Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Távcsövekről általában
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
őstag
-
Nekem van 12x-es távcsövem, már nehéz kitartani a kézből, remeg a kép, én soknak érzem. 10x-es fölé nem mennék. A 16x-oshoz biztos hogy állvány kell, vagy vadlesen tudod használni nekitámasztva valaminek.
Egy 8-10x-es teljesen jó lenne arra amire keresed, és súlyban sem mindegy ha túrázásnál is használnád. Otthon, lesen és állvánnyal a 16x-os, 12x-es persze biztos, hogy többet hoz, de kompromisszumokkal is jár egy ilyen nagy nagyítás. -
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Binokuláris távcsövet ajánljatok kérlek hobby madár és vad megfigyeléshez, túrázásnál, itthon, erdőben.
Kb 30k-t költenék rá, zöld manónál az alábbi két típust néztem ki, esetleg ezek jók lehetnek, vagy van jobb alternatíva?
Praktica 12x50
vagy
Bresser Hunter 16x50
-
Általában szokott lenni valami olcsóbb kategóriás jó vétel, a múltkor például decathlonos binokuláris távcsövet láttam jó áron. A kínai olcsóbb távcsövek kérdésében kritikát nem biztos hogy mondanék, mert semmi személyes tapasztalatom nincs velük, egyetlen celestron monokulárt kivéve (de az is csak valószínű, hogy ott készült), az annyira gyenge volt hogy még azt az egyébként nagyon olcsó árát se érte meg.
-
Szia!
Üdv itt is!
A távcsöveknél a nagyítást írják rá, tehát látsz rajta majd egy ilyet hogy pl. 10x36. Ez azt jelenti, hogy 10x-es nagyítású, 36mm-es frontlencsével. Ebből neked most a nagyítás a lényeg, egy 10x-es nagyítás durván úgy működik, hogy ami 300m-re van tőled, azt úgy látod, mintha 30m-re lenne.
Így ez alapján tudod behatárolni, hogy mekkora nagyítást akarsz elérni. Tehát amit nézni akarsz, tegyük fel 300m-ről, az 30m-ről egyébként felismerhető látványt nyújtana-e. Például egy szarvas 30m-ről egész megnézhető, de egy kis testű madár nem. Bár például egy vízimadarat mondjuk meg tudsz közelíteni tegyük fel 60m-re, akkor egy 10x-es nagyítású távcsővel ez úgy néz ki mintha 6m-re lenne.Nem véletlenül a 10x-est hoztam példának, a madár- és állatmegfigyelésben a 10 és 8x-os nagyítást szoktak használni. Ettől kisebb nem annyira elég, viszont ettől nagyobb nagyon felerősíti a kézremegést, és adott esetben a távcső nagy és nehéz lehet. Nekem van egy 12x-es nagyítású távcsövem, azt tipikusan csak lesen érdemes használni ahol le lehet támasztani, mert nagyon remeg a képe egyébként és kb. másfél kiló.
Ellenben egy 10x-es monokulár pár tíz deka, és a 10 és 12x-es nagyítás között nem akkora a különbség. Azért javasoltam neked a monokulárt a másik topikban, mert ott két "cső" helyet csak egyet kell magaddal vinni, az is súlyt spórol. Viszont binokuláris távcsővel nagyobb lesz a megfigyelési élmény, a monokuláris meg hordozhatóbb.
-
Winne
nagyúr
Sziasztok,
Köszi lugosi fórumtársnak az ajánlást, éjjel lesz időm körbeolvasni, amit keresek, egy jó minőségű sztem monokulár távcső, ami nem nehéz és nagyjából 300 méterre tényleg jól közelít, vadakat néznénk vele többnyire.
Alin ebből gagyi holmik vannak? -
HellGreg
őstag
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Végül az volt a megoldás, hogy a bal oldali objektivet lehet tekerni a tövénél (ilyet sem láttam még), jól rászoritva megszünik a kettős látás, de elég könnyen kilazul újra. Olcsó húsnak...
-
H-Zol
őstag
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Nekem nem volt még ilyen kettőslátású távcsövem , de jó tudni , hogy , hogy lehet őket állítani , el is mentem a leírást
!! -
lomposfarkas
aktív tag
válasz
HellGreg
üzenetére
Itt középtájt van egy kép, a porrósokon ott szoktak lenni a csavarok. Kis csavarhúzóval ki lehet tapogatni a csavarnyílást, és utána fel kell szedni a gumit.
https://www.instructables.com/How-to-Fix-Double-Vision-on-Binoculars/ -
HellGreg
őstag
Sziasztok, szerintetek minden távcsőn van prizmaállitó a burkolat alatt? Szüleim nagy okosan vettek valami kinai gagyi binokulárt a piacon (20x50), persze duplán látni benne. Úgy látszik engem üldöz ez a jelenség

-
AttyVin
aktív tag
OFF
Bocs, félrement a beírás, de nem jutottam a törlésig, maradt az X.
Amúgy "távcsőfronton" van 12x50, 8x42, 8x30 és 10x25 is, de most éppen nincs segítségre szükségem....
Köszönettel, üdv, Vino
-
AttyVin
aktív tag
x
-
HellGreg
őstag
Végül megoldottam, mivel tegnap 5 után sikerült beérni a Levenhuk boltba, ami természetesen aznap 5-kor bezárt technikai okok miatt, igy kénytelen voltam nekiállni megjavitani a Celestront youtube videó alapján, hogy nyaralásra ne maradjunk távcső nélkül. És sikerült. két kis eldugott csavart kellett állitgatni, végül is teljesen elmúlt a kettőslátás. Láthatóbb sérülések nélkül megúszta a burkolat is.
-
HellGreg
őstag
Alap infók vannak. Pénteken bemegyek a Levenhuk boltba és megnézem, ha lesz nekik. Elvileg lesz.
Egyébként kettős látást lehet valahol szervizeltetni? A Celestronommal (skymaster) ez a gond. Azt láttam hogy a burkolat alatt kell valamit csavarhúzóval mókolni, de nem mertem nekiállni.
-
HellGreg
őstag
Ezt én is nézegettem, de nem mertem megvenni. Most a Pentax Jupitert 16x50-t nézem az olcsóbb kategóriából, illetve a Bresser Hunter 16x50-et. Melyik lehet a jobb? Celestron Skymasterem van, de kettőt lát, valami tönkre mehetett benne. Meg egyébként sem jött be, mert sosem tudtam igazán élesre beállitani.
-
HellGreg
őstag
Sziasztok, találtam az emagon ezt a Nikon távcsövet, az ára is baráti, de valami miatt sehol máshol nem találom. Ezt a tipust, ami pontosan igy néz ki, nem. A gyártóra azt irja hogy OEM. Elképzelhető hogy valami hamisitvány lenne? A paraméterek szerint lehetne Nikon Aculon A211, de a kinézete nem stimmel. Nem tudom eldönteni, meg merjem-e venni.
-
H-Zol
őstag
Sziasztok !
Egy ismerősöm egy aránylag jó és nem túl drága spektívet keres , és tőlem kért segítséget , nekem zéró tapasztalatom van velük
, anyit mondott az sem volna baj , hogyha a hold felé fordítaná , ott is látná valami ( mondtam neki , hogy odda én is felszoktam nézni a 12x50-es távcsövemmel
) !
Ez a Lacerta 80 mm [link] jó lehet
-
Ez a 80 ezer körüli ár már egy használható kategória, szerintem nem szükséges ilyen alis megoldások körül nézelődnöd, nézz szét pl. az árukeresőn ebben a kategóriában, valószínű lesznek normális nevű darabok is. Nagyításban mekkorában gondolkozol? Azért kérdezem, mert az a 90x-es illetve 125x-ös nagyítás az használhatóság terén nagyon erős fenntartásokkal kezelendő.
-
wdarty
tag
Ár érték a "minél olcsóbb"
Holdat is lehessen vele nézni és zoom-os legyen, hogy akár a madarakat a fán is meg tudja nézni a gyerek. Néha vinném túrázni, ez a méret amiket eddig néztem még elviselhető.
Visionking 30-90x90 + DSLR csatlakozó kb. 72.000 Ft
NIPON 25-125x92 + DSLR csatlakozó kb. 83.000 ft
Nipon oldala:
https://nipon-scope.com/?post_type=product&s=NIPON+25-125x92&product_cat=
Van itt egy féláras kicsit sérült...
-
wdarty
tag
Ha van két nagyon hasonló tulajdonsággal rendelkező távcső, kipróbálni egyiket sem tudom igazán. Akkor márka alapján melyik lehet jobb választás?
Visionking (gondolom valami kínai) vagy a Nipon (elvileg angol) ? -
Szia! Ez egy szuper távcső, egyszer próbáltam ha jól emlékszem (több távcső volt ott akkor, ezért írom úgy, hogy ha jól emlékszem), az ED lencsetag miatt jók a színek, jók az élesség. Ha a telefonnal akarsz képet csinálni, akkor valószínű teljesen jól jársz ha veszel hozzá egy adaptert, érezhetően jobb képet csak spektívvel fogsz tudni csinálni.
-
Általában azt lehet elmondani ezekről a spektívekről, hogy azt kapod amiért fizetsz. Valószínű a súlyt és valamennyire a tartósságot kell nézned, esetleg teszteket keresni ezzel kapcsolatban. Sajnos konkrét tapasztalatom nincs velük, de az se egy rossz kiindulópont, ha megnézed hogy mit vett a fórumtárs egy hónappal ezelőtt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- HIBÁTLAN iPhone XR 64GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4490,100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Apple MacBook Pro 14 (2021) M1 Pro 16GB/500GB használt, szép állapot 87% akku (323 ciklus)
- Dell Latitude 5410 - 14", i7-10610U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, anyit mondott az sem volna baj , hogyha a hold felé fordítaná , ott is látná valami ( mondtam neki , hogy odda én is felszoktam nézni a 12x50-es távcsövemmel