- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narancs
őstag
Nah, megcsináltam a modot, azóta frankón megy a gép!
A codegen eredeti ventije pehejkönnyű volt, mikor megpörgettem olyan volt mint a 8 -ast kapott biciklikerék. Ferde volt a tengelye...
Betettem a 2db 8centis 5voltost, és azóta szinte semmi hangja, kívülről is csak langyos a táp, régen melegebb volt tapintásra...szal kössz mindenkinek a tippeket! -
harry
veterán
dobtam fel pár képet: Bővebben: link
-
Narancs
őstag
ööö így képzeltem a dolgot amúgy:
A gépházba eső szívna, a kifelé lévő meg fújná ki a meleget...
A 2 venti FIX 5voltra lenne kötve, azon nem pörgetne föl semmit, de a fő kérdés az lenne, hogy vajon két alacsonyabb ford számú venti tud e olyan mennyiségű levegőt áramoltatni a tápon át, hogy ugyanúgy lehűtse mint az 1db rendesen szívó 8 centis...?
Valakinek van esetleg tapasztalata? -
TeeJay
félisten
hát a codegen tápot jobb ha nem halkít a hűtés csökkentésével
én max azt ajánlanám hogy 12cm ventit barkácoslj rá ha van kedved
vagy a 8cm ventit kicserélni benne minőségibb vagy közepes ventire
de az se msokat segít ha mindig melegszik azt is fogja pörgetni a táp
nálunk 300as Codegen van
indításkor alig megy a venti de ha terhelem felpörgeti rendesen ám
hát ezt max halkabb ventivel elhetne csökkenteni de azt is felpörgetné ha melege van szerintem
szóval hagyd nem érdemes vele szenvedni meg én itthon a noname tápomba levettem a ventit 6voltra kb aztán olyan kevés levegő jött rajta hogy a táp oldala mindig igencsak meleg volt
de én holnap már új tápot veszek végre
12cm venti
király lesz -
Narancs
őstag
Hell srácok!
Múlt héten írtam, hogy szeretném kicserélni a hangoska 8 centis ventit a tápomban 2db 5Voltosra.
De!
Azóta rájöttem, hogy minél inkább melexik a táp, annál jobban fölpörög a venti is.
Szal mi van, ha nem elég a tápnak a két lassúcska 5voltos venti?
Vagy ez hülyeség?
Pár decibell miatt nem szeretném kockáztatni hogy leég a táp, és esetleg hazavágja a gépet is...
Amúgy Codegen 350W tápról lenne sz... -
dolbyman
tag
12-centis ventivel szerelt tápom van. Szivja a prociról a levgőt és fúja ki a hátulján
Vágtam lyukat a gép tetejére, bebarkácsoltam forditva, és nem lett halkabb, sőt, egy kicsit hangosabb let, mivel közvetlenöl hallottam a hangját (A zárt házból nem jött ki annyira a zaj) A többi, (provi, alaplap, VGA) viszont melegedet egy pár fokot az álltal, hogy nem szívta ki a levegőt a házból a táp ventije. ( tiszta szopás beszerelni forditva, mert a felfogatása sem eggyezik, de erre csak későn jöttem rá) -
harry
veterán
jah
asszem maradok ennél, összképbe is illene egy szép 'szellőző' kivezetés a tetején. 17dB venti lenne, ami azért nem hangos, most az van procin /Thermalright XP-120/ és semmihangja. igaz elnyomja a táp, szal nem biztos
+ hátul is 120as venti, így nem lesz meleg proci körül sem.
-
harry
veterán
itt egy rajz, remélem érthető: Bővebben: link
hátul majd 120as venti lesz. -
Toness
őstag
Jó lesz ez így. Jól értelmezem akkor 3db venti lesz?? szerintem hideg lesz majd a táp
elég jó ötlet hogy beszívatod a házból a meleget, kevered külső hűvösebb levegővel és kiszivatod a tápból a tetején a nagy ventivel szvsz. Kiváncsi vagyok a kivitelezésre, majd képeket tegyél fel róla, sok sikert hozzá
-
harry
veterán
egy rági táp tetejét vágtam ki, a chieftecből csak a ventiket kell kivágni /nyákra vannak forrasztava/
ház - sorsa már rég eldőlt
időm van, szeretek moddolni, ez nem problem.
itt egy kép a tervről: Bővebben: link persze fémből lesz.
elől és hátúl tudna levegőt szívni egy hálón keresztül, szal nagyobb cuccok /csavar/ nem tudna bele esni. + kerülne bele légszűrő anyag, ami azért meggátolhatja, h vmi belecseppenjen, ami amúgy sem valószínű...
