- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- GAI: Retro GPU-k mindörökké: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Távcsövekről általában
Új hozzászólás Aktív témák
-
Heló!
Szerintem kézben mind a kettő kitartható, nincs közöttük túlzott különbség. A 12x-es az, ahol már jobban kijön a kézremegés, de a 8-as és 10-es szerintem még rendben van. Nyilván a 8-as ebből a szempontból jobb, a 10-esnek meg nagyobb a nagyítása, így valamit valamiért alapon lehet választani.
Kilépő pupillában körülbelül azonos lesz a kettő (gondolom ugyanaz a gyártó, ugyanaz a termékvonal).
Csillagok megfigyelésére a minél nagyobb nagyítás, annál jobb elvet szokták mondani, de igazából itt meg kicsit inkább mindegy hogy 8 vagy 10, mert ott inkább a 15, 16, 20x-os körülire szoktak szavazni. De csillagok megfigyelésére én nem használom a távcsövet, szóval lehet hogy ebben nagy hülyeséget mondtam.Kiránduláson nézelődés miatt lehet hogy a 8-ast választanám. A kisebb nagyítás miatt (megint csak feltételezve, hogy azonos gyártó, azonos termékvonala a két távcső) a 8x-osnak nagyobb a látószöge, és egy kirándulás jellegű használatnál a 10x-es nagyobb nagyítása nem feltétlenül jelent sokat.
Ha madarakat akarsz megfigyelni, a 8x-os előnye, hogy könnyebb keresni-megtalálni őket röptükben, a 10x-esé hogy félénkebb madarakhoz nem tudsz annyira közel menni, és nagyobb lesz a nagyítás. Érzékelhető különbség van a 8-as és a 10-es között nagyításban.
A műholdas dologra semmit nem tudok mondani, nem tudom hogy mit, mennyire lehet ilyenkor látni, milyen messziről nézed. Ha nagyon messziről akkor szinte mindegy a 8 vagy 10x-es nagyítás, ha nem messziről akkor számíthat (értem ez alatt, hogy mindegy hogy egy pontot 1 vagy 1.2mm-esnek látsz, de ha közelebb vagy, akkor számíthat).
Súlyban és méretben a 8-as (azonos gyártó, azonos termékvonal) kompaktabb lesz. Ez is számít. Én újabban szinte állandóan a 8x-os mono távcsövemet viszem magammal, mert nincs az a táskám amibe nem férne be, könnyű, így sose akarom otthon hagyni. A 12x-es távcsövem nagyon jó, de másfél kiló és csak ritkán akarom vinni fél napig.
Esetleg a konkrét típusokat megírod? Hátha úgy egyértelműbb a választás a kettő közül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Autós topik
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest