Hirdetés
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
-
LOGOUT
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
SpdY24 #13459 üzenetére
Talán Njoy-t inkább ne (román cucc). Az ajánlottabb márkák: APC, Eaton, CyberPower, FSP, Legrand, PowerWalker, Gembird, Kstar, SPS
Jó lenne tudni a felsorolt eszközeidnek a Watt-ban megadott maximális fogyasztását, ami általában a hivatalos dokumentációban benne van vagy rá is van írva az adott eszközre.
Ha jól látom 5 eszköz van felsorolva + a PC-nél a monitort is bele kell számolni. A PC esetén elég ha a főbb alkatrészek típusát beírod: VGA, CPU, folyadékhűtés van e, hány db háttértár, mekkora táp stb.Ezeket megírod és akkor meglátjuk mit lehet tenni.
Annyit elöljáróban elmondok hogy minél több eszköz csatlakozik egy UPS-re annál nagyobb a veszteség is a másik hogy ezek a pár tízezer forintos UPS-ek ELSŐSORBAN az adott eszközök - elsősorban PC - pillanatnyi áramszünetek és feszültségingadozások kiszűrésére vannak kitalálva és egyesek még képesek tartós áramszünet esetén a PC szabályos leállítására - mielőtt még lemerülne az akku -
Olyan eszközökhöz amiknél LÉTFONTOSSÁGÚ, hogy akár órákig még üzemeljenek egy tartós áramszünetnél csak egy megoldás van (az aggregátor mellett) az pedig egy inverter vásárlása és hozzá legalább 2db JÓ NAGY Ah-ás (amperórás) akku.
pl.: SPS SOHO 1000 mondjuk 2db ilyen akkuval: Leaftron LT 18Ah 12V UPS akkumulátor Egy ilyen akku boltban biztos segítenek. -
SpdY24
csendes tag
Sziasztok. Szünetmentes tápegységet szeretnék egy ideje nézelődöm és ár/érték arányban ezt találtam legjobbnak. Esetleg van róla valakinek infója? Köszönöm: [link]
Asztali számítógép konfighoz + RPi + router + modemhez + camera NVR-hez kellene lehetségesen egy fél óra áthidalással. Ha esetleg tudtok jobbat hasonló árkategóriában vagy esetleg barkács módszer is érdekelhet azt meg köszönném. További szép napot! -
Cs1csó
titán
Passz, alapban 3-5 évet bírnak, sajnos csak egy műszeres méréssel tudnád meg, hogy mi az ábra esetleg ha van önteszt rajta vagy tegyél rá egy tévét vagy akát több fogyasztót elbír e velük - nyílván ne a PC-ve teszteld egy tévének nem lesz baja ha elmegy az áram.
A VGA-tól függ, egy 1060-al számolva jól lenne egy minőségi 450-es vagy 500-as táp, de a táp topikban Syberia nagy guru ebben csak próbálj minél pontosabb adatokat megadni: pontosan milyen hardverelemek, mennyit szánnál rá stb.
Persze ez a UPS már egy VGA-s gépnek kevés, játék közben megy el az áram esélytelen hogy megtartsa. SŐT azért kell mindig a maxra méretezni mert bekapcsoláskor stb. lehetnek a maximális fogyasztáshoz közeli áram tüskék.
-
Nyakk
csendes tag
Sziasztok!
Egy 5 éves APC 550 VA, 330W-os szünetmentes tápegység elbírja-e ezt a konfigot abban az esetben, ha szigorúan csak arra kell, hogy áramszünet esetén azonnal, de biztonságosan ki lehessen kapcsolni a gépet?
Be Quiet! Straight Power 10 (400W) tápegység (ha bírni fogja ezt a konfigot, egyébként csere)
Alaplap: ASRock H370 PRO4
CPU: Intel i5 8400
RAM: 16 GB Corsair
néhány HDD (Valószínűleg 4 db. 2-3 TB-s)
A házban van 2 db 12 cm-es gyári venti
A gép nem lesz tuningolva -
Cs1csó
titán
válasz
tomi5244 #13451 üzenetére
Van. Amikor megjön bedugod a hálózatba, bekapcsolod és hagyod - terhelés nélkül - egy teljes napig tölteni.
Ezután kapcsold ki - kihúzni már nem kell - dugd rá amit akarsz de majd kapcsold be a UPS-t és utána az eszközöket is amit rákötöttél.
Még annyit hogy mind a UPS elé és mögé is lehet kötni elosztót - messze vannak az eszközök vagy a konnektor - DE feszültségvédős elosztót CSAK a fali konnektor és a UPS közé tegyél, a UPS és a rá kötött eszközök közé NE, oda csak - ha kell - akkor csak simát.
Remélem a szoftveres vezérlést meg tudod oldani. -
Cs1csó
titán
válasz
tomi5244 #13448 üzenetére
Fél órát órát is akár de jobb nem kockáztatni, ahogy öregedik az akkumulátor annál bizonytalanabb. A legfontosabb a pillanatnyi áramszünetet védje ki és ha több percig tart akkor szabályosan állítsa le.
Benhill
Ezek a kalkulátorok az adott hardverelemek összeadott elméleti maximális fogyasztása alapján számol. Amivel a gyakorlatban is érdemes kalkulálni ugyanis a gép bekapcsolásakor stb. lehetnek a maximális fogyasztáshoz közeli áramfelvételi tüskék. amúgy jelenleg a legkisebb teljesítmény leadásra képes UPS is kb. 300-360W tartásra képes (van kisebb is pl. 240W de nagyon kevés)
FSP Nano 800VA
Eaton 5E 850i USB DINEzek 15-19 ezer forint közöttiek, a legolcsóbb UPS is - 600VA körüli 360W - kb. 10-13 ezer forint.
-
Benhill
senior tag
Hi.
Én egy kisebb szervergéphez, és egy kamerához szeretnék venni egy szünetmentest, az esetleges áramkimaradások végett.
http://powersupplycalculator.net/ szerint nekem 415W ajánlott.Csak nem teljesen értem miért ajánl ennyit, mert nekem a saját gépem + a szerver gép és az egyéb eszközeim sem esznek egyszerre ennyit alaphelyzetben.
Szerver gép kb 40%-on megy, de max 50. Nem is fog nagyobb terhelést kapni.
Ilyen esetben milyet nézzek? Tudtok esetleg mondani?
-
tomi5244
őstag
válasz
Cs1csó #13446 üzenetére
Rendelek is egyet. 7.2 Wh akkut ír. Nekem egy, egy lemezes NAS-om van, benne 5200rmp-es RED HDD-vel kb 15W-ot fogyaszt a cucc. Az akku meddig bírná szerintetek? Én 10-15 percre állítanám, ha addig se jön vissza az áram, akkor lekapcsolja a NAS-t.
Impair1980 : Néztem azt a márkát is, de az 20e körül van, nem tudom mivel ad többet. Lehet inkább maradok a Kstarnál
-
Cs1csó
titán
-
tomi5244
őstag
válasz
Cs1csó #13444 üzenetére
Köszönöm!
Synology NAS-om van, arra találtam infót és kezeli is. Remélhetőleg ha gyengülőben lesz az akku, arról is ad infót a program, vagy nem
Ha két évet bír, nekem az már elég, főleg ennyi pénzért. Inkább az a félelmem, ha az akku elgyengül és arról nem kapok visszajelzést, hiszen egy esetleges áramkimaradásnál, ha nem mükszik a rendszer, akkor ugye nem ér semmit.
-
Cs1csó
titán
válasz
Pyro05 #13442 üzenetére
Ahogy gondolja. Itt is vannak jó áron megfelelő termékek:
USB-s kommunikáció nélküli: APC BV650I-GR 650VAUSB-s kommunikációs port-tal: Eaton 5E650iUSBDIN 650VA
tomi5244
Ezen az áron nem is nagyon van vetélytársa max: SPS PRO600I
A KSTAR és az SPS is tud USB-s kommunikációt, az más kérdés, hogy egy NAS-sal hogy boldogul, azt nem tudom. Ezekhez általában valamilyen Windows operációs rendszerhez való vezérlőprogramjuk van tehát ha ez egy épített NAS Windows oprendszerrel akkor megoldható a tartós áramszünet esetén még az akkuk lemerülése előtti leállítás de ha ez valami spéci szoftveres NAS azoknál nem tudom hogy oldható meg a kommunikáció.
Például a Synology-nak van kompatibilitási listája: [link] Ahol fen van tüntetve mely UPS-ekkel fog az adott NAS együttműködni.
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Erről a Kstar Micropower 600VA UPS-ről jókat olvasok, és sokkal többet nem is nagyon szánnék rá. Ebben az árkategóriában, van ezekben a kütyükben valamiféle módszer, hogy kondícióban tartsák az akkut? Vagy 1-2 év és kuka? NAS mellé lenne, úgyhogy USB kommunikáció jól jönne, PC nem feltétel. Esetleg routert, modemet, switch-et kötnék még rá.
Nyaranta a viharok alkalmával gyakran van áramszünet, de amúgy nem jellemző az áramkimaradás, szerencsére olyan területen lakom, ahol stabil az áramszolgáltatás. Ha van is karbantartás, akkor azt bejelentik előre.
Köszi!
T -
Pyro05
tag
válasz
Cs1csó #13441 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Akkor a jelenlegi konfighoz 200W teljesítmény kell, illetve ha azt szeretnénk, hogy akkor is leállítsa a gépet, ha éppen nincs előtte senki, akkor USB-s összeköttetés szoftverrel. Ez akkor világos.
Nem szeretnék akadékoskodni, meg tudom, hogy sok ajánló ezt nem szeretni, de az illető korából adódóan sajnos nehéz rugalmasnak lenni és az ő szempontjait kell figyelnem: A bácsi mindenképpen egy helyről, közös számlával szeretné megoldani minden komponens beszerzését, sz'al EBBŐL a kínálatból tudsz nekem ajánlani 2-3 alternatívát, amit megmutathatok neki és dönthet?
Köszönöm!
-
Cs1csó
titán
válasz
Pyro05 #13440 üzenetére
Ez a konfig monitorral együtt kb. 200W-ot fogyaszt ez jó lesz: CyberPower BU600E 600VA
Ez a UPS a pillanatnyi áramszünetek ellen és a feszültségingadozások ellen is véd kb. 10-15 percig tudja is tartani a rá kötött gépet és monitort.
De ha tartós az áramszünet és nem állítja le a gépet manuálisan akkor az akkuk lemerülésekor ugyanúgy le fog állni a PC. Ha olyan UPS-t szeretne ami szoftveresen le tudja állítani a PC-t automatikusan akkor kommunikációs port-tal rendelkező UPS-re lesz szüksége.Van akinek ez nem fontos mert csak akkor megy a PC-je amikor ő is ott van a közelben.
UPS-t - általában USB kábellel - össze kell kötni a PC-vel és egy a PC-re telepített szoftver segítségével tudja leállítani a gépet tartós áramszünet esetén még azelőtt hogy az akkuk lemerülnének:
- Legrand NIKY 600VA IEC SHK USB
Új hozzászólás Aktív témák
- APC SUA1000i Smart-UPS 1000 670W UPS valós szinuszos, vadiúj aksikkal, hibátlan működéssel eladó
- Eladó Eaton 5S700 szünetmentes tápegység (UPS) Új akkumulátorral!
- Effekta MTD 1500 1500VA 938W valós szinuszos szünetmentes eladó új aksikkal
- szünetmentes táp /nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / 2aksi / Schuko
- APC BX1400UI szünetmentes tápegység, új aksikkal!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS RT-N12+ 300Mbps router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest