresikerült fejlesztésem, de remek alap tudást adott, mindamellett, ha nem ölök bele annyi pénzt, akkor azt meg meg sem keresem, csak ülök a hátsómon. Nagyon sokat tanultam ebből, nagyon élveztem mindig is, és konkrétan tartós munkahelyet is köszönhettem ennek! Ha visszamehetnék az időben talán 1-2 fejlesztési tanácsot adnék magamat mit kéne átgondolni, (meg persze a lottószámokat hozzá ) és megsimogatnám a buksimat, hogy ügyesen csinálod, jó az irány
Mindemellett igyekeztem élményeket is maximalizálni, minden hétévégén buli, utazás, csajok. Tehát azt sem érzem, hogy elment volna mellettemaz élet a gaming miatt. Koca gamer vagyok, napi 2-3 órát bírok akkor is ha szabadnapom van, aztán valami mást csinálok mint a játék.Nekem a gépes tevékenységem hatalmas részét smartphoneon kb sehogy sem lehetne kivitelezni. Képszerkesztés, videószerkesztés, játék, webszerkesztés, de messzebb megyek, tavaly Bregenzben egy rohadt excell tábázatot sem tudtam megcsinálni a csúcs droidomon. De szar rajta hosszú szövegeket gépelni (fórumozni, mailezni), filmezni stb. Amire a telefon viszont kiváló : ha úton vagyok zenét hallgatni, fotókat csinálni vele, és este ha már lefeküdtem az ágyban elalvás előtt valami érdekes dologról még olvasgatni pár percet ... Szóval részemről a kettő egymás mellett jó, egyik sem a másik helyett.
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34788 üzenetére
Köszönöm, hogy végigolvastad és a visszajelzést is
kenwood3 : No offense, de ha olyan gépem lenne én is kb évente kétszer kapcsolnám be. Az ugyanis már leginkább csak retrozni jó. Ugyanakkor az első smartphone* sajnos azt is hozta nálad, hogy az ékezetek elmentek és a helyesírás is bajos lett
* első smartphone alatt nem tudom mit értesz, nekem volt Nokia 7610-esem ami tulajdonképp nyomógombos smartphone volt, és megkockáztatom, hogy az országban az elsők között volt iPhone 3G-m és Nokia 5800-ásom (2008 novemberében!).
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34782 üzenetére
+1 Tökéletesen szívemből szóltál.
Mikor Bregenzben voltam, jól jött volna egy laptop (igazából nem laptop, hanem egy asztali gép), de csak telefonom volt. híreket, maileket stb azon is eltudtam intézni, így meg amikor épp szabadidőm volt akkor elmentem hegyet mászni, sétálni, utazgattam ide-oda.
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34779 üzenetére
A hardverek fejlődése lelassult, és a szoftverek igényének növekedése is.
Abban igazad van, hogy a szoftverek igénye is nő, és lassan a 8GB RAMot is a veszélyesen kevés kategóriába rakhatjuk, illetve a 32GB RAMnak is kezd létjgosultsága lenni (nem véletlenül van annyim), de közelítsük meg a kérdést másik szögből.
Ma egy 2nd gen I7 (4C8T) még bőven elég netezésre, sőt egy modern mai VGA-val, 16B RAMmal FHD-ban is simán ellehet velük játszani. Hány éves is??? tizenegy múlt. De ha csak netezés a cél, akkor még egy C2Q is megteszi, ami már 14 éves.
Ezzel szemben, ha megnézed pl az 1997-2003 közötti időszakot, akkor ajánlott volt évente gépet cserélni, és 2-3 évente meg egyenesen kötelező volt.
Ugorjunk mondjuk 2000-re. Akkor a tipikus otthoni gép, 366-400MHZ-es CPU, 32-64MB RAM. Egy évvel később már 600-as CPU ás 128MB RAM. Jól látható, hogy akár 1 év után is érdemes volt cserélni, de 2-3 év után mindenképp. Na de ha már 2000-ben vagyunk, használjuk ezt a 11 évet : 11 évvel visszaugrunk, akkor 1989-ben találjuk magunkat, ahol is a 80286-os 6MHZ-es CPU átlag 1MB RAMmal társítva a tipikus gép. Erre még a Win 3.1 is nehezen tehető fel, már a Win 95 is felejtős, egy ilyen gépnek 2000-ben NULLA gyakorlati haszna van. Ugorjunk a másik irányba : 2011-ben a 400MHZ-es CPU és mondjuk 64MB RAM 2011-ben. Nos, erre a gépre nemcsakhogy a kor játékai nem lennének feltehetőek (CPU utasításkészletek hiánya, lassú CPU, kevés RAM stb.) de már a tipikus oprendszerrel a Windows 7-el is meggyűlne a bajunk, annyira, hogy egészen pontosan a Win XP SP0-ig kellene visszamenni, hogy ennyi memóriával telepíthető oprendszert kapjunk. Megjegyzem ez is a mininmum lenne egy WinME-t sokkal inkább ajánlanék erre a gépre. Netezni pedig teljesen eéslytelen lenne vele, ugyanis manapság egy böngésző simán levisz kevés tabbal is 2-3GB RAMot, itt meg ugye 100MB sincs. De utasításkészlethiányok miatt is bukna (SSE-SSE2). De még ha képzeletbeli 2000-es gépünk platformját kimaxolnánk (mondjuk teszem azt BX-es lapja van) és beletesszük a 2002-es csúcs 1100-as PIII-at ami még belemegy, megtámogatjuk a maximális 512MB RAMmal, akkor is csak addig jutnánk, hogy a Windows 7 már felmenne rá, játszani és netezni azonban továbbra is esélytelen lenne. (Egyébként használtam már 512MB RAMmal Win7-et, a ellenségemnek se kívánom ).
De nézhetünk akár mondjuk egy '97-es 133MHZ-es Pentium 1-et 16MB RAMmal, 2008-ban amikor 1-2GB RAMok voltak a gépekben, már nagyon elterjedtek voltak a két magos procik, és a VGA-k is 256-512MB-osak voltak... a Pentium 1-re már a Win98 is nehezen menne fel, ezzel szemben 2008-ban már Windows Vista de legalábbis az XP SP2 ami menő volt. De egy 512MB RAMos Barton 3200+-al sem boldogulna az ember igazán 2014-ben, bár ott valamivel jobb lenne a helyzet, talán még a Win7 is elmenne rajta, ha csak az asztalt akarjuk nézegetni, a böngészés viszont XP esetén is felejtős lenne, ahogy természetesen a korabeli játékok is. (és akkor kifelejtettem, hogyha a gépek a tipikus HDDikkel jönnének sokesetben fel sem férne az oprendszer).
Arra próbáltam rávezetni a dolgokat ezzel a kis példálózással, hogy még sosem volt olyan, hogy mondjuk egy 10-11 éves gép is használható legyen (és hogy akár egy mai VGAval is simán menjen!) az adott korszakban csak most.
Ennek szerintem alapvetően a következő okai vannak :
Egyrészt 2009-2010 táján az Intel a Core architechtúrával majd a I7 órajelű CPUkkal egy új korszakot hozott el, hatalmas nagy ugrás volt, amihez hasonlót ma sem tudunk. (AZ AMD A Ryzennel inkább csak mellékapaszkodott az Intelnek, nem pedig forradalmat csinált). Tulajdonképpen ma is ezeknek az architechtúráknak a foltozgatása megyen. 2011-ben HEDT platformon már volt 6 magos 12 szálas CPU... Manapság ez a sweetpot, de még mindig a 4C8T vezet.
Ezekben a CPUkban már van annyi erő, hogy ki tudják szolgálni a ami szinten álló szoftvereket. Itt elsősorban az olyan alap dolgokra gondolok mint böngészés és társai (aminek egyébként az idők a játékok után a leggyorsabban nőtt a gépigénye!!) Szépen lassan nő ezeknek a gépigénye, de messze nem olyan mértékben mint régen.
Játékok oldaláról pedig bejátszanak a konzolok. Mivel a játékokat az aktuális konzolgenerációkra tervezik, így azok hardveres képességei jelentik alapvetően gépigénynél a limitet, tehát az az amit nem szabad túllépni. Ez a hatás kb 2004 óta van jelen a piacon, és lassítja a játékok gépigényének növekedését. Korábban simán előfordult, hogy egy játék megjelenésekor vagy csúcshardveren vagy még azon sem futott jól, de nem volt ezzel gond, mert 1-2 év múlva úgyis sokkal jobb hardvert vesz a user, és majd fut azon. Na ez az ami megváltozott a konzolok elterjedésével, ugyanis ott nem volt meg ez a lehetőség a fejlesztőknek mivel egy fix hardverre kellett tervezni, ahol 5 éves életciklusban kellett gondolkodni, tehát ha a játék most nem fut jól, akkor 5 év múlva sem fog...
Emiatt gondolom azt, hogy a fejlődés lassult.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34778 üzenetére
Na pont azért járnál sokkal jobban asztali géppel.
Ugyanazt a teljesítményt kb féláron megkapod, bővíthetőséggel, sokkal jobb szervízelhetőséggel, lényegesen jobb hűtéssel.
Egyszerűen nem értem, hogy mi vezeti azokat akik nem hurcolászni veszenk gépet, hogy laptopot vegyenek?
2014-ben gépfejlesztés miatt 2 hétig csak laptopon voltam, alig vártam, hogy megjöjjön az új gép és ismét asztali gépre mehessek. 2015-ben Cipruson félévig a laptopomra voltam hagyatkozva (nyilván nem vihettem az otthoni asztali gépet) de megváltás volt visszaállni asztaligépre mikor hazaértem. Mert ugyebár az asztali PC-n gépei és egerezni is könnyebb. Ráadásul a laptopon normális méretű (ez nálam 22"-nál kezdődik) monitor sincs, mivel akkor ugye bitang nagy lenne...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34769 üzenetére
Ez a HDD cserélghetős időszak megvan nekem is. Emlékszem, hogy 2001-ben 20GB-os volt csak a hordozós winyó (másoknak akkor 5-10GB volt az össz tárkapacitásuk) meg még amellett volt egy másik 20-as (később 40-es) HDD-m, így az ismerősi körben egyértelműen én voltam az elosztó. Ráadásul CD íróm is hamar lett. Emlékszem egy osztálytársammal újraírható CD-n cserélgettünk cuccokat, és sokszor hosszabb-rövidebb levelet TXTben is mellékeltünk egymásnak, kezdetben instrukciók voltak a cuccokkal kapcsolatban, később emellé különféle témákról kötetlen beszélgetés is indult. Tavaly találtam meg az egyik ilyen lemezt (2003 májusi írás!), jó kis időkapszula volt.
Ma már persze mindenre is a net, feltöltés mnég nem túl csúcs nekem, de 512Mbit a down, azzal már 8-10-20GB-s cuccok is hamar lejönnek.
Ami a "gamer"séget illeti, 1999-2005 között én is "üldöztem" a trendet, picivel lemaradva de állandóan próbáltam tartni a lépést. így visszanézve iszonyatos pénzeket éves szinten belelocsolva ebbe. De akkor ugye nagyon gyors volt a fejlődés, aminek az volt az előnye. hogy 1-2 évente cserélt az ember az agyon is észrevehető volt, a hátránya meg az, hogy 2-3 éves gép már használhatatlan vacak volt.
2005 után aztán az akkori gépemet (1700+ AMD Athlon XP) nagyon megtuningoltam, az kitartott 2009-ig. 2009-ben jó nagyot léptem, rögtön négymagosra váltottam az egy magos után, (meg két magosVGA) akkor nagyon komoly gamer rig épült, de így utólag visszagondolva voltak gyengeségei, bizonyos dolgokon ígyis sprolnom kellett (pl akkoriban a 2GB DDR2-es RAM már nem volt túl komoly, 4GB-os és abból is inkább DDR3-at volt már érdemes venni, csak nem volt rá háromszor annyim), de kellett is, mert az élet úgy alakult, hogy 2014-ig sajnos egy csavart sem tudtam venni a géphez. Megjegyzem 2014 januárjában is a hatalmas mázlinak köszönhetően tudtam lecserélni a Phenom 9500-at, amit ha akkor nem lépek meg, akkor kimaradt volna a 4th gen is, ugyanis akkor (ma már tudom) 2015ben lett volna esélyem némi faceliftre (ami kb a plusz RAMban és egy SSDben merülhetett volna ki) és csak 2021 tavaszán tudtam volna lecserélni az akkorra már 12 éves Phenom 1 + DDR2-es rendszert.
Most pedig azt mondom, hoghy szerencsés vagyok mert erőfeszítéseim megjutalmazódtak, szerencsére olyan gépem van, hogy egyetlen játéknak sem kell nézzem a gépigényét, és mindent nyugodtan maximumra vehetek nem lesz szaggatás. (I5 10400F 6C12T, 32GB RAM, RTX3060 12GB VRam, 1.5TB SSD, 6TB HDD - FHD 144Hz) Ez azért kényelem. (És mivel manapság sokkal lassabban avulnak el az alkatrészek, ez remélhetőleg még évekig így lesz, és utána is sok évig lesz még "használható" )Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34768 üzenetére
na most utánanéztem, hogy tudnék-e házi sajtot szerezni? Kiderült, hogy itt helyben (de tőlem kuva messze, pontosan nem is tudom, hogy hol csak nagyjából) van egy tanya, ahol elvileg csinálnak ilyesmit. Az árakról persze nem szól a fáma ...
A poén az, hogy a faluban van egyébként egy rendes dedikált sajtgyár csakhát az exportra termel. Az egyik helyi kisboltban egy időben árultak egy keveset, de akkor volt kilója majdnem 5000ft mikor még 2000ft körül volt minden másfajta sajt. Bitang finom (megkóstoltam), de számomra rendszeresen megfiztethetetlen kategória.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34759 üzenetére
Azta... az nagyon jó ár.
Haverom most mondta, hogy Debrecenben 2100ft-ért is tudott venni sajtot, mármint kilóját.
Még a végén igazam lesz, és a tejtermékek ára tényleg csökenni fog. Mondjuk ideje lesz.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34758 üzenetére
Fuh... az durva, 2006-ban már tuti nem adtam volna érte pénzt. 2004-ben ment el a Pentium 1 133-as gépem, de már abban is 128MB EDO RAM volt, egy 1.7GB-os és egy 8.4GB-os HDD, meg a végén már Voodoo kártya volt benne, meg CD író, ISDN modem, de igazából csak második gép volt a főgép mellett.
2001-ben Anita barátnőmnek volt hasonló gépe. Azaz az pontosan egy 486-os DX4 volt valami 4Mbyte RAMmal meg 60Mbyte körüli winyóval az is, meg valami icipici max 800×600-as felbontású szinte gömb monitorral. Összehasonlításképp nekem akkor Celeron 466MHZ volt, 192MB RAMmal 2×20GB HDDvel, de a szerencsésebbek 600-800-1000MHZ-es procikat hajthattak 128/256/512MB RAMmal. Nem is csodálom, hogy szegény csajt nem kötötte le különösebben a gép, mert paintben firkáláson kívül semmimásra nem tudta használni. Pedig - amiért irigyeltem is - a UPC folyton dobálta nekik a szórólapot, hogy akár 768-as Chellot is kötnének, csak köthessenek már. De ahhoz a géphez nem volt értelme a netnek, úgysem bírta volna el. Mp3-at sem tudott lejátszani valamiért, így eleinte WAVba konvertált zenékkel (10-20 kis floppy egyetlen zene) járkáltam hozzá, majd nem sokkal később átálltunk a sokkal kényelmesebb hagyományos magnókazettáraInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34757 üzenetére
Tyűűű... ez 2009-ben vészesen elavult használt gép lehetett.
Összehasonlításul : 2009-ben cseréltem le az Athlon XP 1700+@2669MHZ (ez olyan 3500+-nak felelt meg amit ugye a P4-hez és nem a Celeronhoz viszonyítunk) 1GB RAM (2006-ban lett 1GB az 512-ből), és 7300GT-s gépemet (amiben 2×120GB HDD volt, az egyik IDE a másik SATA).
Amire lecseréltem : Phenom 9500 (3 magos, 2200MHZ), 2GB RAM, HD3870X2 1GB (két magos VGA!) és 1TB HDD ...2008-ban Eszter barátnőm 2900MHZ-es egy magos Celeronja 1GB RAMmal és 80-as winyóval vészesen elavultnak számított már.
Szóval tényleg erősen látszódhatott hogy nem értetek hozzá.
Most milyen géped van?Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34754 üzenetére
Na akkor azt "paleolit" kort képzeld el, mikor az én első saját PC-m jött, '99-ben. 366MHZ-es Celeron, 32MB RAMmmal, 4MB-os S3 Trio 3D/2X VGAval, és 3GB-os winyóval.* Amúgy nekünk is kellett egy kis matek, hogy mit hová dugjunk, de azért annyira nem volt vészes, pláne, hogy nekem korábban a commodore-al volt tapasztalatom. Aztán lehetett ámuldozni, hogy a CD meghajtóba behelyeztünk egy filmet (jó kis VHS minőségben) és lejátsza a CDről a filmet WOW micsoda grafika... Ha pedig elővettük valamelyik korabeli játékot, akkor a szaggatástól esett le az állunk így lett hamar 16MB-os Riva TNT bele.
2009-ben az egy eléggé elavult gép lehetett, mert nekem már 2006-ban 1GB RAM volt az Athlon XP mellett (2006 áprilisában lett az 512MB-ból 1024MB), 2009-ben pedig a 4 magos Phenom 9500-ra váltottam akkor kevésnek számító 2GB RAM társaságában (4GB volt ami jónak számított, bár még 2-vel is el lehetett lenni), egy 2 magos HD3870X2 VGA-val (azon is 1GB VRam volt), meg egy 1TB-os HDDvel.
neked akkor milyen géped volt?* érdemes összehasonlítani a mai PC-mmel : 6C12T 4006MHZ (tehát 10,94× ha csak a MHZet nézzük), 32768MB RAM (tehát pont az 1024-szerese), a videókártyán 12288MB RAM (tehát a 3072× -ese), a tárhely meg (SSD+HDD) csak ami a gépben van 7,5TB, vagyis kb 2500-szoros növekedés történt. A felbontás pedig 800×600-ról (480000 képpont) 1920×1080-ra (2073600 képpont) (tehát 4,32×) nőtt.
Igazból a CPU és a VGA kérdése sokkal komplexebb ennél, hiszen a CPUnál nem csak az órajel, de a magok száma, szálak száma, cache memória méretek, cache szintek, FSB, IPC stb. is erősen meghatározó. A VGA meg ennél is komplikáltabb, hiszen akkoriban a GPU fogalma sem létezett, se a ROP vezérlő, CU tömbök és társai. Letesztelni sem lenne egyszerű, hiszen azok a programok amik régi kártyákon is elindulnak, az újaknak semmilyen képességét sem használná ki ,de kb ugyanez igaz CPU-ra is. CPUnál úgy 100×-os gyorsulást mondanék tippre, VGAnál több ezerszerest.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Na, ma arra mentem boltba, hogy tojás megint nincs, cukor nem is volt, de : lejjebb ment a tejtermékek ára, aminek örömére trappista sajtból maximum 1kg-t lehet vásárolni, már amikor van Már látom, hogy most majd abból nem lesz ...
De hát MO rosszabbul teljesít! hátra megy, nem előre! Ehhez óriásplakátok sem kellenek, érzi az ember magától is ... és azt hiszem a 2006-os klasszikus "rosszabbul élünk mint 4 éve" szlogen is elővehető.
Jóformán akárkivel elegyedek szóba, míg a covid idején 1-2 percen belül a vírusnál kötöttünk ki, most az infláció és a megélhetési nehézségek jönnek.Koshmar : Jól számolom, nálatok péntek van???
-
KROK640
nagyúr
Ma is kaptam tojást Ez valami nagyszabású dolog kezdete lehet ...
-
KROK640
nagyúr
Megint kaptam tojást!
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz sztanozs #34713 üzenetére
Manapság én azt vettem észre, hogy a falvakat két irányba terelik :
1. Amik közel vannak a városokhoz, azokat általában igyekeznek suburbanizálni. Gyönyörű példa erre az én falum, ami nagyon közel van a városhoz, és 20 év alatt megduplázódott a házak száma, az itt laküké még jobban nőtt, és most a lakosságnak már legalább fele a városból kimenkült kertvárosias, de nem falura vágyó lakó. Egyébként gőzerővel terjeszkedik a falu legközelebbi város felé, ha így folytatódik, akkor 20-25 év, és úgy lesznek egymással mint Bregenz és Lochau .
2. Amik távolabb esnek a városktól, azok pedig egyre inkább kihalnak majd munkalehetőségek híjján, a nem zsákfalvak is zsákfalavakká válnak, a fiatalok elvándorolnak, az üregebbek közmunkán/segélyen tengődnek, mközben az ingatlan árak nagyot esnek, majd elnéptelenedik a faluAkik a 2-es kategróiából bekerülek a városba, azok majd kis szerecsével jó pár év múlva bekerülnek egy 1-es kategóriás faluba. (körülbelül : Fiatal korában elvándorol a kettes faluból, él pár év(tized)et a városban majd kiköt az 1-es "faluban")
Végülis ugyanúgy falusi lesz csak máshol, és már a falusi gazdálkodás nélkül.Az aláírásodnak van valami története?
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34711 üzenetére
fuh, tényleg érdemes egyeztetni a naptárainkat
Amúgy most tűnt fel, hogy milyen durván nyúltak a napok az utübbi időben : 17:10 van, és még hellyel-közzel világos van, szűk másfél hónapja meg 15:50-kor már sötét volt. Igazán látványos ugrás persze majd óraátállításkor lesz
Ha valaki engem felejelentene kakas kukorékolásért azzal kezdeném, hogy tán én kukorékoltam??? Jelentse fel a kakast ...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34709 üzenetére
Hát ez úgy jött ide, hogy 5000 tyúkot is lehet normálisan tartani, és egy sem kell feltétlenül ahhoz, hogy bűzt csináljon az illető.
Ezenkívül, hogy mondjon le akinek le kell ...
Koshmar meg olyan tempóval fűthet otthon, hogy PMre sincs ideje válaszolni 1 hete ...
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34707 üzenetére
Ok, hogy valaki kiköltözik a csend miatt falura, de akkor tanyára kell menni. Falun ott a fűnyírás, kutyaugatás, kombájn/traktor zaj stb. Pont a kakaskukorékolás nem a legrosszabb. És akkor még nem beszéltem azokról, akiknél vasárnap is reggel 6-kor indul a flex.
Az ipari baromfitelep is benne lehet, meg másik oldalról az is, hogy ezzel póbálják a városból kimenekülő rétegnek a falujukat kedvezőbbé tenni. Amennyire tudom, nálunk sem lehet új állattartós épületet építeni, a környékünkön egy csomót le is bontottak most (mondjuk én nem bánom, mert abba disznó meg tehén volt, ami sokkal büdösebb).
De én ahelyett h feljelentgetném a szomszédot leülnék és átbeszélném vele, hogy heti X db tojásért elviselem a kukorékolást. Konkrétan pénzt spórolnék ezzel, mert tojás szinte mindenhez kell...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koshmar #34701 üzenetére
Ne lennél olyan messze, hogy állandóan kérdezgetjük, hogy a másiknál milyen nap van, mert nem biztos, hogy ugyanaz van mint itt... akkor a tojásmaffia rég meglátogatott volna
Idevágó videó, épp az előbb néztem : Lassan kimegy a divatból a baromfi tartása, sőt van, ahol már tiltjákNálam hétfőn-kedden volt nagyon hideg a szobában (16 fok) mert elfogyott a felvágott fa, aztán tegnap (szerdán) én is tekertem a gázon, mert azt mondtam ez így nem egészséges, hogy egész nap meleg kajákon/italokon jár az eszem ...
Egyébként ott milyen nap van? Mert öcsém ma közölte velem, hogy péntek van, és nagyon kitart eme álláspontja mellett.
-
KROK640
nagyúr
válasz EmberXY #34694 üzenetére
Itt sincs ez másképp. Kiszervezik a környzetszennyezést és a hátrányokat, majd olcsó vendégmunkások - a maguk szintjén - jól keresnek belőle, az igai nagy hasznot elviszi befektető, nekünk meg marad a hátránya.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- One mobilszolgáltatások
- Milyen széket vegyek?
- Asztalos klub
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest