- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
-
LOGOUT
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
"A sárgát pedig valahogy leszigeteled, lerögzíted valahová."
Azt még elfelejtettem hozzáírni, hogy a kéket is.
"Miért baj az, ha az alaplapra van dugva?"
Mert akkor az alaplap fogja szabályozni, ami nem biztos, hogy optimális a tápra nézve. Alacsony terhelésen is meg kell lennie egy adott fordulatszámnak! Hacsak nem állítod max.-ra (vagy hogy mindig pl. 1000-et pörögjön) a fordulatot az alaplapon annál a PWM csatlakozónál, ahol a tápventi van. Csak akkor meg az a kérdés, hogy mennyivel lesz halkabb (vagy hangosabb), mint az eredeti YL venti.
A sárga drót a venti fordulatszám-jeladója, a kék meg maga PWM (fordulatszám-szabályozó) drótja.
"Ha a PWMes ventinek csak a piros/fekete drótját forrasztom oda, attól függetlenül a táp majd tudja szabályozni a fordulatszámát?"
A legtöbb tápegység alapesetben hőfokfüggő fordulatszám-szabályozással bír.
"800rpm-es venti akkor kevés lenne hozzá?"
Ha már az eredetinél halkabbat szeretnék használni és tudom, hogy a táp max. félterhelésen menne, akkor inkább olyan 1000 - 1100 körüli fordulattal járatnám állandó értéken.
-
tornas
őstag
Mivel a tápodban a tápventi vezetéke be van forrasztva, akkor biza' a PWM csatit levágod róla és csak a feketét és a pirosat kell beforrasztani. A sárgát pedig valahogy leszigeteled, lerögzíted valahová.
Ami pedig az alaplapba dugást
illetti, én személy szerint nem pártolom ezt a megoldást, ezért csak a saját felelősségedre tedd!
-
tornas
őstag
válasz
chester91 #1900 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy a tápod nem a minőség csúcsa, az biztos. Inkább a Young Lin DFS132512H venti paraméterét vedd alapul, ha jót akarsz!
Én a Coolink venti árához hozzátennék(hozzátettem volna) egy kicsit és akár itt, az aprón vagy a PC-MAX-ban is vehetsz használt, de minőségi tápot 3000-4000 pengőért.
-
tornas
őstag
válasz
chester91 #1896 üzenetére
A tápcímke és a tápventi címkéjéről egy-egy kép, please...
A tápteszt-adatbázisban csak a Red Wing sorozetnál van XP-550-es jelölés 550 W-os táphoz (és a Modular - 550 W - sorozathoz is, de ebben is ugyanaz a Young Lin DFS132512 venti van): [link]
De szerintem annak a Young Lin ventinek a paraméterét (kivéve a méretét, ami 135x135x25) veszed figyelembe, akkor nem lősz nagyon mellé.
-
tornas
őstag
válasz
chester91 #1893 üzenetére
Most nézem...
Ha jól olvasom, akkor neked a Red Wing sorozat egy darabja van nálad.
Na meg is van:
Az 580 W-os verzióban (XP-580) pl. abszolut semmilyen adat nincs a tápventin.Viszont a 600 W-os verzióban ez a venti van, aminek az adatait hamarosan megkeresem:
Young Lin DFS132512H és 135x135x25-ös méretű; DC 12 V; 3 W; 0,25 A.Ezen venti paramétere megfelelhet a te 550 W-os tápodnak is.
Szerk:
Itt van az adatlapja is:[link]RPM:1700; siklócsapágyas; 91,16 CFM; 1,90mmH2O statikus nyomás; 36,28 dBA.
-
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
Halló!
Én elképzelhetőnek tartom, hogy oda elférne rendesen egy 120x120x25-ös méretű venti is.[link]
Mérd le a felfogatási helyek közötti távot! Ha tényleg jó lehet oda a 120-as méretű, akkor könnyebb egy másik ventit találni hozzá. Kicsit érdekesen van megtervezve a venti helye...
Mit rontottál el rajta?
-
tornas
őstag
válasz
rooland #1831 üzenetére
Üdv!
"Ki lehet egyszerűen cserélni halkabb ventire?"
Igen, ki lehet cserélni (talán egy kicsivel halkabbra)... Nem célszerű viszont az eredetinél sokkal gyengébbet (ami legtöbbször halkabb is) belerakni.
"Garanciát elveszteném?"
Ha még garanciás, akkor igen... elveszted, mert van a tápházon egy kis címke, ami az egyik tápház-rögzítőcsavaron van felragasztva. Ha már lejárt, akkor már nem érdekes...
"Vagy ha megtartom a gyári ventijét vissza lehet szerelni észrevétlenül, ha esetleg meghalna a táp a jövőben?"
Igen, mert a tápventi nem beforrasztott, hanem csatlakozós. Viszont az eredeti tápventi nem lehet sérült vagyis nem hiányozhat a csatlakozója sem. De ha le van fehér színű ragasztó-trutyizva, akkor megint kockáztatod az észrevétlenséget.
A garicímkét én sniccer-el szoktam eltávolítani nagyon óvatosan, a karcolások elkerülése végett.
Mindenesetre ha garis, akkor inkább vidd vissza! Ha már nem, akkor neked is a pár sorral feljebb leírtakat javaslom először elvégezni, mielőtt kicserélnéd!
Ja, és még valami...a tápok 99 %-ának a ventije fordulatát semmilyen külső/belső szoftverrel és hardverrel nem lehet szabályozni alapesetben.
Szerk: úgy olvasom, hogy garis. Nos, akkor nem marad más...szerintem is nyugodtan visszaviheted.
-
tornas
őstag
Hali!
Ha a VGA ventid golyóscsapágyas, akkor nem érdemes zsírozgatni.
Viszont ha tudjuk a VGA-d és/vagy annak ventilátorának a pontos típusát annak fényében lehet, megoldható a csere is. De ha speckó a ventilátor "tokozása", kerete akkor nehézségekbe lehet ütközni. Ez esetben inkább az a járható út, ha egy komplett VGA hűtő-szettett szerzel be (az eredeti VGA-d paramétereit is figyelembe véve).
Először szerintem írd meg, hogy mi a VGA venti pontos típusa és esetleg egy képet is mellékelhetnél róla! Így kideríthetjük róla, hogy sikló- vagy golyóscsapágyas-e. Tartok tőle, hogy az utóbbi lesz...
Vérfolt: Szívesen és használd egészséggel! Ha jó munkát végeztél akkor 5+ évekig is csendben maradhat. Hiába a sok negatív vélemény (a hangossága ráadásúl még erősen szubjektív dolog is) a siklócsapágyas ventikkel kapcsolatban, én akkor is jobban preferálom, mint a golyósat. Ugyanis a zárt golyóscsapágyat nincs értelme kenegetni így van egy "véges" élettartama, amit legfeljebb a fordulatszám-csökkentéssel (--> fesz.csökkentés) lehet kitolni. Siklónál meg egy kis zsírzás és máris meg van min. duplázva az élettartama.
-
tornas
őstag
válasz
BogyóBP #1802 üzenetére
Milyen venti van benne? És miért akarod kicserélni?
Az hogy forrasztva van-e vagy csatlakoztatva azt könnyen kiderítheted, ha belekukkantasz a tápodba. Egyébként könnyen ki lehet cserélni...
"Az hogy 0.20A vagy 0.30A az nagyon számít?"
Számít(hat), mert ez határozza meg az erejét --> statikus nyomását.
-
tornas
őstag
Üdv!
Mivel ez egy siklócsapágyas ventilátor, célszerű lehet először szétszedni és újrazsírozni a csapágyát! Nekem is volt ilyen ventim ami teljesen be volt állva.
Szétszedés menete:
-címke alatti kupak eltávolítása,
-a tengelyvégen található zéger-gyűrű eltávolítása (én 2 db óráscsavarhúzót használok, készletben is kapható),
-ekkor kitudod húzni a forgórészt a tengelyével együtt,
-letisztítod a tengelyvéget és a csapágyat fültisztítóval és esetleg egy kis foltbenzinnel és óvatosan,
-újrazsírozod csapágyzsírral a tengelyt és a csapágyat is és nem kell bele túl sok,
-és összerakod.Sok sikert!
-
tornas
őstag
Szellős B.U.É.K. Mindenkinek!
-
tornas
őstag
válasz
csubuka #1795 üzenetére
Üdv!
Ez egy kicsit gyengébb, de még megfelelhet neked:
92x92x25mm 12V JF0925H1H-00 (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3W 52.04CFM 35.1dBA [57-00-11]
De megpróbálhatod újrazsírozni az ADDA ventidet. Nem nehéz feladat és ráadásul siklócsapágyas és hátha megjavul pár évre.
-
tornas
őstag
"Egyébként pontosan mi alapján szabályozza a táp a fordulatszámot?"
Tápegységenként változó lehet, ami lehet hőfokfüggő vagy leadott teljesítményfüggő. Legtöbbször az előbbi fordul elő. Némely tápoknál előfordul, hogy semmilyen venti-fordulatszám szabályozással nem rendelkezik. Ez esetben hőfoktól és terheléstől függetlenül folyamatosan max.-on megy a venti. Ez inkább a hitványabb minőségű tápokra jellemző leginkább.
-
tornas
őstag
Összességében, én sok értelmét nem látom ennek a fordulatszám-szabályozási megoldásnak, mert elég lett volna egy normális, két vezetékes, alacsony feszről (3-4 V) induló ventit alkalmazni, leadott teljesítmény vagy hőfokfüggő vezérléssel. Ami olcsóbb és bevált megoldás lett volna és nem úgy néz ki, hogy ez a megoldás nagyon elterjedt volna. Bár, az Enermax, mint szabadalmat levédette [link]. Így meg tervezni kellett egy teljesen új ventitipust és hozzá és egy új vezérlést is. Ami ráadásul még az átlag user számára is bosszúságot okoz, ha venticserét szeretne eszközölni egyéb okok miatt.
-
tornas
őstag
"Az 1.-es és 2.-es típusú Modu82+ és a Pro82+ tápok ventijének OEM-je a Globe Fan és módosított SpeedGuard vezérlők vannak --> SpeedGuard II."
Mármint a 2.-es típusokban van a SpeedGuard II.
Viszont elképzelhető, hogy meg van a megoldás arra, hogy hogyan is működik ez a SpeedGuard. Az elv legegyszerűbben talán azon alapszik, hogy amikor venti max.-on pörög, akkor a piros dróton elvileg 0V van a földhöz képest. Vagyis a venti ilyenkor a fekete és a sárga drótokról kapja a kakaót. Ha pl. a piroson 5 V van a földhöz képest, akkor a venti csak 7 V-ot kap és ennek megfelelő sebességgel forog. Ilyenkor a venti a sárga és a piros drótokról kapja a kakaót. Vagyis a sárga 12 V-ja és a piros 5 V-ja között 7 V jelenik meg. Pont úgy, mint amikor a molex-en az átlag ventit 7 V-ra kötjük (sárga és piros közé). Ha a piros 9 V mérhető a földhöz képest, akkor a ventire már csak 3 V-ról megy.
Lényegében, ahogy nő a fesz a piroson, úgy csökken a venti fordulata. A piroson megjelenő feszt a táp vagy hőmérséklet vagy teljesítmény szerint választhatja ki.
Ha ez tényleg így van, akkor nemigazán beszélhetünk "dual voltage" ventiről, mert lényegében egyféle feszt kap, csak egy kicsit másképp.
Az Enermax Liberty ECO tápokban is ilyen szabályozás található meg.[link]
[ Módosította: CoolMan ]
-
tornas
őstag
Közben kiderült, hogy a 2.-es verziójúakban is SpeedGuard vezérlésű dula voltage ventik vannak benne.[link]
Az 1.-es és 2.-es típusú Modu82+ és a Pro82+ tápok ventijének OEM-je a Globe Fan és módosított SpeedGuard vezérlők vannak --> SpeedGuard II.
Enermax EB12122512H-DGB venti paraméterei:
120mm x 120mm x 25mm;
dupla golyóscsapágy;
140 gramm (EB122512H 138 gramm);
7 lapátos;
34 dBA;
83,96 CFM - 142,73 m3 / h;
2000 RPM;
3,6 W; -
tornas
őstag
Az Enermax Pro82+ (1.-es) és Modu82+ (1.-es) tápegységek dual feszültségű ventilátorokhoz kis info:[link]
Enermax EB122512H venti paraméterei:
120mm x 120mm x 25mm;
dupla golyóscsapágy;
9 lapátos;
68,1 CFM - 115,77 m3 / h;
3,6 W;
1500 RPM; -
tornas
őstag
válasz
bendeguz76 #1779 üzenetére
Hasonló paraméterűre, ami nem feltétlenül jelenti azt hogy halkabb is lesz. Először is -mielőtt vennél új ventit - kend meg a csapágyát, hátha halkabb lesz! Sőt, legtöbbször halkulni szokott ilyenkor. Még ha be is állt teljesen, még akkor is legtöbbször megmenti egy csapágy-újrakenés.
Mivel nekem nincsenek nagy igényeim, ezért én a LOMEX-ben is kapható Jamicon ventivel is beérném (egyébként ez is bőven jó). Linkelve van elég sokszor ebben a topikban. Keress rá! Ha más lehetőség felé mennél, akkor is találsz sok ennek megfelelő alternatívát szinten itt a topikban. Ugyanis elég sokan vannak azok, akiknek Yate Loon venti forog a tápjában. Nem rossz venti ez, csak nem megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyagot használnak hozzá a siklócsapágyaihoz a gyárban.
Az összefoglalóban megtalálod a Yate Loon weboldalát, ahol megtalálhatod a venti paramétereit is. Az új ventinek is ehhez a paraméterekhez kell igazodnia. És ami nagyon fontos, hogy 5 V-ról el is induljon!
-
tornas
őstag
"Ha melege volt, akkor miért nem kapcsolt feljebb a venti?"
Mert egy adott hőfokhoz egy adott feszt kapcsol a ventire. Maga a táp nem érzékeli, hogy mennyivel megy a venti...
Az eredeti YL venti x%-al magasabb fordulatú mint a Coolink venti. Az adott terhelésnél (pl. amit mértél/leírtál) a YL azzal az x%-al magasabban pörgött volna a tápban. A 20 perc Aida rendszerstabilitás teszt futtatása után a Coolink 969 RPM-el pörgöt. A YL meg 1250 RPM körül pörgött volna (félterhelésen).
Mivel a tápokban legtöbbször termisztorral (10 kohm-os, ami a hőfok függvényében változtatja az ellenállását) szabályozott (tranzisztorral) a ventifordulat, ezért a szekunder borda hőfokához (feltéve, hogy a bordához van rögzítve a termisztor) igazodik a fordulatszám. Ez egyébként is egy külön kör, ami a 12 V-ra csatlakozik, így gyakorlatilag a táp nem is szabályoz közvetlenül semmit sem. A táp észre sem venné, ha kiiktatnám a kört és/ vagy a ventit, csak teszi a dolgát, amíg meg nem sül.
Bekapcsoláskor 568 RPM, meg 20 perc üresjárat után 644 RPM után az a 969 RPM emelkedettnek számít, nem!? Végül is feljebb vette a fordulatot a bordahőfokoknak megfelelően.
"Tényleg érdekel, hogy a langyos-meleg miért rossz a tápnak, illetve akkor miért nem kapcsolta feljebb a ventit. "
Minél melegebb van a táp belsejében, annál előbb száradnak ki a kondijai. Ezért sem célszerű gyengébbre cserélni a tápventit.
"Én úgy gondolom, hogy még van tartalék benne, ha teljes terhelésen csak 75-80%-on hajtotta a ventit."
Ha a PC-d a konnektorból 350-360 W-ot (feltéve, hogy pontos a fogyimérőd) vett fel, az a tápodnak nem teljes terhelés, hanem inkább csak félterhelés (280 leadott W). A legtöbb tápnál a félterhelés alatt normális jelenség, hogy a venti 70-80 %-on pörög.
-
tornas
őstag
Üdv!
"A load teszt végén megfogtam a tápba a bordát"
Azért csak óvatosan azzal a bordafogdosással, mert a primer borda keményen megüthet! Ha már fogdosni akarod, akkor teljesen áramtalanítsd a tápegységet (PC-t)!
"Egy másik gépre dugtam rá a fordulatszám kijelzéshez szükséges szálat, így mértem, hogy mikor mekkora fordulaton van."
Ha jól gondolom, akkor a ventinek a feszt a táp adta. Ellenkező esetben nem a táp, hanem az alaplap szabályozhatja a ventifordulatot, ami a tápra nézve legtöbbször nem szerencsés dolog.
"langyos és meleg között volt valahol félúton."
Ez eggyel több ok, hogy ne a Coolink ventivel használd a tápot! Hab a tortán, hogy még szét is volt szedve és még így is "melege" volt (kb. 50%-os leadott teljesítménynél).
Az eredeti YL ventije siklócsapágyas, így ha csak felhangosodott vagy hangosnak találod eleve, akkor esetleg szóba jöhetne a siklócsapágy újrakenése rendesen csapágyzsírral. Nagy valószínűséggel halkabb lesz. De ha csak egy próba volt, akkor ez ügyben nem mondtam semmit sem.
-
tornas
őstag
válasz
baluhell #1755 üzenetére
Nehéz dolgod lesz a tápodba való 140-es ventit találni...
Én elsőre ezekből ajánlanék:[link]
Személy szerint a Prolimatech-t raknám bele.
Beszerelés szempontjából szerencséd van mert a tápba nem beforrasztva, hanem rendesen csatlakoztatva van a tápventi. Így a régi ventiről a drótot teljes egészében felhasználhatod az új ventihez, de ide viszont célszerű forrasztani a drótvégeket, majd zsugorcsövezni. Az eredeti tápventin a fekete a "föld" (ground vagy csak szimplán a negatív pólus), a piros a +12 V.
-
tornas
őstag
válasz
Stonerice #1739 üzenetére
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy abban a Yate Loon ventiben csak simán fordítva forrasztották fel a drótokat, véletlenül. Használtam már fel Yate Loon ventit házhűtőként és ott nem kellett a fekete drótot a +12 V V-ra kötni.
A Yate Loon hivatalos oldalán is láthatjuk, hogy a ventik vezetékének a színezése szerint a fekete a "negatív" és piros a "pozitív". Általában véve a legtöbb ventinél a fekete az mindig a negatív pólussal egyenlő.
-
tornas
őstag
Lejárt a szerk.idő...
Ebben a hsz.-ben (pár sorral feljebb) az egyik tag is vett AC F12-es ventit és neki nem indult el a tápjában.
Szóval, erre a ventire nem adnám az áldásomat...
-
tornas
őstag
válasz
Stonerice #1707 üzenetére
Elvileg jó is lenne, de nincs info róla, hogy el is indul min. 5 V-ról. Ha igen, akkor mehet bele...
duckload: Szerintem először meg kellene kenni a csapágyát csapágy- vagy rendes gépzsírral. Elképzelhető, hogy orvosolni fogja a kerregést. A GX 450-esben siklócsapágyas venti van, aminek a zsírozás mikéntjére itt ebben a topikban is rá tudsz keresni, mert sokszor le lett már írva.
-
tornas
őstag
Ez a táp - és mint a legtöbb is - "gyári állásban" felsőtápos házba szerelve a házból szívja ki, a melegebb levegőt és a tápon át nyomja ki a szabadba. A lényeg az hogy 12-14cm-es ventivel szerelt tápok a rácson keresztül szívja be a levegőt a tápba és a tápkábel oldali rácsozáson nyomja ki. A 8 cm-eseknél meg értelemszerűen szintén kifelé fújja a melegebb levegőt a tápból (és a házból is).
Ez az általános, viszont ha tápod tényleg a külső levegőt a PC házadba nyomja be (amit előtte a tápod még fel is melegít), akkor ott meg lett fordítva a venti, ami viszont nem "gyári". Ez esetben jogos a csere és minden további nélkül megfordíthatod a tápventit.
-
tornas
őstag
Hali!
5 V-ról simán elindul és néhány tápventi-vezérlő elektronikával is kipróbáltam. Az 5 V-os starting fesz már elég szokott lenni...
Ez a 2,9 V-os starting voltage a YL ventinél érdekesen hangzik. Ha jól emlékszem nekem nem indult el ez sem 5 V alatt, de nem biztos. Ennek is megmérem majd még egyszer, hogy mennyiről indul is el.
-
tornas
őstag
Hi!
A LOMEX-nél keresd ezt:
120x120x25mm 12V KF1225H1M-01 (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 2.28W 65.63CFM 32.5dBA RPM1800 [57-00-31]Ha nemigazán számít a hang, csak a jobb hűtés: akkor ez is mehet bele:
120x120x25mm 12V KF1225H1HR-R (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3.6W 80.5CFM 2200RPM 38.5dBA [57-00-46]Goatman:
Neked meg ezt a ventit ajánlanám:
120x120x25mm 12V KF1225H1HR-R (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3.6W 80.5CFM 2200RPM 38.5dBA [57-00-46]astrurel:A halkabb venti legtöbbször lassúbb fordulatú is szokott lenni. Vagyis hiába megy 60 %-on a a tápod, az ehhez tartozó névleges fordulat eleve kisebb lesz. A 2400-as fordulatú ventihez viszonyítva, 60 %-os terhelésnél (vagyis annak megfelelő melegedésnél) a kisebb fordulatú venti lassabban forog (és ebből kifolyólag hűt), mint a 2400-as. Ergo, minden teljesítménytartományban rosszabb lesz a hűtése, ha kisebb lesz a cserélt venti max. fordulata. Ez alól csak abban ez esetben lehet kivételt tenni, ha a kisebb fordulathoz is ugyanakkora légszállítás és statikus nyomás tartozik (lapátkialakítás és lapátszámfüggő).
De a Be quiet vagy az Aerocool venti még szóba jöhet az esetedben. Csak ezek már drágább megoldások.
[link] -
tornas
őstag
válasz
orangutan4 #1681 üzenetére
Elvileg nem szabályos megoldás az, hogy a tápból kivezetünk bármit is azon kívül, ami eredetileg is kijön belőle. Én a helyedben inkább beforrasztanám rendesen oda, ahová azt kell!
-
tornas
őstag
Akkor csak jó lesz (lenne) oda az a Jamicon KF1225H1HR-R aminek 2200 RPM a fordulata (bár, ahogy elnézem az M-es Jamicon is megfelel oda). Míg ennek a HA1225M-12S-nek meg 2000 az RPM-je.
Összehasonlítás:
-
tornas
őstag
"azon dilemmázok hogy érdemes e kicserélni a ventit(ugyebár akkor elvész a gari)?"
Venticsere helyett inkább adnék neki egy kis kenőanyagot csapágyzsír formájában. Aztán elválik, hogyan tovább...
Ha van rajta garicímke, akkor esetleg megpróbálhatod eltávolítani óvatosan egy sniccerpengével és még lehet, hogy egy hajszárító is elkelhet, hogy meglágyuljon a ragasztó. Aztán a garicímkét vissza is lehet ragasztani. Ha a leszedés után nem ragad vissza annyira, akkor már csak valamilyen folyékony ragasztó (technokol nekem bevált) jöhet szóba. A tápventi címkéjéhez meg a kétoldalú ragasztószalag a legjobb a visszaragasztásához..
"érdemes kicserélni mert úgyse romlik el mert a belseje nagyon megbízható!?"
Ezt max a Telejósdában tudnák neked "biztosan" megjósolni...
"és ha cserélem milyen ventire?"
Mivel ebben a tápban egy mezei, siklócsapágyas Yata Loon D12SH-12 venti van, csak itt ebben a topikban sok alternatívája van felsorolva. Keress ezekre rá!
-
tornas
őstag
válasz
Vesztor87 #1664 üzenetére
Én sem igazán találtam róla semmit sem...
Azt viszont sejtem, hogy ez egy siklócsapágyas, M-es (közepes) fordulatú venti lehet, viszonylag tűrhető statikus nyomással amit az áramerőssége is sejtett.
"Ja, matricát lekaptam, meg alatta a kis kupakot, és tettem bele 2 csepp olajat... hátha
"
Okos ötlet...de tovább is mehetsz.
A kis műanyag zéger-gyűrű eltávolításával az egész forgórészt ki tudod venni és kis gépzsírral vagy csapágyzsírral is megkenheted. Mondjuk egy fogpiszkával a tengelyt és magát a csapágyat is.
A műanyag zéger-gyűrű eltávolításánál (én "órások" által is használt csavarhúzókészletet - 2 db laposfejűt jelen esetben - használok, sok helyen lehet kapni) vigyázz, hogy el ne vesszen!
Ha nem segít a kenés a ventin, akkor a LOMEX-ben kapható Jamicon venti ide megfelelő lehet. Linkeltem már egy párszor ebben a topikban. A H-s (magas fordulatút) verziót tenném a tiédbe és nem drága.
-
tornas
őstag
válasz
zedecske #1648 üzenetére
Hali!
A CFM-et tekintve, biza' gyengét raktál bele. Az alaplapra se kösd a tápventit, mert a tápból semmilyen más vezeték nem jöhet ki a többi színes drótokon kívül, meg aztán nem is szabályos eljárás! Sajnos a venticserék legtöbbjénél elkerülhetetlen a forrasztás.
Egyébként ennek az FSP tápegységnek a Yate Loon D12SH-12 (12 V, 0,3 A) ventijére rengeteg alternatíva van. Keress rá, mert pár sorral feljebb is van ajánlás! Aztán először illene megkenni zsírral a csapágyát és utána esetleg szóba jöhet a csere, ha ez nem segít.
Egyébként a tápod egy külön kis panelon szabályozza a ventije fordulatát. Szóval, már emiatt sem ajánlott a ventit máshová kötni, csak erre a kis panelra. Ha pedig, - mint írtad - bizonytalanul kezeli a ventijét, akkor ott nem is feltétlen a venti a ludas, hanem az a kis ventifordulatszám-szabályozó panel.
...és mi ez a 2200-as fordulat?! Nem 1200-at forog az a venti??
-
tornas
őstag
válasz
zsoleer #1645 üzenetére
Ez az Aerocool venti alapesetben 3 pin-es, de neked csak a pirosat és a feketét kell bekötnöd! A sárga az kimarad. A pirosat a piroshoz, a feketét a feketéhez...
Értelemszerűen a sárga vezetéket úgy kell elhelyezni és leszigetelni a végét, hogy mással ne érintkezhessen! A kábeleket forrasztani és zsugor-csövezni érdemes, mert a szig.szalag később elengedhet. A sárgára is mehet a zsugorcső szigetelés gyanánt, aminek a túlnyúló részét visszahajtod és egy kis kábelkötegelővel rögzíteni is lehet még.
Bár én nem szedném szét a venti eredeti kábelét, mert ahhoz ez egy eléggé "igényes" darab. Én inkább a a LOMEX-es "snasszos" Jamicon-t raktam volna bele. Ráadásul csak 2 db csupasz drótvégje van, ami megkönnyíti a beszerelést is.
-
tornas
őstag
Üdv!
A hsz.-d felett két sorral ott van a megoldás...
...és annak a Jamicon ventinek csak két darab drótja van. Ha menthetetlen (vagyis a csapágyának a újrakenése nem szünteti meg a hangos működést) a ventid, akkor hibás ventiről levágod a drótot (vagyis nem kell a táppanelon turkálnod) és összekötöd az új ventivel. Forrasztás+zsugor-csövezés lenne a legjobb megoldás...
-
tornas
őstag
válasz
zsoleer #1636 üzenetére
Először is, szerintem elég lenne egy kicsit megkenni. Ez csak itt, a topikban sokszor le van írva. Keress rá!
Ha a kenés nem segít, akkor neked is a LOMEX-ban (a linkje szintén itt valahol) kapható Jamicon ventit ajánlanám. Két sorral feljebb írtam le a pontos típusát. Részletes adataira szintén itt keress rá és a te Yate Loon D12SH-12 ventilátorod adatai is ki vannak vesézve itt, ebben a topikban!
U.i: Ami pedig a hangját illeti, nos ez teljesen szubjektív. Meg aztán, abba tápba nemigen lehet olcsón olyan ventit kapni, ami megfelelő (minőségben is) lenne bele és "viszonylag" halk. Megjegyzem, szerintem nem olyan hangos, mint amilyennek mondják (mint általában a az összes ventire).
-
tornas
őstag
A kereső használatával hamar rájöttél volna, hogy ez lenne a te ventilátorod, ami LOMEX-nél bőven 2k alatt lenne.
Jamicon KF1225H1HR-R
A legtöbb Yate Loon ventivel szerelt tápokba ez a ventilátor-típus tökéletesen megfelel és még sok másnak is kiváló alternatívája. Viszonylag olcsó, hatékony és semmi csili-vili. Egyeseknek lehet, hogy hangosabb egy kicsit, de ez egyrészt szubjektív, másrészt csak maximális fordulaton jöhet meg egy kicsit a hangja.
-
tornas
őstag
válasz
CyberVanDal #1624 üzenetére
Igen, erre gondoltam és a venti 0,35 A-os motorereje sem fog problémát okozni.
-
tornas
őstag
válasz
CyberVanDal #1616 üzenetére
Hali!
Ezen Chieftec tápodban lévő 12 cm-es Yate Loon venti legjobb alternatívája a LOMEX-ban is kapható Jamicon márkájú ventilátor.
Keress rá ebben a topikban!
-
tornas
őstag
válasz
lenszkij #1614 üzenetére
"Az logikátlan lenne hogy nem is melegszik a táp főrésze de a fordulatot már közel maximumon járassa!"
Ez abban esetben nem "logikátlan", ha a táp a ventije fordulatát a leadott teljesítménye függvényében szabályozza és a termisztor a hűtőbordán pedig az OTP (over temperature protection) védelem része. A másik esetben nincs semmi szabályozás a venti fordulatán, mert egy az egybe a 12 V-ot kapja, így melegedéstől / terheléstől függetlenül is max.-on forog a tápventilátor (hangosabb és a venti is hamarabb öregszik, de a lehető "leghűvösebb" van bent a tápegységben).
-
tornas
őstag
Hi!
"Ez kicsit erősebb (80CFM),"
Itt mintha írtam is volna neked, hogy a "gyengébb" is tökéletes lenne. Meg azt is hogy, az eredeti ventin is lehet, csak csapágyat kellett volna kenni.
Mindkét esetben jobban jártál volna.
"...nem tudom hol kell szabályozni a pörgési sebességet. Így most olyan hangos, mint 1 botmixer
"
A ventilátor fordulatszám-szabályozását a táp végzi el maga (persze, itt is vannak kivételek, de a te tápod nem az). Nem érdemes azt módosítani, sőt szabálytalan (veszélyes, legalábbis a következménye) művelet lenne!
A botmixer hangjához hasonlatosság tán enyhe túlzás egy kicsit.
-
tornas
őstag
Szia!
Az a Xilence házventi gyenge ehhez a táphoz. Ezt támasztja alá többek között a felvett áramerőssége is. Inkább ezt szerezd be, mert ehhez a tápodhoz ez tökéletes lesz.
-
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1563 üzenetére
"Nem gondoltam hogy ennyire fontos, hogy ugyanolyan ventilátor legyen benne."
A géped, a környezeted és a saját érdeked is, hogy legalább az eredetihez hasonló paraméterű legyen!
A ventiről és a tápod belsejéről is mellékelhetnél egy-két képet is.
Az ARLT tápodba, ha szerencséd van akkor CWT belső lapul.
Ha pedig mégis noname belsőt rejt... nos, akkor nem a venticserén, hanem inkább a tápcserén gondolkoznék el mihamarabb!
Az, hogy két évig bírta ezidáig, az még nem garancia a továbbiakra, megbízhatóság és a minőség szempontjából. Főleg a kétes minőségű tápegységek esetében. -
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1557 üzenetére
Egy címke csak van a ventin, amin van valami infó róla...
Esetleg a tápod típusa? -
tornas
őstag
válasz
jhorogh #1552 üzenetére
Csaó!
Pontosan tudni kellene, hogy milyen típusú venti van a tápodban, mert a CX430-ból van 3 féle is, a félmoduláris verzióval együtt már 4 féle van belőle.
Az viszont biztos, hogy az általad linkelt Xigmatek XAF-F1252 venti nem fog megfelelni, mert a "Start voltage"-nak 9 V van megadva. Ez nem jó, mert legalább 5 V-ról el kell indulnia egy tápventinek!
-
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1551 üzenetére
"Fordító létezik hozzá, amivel rendes csatlakozó méretű ventit bele tudok tenni?"
Nem tudok róla, hogy lenne ilyen és szerintem nincs is. De házilag összebarkácsolható --> kis "szakértelmet" igényelő feladat.
Vannak olyan ventik, amin a kisebb csatlakozó van. Legtöbbször ezeket a PC bontóban lehet beszerezni --> illetve egy másik tápból.
A másik megoldás a venti kábelek megcserélése --> forrasztással és zsugor-csövezéssel, némi "szakértelmet" igényelő feladat ez is.
Azt külön kiemelném, hogy a venti cserekor a kiválasztott venti paraméterei és az eredeti venti paraméterei között minimális eltérés lehet csak!
-
tornas
őstag
Hi!
"FSP Raider 650W-ben lehetetlen garanciavesztés nélkül ventit cserélni?"
Ha nincs a tápon garanciamatrica, ami a szétszedést is akadályozza, akkor elvben nem lehetetlen. Feltéve, hogy az szereléskor ügyelsz arra, hogy ne maradjon látható nyoma a belenyúlásnak! Ha pedig, beütne a krach, akkor célszerű visszarakni az eredeti ventit is.
Csere előtt esetleg a venti megkenése lehet, hogy segítene a problémán. Mikéntjéről itt a topikban bőven találsz infót --> kereső.
-
tornas
őstag
Ahoj!
Javaslatért az oldal tetejére kéne menni, mert ott van! [link]
De a csere előtt lehet, hogy egy kis csapágyzsír segítene az eredeti ventiden. Ha nem, akkor csere...
Hogyan és miként??? Csak itt a topikban, több helyen is részletesen leírva megtalálod. Keresheted Algol és az én nickname-em alatt is! -
tornas
őstag
"Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére."
A műanyag fogaskerekek kopása és a ventilátor-csapágyak kopása nem egyforma. Ráadásul ezekben a lejátszókban a fogaskerekek nem nagy igénybevételnek vannak kitéve.
"Hogy aztán a zseniális emberi elme miket ki nem talál a felhasználók bosszantására, az megint egy más dolog."
Azt az elektromos cuccot is valamikor összerakták, amit aztán kiöntöttek műgyantával. Vagy az a ventilátor, amit csak összepattintottak, de a szétpattintást már nem bírja el a műanyagház és/vagy a lapát.
Gyűlölöm azt a cuccot, amit nem lehet normálisan szétszedni!
Nem részletezem ennek okait és az erről kialakult véleményemet.
-
tornas
őstag
A hangsúly az "elvileg"-eg van...
Nemrég egy 1 éves (
) laptophűtő 8 cm-es ventijét (ami egy év alatt kegyetlen hangos lett) is azért kellett kukáznom, mert nem lehetett megkenni. Szétszedtem, és természetesen utoljára, mert széttört. A műanyag nem bírta a szétszedést. A lapátját azért elraktam, a zéger-gyűrűjével együtt, és új 8 cm-es, 12 V-os ventit kapott és most egy fesz-választós (3 V-tól 12 V-ig, 500 mA) adapterről van hajtva.
A másik véglet meg az a laptophűtő volt, ami mindösszesen 4 hónapot!!! (
) bírt ki. Mármint a 3 db 6 cm-es ventijei. Szabályosan elporladtak, letörtek a venti lapátjainak a műanyaga forgás közben, egyre fokozódó hang és rezgés kíséretében. Oké, hogy lebomlik műanyag, de ilyen hamar?!
A ventik lapátjainak a cseréjével megoldódott a probléma.
-
tornas
őstag
Azért vannak olyan cuccok, amik tényleg úgy vannak összerakva, hogy csak sérülés útján bonthatóak meg. Többek között PC-kben használatos ventilátorok között is vannak ilyenek.
"(Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.)"
Húsz éve is volt már OBI??
Én úgy tudom, hogy csak a '90-es évek végén nyitottak meg itt kis hazánkban.
-
tornas
őstag
válasz
Anathema67 #1434 üzenetére
Nincs semmi hiba...
Az FSP Raider-en nincs -5 V (szabvány szerint már 10 éve nincs is semmilyen tápon) és a teszter sem méri.
-
tornas
őstag
Hello!
Inkább azt az Enermax-ot választanám, mert az a Cooler Master már túl gyenge lenne légszállításban (pláne, ha még fejleszted is a konfigodat), aminek értéke csak 44,03 CFM. Hab a tortán, hogy - elviekben - még egy picit hangosabb is.
És a Bitfenix Spectre Pro is gyenge légszállításban (56.22 CFM).
"Fontos tényező még hogy a CPU hűtőm passzívan megy, a táp ventije szívja róla a levegőt."
Emiatt még inkább hogy azt az Enermax ventit kellene beletenni!
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1425 üzenetére
Kiegészítésnek még annyit, hogy a gyári hűtőborda az rézmagos volt. A proci meg 3 GHz-es , S478-as, 1 MB Cache-es, 800-as FSB-s és HT-s. Alapjáraton a hőfok már csak további pár fokot csökkent, szám szerint 30-32 fok közé állt be. A szobahőmérséklet az pedig 23 fok volt.
A Peltier-elemről sajnos nincs gyakorlati infóm.
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
Ilyen PWM-es NIDEC VA450DC ventilátor nekem is van.
Kegyetlen egy jószág... Itt írtam is róla röviden. Azóta pedig kipróbáltam egy gyári hűtővel (módosított, mert a venti el lett távolítva róla, de a rögzíthetősége megmaradt) rendelkező Prescott magos P4-es CPU-val rendelkező gépben. Normál körülmények között játék és 3Dmark alatt 50-60 Celsius-fok között szokott lenni. Ezzel a a Nidec ventivel kb. 30-35 fok közé esett vissza a hőfoka terhelés alatt, úgy hogy a venti pár centivel a hűtőborda fölött volt egy külső kereten, ami alá egyszerűen betoltam az alaplapot. Nemcsak a bordát, hanem a környező VRM-ek félvezetőit is lehűtötte rendesen.
A legerősebb ventim, ami eddig van. A második helyezett ez a Delta ventilátor. Ez is nagyon komoly és szintén valamilyen szerverben figyelt CPU hűtőként és ez is PWM-es. Jellegzetessége, hogy ha PWM nélkül rákötjük simán a 12 V-ot, akkor nem rántás-szerűen indul mint a fenti Nidec, hanem szépen egyenletesen pörög fel 6000 RPM-re (--> lágy indítással rendelkezik) jellegzetes, emelkedő hang kíséretében (mintha egy mozdony indulna el).
(#1420) Algol: Ezek a ventik CPU hűtésére lettek felhasználva szerverekben, és valszeg ma is használnak hasonló kaliberű ventiket. A folyékony nitrogén állandó jellegű használata (legtöbbször) szerintem költséges mulatság lenne CPU hűtő szerepkörben még asztali gépekben is, nemhogy szerverekben (bár, ahol ez kell, ott biztos alkalmazzák is).
-
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1404 üzenetére
Ha tényleg ennyire rázkódik akkor nagyon valószínű, hogy gyári hibás a tápventilátor. Ez esetben inkább a gari érvényesítése marad.
Esetleg azt tudom még elképzelni, hogy a műanyag (legtöbbször fehér színű) zéger-gyűrű leeshetett a tengelyről. Ezt a címke alatt lévő kupak alatt meg lehetne találni. Ha ez lenne, akkor csak vissza kellene rakni a tengely végére feltéve, hogy nem sérült valamilyen formában, ami miatt leeshetett.
A kenéssel (illetve a zéger-gyűrű visszarakásával) elméletben nem veszítenéd el a garanciát, mert magán a tápegységen nincs semmiféle szétszedést gátló garanciacímke és a ventinél a címkét úgy kell visszaragasztani, ahogy volt. Végszükség esetén kétoldalú ragasztó.
-
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1401 üzenetére
Hi!
"Úgy értem nem kell forrasztani?"
De...
"...1 hónap után meghalt teljesen a csapágyazás"
Ilyen hamar?!
Esetleg egy kis kenés neki?!
De ha minden kötél szakad, akkor neked is azt a Jamicon ventit tudom ajánlani, amiről egy sorral feljebb is írtam. Nehéz nála jobb alternatívát találni.
-
tornas
őstag
válasz
Dispose #1400 üzenetére
Szia!
Az a Coolink és Cooler Master ventilátor gyengébb az eredeti Yate Loon D12SH-12 ventinél.
Helyette ezek jöhetnek szóba, elsőre:
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM; 3,6 mm-H2O; 38,5 dBA; 0,35A; 2200 RPM ; Long Life HTLS BearingA Lomex-ben csak 1.120 Ft az ára, és nem halkabb, mint az eredeti.
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) (120x120x25)
85,6 CFM; 3,53 mm-H2O; 30 dBA; 0,45A; 2000 RPM; Barometric Ball Bearing; 100.000 hours MTBFEz kb.3500-4000 pengőbe kerül és PWM-es, vagyis 4 vezetéket tartalmaz.
Az egyszerűbb szerelhetőség kedvéért én az előbbi (Jamicon) ventit javaslom neked, mert jóval olcsóbb (de nem rosszabb) és csak két vezetéket tartalmaz (piros és fekete). Tökéletesen meg felel a tápod számára még full terhelésen is.
Ami a beszerelését illeti:
Ha a régi venti abszolút menthetetlen, akkor le vágod róla a tövénél a drótjait és a végükre kötöd az új ventit (pirosat a pirosra, feketét a feketére). A drótok forrasztása ajánlott, de ha nem forrasztva történik, akkor egy picit hosszabban csupaszítsd (blankold) le a drótok végeit és jól sodord össze őket, valamint jó minőségű szigetelőszalagot használj (ne olyat ami rövid idő múlva elenged)!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Filmgyűjtés
- LED világítás a lakásban
- Google Pixel topik
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Sweet.tv - internetes TV
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Horgász topik
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Cooler Master SickelFlow 120 ventilátorok eladóak
- ASUS TUF Gaming TF120 120mm ARGB INGYEN FOXPOST
- Cooler Master Mobius 120P ventilátor kit (3 az 1ben) eladó /Garanciás/
- Corsair iCUE SP120 RGB PC ventilátor 120mm PWM INGYEN FOXPOST
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3118, 100% Akkumulátor
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest