- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Thibi
csendes tag
Legegyszerűbb lenne a program készítőjéhez fordulni,
amúgy google keresés ezt hozta ki:
https://forintsoft.hu/letoltes/kezelesi_leiras/ujtb_kezelesi_leiras.pdf
Ha a programot másik meghajtóra szeretnénk áthelyezni, akkor az alábbi mappákat kell
átmásolni:
- UJTB mappa,
- UTIL mappa,
- TBéé.BAT fájl(ok), ahol éé az év utolsó két számjegyét jelenti.
Linux-megosztás esetén előfordulhat, hogy a hálózati meghajtón lévő UTIL mappában lévő
segédprogram nem tud internethez kapcsolódni. Ebben az esetben az alábbi linkről töltse le
és telepítse az UTIL könyvtárat a C: meghajtóra. https://www.forintsoft.hu/letoltes/UTIL.exe
A program a TBéé.BAT fájllal vagy a MENU032.exe programmal (illetve ezekre mutató
parancsikonokkal) indítható el -
kress
aktív tag
Eleg sok mindenen elcsuszhat ez is, csak par tipp (tobbet segitene ha dobna a dolog valami hibauzenet, vagy lenne valami logja):
- erdemes lenne megprobalni egy masik gepre atmasolni a programot, es megnezni ott tudod-e futtatni, nem a megosztos geprol, es nem is a nasrol (megnezni ugyan olyan eleresi uttal mint az eredeti gepen, es mas eleresi uttal is)
- helyben, szinten a halozati meghajtot felcsatolva hasznaljak tobb gepen is?
- itt hogy van felcsatolva, sima \\valami\valami vagy betujellel D:\valami? (lehet betujel fontos mert az alapjan hivatkozik valami fileokra)
- a tuzfal tobb helyen is lehet, elsokent azon a gepen neznem amin a megosztas van, utanan a synologyn (pingelni tudod azt a gepet vpn-en felcsatlakozva? egy traceroute szinten arra a cimre?)
- esetleg licenceles miatt nez valamit azon a konkret meghajton? (nem tudom halozati megosztasnal ezek a dolgok hogy mukodnek, van hogy generalnak valami azonositot a meghatjo alapjan es ha mashol akarod futtatni akkor nem megy, bar ott valami hiba uzenetet illene dobnia)
- ha felmennek vpn-re, minden halozati forgalmat attolsz a vpn-en? (esetleg fix ip van a cegnel es azt nezheti szinten az app) -
kress
aktív tag
nem teljesen tiszta mit is akarsz, vpnen keresztül meg kéne tudnod oldani a helyi hálózat elérést, hálózati fórumban biztos tudnak openvpnnel segíteni (tűzfal?)
tippre a nasra is fel lehet csatolni azt a hálózati meghajtót
nem egyszerűbb azt a programot a nasra rakni? mit értesz az alatt hogy azon a gépen futtatják? mindenki elötte ül egyszerre? távoli asztallal mennek be rá? mindenki csak a megosztásból futtatja a helyett hogy lemásolná magához?
-
Syl
nagyúr
Pár éve már, hogy be van állítva nálam a NAS-on az OpenVPN. Csak mivel nagyon ritkán használom, nem tudom mikor kotlott meg. Gyanúsítottaim a DSM7.2 és a Dockerbe telepített Adguard.
A problémám, hogy bár maga a kapcsolat az OpenVPN serverrel minden esetben létrejön, akármit variálok a VPNConfig.ovpn fájlban, mobilról, távolról nem érem el az otthoni hálózatot, még az NAS-t sem. A DS File app se tud belépni, csak ha otthon vagyok wifin.
Ha csak a remote YOUR_SERVER_IP 1194 írom be a ddns nevet, akkor - működik a vpn kapcsolat, telefonon megy az internet (mobilszolgáltató ip-vel), otthoni háló elérhetetlen
redirect-gateway def1 bekapcsolásával szintén működik a vpn kapcsolat, telefonon megy az internet (otthoni ip-vel), otthoni háló elérhetetlen
dhcp-option DNS DNS_IP_ADDRESS - a nas vagy az adguard konténer címét beírva, a vpn kapcsolat létrejön, de kb semmi nem működik. Se internet a telefonon, se otthoni hálózat.
Célom az lenne, hogy a VPN kapcsolat létrejöttével a telefonról elérjem az otthoni hálózatot valamint ha ilyenkor a telefonon internetezek, akkor a nas-on futó adguard konténeren keresztül menjen a forgalom.
-
Boss81
senior tag
Az a gondom, hogy 1 kötetet hoztam létre, azon vannak az adatok és a média, tehát viszonylag nagy az adatforgalom, és szerintem az nyírta ki őket. De most már mindegy ezzel nem tudok mit csinálni, majd ha megvettem az újakat, akkor újratelepítem a Nas-t, és akkor két kötetet csinálok, és akkor csak az adatkötethez lesz hozzárakva a gyorsítótár. Bár szerintem 2x2 Tb akkor is belefog megad menni.
-
Borisz76
nagyúr
Ha több lemezes RAID tömbről másolsz, akkor hálózaton át.
Ami nem lesz túl gyors....tekintve a gigabites hálózat áteresztési sebességét.Ha csak 1 db lemez , vagy több de nem egy RAID tömb...hanem minden alap/basic kötet volt..., akkor szóba jöhet egy külső USB 3-s ház amit a NAS-ra dugsz....már ha a NAS-on is van usb3 ?!
Ekkor a felcsatolt usb-s lemezen lévő adatokat a DSM felületén a *File Stationnal* tudod másolni, mozgatni.
* Katt a File Stationra...és megnyílik.....húzd el az ablakot valamerre.
Katt megint a File Station ikonra és megnyílik megint...másodjára.
Húzd el az új ablakot másik irányba.
Így 2X megnyitva egymás mellett fogod látni a "forrás" és a "cél" mappákat.
Ekkor a másolás már a gigabites sebességnél gyorsabban megy !
Lemeztől , gyártótól függően 130-200 MB/s is lehet nagy fájlok esetén.
Kicsi fájloknál sajnos ez sem sokat segít....ott nem lesz látványos a sebesség növekedése.Másolás indítása után a PC-t, laptopot ki is kapcsolhatod.
A többit már intézi a NAS és az USB-s dokkólóban lévő lemez. -
delibab
senior tag
Köszi a választ.
Semmi extra, pár száz gb családi fénykép + alkalmi torrent lenne és onnan menne a tv-re. Pont annyit foglalkozna vele amit írtál, beállít és megy.
Ha az ssd nem tényező akkor azt el is lehet engedni, ram meg mehet.
Mostani adatmennyiség mellé bőven elég a 4tb. Plusz lehet, hogy berakna egy harmadikat amire menne a torrent külön mert azt nem kell védeni...
Magnat Neked is köszönöm!
-
kenwood
veterán
Szia, az osszes altalad feltett kerdesre van valasz a korabbi hozzaszolasaimban.
Torrentnel a sok mas tenyezot kizartam azzal, hogy 3-4 futott parhuzomasan,es mindegyik magyar trackerrol , minimum 1000,de jellemzoen inkabb 5000+ seederrel.
Ez egy desktop gepen garantalt gigabit, a ds118 viszont 250-300 megabitnel elhasal. Onnantol minden egyes ujabb torrent a korabban inditottakkal osztozik azon a 2-300 megabites savon.En azt a nast keresem, ami nem 2-300 ezer forint,es semmi mas extrat nem tud,kizarolag azt,hogy nem limitalja a gigabites netet torrentezesnel.
Ha nincs ilyen nas ennyiert, akkor marad egy 6. gen 35wattos i5 minipc,mert ott max. a 2.5-os hdd lehet szuk keresztmetszet,a proci boven birja.
-
Boss81
senior tag
Nekem nem azzal van a gondom, megy szépen ahogyan kell, mutatja is az unregistred torrenteket.
A letöltőket/feltöltőket nem mutatja. Pedig vannak bőven.
Magában, a kliensben, a DS-ben ot mutatja őket.Eddig amiket találtam a neten, az összes verziót egy kivételével sikerült elindítanom, csak ez az egy adat nem akar valamiért megjelenni. Bár nem katasztrófa, a lényeget tudja, és kimutatja, a halott torrenteket.
-
Magnat
veterán
"Akkor itt egy saját esemény:
- villám mellettünk csapott le pár méterre, szóval úgynevezett másodlagos villámcsapás áldozata lettem, károm annyi lett, hogy ami szünetmentesen volt működő gép az simán megúszta, amin nem volt szünetmentes ott az egyik gépen az alaplap elszállt, de minden más épen maradt. Azóta minden fontos eszközömön szünetmentes is van.Amennyiben konkrétan a villám belecsap a házba, akkor a megfelelő érintésvédelmi eszközök megvédik az elektromos dolgokat, ha nem akkor nem a két HDD lesz a legnagyobb veszteséged. Ez tény!"
Nálam viszont tavaly előtt nyáron egyáltalán nem csapott be sehova a villám, csak a fejem fölött durrant akkorát, h azt hittem, berosálok, plusz a szomszéd utcában haverom konkrétan az ózonszagot is érezte a levegőben, aminek a hatására a jó kis Cisco switchem meg a Syno routerem adták be a kulcsot ... utóbbinak csak az 3 lan portja halt meg amire eszköz volt dugva, a switch azóta is bootloopol. Van túláramvédőm és optikai netem van, szóval onnan sem jöhetett, hanem gyanúsan indukciós hatás eredményeképpen, kvázi a levegőből ... szóval sajnos tutira nem véd meg semmi a villámkártól, max ha kihúzod az eszközt és faraday kalitkába teszed ... Szóval ha nem is a világ baromsága a raid, de abban bőven igaza van Lacának, h az egyszeri usernek adatbiztonság szempontjából sokkal inkább a backup ajánlott mint a raid (persze mindkettő még jobb) ... és annyit még hozzátennék, h a raid még az I/O vezérlő hibájától sem véd meg, hiszen akkor mindegyik lemezre hülyeséget fog írni, szóval ahogy már elhangzott, csakis diszk hiba ellen véd a raid.
-
törölt tag
Hogy ki hogy csinálja azt maga tudja , vagy a céges policy.
Betörö mit fog vinni , azt biztosan nem lehet tudni. De ha a szomszédos utcában fényes nappal már vittek el lapos tv-t is , sok minden mással egyetemben,akkor attól a mondatodtól én nem vagyok nyugodtabb ,hogy a nas-t úgysem viszik ,mert leszarják.
Tudod ezek olyan dolgok ,hogy mindenki addig hiszi hogy nem történhet meg , amíg egyszer be nem szopja.
Szerencsére én olyan helyen lakom ahol az utcai kamerák is látnak több iranyból , így talán nem leazek célpont. Igaz nem is sűrűnn hallani, de néha akad egy-egy zakkant , aki begy 1-2házba , nyaralóba szétnézni.Légyeg a lényeg , nekem a raid egy parasztvakítás. Lehet ezért engem utálni , valahogy csak túlélem
-
Borisz76
nagyúr
Nálam van most 4 *4 Tb lemez.
Ebből lemezenként 3.6 Tb-t mutat a NAS.
1 SHR kötetben vannak és a használható tárhely 10.8 Tb.Veszteség van igen.....de én szeretem ha folyamatosan elérem az adataimat, amit akarok.
Ennek az ára ugye , hogy 1 lemezt beáldozok.
Valamint a későbbi bővítés is könnyebb.Ha most csinálsz egy csomó lemez / csomó kötet megoldást....
Ha ugrik a lemez , ugrott az adat.....
a rendszer megy a többi lemezről ez ok !De még az is lehet , hogy pont az a lemezed hal meg amire az alkamazásokat is telepítetted....akkor még nagyobb a szívás.
Te tudod.....
A kérdező pedig 7.2 TB-t kap a végén....mert nála csak 3*4 Tb lemez lesz
-
Borisz76
nagyúr
Egy SHR tömb , 1 lemez meghibásodása ellen véd.
Lehet a tömb 2-3-4-5-6-....stb lemezzel szerelt.2 lemez esetén kb mint a RAID1 úgy üzemel.
Viszont a RIAD1 nem bővíthető lemezzel, az SHR igen.
De SHR kötetet létre lehet hozni 1 lemezre is !
Ha bővíted a kötetet + lemezzel....akkor lesz a fentebb említett 2 lemez, SHR , 1 kötet....RIAD1-hez hasonló.
Aztán ezt is lehet bővíteni tovább.
Persze....ha eleve mondjuk 4 vagy több fiókos modellel indul neki az ember.
Bővíteni ugyanakkora vagy nagyobb lemezzel lehet. -
IRO21
aktív tag
A külön eszközön lévő biztonsági mentés egy fokkal nagyobb védelmet ad, mintha NAS-on belül mentesz. Még jobb, több minden ellen véd, ha a második eszközt egy távoli helyszínen tárolod.
-
Patice
Topikgazda
A Windowsban nincs ilyen limitáció.
Az adott gép hálózati kártyájától és annak driver-étől függ, hogy milyen sebességre képes.
Az újabb alaplapokon már gyakori, hogy 2,5 Gbps sebességre képes az alaplapra integrált hálózati csatoló.
Persze nem elég ha a gépen ilyen a hálózat, a másik oldalon és ha van, akkor a köztes eszközöknek is tudniuk kell ezt a sebességet.
Lehet tenni 10Gbps kártyát is egy PC-be, driver telepítés után ha a hálózat többi része is tudja ezt, akkor fel lehet menni 900MB/s fölé is.
Ekkor már persze kell a NAS-nak is tudnia írni/olvasni ekkora sebességgel az adatokat.
Egy gyorsabb HDD-kből összerakott RAID5 tömb akár képes is erre. -
kgymac
őstag
Nem a legjobb helyen vagy, de
- a win csak a támogatott file rendszereket szokta megjeleníteni, ha a nasban használtad először, akkor nagy valószínűség szerint ext4 lesz (bár nem írtál win verziót)
- a hdsentinel is csak a win által felismert lemezeket jeleníti meg, én a menüiben nem találtam olyat, hogy infót adott volna partíciókról, egy korábban shr kötet egyik lemezét sem látja diszkként (usb házban, sem a win, sem a hdsentinel)
- a syno-n nagyobb esélyed lett volna megnézni, legalább a partíciókat, ha van, ssh-n belépve "sudo -i" után ls -l /dev/sd?, elvileg sdu-val kezdődnek az usb-s diszkek, ha már van diszk, akkor lehet fdisk - /dev/sdu stb nézni, hogy milyen partíciók vannak (bár az ls is ad infót erről, sdu1 stb formában)
- ugyan nekem csak egy kétlemezes raid0/1 képes icyboxom van, de raid módban úgy emlékszem csak 1 lemezt mutatott kifelé. A módot dip kapcsolósorral lehetett állítani, ezt NE állítsd, ha szeretnéd még látni az adataidat. Az, hogy 4 lemezt látsz hdsentinel-ben, akár jelentheti azt is, hogy állítottad.
- jó eséllyel linux raid partíciót használ raid5 módban az icy, ami win alatt komolyabb mentő sw nélkül totalcommander + diskinternal reader pluginnal olvasható, akár csak az ext4.
Adatmentős topicban is csak úgy fognak tudni segíteni, ha ezekre tudsz válaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Háztartási gépek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tőzsde és gazdaság
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W