- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
k_miso
tag
Sziasztok!
TP-Link WR1043 V3 routert sok-sok évig megelégedéssel használtam. Most úgy tűnik, megadja magát. Mire érdemes cserélnem? Olyat szertnék, amire van kipróbált OpenWRT build. Igazából nem használom speciális célra. A szabadon választható DDNS szolgáltató elengedhetetlen, a WiFi tulajdonságokban (sávszélesség, biztonság) pedig szeretnék előre lépni.
Előre is köszi a segítségeteket. -
k_miso
tag
válasz
vargalex #70787 üzenetére
Igen erre a részre gondolok. Logikus amit írsz, de én azt tapsztalom, hogy wwan csak akkor írja ki az IPv4 címet, ha statikus. A felcsatolás után ez a sor interface nézetben hiányzik. Ezt három routeren is kipróbáltam (az egyiken tőled származó bild van kb. 10 éves).
Most, hogy jobban belegondolok, az is lehet az én esetemben, hogy ez a sor azért hiányzik, mert a fő routertől valamiért nem kapott a wwam IP-t. ...és ezért nem működött nekem. Ezért működött fix IP-vel rögtön. Lehet, hogy eddig tévúton jártam. Ennek utánajárok... -
k_miso
tag
Szia Suste!
Azért sikerült a két esetemet egybe keverned. Igaz egy posztban írtam két jelenségről. Azt hittem, egyértelmű, hogy két dologról van szó.
A tűzfal szabályról írtaknak az a lényege, hogy a LuCi nem mindig a valóságot mutatja bizonyos esetekben. Összevissza állítgatásról szó sincs, mindössze annyi, hogy kapkodásból téves tűzfalszabályt klikkelek be. Na ekkor történik az, hogy hiába veszed ki a pipát a rossz helyről és teszed a jó helyre, nem fog műköni. Holott mindent rendben látsz. A programban ott marad a rossz beállítás, csak a LuCi felületen nem látszik. Ha ez részletesebben is érdekel, pontos menetrendet figyeltem meg, amikor biztos behülyül.
A relayd-et még meggondolom. Nekem eddig nem sikerült vele boldogulni. Pedig jobb lenne. -
k_miso
tag
-
k_miso
tag
A repeater beállításban van még egy fontos dolog, talán nem mindenkinek egyértelmű. Logikus, de könnyű kihagyni. Sajnos a vargalex videojában nincs kiemelve: az IPv4 átjáró a LAN interface esetében a wwan IP címe, a wwan esetében pedig a fő router IP címe. Amíg ezek nincsenek helyesen beállítva nincs internet.
-
k_miso
tag
Szia Suste!
Rájöttem néhány érdekességre:
Rájöttem az előbbi posztomban leírt furcsaság okára. A LuCi nem kezeli tökéletesen a tűzfal beállításokat. Ha véletlenül hibás tűzfal baállítást állítassz be, az beragad. A LuCi-ben látszólag módosul az új beállítás, de a programban ott marad a hibás. A reset segít, vagy winscp-vel kell hátulról törölni a hibás beállítást.
A repeater beállításnál pedig azért nem volt internetem, mert a wwan DHCP ügyfélként jött létre. Amint fix IP-re módosítottam, természetesen az fő router tartományába tartozó IP cimre, azonnal lett internet is. -
k_miso
tag
Megnéztem a vargalex videóját, nem találtam benne melepetést. Mindent így csinálok, létre is jön a két interface (leszámítva az előző posztomban leírt furcsaságot, tobbször reszetelni kell mire jól működik), csatlakozik is a fő router-hez, tudok is csatlakozni az AP-hez, de nincs internetem. Mit nem veszek észre?
Jól gondolom, hogy itt nem lehet azonos az SSID? -
k_miso
tag
A WDS beállítása nagyon egyszerű, én évekig használtam. Csak az a hátránya, hogy minden eszközön openwrt kell.
A másik két módszerrel az a bajom, hogy a LuCi nem minden beállítást mutat. Csak egy adott sorrendben történő bállítás működik. Mindig a kályhától kell elindulni.
Évek óta nem jövök rá egy furcsa jelenségre. Felveszek egy WiFi interface-t, ami valamiért clinet protocol-al jön létre. A beállításoknál AP-re módosítom, és ismretelen mód-ra változik. Ebből aztán nem lehet kimozdítani. Marad a reset.
Ezt a jelenséget három eszközön is produkálja üzembiztosan a LuCi 5 esetből négyszer: WDR-4300 WR4043 és WA850RE.
Van úgy, hogy reset után a wifi eleve client-en áll. Na ekkor esélytelen AP-re rábeszélni. -
k_miso
tag
Szia Suste!
Régen beszéltünk.
Olyan helyre kell betennem, ahol a szolgáltató ruteréhez kell kapcsolódnia. Ahhoz viszont nem tudok csatlakozni, mert nincs WDS interface. A gyári fw. viszont talán csatlakozik hozzá. Egyébként most még az általad összerakott openwrt van fenn. Amivel a WDS-t teszteltük. Ha még emlékszel. -
k_miso
tag
Sziasztok!
Egy TL-WA850RE V1-et szeretnék openwert-ről gyári fw-re visszaállítani. Tud valaki segíteni?
-
k_miso
tag
válasz
woodworm #70289 üzenetére
Köszi a gyors választ.
Nagy energiákat nem akarok az ügybe fektetni. Egy ismerősnek szeretnék segíteni.A kérdést úgy is feltehetném, hogy milyen router vásárlását javasoljam neki, amire fel tudok tenni egy alap LuCi-t. Most egy Archer A5 van gyári fw-el. Ennyit azért tudjon az új router is, de tizenezer forintnál ne legyen drágább.
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Van valakinek Archer C5 (V4)-re buildje? Nincs különösebb elvárás, csak az ipdns miatt kell alternatív fw-re váltanom.
Előre is köszi... -
k_miso
tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy TP-Link Archer A5-re létezik OpenWRT? Én sehol sem találok.
Miso
-
k_miso
tag
válasz
vargalex #69534 üzenetére
Köszönöm szépen. Ez megoldást jelenthet a problémámra.
Ha már a "legnagyobb" állt szóba velem, kihasználnám a lehetőséget még egy problémámra:
Egy vendég elérést szeretnék kiépíteni az iménti konfigurációban. Tehát: 1043-as router, két TP-Link EAP115 AP gyári fw.-el. Az AP-hez nem találtam OpenWRT-t. Létre tudok hozni a gyári fw.ben egy vendég interfészt, de nem tudom, hogy a routerben létrehozott vendég interfészt hogyan rendeljem egymáshoz. Gondolom, hogy a router vendég iterfésze külön kell osszon IP-t az AP vendég interfészének, egy másik tartományban. A routeren belül meg tudtam oldani: létrehoztam ott is egy vendég wifi-t és ezt hídba kapcsoltam a vendég interfésszel.
Már eddig is sokat segítettél. Köszönöm szépen.
-
k_miso
tag
válasz
vargalex #69532 üzenetére
A legtöbb gyári fw.-ben van ilyen beállítási lehetőség (még a Tenda-ban is). Csodálkozom, hogy erre nem gondoltak az alkotók.
A hálózatom jelenleg úgy van beállítva, hogy minden dinamikus IP-n van, de a routerben beállítottam (statikus bérletek), hogy melyik eszköz melyik IP-t kapja. A célom az lenne, hogy ismeretlen eszköz ne kaphasson IP-t.
Azonkívül van egy "ismert" címem is, ami időről időre próbálkozik. Ezt is szeretném kizárni. -
-
k_miso
tag
A LuCi nem tud MAC filtert vagy csak én nem találom?
-
k_miso
tag
Egyszerűsítem a kérdést: mit kell beállítanom ahhoz, hogy hálózaton belülről tudjak csatlakozni ftp-vel a router-hez csatlakoztatott HDD-hez?
-
k_miso
tag
válasz
woodworm #69461 üzenetére
Az eszköz nem repeater-ként működik! Az IP-t osztó routerrel kábellel van összekötve. Én úgy gondolom, hogy az IP-t osztó wan-ra csatlakoztatott routerben kell egy forgalmi szabály a 21-es portra, továbbá kell egy portátirányítás a HDD-t működtető router IP címére. A második routerben is kell egy forgalmi szabály, ami a 21-es portot az eszközbemenetre irányítja.
Egyébként ez a beállítás évekig működött, de valamit, valamikor elállíthattam. Most keresem a hibát. -
k_miso
tag
válasz
qqcqqc #69459 üzenetére
Az ftp természetesen fel van telepítve. Mit értesz az ftp beállítása alatt?
Szerintem én a forgalmi szabályok beállításánál, vagy a port továbbítási szabályoknál hibázok valamit.
(a HDD nem a fő routerhez van csatlakoztatva, tehát gondoskodni kell a forgalom továbbításáról).Hálózaton belül egyébként elérhető. Net felől nem tölti be a könyvtárfát: "indexe" alatt nincs semmi.
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Hogyan tudom elérni a routerhez csatlakoztatott HDD-t távolról? A LuCi-be be tudok lépni neten keresztül.
Segítsetek nekem! Már mindennel próbálkoztam. Nincs már több ötletem.
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés: hogyan tudom távolról elérni a routerbe dugott HDD-t?
Belső hálózatról el tudom érni (fel van csatolva). Gondolom kell egy új tűzfalszabály. Próbálkoztam, de eltévedtem. Jelenleg nem vagyok otthon, de a router-be be tudok lépni távolról is.
Segítsen valaki. -
k_miso
tag
Üdv mindenkinek!
Fejembe vettem, hogy a hálózatomon létrehozok egy vendég wifi-t. A LuCi beállításaival viszonylag könnyen boldogultam, működik is.
A problémám abból adódik, hogy a routerhez kapcsolódik még egy TP-Link EAP115 AP is. Mivel a teraszon ez szórja a wifi-t, fontos lenne erre is kiterjeszteni a vendég elérhetőséget. Ezen a gyári fw. van, abban létre is hoztam a meglévő mellé egy guest SSID-t. Azt nem tudom, hogy ezt hogyan tudom rábeszélni, hogy a router guest interfészéhez csatlakozzon. Az AP leírása szerint alkalmas vendég wifi beállítására. Van is benne lehetőség SSID-ként külön beállítási lehetőség "Portal" szolgáltatásra. Gondolom itt kéne valamit beállítani.Tudna valaki segíteni?
-
k_miso
tag
válasz
Headless #65291 üzenetére
Újraindítással sikerült lebeszélnem a fw.-t az AutoMount-ról, de a csatolási pontoknál beállított egyéni beállításoknak így sincs hatása.
Semmi különös elvárásom nincs, csak annyi, hogy a HDD-t ne a /share/mnt pontra csatolja fel, hanem a /mnt pontra. Ha ez nem lehetséges (?!), jó lenne tudni, hogy az ftp-t hol lehet beállítani. -
k_miso
tag
Jó reggelt és meleg szobát mindenkinek!
Tudja valaki, hogy a suste féle buildekben hol lehet kikapcsolni az automunt-ot?
-
k_miso
tag
Szia Suste!
Már megint értetlenkedek. Ugyan valóban nem olvastam a changelog-ot és radme-t, de feltűnt a LuCI-ben az új menü. Csak nem igazán értem. Akkor most a LuCI csatolási pontok oldala halott?
A suste/mount oldalon szépen látszik a csatlakoztatott tárhely, csak azt nem értem, hogyan került a felcsatolás a share pontra. Próbálkoztam a set gombbal felcsatolni a mnt könyvtárba, vagy éppen átnevezni a HDD-t, de semmi nem változik.
Egyébként readme-t nem találtam meg. Ahol utalsz rá, ott nem működik a link. -
k_miso
tag
válasz
Headless #65056 üzenetére
Suste fw-m van, de mint már mondtam nem látok ilyen csatolási pontot. Nem tudom, hogy mit értesz automount alatt, gondolom a fw-be beépített mountot. Az mind fel van sorolva az ablak felső részében.
Na, én ilyen mountot nem látok.Ha valamiféle automatikus felcsatolásra gondolsz, akkor miért éppen ntfs fájlrendeszerrel van az USB felcsatolva?
-
k_miso
tag
Üdv mindenkinek!
A tegnap leírt felcsatolási problémával kapcsolatban rájöttem egy furcsaságra:
- Az USB-be dugott HDD-t az mnt könyvtárba csatoltam fel, de ott nem jelent meg.
- Megjelent viszont a share könyvtárbanA csatolási pontok között nyoma nincs ilyen felcsatolásnak. Érdekes lehet még az is, hogy csak ntfs fájlrendszerű adathordozót jelenít meg.
Arra kezdek gyanakodni, hogy a LuCI nem a valóságot jeleníti meg.
Hol tudnám megnézni direktben a mountokat?
-
k_miso
tag
Üdv mindenkinek!
Egy vinyó felcsatolásával kínlódok már egy ideje, de nem boldogulok.
Ezen a routeren régóta ment ez a vinyó, most fw. frissítés után nem sikerül újra felcsatolnom. Egy átlagos felcsatolás a /mnt könyvtárba.A listában megjelenik a HDD a tárterület a méretével. A fájlrendszerre is odafigyeltem: ntfs. A fw.-ben is megvan az ntfs-3g. Sajnos a felcsatolt fájlrendszerek között már nem jelenik meg.
Vajon mi kerüli el a figyelmemet?
-
k_miso
tag
válasz
woodworm #65011 üzenetére
Én is így gondoltam, de ilyen csomag egyik magyar nyelvű router-ben sincs telepítve, de nem is elérhető.
Én eddig mindig boldogultam a luci-i18n-hungarian, vagy a luci-i18n-ahcp-hu csomagokkal. A mostani router-ben az utóbbi érhető el. Fel is települ, de nincs kiválasztható magyar nyelv. -
k_miso
tag
Üdv mindenkinek!
Sikerült olyan bildet választanom, amiben nincs benne a magyar nyelv. Gondoltam, ez nem gond, feltelepítem a LuCI-i18n-ahcp.hu csomagot. A telepítés sikerült is, de magyar felületem nem lett. Csak auto-t lehet kiválasztani, az meg angol. Tudja valaki, hogymit kell még feltelepítenem?
-
k_miso
tag
Szia Suste!
Nem tudom milyen beállításra gondolsz, de a legtöbb router gyári fw-ben nem sok beállítást kapsz: SSID, csatorna, meg a biztonsági beállítások. A jobb routereknél van egy kis utalás az adóteljesítményre, pl. gyenge-közepes-erős. Egy ilyen olcsó routernél semmi ilyesmi nincs. A többi pedig aligha határozza meg a sebességet.
Szerintem a zaj/jel nyereségben keresendő a különbség. Az pedig a "vas" jellemzője, állításokkal nem lehet befolyásolni. Nyilván oka van annak, hogy a 1043 ruternak háromszor akkora az alaplapja, mint a TENDA-nak. -
k_miso
tag
Sziasztok!
Egy érdekes megfigyelést hozott a véletlen. Talán érdekes lehet másnak is:
Egy wifi-s IP kamerát kellet csatlakoztatnom a hálózathoz. Találtam is egy alkalmas helyet, ahonnan fizikai rálátás adódott a kamerára (kb. 6-7 m-ről), és az UTP kábelt is el tudtam juttatni különösebb barmolás nélkül.
Fel is szereltem a kamera csomaghoz adott TENDA routert AP-nak. Gondoltam, nem túl nehéz a feladat, biztosan megfelel a célra. A kamera kb. 60 dBm erős antenna jelet érzékelt, amit elegendőnek ítéltem.
A meglepetés a kamera konfigolása után ért: hiába a közelség, a fizikai rálátás, vas és 220 a közelben sincs, kb. 1Mp-es felbontást volt hajlandó az AP akadás mentesen továbbítani.Aztán előkerült egy félretett 1043 V1, gondoltam egy próbát megér. Minden átviteli probléma azonnal megszűnt. Sőt! A kamerát 4 Mp-es felbontásra állíva is helytállt.
Kerestem a siker okát, de semmit nem találtam. Mindkét router wifi-je 300 Mbps, a kamera mindkét router-t 59-60 dBm erősséggel látja. A beállítások is azonosak voltak.
Tisztában vagyok vele, hogy egy router nem csak a publikált paraméterekből áll. Bizonyára a "vas" is számít, amiről keveset tudhatunk meg. Sajnos a boltban mégiscsak néhány paraméter alapján kell választanunk a termékek között.
-
k_miso
tag
Suste!
Ezt a részt értem, ezt tanácsolta Alex is. Sőt már működik is. A többit nem értem. Nézzük egy példán keresztül:
- a fő routerben beállítom a vendég wifi-t a leírtak szerint
- a fő routerhez UTP-n csatlakozik egy (vagy több) AP, ezen is szeretném szórni a vendég wifi-tHogyan tudok internetet adni az AP-nek úgy, hogy a hálózat elemei nem lesznek elérhetőek?
-
k_miso
tag
Suste!
Hát ez elég bonyolultnak tűnt az Alex javaslatához képest. Aztán még egyszer elolvasva rájöttem, hogy tulajdonképpen éppen az Alex javaslata van kiszínezve. A részletek között nekem nem minden világos.
Az én esetem nem éppen ez, de érdekel ez a megoldás is.
Jól érem, hogy egy hálózat egyik AP-je kell hogy vendéghálózatot szórjon?
Az AP eredeti interfésze szerint DHCP ügyfél, a felvett új interfész pedig IP-t oszt a vendéghálózaton?
A vendéghálózat hogyan kap internetet?miso
-
k_miso
tag
válasz
vargalex #64844 üzenetére
Alex!
Köszi a gyors választ.
Összefoglalva:
- hozzáadok egy új LAN interfészt, ami a másiktól eltérő tartományban oszt IP-t, beállítok nem létező átjárót és DNS-t ebben a tartományban, ami csak a wan-al van hídban
- hozzáadok egy új AP wifi-t és csak az új LAN interfészhez kapcsolomJól értettem?
-
k_miso
tag
Sziasztok!
LuCi-ben hogyan lehet vendég hálózatot beállítani? Egy alternatív SSID-t szeretnék beállítani, ami csak wan-felé nyitott, a hálózat többi elemét nem látja.
Gondoltam a wifi résznél hozzáadok egy interfészt AP módban. Sajnos ehhez semmi nem hajlandó csatlakozni. Próbáltam azonos és eltérő csatornára állítva is, de nem műxik.
Az bosszant, hogy egy gagyi router gyári fw-ben csak egy pipa a vendéghálózat.
Van valakinek ötlete? -
k_miso
tag
Sziasztok!
Vettem a WR1043 mellé egy WR841-et. Erre is szeretnék Open WRT-t feltenni. Suste lapján találtam is V8-hoz, de az új szerzeményem V10.
Tud valaki V10-hez fw-t?
Esetleg lehet jó hozzá a V8-as?Előre is köszi a segítséget.
miso
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Segítsetek nekem: két hálózatot szeretnék VPN-el összekötni. Mindkét hálózat routere 1043 ND V2 Open WRT-vel. Ebbe a változatba nem került bele a VPN, de az elérhető csomagok között találtam egy csomó VPN-t tartalmazó csomagot.
Mire lehet szükségem?Előre is köszi a segítséget.
-
k_miso
tag
válasz
Intruder2k5 #64669 üzenetére
Köszi, ez volt a baj!
miso
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Az alábbi hibaüzenetbe szaladtam bele a router távoli elérésekor (https):
Rejected request from RFC1918 IP to public server address
A port távirányítások más eszközökre működnek. Tehát nem DDNS-el van a baj. A tűzfal forgalmi szabályokban be van állítva a LuCi-https a 443-as portra.
Mi kerüli el a figyelmemet?
miso
-
k_miso
tag
válasz
Intruder2k5 #64665 üzenetére
Tehát semmi lényeges változás.
Köszönöm szépen a segítséget
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy mi a különbség 1043 ND v2 és a V3 között? Növeltek végre a memórián?
A másik kérdésem: mit kell még feltelepítenem a VPN-hez, hogy LuCi-ban konfigolhasam?
miso
-
k_miso
tag
Szia Suste!
Először is BUÉK!
Ez egy TP-Link TL-WDR4300 v1
OpenWrt vargalex v1.1.7 r35342 / LuCI Trunk (trunk+svn9655)Van egy kis gondom a tőled kapott fw-el is:
Barrier Breaker r39161 / LuCI Trunk (svn-r9945)
kb. hetente meghal a wifi. Az újraindítás mindig segített. Talán próbálkoznom kéne egy frissítéssel. Úgyis meg kellene oldanom az ntfs-3g-t is. Tudsz segíteni?
miso
-
k_miso
tag
Sziasztok!
miniDLNA-val akadt problémám. Sokáig rendesen működött, aztán egyszer csak minden felcsatolt könyvtár kétszer jelent meg. Kerestem a hibát, de csak annyit értem el, hogy most egyszer sem jelenik meg a becsatolt könyvtár. A kérdéses könyvtárak a routerhez csatolt HDD-n vannak, a HDD az mnt könyvtárba felcsatolva. A miniDLNA engedélyezve, de nem lát egyetlen média fájlt sem. WinSCP-n belépve az mnt könyvtárba minden látható. Ötletet kérnék, amit még érdemes ellenőrizni.
miso -
k_miso
tag
Sziasztok!
Távolról hogyan tudok a LuCI-ba belépni? DDNS beállítva, működik is, az USB HDD-t elérem távolról.
Gondolom valamilyen portátirányítás kell.miso
-
k_miso
tag
ntfs-3g rendszerű HDD csatolásához mit kell még felrakni? Eddig felraktam az ntfs-3g és az ntfs-3g-utils, de a LuCI menüben nem jelenik meg.
miso -
k_miso
tag
Egy hagyományos számítógép házat sem lehet már megtölteni. Régen még választani kellett, hogy mi fért el benne. Most meg a CD ROM foglalja el a legtöbb helyet és az sem sokáig.
Suste!
tudnál nekem ajánlani 1043 v2-re olyan bildet, amiben az ntfs is benne van. Semmi mást nem kellene tudnia, hiszen swich-ként működik, de egy ntfs rendszerű HDD-t kellene hozzákapcsolnom. Most poli27 féle van fenn, de nincs elég hely az ntfs-nek.
Köszi előre is.
miso -
k_miso
tag
Suste!
Bocsánat a tudatlanságomért, én azt valószínűsítettem, hogy a kis repeater-ben biztosan más chip van (kinézetre is nagyom más felépítésű az egész nyák).
Valld be, hogy azért az mégiscsak meglepő, hogy ez a kis repeater wfit tudott szolgáltatni a 4300-nak is.Mit jelent az atheros féle WDS? (valamilyen egyoldalú kliens kapcsolat?)
Ha ismert ez a beállítás, miért nem írta még le senki sem? Én legalábbis nem találtam.Az igazi kérdés az, hogy mi hibban meg a fogadó router-ben, ha ezt a beállítást beállítjuk. Miért kell újraindítani, és miért segít az újraindítás. Ez a megoldás egyébként meg sem fordult a fejembe. Totál véletlenül indítottam újra a routert. Először nem is jöttem rá, hogy ezért billent minden a helyére. Aztán azt hittem, hogy egyedi jelenség és elkezdtem permutálni a routereket. És menetrendszerűen ugyanazt csinálta minden router páros.
miso
-
k_miso
tag
WDS és repeater beállítása OpenWRT-vel futó eszközök között
Egy érdekes tapasztalatot szeretnék megosztani veletek. Magyarázatot nem mindenre tudok adni, de biztosan akad valaki, aki meg tudja magyarázni.
Először is szeretném megköszönni Suste-nak, hogy próbált ötleteivel segíteni. Sajnos ezek nem vezettek eredményre.
A felállás:
- az internetet fogadó, DHCP kiszolgáló router: TL-WDR 4300 V1
- kábelen összekötve TL-WDR 1043ND V2, ehhez kell kapcsolni a repeatert
- repeater TL-WA 850RE V1Működő beállítás:
- a 1043 wifi beállításokban "Hozzáférési pont WDS" beállítás
- a 850RE wifi beállításokban "Ügyfél WDS" beállítás, BSSID-hez megadni a csatlakozást fogadó router IP címét, ugyanitt LAN hálózat bejelölése, a kiszolgálóval azonos csatorna kiválasztása
- wifi áttekintésben "hozzáadás" gombbal új wifi interfész hozzáadása, amit "Hozzáférési pont"-ra és a kiszolgáló routerrel azonos beállításokra kell beállítani
- LAN interface beállításokban a fizikai beállításokban hármas hídba legyen kötve az Ehernet adapter és a két wifi (Client és a Master)
- DHCP kikapcsolása (ez a router stat IP-n legyen, átjáró és DNS szerver az internetet fogadó router IP-je)
- 1043 router újraindításaNem tudom eldönteni, hogy ez a beállítás WDS, vagy egyszerű repeater beállítás. Ha WDS, miért kell egy új wifi interfész. Ha repeater beállítás, miért kell mindkét oldalon WDS-t beállítani.
Logikátlan nekem az is, miért kell újraindítani a fogadó routert. Egyébként a repeater mögötti eszközök IP cím nélkül maradnak.A fenti beállítást négy eszköz (4300; 1043v1; 1043v2; 850re) minden variációjában teszteltem és működött. Az együttműködési hajlammal kapcsolatos hiedelmeket nem sikerült tetten érnem (a nagyobb tudású legyen a fogadó, meg hogy a különböző procik nem működnek együtt)
Remélem, sikerül segítenem annak aki a wifi lefedettségét szeretné bővíteni.
miso
-
k_miso
tag
Suste!
Ismerem az említett videót és a leírásokat is végigolvastam.
Átküldtem a beállításokat az e-mail címedre.
Kíváncsi vagyok a véleményedre.
Szerintem vagy nagyon banális lesz a hiba, vagy az openwrt korlátait feszegetem.
Én mégis abból indulnék ki, hogy a gyári fw.-el stabilan üzemelt WDS-el.
miso -
k_miso
tag
Suste!
Most, hogy a repeateren is lett netem, telepítettem az átjászó hidat. Beállítottam mindent a leírásod 3. pontja szerint. Látszólag minden rendben van, kapcsolódik a fő routerhez is, a közeli eszközök is szívesen kapcsolódnak hozzá, de így se net, se lan. Mintha külön háló lenne.
Az összes érintett képernyőt (interfészek és wifi a beállításival) lementettem. Ha kapok egy elérhetőséget szívesen átküldöm.
miso -
k_miso
tag
Suste!
A relayd-t egyenlőre net nélkül nem tudom feltenni. Letöltöttem ugyan, de putty-n nem megy fel.
Marad a másik változat.
Jelenleg a repeatert, egyetlen ethernet portján keresztül konfigolom egy notebookkal (kikapcsolt wifi-vel).
A beállításodnak köszönhetően a Skype és a win8 már megtalálta az utat, de a böngésző még nem tud semmit megnyitni.
A mostani felállás:
- wwan: DHCP ügyfél, nincs hídkapcsolat bekapcsolva.
- lan: Stat IP, DHCP bekapcsolva, hídkapcsolat az ethernet és a AP-re állított wifi között
- Client wifi: wwan hálózat bekapcsolva
- AP wifi: lan hálózat bekapcsolvaHa jól értettem, így tanácsoltad.
miso
-
k_miso
tag
Suste!
Azt hiszem belebonyolódtam a repeater beállításba. Biztosan valami nagyon nyilvánvalót nem veszek észre.
A jelenlegi állás:
A wifi felderítésnél csatlakoztam a fő routerhoz, létre is jött a wwan interface. Ezt stat IP-re állítottam DHCP nincs beállítva. A fő routeron látom is a kapcsolatot.
A wifi felületen létre hoztam a kliens interface mellé egy AP interface-t. Ez is működik, hiszen a közelében lévő eszközök rákattannak, de nincs net. Valószínűsítem, hogy a hídkapcsolatokban van a hiba. Sajna, ha valami ütközik, akkor az én esetemben egyenlő a resettel és luci újrapakolásával. Így hát óvatosan klikkelgetek.
Mit tanácsolsz, hol legyen a hídkapcsolat?
miso -
k_miso
tag
Suste!
Köszi a kimerítő választ. Most azt hiszem, hogy értem is, de majd a próba megmutatja.
Egyébként mindkét routeren openwrt van (fő: tl-wr1043nd v2 al: tl-wa850re). Amíg a repeateren a gyári fw. ment, stabilan működött a WDS. Csak a térerő volt gyenge. Openwrt-vel lényegesen erősebb a jel. Gondolkodom is rajta, hogy kicsit visszább veszem, nehogy széthajtsam.
Én a harmadik változat körül gondolkodtam, persze ralayd letöltése nélkül. A wwan hídkapcsolataival próbáltam operálni, de sehogy sem volt logikus. Egy átjátszó protokoll jó megoldásnak tűnik.miso
-
k_miso
tag
Suste!
Hát ez nem tűnik egyszerűnek. Különösen úgy, hogy nincs linuxos gépem. A linux amúgy is távol áll tőlem. Eddig 14 nyelven programoztam, a parancsok és utasítások gyakorlatilag a nagyobb programnyelvek keveréke, de a szintaxisától fázom. Most úgy látom, nem éri meg a fáradtságot egy olyan eszköz esetén amiből csak néhányat használnak.
Más:
A WDS-t hogyan kell beállítani? Eddig én úgy tudtam, hogy a wifi kiterjesztő routeren kell engedélyezni a WDS-t tiltani a DHCP-t. A luci-ben úgy gondoltam, hogy "elérési pont WDS"-t kell beállítani. Így a másik routerről látszik ugyan, de nem csatlakozik hozzá. Ha "ügyfél"-re állítom (bár ez logikátlannak tűnik), csatlakozik a fő routerhez, de más eszköz nem csatlakozik hozzá. Ha a wifi felderítésnél csatlakozást kérek a fő routerhez ezt az "ügyfél" módot állítja be.
A baj az, hogy minden rossz próbálkozás egy reset és új luci instalt jelent (ha leszakad a wifiről nincs IP, nincs kapcsolat)
miso -
k_miso
tag
Suste!
A baj csak az, hogy ez a router wifi-n fogja kapni a netet(kábel sincs a közelben). Net nélkül az opkg nem megy. Próbálom életre kelteni a wifit putty-ban, de még nem sikerült csatlakoztatni wifi-n nettel rendelkező routerhoz. Nem lehet a LuCI-t közvetlenül felinstallálni?
miso
-
k_miso
tag
Gyári fw.-t frissítettem OpenWrt-vel. A frissítés hiba nélkül lefutott, de nem tudok belépni a default IP címmel a LuCI-be. A hálózati megosztásokban jól látszik, hogy él a router, IP címet is osztott.
Megpróbáltam a frissítést újra (most már sysupgrade-al) putty-ból, és az alábbi hiba jelentkezett:Mi lehet a baj?
-
k_miso
tag
válasz
Intruder2k5 #48297 üzenetére
Intruder2k5!
Megpróbálom a bajomat összefoglalni még egyszer: (mert valaki az egyik felét olvassa, valaki meg a másikat)
Van egy 1043 V2 router, ami egy átjárón (másik router, ami a DHCP szerver) keresztül csatlakozik a netre. Valószínűleg ezért nem tud a putty felcsatlakozni a netre.
A megoldás szerintem az lenne, hogy Win SCP-vel rámásolom az insallálandó fájlt a routerre, (pl. /tmp) és onnan installálom fel.
DE!
Nem tudom, hogy az ntfs-hez melyik fájlt kell felrakni, továbbá nem ismerem a függőségeit, azaaz, miket kell még mellé pakolnom (mert hogy nem tudja leszedni a netről a szükséges dolgokat)
Ha mindezt sikerül összeszednem (a Suste álatal javasolt fájl máris a routeren van), hogyan tudom közvetlenül felinstallálni. Konkrétabban: milyen parancs, milyen paraméterekkel szükséges a net nélküli installáláshoz.
miso -
k_miso
tag
válasz
vargalex #48292 üzenetére
Alex!
A fw. friss, ezzel nem lesz baj. Viszont az opkg-ban beállított címre nem megy fel a router.
Egyébként a router be van állítva, az átjáró is. A rákötött gépeken rendben megy a net.
A hibaüzenet egyébként:
opkg_download: Failed to download "a beállított cím" wget returned 1.Egyébként a repo-ban ntfs-3g nevű fájl nincs, de van több így kezdődő. Ezek alternatív lehetőségek, vagy mindet fel kellene tenni?
ntfs-3g-low_2011.4.12-1-fuseint_ar71xx.ipk 16-Feb-2014 03:57 19176
ntfs-3g-utils_2011.4.12-1-fuseint_ar71xx.ipk 16-Feb-2014 03:57 99513
ntfs-3g_2011.4.12-1-fuseint_ar71xx.ipk 16-Feb-2014 03:57 184345
ntfsprogs_2.0.0-2_ar71xx.ipkmiso