kép a tápról, felülről /erre az oldalra menne a luft/:Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
Én személy szerint nem vagdosnám szét a chieftec tápot és a házam tetejét, de ha nagyon ráérsz és szépen meg tudod csinálni akkor hajrá. Az 1-számú ötlet a legegyszerűbb, én azt választanám
Az igaz hogy beleszállhatnak dolgok, de ha lezárod a tetejét pl egy porszűrővel akkor ez a gond megoldva már csak a folyadék mehet bele
-
harry
veterán
up
-
harry
veterán
most tervezek tápot átalakítani és jóljönne egy kis segítség.
a táp egy dual ventis 420Wos chieftec.
1, kiveszem a 2 80ast belőle és megy a helyére 2 14dBes venti.
2, a tápba 120as ventit rakok. pontosabban nem a tápba, mert nem fér bele. kivenném a benne lévő 2ventit, tetejére vágnék 120mm kört. itt az a probléma, h a táp és a procihűtő között sem fér el venti. a megoldás: felfordítom a tápot. kivágom a gép tetejét, és oda /a házon kívülre/ raknám a ventit ez befújná a tápba és hátul kimenne. fentre egy 17dBes NB SX1 kerülne. a felső ventire készítenék vmilyen kéményt /már van prototípus, majd megy kép is/, h azért bele ne essen semmi.
nekem a 2. megoldás jobban tetszik /modding/ csak nem tudom mennyire veszélyes - pl a táp nyitottabb mintha gépbe nézne a venti, kicsit féltem.
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
Jó, lehet hogy az ultrapoweréknél úgy van, én a populárisabb minőségi tápegységekre gondoltam (enermax, chieftec, thermaltake, coolink...), az általános szvsz az, hogy egy alul egy hátul. Én abban találok nagyobb hatékonyságot ha az egyik venti a proci fölött van mert akkor közvetlenül elszívja a kiáramló meleget és nem fog terjedni a házban amíg elér a tetejére (a másik kialakításban a belső ventihez)
-
hcstuning
tag
Jaja, hajrá. Házi barkács a legjobb.
hcs -
Narancs
őstag
Köszi srácok, akkor holnap vszínű nekivágok...
-
Toness
őstag
úgy gondoltam a gép belseje felé eső szívjon, a kívülre eső meg fujja ki a meleget
szvsz jó az elgondolás, fordítva a házba szállítanák a ventik a meleget, mondjuk a gyárilag dualfan tápegységeket is így tervezik, de ott általában alul szokott lenni a másik venti hogy a proci felől elszívja a meleget, de gondolom ahoz teljesen át kéne alakítani a táp belső felépítését, tehát ez szerintem jó lesz -
Narancs
őstag
Hell!
Nem egészen ez a téma, de hasonló.
Szal vízhűtéssel jó halk lett a gép, de még 1 venti még mindíg a csöndesség útjában áll: a tápé...
350Wattos Codegen tápról van szó, elég zajos 8centis ventivel.
Arra gondoltam, hogy kicserélem a ventit 2db 5Voltosra, ami szinte hangtalan. De nem tom hogyan kéne elhelyezni őket. 1et az elejére, és egyet a hátulja gondoltam tenni, ahová majd vágok egy lyukat neki:
Viszont nem tom hogy merre fujjanak a ventik...úgy gondoltam a gép belseje felé eső szívjon, a kívülre eső meg fujja ki a meleget...az így jó lenne sztetek? -
Toness
őstag
felfogtam, utánanéztem van A és C szűrős dB, szóval szerintem nagyjából már vágom a témát, az is világos hogy a 0dB az a hallásküszöbb a hallható és a nem hallható dolgok között. Nem lehet mindenki mindentudó, viszont hogy kötözködjek is, azt a log-ot lg-nek kellett volna írnod
-
LordX
veterán
válasz
Fade_Away #95 üzenetére
A logaritmus (decibel) az összeadható, de akkor az exponenesek (hangteljesítmény) szorzódnak, nem pedig összeadódnak, amit te most nem akarsz.. Szóval 10 dB + 10 dB az nem 100 dB, se nem 20...
Az alap az 10. De nem mindegy? Csak egy konstans szorzó a különbség.. Ha azonos alapot használsz a képletben ''helyes'' eredmény jön ki, mindeg mi az alap
Tudom, hogy több sebből vérzik ez a képlet, de ha nem akarsz mindenféle térfogati integrálokkal szórakozni, ahhoz ez egy egész jó közelítés.. A számítógépedben úgyis 1m-en belül vannak a zajforrások, meg amúgy sem pontosan 16dB az a letekert venti hangja, szóval nem vesztesz ezzel a közelítéssel gyakorlatilag semmit.. -
Fade_Away
őstag
ezt pont temondod akinek az útmutatása alapján majd nekiáltam 20darab 20dBs ventiből hangfegyvert csinálni?
Mondjuk amíóta nemkell matekot tanulnom, hihetetleünl felejtem énis meg igazából a db(A)definícióját se tudom.
De most lehet köv félévben átmegyek gépész/építész tanszékra és körbeérdeklődök kitart hangtant vagy ilyesmi hülyeséget. -
Fade_Away
őstag
-lehet az én matek tudásom hiányos de
imho logaritmikus mértékek összeadhatók.
lg10+lg10=2 =lg100
-lg0, ln0... értelmezzük egyaltalán? Mert aszem nem deha igen és -végtelen akkor a 0dB az mi? Nem -végtelen azis?
(vagyha alap 0és1 között van akkor +végtelen de ezmost lényegtelen)
ha log ot írsz akkor írj alapot is mert így az egész írásod értelmetlen, ha 10es alap akkor értjük a lgt is, ha e akkor lnt is.
ui.: A megadott képlet egyébként nagyon jó csak ezer sebtől vérzik mint, hőtan, áramlástanban minden. (Kár hangtanunk nincs így igazán érdemben nemtudok a vitába beleszólni.) -
LordX
veterán
Fogd már fel, hogy a kikapcsolt venti az nem 0dB, hanem mínusz végtelen!!!
A dB egy logaritmikus mérték, nem összeadható. x dB-nek megfelelő teljesítmény c*10^(x/10) = c (c egy konstans, 10^-12). két darab 0 dB tehát c*10^0 + c*10^0 = 2c teljesítmény. Innen a dB: 10*log (2c/c) 3 dB.
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
OK
szerintem éljetek boldogan a fizikával, továbbá nem óhajtok belekötni az elméleti dolgaitokba
szóval akkor szerintetek a 2 darab kikapcsolt venti az együttesen 3dB hangot produkál
ehez csak gratulálni tudok, és ezen csak egy hatalmasat tudok röhögni, kéremszépen matematikailag is lehetetlen hogy a 0+0=3
szerk: bocsánat most olvasom hogy a 0dB az a hallásküszöb, akkor legyél már szíves beállítani két ventit olyan sebességre hogy az egyenként ''0dB'' legyen és akkor mérd le hogy a kettő együttesen tényleg 3dB lesz-e
[Szerkesztve] -
LordX
veterán
-
-
RobRoy
csendes tag
Sziasztok!
Hát megtörtént a nagy tápvásárlás!
Egy 12 centis megoldás mellett döntöttem. Nem túl vastag pénztárcával megáldott egyénhez mérten egy Q-TEC 400W BigFan táppal ''gazdagodtam''. Mondjuk még mindíg jobb, mint az eddigi Mercury
Az eddigi tapasztalatok:
1.: Baromi csendes
2.: Számomra meglepően jól áramlik kifelé a tápból a levegő hátul. Igazság szerint én attól tartotta, hogy nem fogja túl erősen fújni a beszívott meleg levegőt, hanem a táp oldalát (tetejét) fogja melegíteni. Ez nem jött be
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
dabadab
titán
Majdnem
A hangnyomas mertekevel kapcsolatban arra kell meg figyelni, hogy az a tavolsaggal - majdnem meg mernek ra eskudni, hogy negyzetesen - aranyosan csokken.
Az elhelyezkedes annyibol szamithat, hogy a kulonbozo helyekrol erkezo hanghullamok nem csak erosithetik, hanem ki is olthatjak egymast, de ebbe mar ne menjunk bele itt.
''lehet hogy csak kötözködés, de valahogy nem veszi be a gyomrom''
Hidd el, sokkal hatekonyabb az, ha a fizika tananyagot nem a gyomrodba, hanem az agyadba gyomoszolod -
Toness
őstag
Lehet hogy igazad van a képlettel kapcsolatban. Viszont ha belegondolsz így fizikán kívül akkor 9 billiárd hangtalan ventillátor nem lesz hangos max akkor ha 1 ventillátor térfogatának helyére be tudnád tömöríteni őket és az lenne a zajforrás úgy elhiszem. De ha jól tudom ezeknek a képleteknek a kitalálását, bizonyítását vákuumban szokták végezni, A valóság azért eléggé eltér attól, hiszen a hangokat rengeteg dolog el tudja nyelni közben. szvsz nem lehet ilyen képlet alapján ezt pontosan kiszámolni, sőt biztos, ezt egy hangnyomásmérővel kéne mérni és összehasonlítani avval amit az az összefüggés ad ki.
persze ez lehet hogy csak kötözködés, de valahogy nem veszi be a gyomrom -
dabadab
titán
Ha lenne kedved szamolni, akkor kijonne, hogy kb 9.000.000.000.000 (kilenc billiard) 20 dB-s venti produkalna azt a 150 dB-t, amit a felszallo repulogepek zajanak szoktak megadni.
Egyebkent (ha mar az idetlen szamitasoknal vagyunk), ha nem akarsz ennyi ventit, akkor megteszi helyette kb nyolcezer siro csecesmo is -
dabadab
titán
válasz
Fade_Away #60 üzenetére
Min vagy meglepodve: azon, hogy osszeadodik a hangjuk, vagy azon, hogy nem a ketszerese lesz? Az elso talan magatol ertetodo, gondolj bele, hogy milyen az, amikor egyedul kialtod azt, hogy ''Hajra Fradi!'', meg milyen az, amikor egy stadionnyi ember
A masodik resz mar egy kicsivel bonyolultabb, am nem sokkal: a dB-t ugy szamoljak, hogy vesznek ket hangnyomast (P0 es P1), es aztan elvegzik a 10*log(P1/P0) muveletet, ahol P0 altalaban az emberi altal erzekelheto leghalkabb hang, vagyis 0 dB az, amit nem hallunk. Namarmost, ha sok forras van, akkor ezeknek a hangnyomasa osszeadodik (vagyis Ps=sum(P1+...+Pn) ), de ezt az egesz logaritmikus katyvaszt ujra vegig kell szamolni, hogy megkapjuk a dB erteket, igy (itt L-t hasznalnak P helyett, de mindegy:
Ha az ember ezt meg akarja sporolni, akkor hasznalhat pl webes kalkulatorokat, mint ez: Bővebben: link
Egyebkent, hogy a dolgok ne legyenek ilyen egyszeruek, az emberi ful nem minden hangra egyforman erzekeny, a kozeptartomanyban (1-4 kHz), joval erzekenyebb, mint a mely v magas hangokra. Hogy ezt kozelitsek, kitalatak, hogy raeresztenek a hangra egy szurot (''A'' sulyozasu szuro), ami hasonlot csinal a hanggal, mint az emberi ful - ha a hangerosseget egy ilyen szuron keresztul vizsgaljak, akkor szoktak dBA-t irni.
Amugy a logaritmikus skala alkalmazasa, bar elsore kontraintuitivnak tunik, tulajdonkeppen nagyon is termeszetes dolog, mert a hangerosseget szubjektiven nagyjabol a logaritmikus skala szerint erzekeljuk (vagyis szazszoros kulonbseget a hangnyomasban ketszeres hangerokulonbsegkent), ami rank is fer, mert irdatlan nagy dinamikatartomanyban dolgozik az emberi ful.
[Szerkesztve] -
TeeJay
félisten
sebaj én 12cm tápokra tettem le a voksom
ez van -
petyax
aktív tag
Nekem most egy Enermax Noisetaker van 2 ventivel és mit mondjak, nem egy rossz darab. Hangja kb. mint a szobában a huzatnak
és nagyon jól hűti a két venti a tápot. Előtte az Antec Sonata saját tápját használtam, ha megfogtam 8-10 óra után jó forró volt, ez meg éppen hogy csak langyos. Kb. 4 hónapja használom.
-
fasyrt
őstag
válasz
Fade_Away #58 üzenetére
Nekem már megvan rendelve a 12 cm-es 350-es AOpen...
Egyben azért megegyezhetünk: ha az ember márkásat vesz, nagyon mellé nem tud fogni!
