Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
neduddki
nagyúr
HI!
Szoval ha valoban szakrajz es muszaki rajz es mittom en, akkorkeresni kell egy ahhoz hozzerto embort megfizetni mjad elintezni hogy abeadast is O rendezze le:- ))) / a kedvencem, az volt amikor mondta hogy ennyek be pocsetelni a 6-todikra mire kozoltem hoho meg a fenet mennye csak Te, nesztek is a tantobacsik nagyokat hogy egy vehgzos doktorandusz minek pocsetel tengejkapcsolot ossze vissza:- ))) utann mar gyuttek aszep idok es az autoked-ek...:- ))) na ott meg a nyomtatast akartak ram verni hogy csinajjam meg, re kozotem hogy a nagy loteritot... mennye csak szepen nyomtatni...:- )))/
udv
neduddki -
Latissimus Dorsi
senior tag
Ha szerkeszteni kell felejts el a B-s hegyet főleg a 2B-st. Az kihúzásra való!
H-s, vagy még inkább 2H-s Hegyet kell használni.
Körzőnél sem mindegy, cerkánál sem!
A körzőt így kell ''hegyezni'':
Tű -- Betét
..|.......|./
..|.......|/
Erre a legjobb valami finom csiszolóvászon.
Bocs ha egyértelmü dolgokat írtam, de a 2B-s hegyből úgy vélem nem -
-
kantor
tag
en akkor fejeztem be a muszaki rjazot, amikor milimeterpapirt kellett rajzolni a fuzetbe es arra szerkeszteni valami dugattyut. na az elso radiorozas utan be is fejeztem. kaptam egy fat mert nem volt hazifeladat oszt jovan, inkabb elmentem csajozni. akkor adtak a batman 1.et a moziban
-
e.vid
senior tag
Körzők Bővebben: link
-
Manitou
veterán
Olyan filctollas mókát én is használtam egy ideig, mikor bekrepált a vékony tusom, aztán hirtelen kellett valami. Nem volt rossz, csak az volt a baja az enyémnek,hogy óvatosan kellett húzni,mert ha erősebben nyomtad vastagabban fogott, jah ez 0,1-es volt amiről beszélek, ez megfelelt 0,2-0,25-nek tusban kb.
Tanár egyszer órán észrevette valakinél hogy olyannal dolgozik, majdnem leszedte a fejét, hogy hogy képzeli eztViszont észrevettem néhány bibit a filces mókánál még, pl azt hogy idővel kifakul a fekete átmegy vörösesfeketébe, persze jópár év kell hozzá. Tusnál ez nem ferdül elő sose.
-
Notes
senior tag
És a háromszög adott volt? Mert ha nem akkor csinálj egy kört és mehet köré egy tetszőleges háromszög.
-
Manitou
veterán
Jah a tuskészletnek az én időmben is elég horror volt az ára.Emlékszem úgy vettem hogy csak hegyet vettem szárat meg cserélgettem, illetve néha anélkül nyomtam. De végülis egy vékony meg egy vastag elég elvileg. Én 0,18 0,35 0,7 ilyen ''készlettel'' kezdtem anno. Aztán 0,18 bedöglött, ezt 0,25 majd 0,2 követte.0,35 is meghalt, ahelyett 0,4 lett. A 0,7-es még mindig jó, igaz azt nem is sűrűn használtam. 11 éves
-
lorcsi
veterán
Na ez az amit rohadtul utálok & finoman fogalmaztam...
((((
((
-
hobizoli
nagyúr
Vonalzo:
20cm-s gurulos
30cm egyenes
45fokos
30-60 fokos
Korzo:
Azt nemtom mijen markaju de menetesszaras-tekros-rotringos.
Ceruza:
Rotring
0.5
0.35
Sablonok:
0.35mm
0.5mm
0.7mm
1mm betusablonok
Kor es ellipszis sablonok
Ezekkel elvegeztem anno egy muszaki szakkozepet, ahol volt jopar rajzfeladat, alkatresz rajzokkal meg osszeallitasi rajzokkal minden felevben.
hobizoli
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
megkerestem. Spectrum márkájú a körző.
-
spirit007
senior tag
Az én időmben
ezek mentek :
2 db derékszögű, 1db 32-cm egyenes vonalzó (ICO)
NDK esetleg Cseh-Szlovák csőtoll készlet (vmi 300Ft) 0,2-1,0 -ig
Rotring/Stadler 0,5 cerka
ICO körző
szülők munkahelyeiről beszerezhető bármilyen Rotring termék, körsablon , betüsablon , körző stb
-
johnson
csendes tag
6 évig foglalkoztam szakrajzzal szakközép és főiskolán, a kellékeim ezek voltak :
Körző : Egyszeri beruházás kb. 2500 Ft-volt. A lényeg hogy a körző szárainak nyílását egy csavaros mechanikán keresztül lehetett állítani, csak így lehet normálisan szerkeszteni. Alapból csak tűs szára volt, a másik szárán egy foglalat helyezkedett el amibe tetszőlegesen lehetett rotringot, csőtollat fogatni. 6 évig nyüstöltem folyamatosan de mind a mai napig tökéletesen működik.
Vonalzó : Évente egy 30 cm egyenes, egy 45 fokos, és egy 30-60 fokos vonalzó, 100 Ft-os kategória. Pár száz forintos görbevonalzó készlet.
Ceruza : egy 0.5-ös, és 0.7-es ''rotring'' pár száz forint volt a kettő, kizárólag HB-s béllel használtam őket.
Radir : Egyszer sikerült valami 50 Ft-ért venni, nem maszatol, törkéletes munkát lehet vele végezni, igaz nem sokszor kellett használnom...
Csőtoll : Sose volt. A többiek szakközépben több tízezer forintokért vették öket, nekem volt 2 darab kb 200 forintért kapható ''tűfilcem'' 0.35-ős és 0.7-es, a tanárok egyszer sem kötöttek bele, egyszerűen nem lehetett észrevenni a a különbséget a csőtoll és a tollaim között. Ha jól emlékszem 4 párat használtam el belőlük a 6 év alatt.
Egyéb :
Rajzlapok, pauszpapír, ragasztó (modellek készítéshez), cellux
Szerintem nem szükséges vagyonokat ölni bele (persze ha később az ember ezzel keresi a kenyerét akkor érdemes) azért, hogy az ember az órákon szerkesztgethessen egy kicsit. Én a fenti készlettel csak a fősuli alatt (az első évben volt csak ábrázoló geometria, de 3 éven keresztül gyártottam a rajzokat) közel háromszáz rajzot készítettem, egyszer sem dobták vissza a rajzaimat (üdvözlöm Koffán tanárúr), a megrendelőim mindig maximálisan elégedettek voltak... -
Ra3
őstag
szerintem Manitounak igaza van, nem kell túlpörögni a témát, én is 8 évig nyomtam a müszaki rajzot mindenféle extra cucc nélkül, egykét Rotring ceruza (0,7-0,5-0,3), valami normálisabb körzö (amibe esetleg kiegészitövel a Rotring ceruzákat is be lehet fogni), pár vonalzó (nem muszáj a legjobb, mert nem drága és lehet cserélni), esetleg görbe vonalzó, meg körsablon (ezekböl nem árt jobb fajtát venni, és egy készlet örökre elég lesz). ha tussal is kell dolgozni az már egy kicsit húzósabb, de szerintem az sem vészes (én mondjuk a tuskészletet ugy kaptam rajzoló ismeröstöl, de akkoriban 13 éve egy Rotring készletnek még horror ára volt).
-
Manitou
veterán
Nah én mint építész írok neked
Amire szükséged van:
-Rotring körző(ez elég lényeges elem)
-Rotring ceruza
-Rotring vonalzó(de ez nem feltétlen fontos)
Rotring elég profi ilyen téren, én ezt ajánlom. A többi dolog,hogy hogy szerkeszted meg már csak a te kézügyességeden, és technikádon múlik.
Ez a kézzel szerkesztés móka úgyis csak suliba van, a való életben amint kikerülsz, tudod mikor fogsz körzővel szerkeszgetni?Géppel csinálnak már mindent. Én suliba az összes tervemet kézzel csináltam, amiket aztán tussal ki kellet húzni, nem kis A4-es papíron hanem A0-as lepedőkön.
kb 8-9 évet így nyomtam végig persze a rajzok mennyisége fokozatosan nőtt, s vele az éjszakázások is, aztán ma már egy vonalat se húzok tussal. Géppel nyomok mindent, ez az elvárás, meg sokkal gyorsabb is, meg egyéb előnyökről nem is beszélek.
-
TexT-BoY
addikt
azt hiszem hogy a leg egyszerübb és talán leg okosabb ötlet az lesz ha feladok egy hirdetést a BME-n azzal kapcsolatban hogy vennék egy készletet ha megunta valaki / most végez az aggya ide zocson...
illetve néztem hogy mennyi egy uj Rotring készlet... kb 15e Ftbol megvan 3db rotringal 2fajta körzővel stb... -
attilam
őstag
Csak akkor érdemes komolyabb eszközöket venni, ha tényleg használni is fogod őket a jövőben. Egy-két matekóra kedvéért nem érdemes, szvsz. Legyen mindened hegyes, stabil, és ne remegjen a kezed. Attól mert minőségibb eszközeid vannak, még nem biztos, hogy a rajzaid pontosabbak lesznek.
-
Rez_Grof
őstag
Én egy Maped készlettel szerkeztettem végig a középsuli, kb 9-10k-ba fájt 96ban a cucc, ahoz is volt minden állítható bizbasz, volt vagy fél kilo a cucc dobozostól.
És általában 5ös voltam szerkeztésből.
De olyat is láttam, mint amit golyani irt, az se semmi cucc.
Beszerezni esetleg régi építészmérnök hallgatóktól, antikváriumban.
Esetleg rokontól, ismerőstől, de kicsi az esélye, hogy odaadják.
[Szerkesztve] -
TexT-BoY
addikt
válasz
Kokkantas #41 üzenetére
körzöről mit tudsz mondani?
amugy köszönöm neked is és mindenkinek az eddigi HSZeket!
mod: Admi:
Faber Castell van most is 1339es és egy 9715ös rotringot használok
vonalozt nem is tudtam hogy van ....
a kérdésem még mindig áll:
tudtok Rotring és Faber Castell márkaboltot?
[Szerkesztve] -
Kokkantas
senior tag
Az alapot 0,3-as rotringgal. A szaggatott vanalakat meg éleket 0,5-össel. 0,7-sel pedig a láthato vonalakat kell rajzolni ha jol emlékszem. Én egy sima körzőt és vonalzot használtam az egyetemen és az bőven elég volt. Meg van adva sz is h milyen hegyet kell használni.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
fatertól szedtem el egyszer egy totál fém körző készletet tokban csavarhúzóval minden bizbasszal nem rotringos hanem sima natúr de totál fém na azzal lehet faxául szerkeszteni. ő azzal járt fősulira.
-
TexT-BoY
addikt
Nekem olyan rotringom volt, amit középen kellett tekergetni, ha be akartad pontosan állítani. Na, az pontos is volt, és rotringheggyel rajzolta a kört. A hegyet ki is lehetett cserélni, mert menetes volt. Adtak hozzá pl. egy kis pengét, lehetett vele kört vágni. Na, az nagyon profi cucc volt.
milyen rotring?! -
Jenő
aktív tag
.. Thalesz tételének megfordítása is valami ilyesmi.. Csak ott meg van adva, hogy derékszögű háromszög köré lehet kört rajzolni. Hát én szabad kézzel rajzoltam egy derékszögű háromszögre hasonlító valamit, és annak az átfogójának a felezőpontjából olyan kört rajzoltam KÖRZŐVEL a szabad kézzel rajzolt háromszög köré, hogy az úgy nem csúszott el sehol. (nem volt benne sehol turpiság, a háromszög három csúcsa pontos helyen volt, csak az oldalak nem voltak teljesen egyenesek a szabad kézzel való rajzolásnak köszönhetően) ;) Nem tudom, nem hiszem, hogy a felszereléssel van a gond, de lehet, hogy csak rosszul értelmezem a feladatot..
[Szerkesztve] -
Tithian
őstag
A tanárban lehet a hiba.
Sima ceruza vagy fekete toll + körző + vonalzó minden szerkesztéshez elég volt gimiben, ha ilyenen akadékoskodik egy tanár, eltúlozza a dolog jelentőségét (hacsak nem műszaki pályán tanulsz), ezt támasztaná alá az is, hogy senki sem tudta ''megfelelően'' teljesíteni a feladatot.
Én az ilyen belé-köré írható körös problémákat jó nagy rajzokkal oldottam meg, ha az ábra egy fél oldal, nem kell milliméterre pontosan csinálni mindent. Furcsállom, hogy ilyet még komolyan számon kérnek, érettségin nem kell, feleslegesen őszítik a diákot, ha nem megy műszaki iskolába... -
lamadou
senior tag
ööö, súlypont egy van. Amúgy ha ügyes a kezed akkor nem kell sok ezerért venni készeletet. Nem olyan bonyolult, nehéz dolog, most mi is ilyesmivel szórakozunk. Amúgy ha nagyon kell, akkor kérd meg a tanáros szépen, hogy szerkesszen már neked egyet. Meg tudod nézni milyet használ, és hogy.
ja és a körzőből nem árt a rotring hegyes. Nem egy drága dolog de pontos, vékony vonalat húz. A vonalzódra meg vigyázz mint a szemed fényére! Nem legyen rajta sehol kis hupli vagy ilyesmi. És ne a beszámozott részével húzd a vonalat. Lehet fém is. Az a király.
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Írtam már, hogy milyen cuccot szerezz. Rotringheggyel lesz a legpontosabb, az nem tompul rajzolás közben. A középen tekergetős beállítás meg garantálja, hogy nem csúszik szét soha. Mondjuk kegyetlen drága volt, arra emlékszem. Szerintem nézz be egy rotring boltba, és nézd meg, mik vannak!
Szerk: Na jó, nekem meg nem is ilyen körzőm volt, hanem két sz@r ceruza végét gumiztam össze, és azzal lettem 5-ös a műegyetemen!
[Szerkesztve] -
KERO_SAN
aktív tag
Nekem sikerult 9-ben, noname legszarabb cuccokkal(amiket kolcson szereztem
) , a szunet utolso 10 perceben osszehozni mindig egy 4-est vagy 5-ost . Es az tenyleg szakrajz volt, nem pedig 3szogbe karikat ;P
-
corm
senior tag
Na szép, mire leirom már egy rakat hsz megelooz
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Szerintem nem a rajzoláshoz használt cucok márkája a lényeg, én totál noname körzővel dolgoztam. Kézügyesség nem árt hozá, gyakorolni is kell a körzővel, hogy ne nyíljon szét a szára, miközben köríveket rajzolsz, megfelelő legyen a hegye, stb ...Vonalzónál is sokan úgy rajzolják a vonalat, hogy a ceruza hegyét nem a vonalzó aljához illesztik hozzá, úgy viszont pontatlan lesz.
[Szerkesztve] -
TexT-BoY
addikt
-
Ráczkölke
tag
Igazad van, sztem tök mindegy lenne, h mit használsz, de úgyis belekötnének...
-Mittudomén milyet kell használni, én csak megrendelésre csináltam!!!/de legalább megfizettek rendesen...
/; Egyébként is, változó, h mivel dolgozol, mert a mi sulinkban sem mindegy...Szval ennyi, mondtam, h a gimiben nincs ilyen!!!
-
Gambit
őstag
Nekem olyan rotringom volt, amit középen kellett tekergetni, ha be akartad pontosan állítani. Na, az pontos is volt, és rotringheggyel rajzolta a kört. A hegyet ki is lehetett cserélni, mert menetes volt. Adtak hozzá pl. egy kis pengét, lehetett vele kört vágni. Na, az nagyon profi cucc volt.
-
faster
nagyúr
Szerkeszteni is lehet. Megszerkeszted a háromszög két oldalának felezőmerőlegesét, és azok metszéspontja lesz a kör középpontja, innen már egyszerű.
Egyébként ez azért elég furcsa, hogy ez a feladat nem jött össze, a szakrajznál ennél lényegesen bonyolultabb feladatok vannak, főleg főiskolán.
[Szerkesztve] -
TexT-BoY
addikt
de ne ilyen sötétséget irj...
ird le milyen rotring meg milyen cucc... érdekelne mert most kéne 1x rendeset venni nem évi 10e-t költeni körzöre egy szarért
daan pont ez nem k3ll!
miért kell ilyen hjülyeséget irni? mond meg milyen a rendes körző ne ilyen homályt irj ha meg nem értesz hozzá menny egy ajtóval tovább...
[Szerkesztve] -
dannnnn
senior tag
-
Gambit
őstag
-
Ráczkölke
tag
Jó, hogy nincs ilyen nálunk a gimiben, de egy haweromnak csináltam már párat... Én úgy hallottam tőle, h mondjuk nem mindegy milyen rotringot használ...ami éppen kellhet neki az pont a legdrágább, ha nem azzal csinálja, máris romlik a teljesítménye!
Szval ilyen macerás ez, és ezért örülök, h nálunk nincs szakrajz...
[Szerkesztve] -
tonyo2
tag
húú, hogy én hogy utálom a szakrajzot
-
TexT-BoY
addikt
sehogy?
-
TexT-BoY
addikt
Felmerült bennem egy fontos kérdés: Ma magyarországon léteznek megfelelő eszközök jó szerkesztéshez? Aki egyetemre/fősikolára jár az mivel és hogyan szerkeszt?
A minap katam egy egyszerű feladatot: háromszögbe irható kör szerkesztése... 10/10eseetben sikerült pontatlan munkát végezni és igy jutalmam egy 3as lett.
A tanárnál is reklamáltam hogy ilyen nincs és nem volt hozzá megfelelő eszközöm:
5000Ft-os körzőkészlet (Herlitz)
1500Ft-os vonalzó készlet (Maped)
minőségi műszakirajzlap
rotring(2bs márkás hegy), radir, 0,3as végű toll ahova kellene (minden Faber Caster)
összesgében elmondható hogy nem noname szarokkal akartam nekiálni a matekorámnak mégsem lett jó.
ti egy ilyen feladatot milyen eszközökkel készítetek el? hol kapható? milyen áron?
(lassan esedékes egy számológép is erre is várok ötleteket javaslatokat)
és nem kréek afféle hszeket hogy ''tanulj meg szerkeszteni meg ilyesfajta hülyeségek'' édes anyám sem tudott a cucokkal szerkeszteni pedig ő 5-9ös volt szakrajzbol... de ha rossz az eszköz akkor...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest