Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kergeboci

aktív tag

válasz |AP| #1411 üzenetére

Ahogy grizlisandor is mondja, nincs olyan sok macera vele, mint ahogy azt az elején gondolná az ember.
    A beszerzés és miafrancot vegyek után (talán ez a legszöszmötölősebb lépés), az első pár "lefőzés" alkalom és az első két tök beavatás után, már rutin. Gurmé kávésok legalább annyit eltökölnek a céges konyhába, ha nem többet mint én. Ha szereted a rituálét: domb építés, 2 perc áztatás, vízforraló (nem forrásig), aztán kész. Percek alatt megvagy.

Utána már csak felöntés-hörpintés, egy töknyi tea, nálam egy egész napig kitart, csak a vizet kell mellé készíteni (ha nem akarsz mindig kifutkározni akkor arra is ott a termosz flakon megoldásnak).

Mate Manus mellett Matemundo, vásárlásra még teautja, vizuális típusoknak pedig bármelyik mate short videó youtube-on.

Tökökről röviden (hosszabban a fent említett oldalakon), kezdő laikusként/személyes tapasztalatként:
    - hagyományos mate tök: authentikus, megvan a hangulata, csak macerás a kaparós beavatás, és sosem tudom, hogy ami lerakódik az most penész vagy csak a tea (de nincs rossz íze, sem szaga, úgyhogy remélem utóbbi) - vékonyka, otthonra jó, cipelni nem cipelném, élmény benne a teát elkészíteni
    - porcelán/kerámia cuccos: nem vettem rá magam, de a legegyszerűbb, nincs beavatás, penésztől való félsz
    - palo santo: ez fa. A kedvencem eddig. Beavatás után (én olivaolajjal kentem) mesés illata, rohadt jó plusz ize van. Könnyű tisztítani, strapabíró, lehet cipelni is, jól is nézz ki. Az enyém kicsit pici beltartalommal bír, és kevésbé tűnik izgalmasnak mint a hagyományos tök.
    - uruguay tök, torpedó: mint a palo santo, csak bőrbevonat és rakéta talpak, másfajta fa (legalábbis amit én szereztem be). Eddig ez a legnagyobb, de épp beavatás alatt van, úgyhogy még nem tudom mi lesz belőle (ránézésre nem vagyok túl bizakodó)

Teából még bőven a kísérletező fázisba vagyok, a Rosamonte Selección Especial (a sima nem vett le a lábamról), ez volt a legjobb, fás, diós, mogyorós, dohányos. A másik kedvenc a Kraus Organica. De vaan itt még citrom-mentás cucc, ez elég vicces, de kedvelhető, jól esik.
    Lesz még kipróbálva Pajarito yerba mate és majd egyszer valami chimarrao mate por tea is, de még csak az első hónapban vagyok, lehet még mivel próbálkozni :D
    Rosamonte Especial mellett.

A bombillákkal még barátkozom, az elsőt szétszedtem, azóta is darabjaira hullik, van egy dagadék óriás, kicsit ez is laza, nem tudom mi lesz vele, a palo santohoz kapott viszont piszok stabil, azt szeretem.

• grizlisandor

veterán

válasz |AP| #1411 üzenetére

Nem macerás, én már lusta módjára dombot sem építek, hanem yerba függően megtöltöm 1/2-3/4-ig a kerámiacsészét, amiben benne van a bombilla és öntöm fel 70 fokos vízzel, majd iszom és öntöm... :C

Mate Manus youtubecsatin sok infót találsz magyar nyelven.

Új hozzászólás Aktív témák