Piac + 16-os venti: Ezt a tápot valszeg azonnal megmoddolnám. Vennék 4 8-as ventit a helyére és kettesével sorba kötném, így:
../-----venti-----venti-----\
--/-------venti-----venti------\-----------
Így egy venti csupán 6V-t kapna és (valószínűsítem), hogy többet - halkabban (legyen benne marketing is)
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
Ez az elmélet már ott megbukik hogyha használok mondjuk 1000darab 20db-es ventit akkor az felér egy sugárhajtású repülőgépturbina zajával? (nincs kedvem számolgatni) de ezt ugye te se gondolod komolyan. Nem fogják egymás zaját felerősíteni. Ha pl használok 1darab 100W-os hangfalat akkor az nem lesz halkabb nagyon sok kisteljesítményű hangszórónál (már megint nincs kedvem számolni
)
-
Fade_Away
őstag
''pontosan összeadódik a hangja
meg pl két venti dupla annyi csapágy meg minden és 2x annyi motorzaj lesz később
nemhiába írták minedenhol hogy 12cm jobb mint a 2x8cm
oék elmondta itt a srác hogy tökmindegy...''
teírtad
(vagy ok lehet(kell) úgyis számolni a duplázódást, hogy 2 20dBs venti 30 dB 3db 40dB...)
1tanítási hét szerdáján lesz áramlástanom megkérdezem tanárt....
kiderült.
vagy van itthon letekerve 3 alíg halható noname ventim 1méterröl gyakorlatilag nemhallom meg őket.
bekacsolom egyiket meghalgatom 1méterről aztán mind a 3at és kiderül....
[Szerkesztve] -
freya
aktív tag
Imho 12-es venti jobb, mint 2x8.
Csak azzal a szívásommal tudom alátámasztani, hogy a 12-es táppal teljesen stabil, 2x8-as ventikkel pedig 15 percenként fagyott a gépem. De ez csak saját tapasztalat, biztosan a procihűtő, és nem a táp hibája, de akkor is a 12-esre szavazok, mert több meleget visz ki, és az mindenkinek jobbRáadásul halkabb is, mint a ''hangtalan 2x8''.
-
fasyrt
őstag
Ellenérvelésed helyes.
Viszont avval a véleményeddel szembe helyezkednék, hogy jobb a 2x8! (Bár még Luke! is melletted áll, és mindketten jóval okasabbak vagytok [szerintem], mint én)
Elképzelhető, hogy a 2x8-as felállás megüti a 12-es szintet. De milyen áron? Az első venti beszívja a tápba a procc levegőjét (jobbára azt), és átadja a 2. ventinek. De a 2. venti már egy gyorsabban mozgó levegőt kezel, tehát annyira nem tudja megmozgatni. (Hogy írjam le, hogy 1értelmű legyen? Ezt tuti csak én értem
) Közben pedig ha van a tápon egyéb szellőzőnyílás ott jobbára a tápból kifele fog áramolni a levegő, és ez is plussz veszteség.
Szerény meglátásom szerint ugyanazt a levegőmennyiséget egy (márkás táp) 12-es táp kisebb hangerővel képes kiszállítani, mint 2 8-as.
A hangsúly a _márkán van. Sokkal nagyobb biznic 8-as ventiket gyártani orrba-szájba, mint 12-eseket. (Ugye itt is 2 8-as <--> 1 12-es...) És mivel sokkal nagyobb biznic, ezért sokkal több gyártó sokkal több típussal van jelen.
Aztán lehet valami nagy baromságot mondtam... Nemhiába vagyok fizikából 2-s.De nyelvtanból az érvelő szövegemre 5-öst kaptam!
-
tts
addikt
húúú - ez kicsit sok zöldség volt igy együtt
és nem igaz, hogy ''pontosan összeadódik a hangja'' - ezt nem kilóra mérik
és ez sem igaz, nem írták mindenhol ''nemhiába írták minedenhol hogy 12cm jobb mint a 2x8cm''
''tápba max az lenne a legjobb mikot 12cm+8cm kombináció'' - a tápok mérete is szabványosított - egyszerűen csak nem férne bele, illetve amelyik tápba mégis elférne az elektronikától, no attól már isten óvjon - szerintem -
TeeJay
félisten
pontosan összeadódik a hangja
meg pl két venti dupla annyi csapágy meg minden és 2x annyi motorzaj lesz később
nemhiába írták minedenhol hogy 12cm jobb mint a 2x8cm
oék elmondta itt a srác hogy tökmindegy
szerintem 12cm jobb
tápba max az lenne a legjobb mikot 12cm+8cm kombináció
na attól jobb már nincs is -
dabadab
titán
válasz
Fade_Away #48 üzenetére
Azert en a gyartok altal megadott dB ertekeket nemi fenntartassal kezelem (azert mondjuk az PC-s speakerek PMPO-janal egy csoppet megbizhatobbak
), masreszt egy hang ''zavarosaganak'' megallapitasanal nem csak a konkret hangnyomas, hanem a hang jellege is sokat szamit.
-
Mr.Skyline
senior tag
nekem tökéletesen bevállt a 2x8 cm
azóta legelább 5-6 fokkal hűvösebb a procim! -
Fade_Away
őstag
válasz
forceberg #47 üzenetére
Ha hibás vissza kell vinni illetve olyan helyen kell vásárolni ahol először kipróbálom, utána veszem meg.
Na nehogymár egy márkás venti ciripeljen, a 400ftsnél alapkövetelmény, hogy nemciripelhet.....
Ez az egész meg egy baromira egzakt dolog dBben méik ha nagyobb az érték hangosabb ha kisebb halkabb.
Aki evvel vitatkozik azt elnézést ha megsértek valakit de csak sajnálni tudom. -
-
LukE
veterán
ember, figy. Mennyi hot kell kiszallitani egy _normalis_ tapbol (normalis==tipikus hatasfok>=80%) ? Kevesebb mint 50W (es 200W folyamtos felvett DC teljesitmeny azert mar elegge az izom gep kategoria, 250W folott meg mar dual gepek vannak) Esetleg 75W, de annyit ki lehet vinni 1 db 80-as ventivel...
Azon kivul ugyan leirtam mar n+1x: szamitogepes DC ventik propellerei nem folyamtosan kapjak a meghajtast, hanem idonkent belerug a vezerlo elektronika. Nagyobb a mozgatando targy-> nagyobb tomeg, rugasok hallhatobbak lesznek.
jah, hallottad mar azt a szot, hogy ''marketing'' (legnagyobb ventilátáros tápunk van nekünk, és csak nekünk nagyonnagyventi, és naggyonnhalk EXTRASILENCE!)
speciel van nalam egy 120-as ventis hipercsilivili tap, eloszor megijedtem a hangjatol. -
Tsabi5
csendes tag
Én is inkább a 12-es ventikre esküszök.
Halkak,nagy, sok levegőt nyomatnak át magukon és szerintem ez a lényeg.
Eleve nagy ''felületen'' szívja ki a levegőt a házból, így a levegő is könnyebben terelődik oda.
A két 8-as venti sem gyenge, de én jobban szeretem, ha egy bazinagy légkavaró szivja ki a levegőt.
Glacialtech SB 12-es nagyon jó! 950 Rpm szinte teljesen hangtalan.
Coolink Cool Breeze 12-es is nagyon jó! 1200 Rpm 1000-en hangtalan szó szerint!
Mindenesetre venti és venti között is van különbség sajnos, már fogtam ki márkás ventit, ami sz@r volt, pedig extra HALK, hiperszuper csirlivirli 15 db-nek volt hirdetve. Noiseblocker volt, kék lapátos 12-es (elméletileg ugyanaz mint a Coolink, csak a Noiseblocker több órát bír ki valamennyivel)
Hogy őszinte legyek soha nem futott nálam egy venti 2-3 évnél tovább, a Coolink 4-5 évet vállal rá elvileg az óraszámok alapján, a Nb ennél is többet, de a kék szín király nagyon! -
_cirmos_
őstag
vazzeg biztos ez? nekem kintről befelé fúj... btw 1-2 kérdés:
1.nem tudod a venti paramétereit? igazából csak az átforgatott levegő mennyiségére lennék kiváncsi, csak hogy ne cseréljem kisebbre.
2.neked sincs garimatrica a dobozon? az enyémet simán szét lehet szedni.
3.nincs egy rossz dt350-ed? a háza kéne igazából, ki szeretném vágni a ventirácsot meg hátul a szellőzőt, hogy jobban lvegőzzön, de ezt egy garis táppal nem scinálja meg az emberfia.
na mostmár nem vagyok biztos benne. kipróbáltam a zsepis trükköt, de egyik felén sem egyértelmű, viszont a venti alatt úgy érzem hogy fújja...
[Szerkesztve] -
Fade_Away
őstag
válasz
forceberg #37 üzenetére
Kitérdekel mekkora a felülete, milyen gyorsan pörög, hány lapát van benne, mekkora a lapátok dőlésszöge éshogy rózsa illata van....... Engem az érdekel kuss legyen és szállítsa rendesen a levegőt.
Persze aki nagy felületü ventillátort akar vagy lassanpörgöt.......
kb 10hozzászólással ezelött lett összehasonlítva a 2fajta venti.
Tény, hogy kb középiskolás fizikai ismeretek alapján nagyobb venti felület = nagyobb légszállítás uazt szállítja alacsonyabb fordukaton. (felszín négyzetesen kerulet r szerint nő.)
Aztán átgondolja mégegyszer az ember és mégse olyan egyértelmű. Aztán elmegy az ember főiskolába/egyetemre megtanul diff egyenleteket megoldani, laplace transzformálni, jár áramlástanra aztán kiderül nem is olyan egyértelmű minden. -
t_ferenc
őstag
tuti 2x8cm
-
mechand
csendes tag
Oké. leteszteltem a tápomat. lefelé néz és SZÍVJA a levegőt, nem fújja. és hátul meg nyomja ki, de tényleg nem egy orkán ezért alig érezni. én a papírzsebkendő módszert alkalmaztam. kétrétegű pzs-t használtam amit szétszedtem mert így könnyebb. azért nem árt ha mentolos.
ja és a chieftec tápom örök garanciás úgyhogy ha elkezd hangoskodni csak visszaviszem. (elvileg)
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
válasz
Fade_Away #20 üzenetére
1x8, hideg levego, es normalis hatasfok?
frissebb lagyabb jobb.Csak atlag hazban nem egyszeru megoldani...
Egyebkent aki irta, hogy azonos fordulatszamon 120-as venti tobb levegot szallit: ez igaz, de hangosabb is...
Ja, es egy 120-as venti nehez, sokkal konnyebben elojon a motor kattogasa.
[Szerkesztve] -
TexT-BoY
addikt
PF!
Nekem egy Dt350em van ami jelentem bentröl sziv és kifele fúj!
De ez csak nagy terhelésnél érezhető! (fordulatszám szabályzo ruley)
Ebben egy delta ventivan -
Fade_Away
őstag
A fordulatszám nemérdekel minket hanem a hang és a szállított légmennyiség.
Tápnál a ''soros'' elrendezés miatt !talán! jobb a 120 amíg kinem jön a 2*80as párhuzamos ventik.
De házhűtésre tuti fix nem.
1* Noiseblocker SX 1 Blue 65 m3/h - 17 dBa
2* Noiseblocker S1 2*38 m3/h - 11 dBa ergo 2*80 as 9m*m*m el többet szállít és 6dB(A) val halkabb!
halkabb és többet szállít. -
Tacso
aktív tag
Hello!
Nekem volt dolgom mind a kétféle megoldással! Korábban egy 360W-os Chieftec duplaventis tápom volt, aminek az egyik ventije megállt!!!, (de ez most lényegtelen)most pedig egy Sirtec (Chieftec) 12cm-es ledes van (szintén 360W)...!
Nos észrevenni a különbséget a 12 cm-es sokkal halkabb!!! (Terhelve 800-at pörög percenként a tápventi!)
Remélem segítettem!
[Szerkesztve] -
_cirmos_
őstag
a tápot is meg lehetne fordítani, de ahhoz ki kell vágni egy darabot a ház tetejéből, hogy kapjon levegőt. ha e megvan mehetne bele egy naggyon halk venit akár 5 vagy 7 voltról, hiszen csak a szoba levegőjét forgatná, az meg lényegesen hidegebb mint amit a gépből szívna.
a ventit is meg lehet fordítani hogy szívjon a cpu-ról, de ennek két következménye lenne:
1. hűvösebb lenne a proci
2. melegebb lenne a táp, ergo gyorsabban forogna benne a venti
szóval amit a réven nyersz azt a vámon elbukod.
az sem jó ha minden csak kifelé szív a házból, sem a túlzottan magas, ill. túlságosan alacsony nyomás nem kedvez a hűtésnek. lehetőleg elöl be és hátul ki, de a tápom rácáfolt erre az elméletre. -
_cirmos_
őstag
én sem tudom miért van így, mert a levegő ált. hátul csak távozni szokott. arra én is gondoltam már hogy megfordítom az egész tápot, de nincs szívem szétvagdosni a házat.
jah az a vicces, hogy nincs garanciamatrica a tápon, simán szét lehet szedni anélkül hogy ezt utólag bárki is megmondja. -
TeeJay
félisten
akkor az a táp forró vagy mi hogy friss levegő kell neki?
amúgy az ötlet nem rossz mert pl a jövőben nem lenne rossz ha a tápon a 12cm venti felfelé nézne és a ház tetején lenne neki egy kivágás
akkor nem kellene neki annyi friss levegő pl
de elég fura hogy befelé viszi a levegőt -
Fade_Away
őstag
Én a 2*8cm esre szavazok.
Látott már valaki 12dB alatti 12cmes ventit? -
szerintem is 12 CM-es halkabb, lassabban fordulaton nyomul. de szálít annyi zoxigént amennyit kell szállítania
-
Rover623
félisten
A 2*8-nál jobb az 1*12...de még jobb lehet az 1*14...
[Szerkesztve] -
TeeJay
félisten
ez elég bugyuta kérdés
naná hogy a 12centis tápok szívnak a házból és hátul fújnak ki
ez tuti
ja és lefelé kell állnia
hidd el úgy jó lesz az
max azért nem érzed hogy szív mert fordulatszámszabályzós és nem megy full fokozaton
pedig hidd el szív az bőven elég levegőt ki a házból -
freya
aktív tag
A tápod biztosan szívja a levegőt, és lefelé kell, hogy legyen, mert a processzor, ramok és a videokártya felől szívja ki a meleget, amivel magát is hűti és kifújja a szabadba.
Ha kételkedsz abban, hogy szív vagy fúj, akkor egy kihajtott papírzsebkendőt rakj a ventillátor rácsára, amikor be van kapcsolva a táp, és azonnal látni fogod hogy (remélhetőleg) szív.
[Szerkesztve] -
mechand
csendes tag
üdv!
nekem olyan chieftec tápom van amin 1 db nagy ventillátor van. 410W-os. lehet hogy láma a kérdés de nekem nem egyértelmű hogyan kell beszerelni. a ventillátornak lefele vagy felfele kéne lennie? most lefele van, de így pont a procihoz fújja a meleget (észrevételem szeritn nem szív), ha meg felfele néz akkor meg ott van a ház teteje. lyukasszam ki a tetőt vagy mi?
itt egy kép:
[Szerkesztve] -
freya
aktív tag
Sziasztok!
Főleg AOpen H600/700 háztulajdonosoknaktól szeretnék kérdezni, de bárki aki tud válaszolni, sokat segítene
Szóval, 12 cm-es ventivel ellátott 300-350 W-os tápoknál milyen ventillátorral szerelik alapból a tápot? Minden adat segítene, áramfelvétel (milli)amperban, vagy fordulatszám, de legjobban az átfújt levegőmennyiség (cfm/cmm, cmh) lenne az érdekes!
A konkrét probléma az, röviden, hogy szeretném a ventillátort kicserélni a tápomban (amit már egyszer kicseréltem mert tönkrement egy gyors Papst ventire, viszont a réginek már nincsenek meg az adatai!). Még konkrétabban egy Aopen 350W-os tápba szeretnék Silentmaxx SF 120-as ventillátort rakni, 1200 vagy 1600 rpm, 70 vagy 94 köbm/h (cmh), 19 vagy 26 dB, és nem igazán tudok dönteni.
Köszi mindenkinek! -
Toness
őstag
Én ilyenről még nem hallottam hogy 2db 12cm-es ventit beleapplikáltak volna egy tápba. Én szerintem az ATX szabvány tápegységekbe nem fér bele 2 12cm-es venti. Olyan sok van hogy egy 12-es és egy 8-as. De a táp hátuljában nem férne el egy 12-es. Ha tévednék javítsatok ki, de ilyet még nem láttam akkor. (persze linket is kérek hozzá
)
-
RobRoy
csendes tag
Köszi az eddigi hozzászólásokat!
Olyanok válaszát is várnám, akik azonos gyártótól kipróbáltak már mindkétfajtából (2*8-ast, és 1*12-est is) Érdeklenénak a tapasztalatok!!! -
törölt tag
Nekem SilentMaxx 480W-os van ez 2db 8cm-es ventivel szerelt. Ugyan ennyiert lehet venni NoiseBlocker es Fortron 12cm-es tapokat is.
En ugy vettem, hogy egymas utan mindegyiket meghallgattuk. A 12cm-eseknek van egy alacsony bugo/kattogo hangjuk. Ez allitolag a ventik elektromos mukodesebol adodik. Nekem ez nem volt szimpi, mivel en csak a hangra mentem, igy a 2x8cm-est vettem. Az olyan halk hogy csak nehany cm-rol hallani a hangjat. Persze lehet, hogy hazba beepitve eszre sem venned a kulonbseget mert a procihuto es a hdd-k joval hangosabbak.
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
-
RobRoy
csendes tag
Sziasztok!!
Régóta olvasgatom ezt a fórumot, sok érdekességet láttam már itt. Jelenleg tápvásárlás előtt állok, és a témában említett kérdésről várnám a véleményeket.
Számomra két dolog fontos: hogy melyik halkabb, és hogy melyik szívja ki jobban a meleget a gépből?
Várom a tapasztalatokat
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Kuponkunyeráló
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Yettel topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari